Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΑΞΗ: Α’ ΤΜΗΜΑ: 3ο ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

2 Φέτος, σύμφωνα με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, ξεκίνησε το μάθημα των Ερευνητικών Εργασιών. Το τμήμα μας επέλεξε το θέμα «Ποδόσφαιρο: από το άθλημα στο πρωτάθλημα» και η ομάδα μας το ερευνητικό ερώτημα «Από πού προέρχεται η διαφθορά στο ποδόσφαιρο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;».

3 Προβληματική Το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ήταν η σύνταξη της προβληματικής μας. Κατανοήσαμε καλύτερα το θέμα της εργασίας μας και συγκεντρώσαμε και προσδιορίσαμε μέσω της προβληματικής τις απορίες που είχαμε σχετικά με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Έτσι βοηθηθήκαμε ιδιαίτερα στην διερεύνηση του θέματος.

4 Έρευνα Προκειμένου να βρούμε απάντηση στα ερωτήματα που μας απασχολούσαν σχετικά με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, οργανώσαμε την έρευνα μας, η οποία αποτελούνταν από δύο κεντρικούς άξονες: τη βιβλιογραφική- δικτυογραφική έρευνα καθώς και την έρευνα στο πεδίο.

5 Τα βήματα της έρευνάς μας
Πολύωρη αναζήτηση πηγών και συλλογή δεδομένων Συστηματικό έλεγχο της ποιότητας, εγκυρότητας και αξιοπιστίας τους Εκτενή ανάλυση και μελέτη των ευρημάτων Ερμηνεία αποτελεσμάτων Εξαγωγή συμπερασμάτων

6 Πιο συγκεκριμένα : Αναζητήσαμε σχετικά βιβλία («Ποδόσφαιρο: μια θρησκεία χωρίς άπιστους»), άρθρα και δημοσιεύματα στον τύπο και στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, πήραμε συνεντεύξεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από δυο αθλητικούς δημοσιογράφους που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα (Κ.Θωμαΐδης και Θ.Μπλούνας) Τέλος, επισκεφτήκαμε τρία διαφορετικά πρακτορεία ΟΠΑΠ και συζητήσαμε με τους υπευθύνους τους.

7 ..και καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

8 Ορισμός Διαφθοράς Η διαφθορά μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους. Σίγουρα πάντως συστατικό της στοιχείο είναι ο προσπορισμός ωφελημάτων με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο ο οποίος είναι, άμεσα ή έμμεσα, επιβλαβής για το κοινωνικό σύνολο. Η ιστορία είναι γεμάτη από κρούσματα παραβατικότητας πάσης μορφής, σε διάφορες χώρες και σε ανύποπτους χρόνους. Στη χώρα μας ο χώρος του ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν είναι ανέγγιχτος από φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας, τουναντίον, σε βάθος χρόνου έχουν βρεθεί κρούσματα ποικίλων μορφών διαφθοράς.

9 Μορφές διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο
αυθαιρεσίες παραγόντων δωροδοκίες και στημένα παιχνίδια σκάνδαλα διαιτησίας έκτροπα φιλάθλων ξέπλυμα χρήματος στις μεταγραφές παικτών οικονομικά σκάνδαλα προέδρων αμφιλεγόμενες αθλητικές αποφάσεις πλαστογραφία εγγράφων διεφθαρμένες πρακτικές για αποφυγή πτώχευσης ομάδων

10 Μαρτυρίες Διαφθοράς «Στον Πανιώνιο, σύμφωνα με το κομμένο από την ΕΡΤ ντοκουμέντο, πάντα υπήρχαν παίκτες που τα παίρνανε. Εγώ έχω παίξει με πολλούς που το έχουν παραδεχτεί ότι δωροδοκήθηκαν σε πολλά παιχνίδια» (Δημήτρης Μαυρίκης, ποδοσφαιριστής-«σημαία» του Πανιώνιου τη δεκαετία του '70). «Το καλοκαίρι του 1986, στη διάρκεια του ημιχρόνου, μπήκε γονατιστός στα δικά μας αποδυτήρια ο πρόεδρος της Δόξας, ο κ. Χαραλαμπίδης και έκλαιγε σαν μικρό παιδί για να του δώσουμε το παιχνίδι» (Μιχάλης Ζιώγας, επιθετικός της μεγάλης ομάδας της Λάρισας). «Ήταν ένα παιχνίδι πρωταθλήματος (Παναθηναϊκού-Πανιώνιου) το οποίο ήταν συνεννοημένο να τελειώσει ισοπαλία, αλλά τελικά κέρδισε η ομάδα μου, από αστάθμητους παράγοντες. Για την ακρίβεια, κάτι στράβωσε κάπου στη διάρκεια του παιχνιδιού» (Γιάννης Κυράστας).

11

12 Από τις συνεντεύξεις στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ συλλέξαμε πολλές πληροφορίες μέσα από τις οποίες βγάλαμε το εξής παράδοξο συμπέρασμα… Ο αριθμός των παικτών του στοιχήματος δεν έχει μειωθεί καθόλου εξαιτίας των σκανδάλων. Αντιθέτως, μάλλον έχει αυξηθεί λόγω της δημοσιότητας από την αρνητική διαφήμιση. Είναι γεγονός το ότι πολλοί βασίζονται πλέον στις φήμες για τα στημένα για να παίξουν. Ο παίκτης δέχεται ότι υπάρχει διαφθορά, ότι μπορεί και αυτός να μάθει κάποια πράγματα ως προς τα παιχνίδια που θα στηθούν και σκέφτεται ότι μπορεί και αυτός να κερδίσει από τέτοια παιχνίδια. Πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρουν πλέον, όχι τη φόρμα των ομάδων, τις απουσίες βασικών παικτών, το κίνητρο που έχουν οι ομάδες, αλλά πώς κινούνται οι αγορές σε συγκεκριμένα παιχνίδια, κυρίως στο στοιχηματισμό στο διαδίκτυο, και παίζουν παιχνίδια που έχουν «ύποπτα» χτυπήματα, θεωρώντας ότι αυτοί που ποντάρουν στα συγκεκριμένα παιχνίδια «κάτι ξέρουν».

13 Σύνοψη συνεντεύξεων δημοσιογράφων-σχολιασμός
Ο μηχανισμός της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο περιλαμβάνει παίκτες, προπονητές, διαιτητές, δημοσιογράφους και κυρίως παράγοντες, αλλά και άτομα με μεγάλη δύναμη και προσβάσεις ώστε να παρεμβαίνουν και να επηρεάζουν τα κέντρα αποφάσεων Διαμορφώνει αποτελέσματα κυρίως για στοιχηματικούς λόγους, αλλά και για να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες Τα οικονομικά μεγέθη είναι τεράστια

14 Σύνοψη συνεντεύξεων δημοσιογράφων-σχολιασμός
Κερδίζουν αυτοί που προσδοκούν από το ποδόσφαιρο παράνομα έσοδα και χάνουν οι φίλαθλοι και οι παίκτες του στοιχήματος Oι φορείς του ποδοσφαίρου δείχνουν απρόθυμοι και ενδεχομένως ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της διαφθοράς Η πολιτεία λόγω του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης ,αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση για «κάθαρση»

15 Αποσπάσματα βιβλίων Πίσω από τους αγώνες «ζωής και θανάτου», από τα «ντέρμπι», από τα «μυθικά ποσά» των μεταγραφών, υπάρχει πάντα ο ίδιος παρονομαστής: κέρδη, ισχύς, εξουσία! Έτσι, το ποδόσφαιρο αντανακλά τη σαπίλα της ίδιας της οικονομικής βάσης πάνω στην οποία διεξάγεται. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο η αναξιοπιστία και οι ψίθυροι που συνοδεύουν το πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το γεγονός ότι τις δεκαετίες του '50, του '60 και μέχρι τα μέσα του '70 γίνονταν εισαγωγές διαιτητών από την αλλοδαπή, οι οποίοι και διεύθυναν τα περισσότερα παιχνίδια του πρωταθλήματος, αφού οι Έλληνες θεωρούνταν επιρρεπείς σε «δωράκια».

16 Αποσπάσματα βιβλίων Οι λόγοι, πάντως, της εμπλοκής των λεγόμενων «παραγόντων» στην ποδοσφαιρική πιάτσα δεν κρύβονται. Κάποιοι, μάλιστα, όταν θέλουν, γίνονται ειλικρινείς, όπως ο Γιώργος Λούβαρης, γνωστός και για τις εξωγηπεδικές του δραστηριότητες, ταμίας της ΕΠΟ το 1987. Στην Ελλάδα, που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, υπάρχουν, βασικά, καταχρεωμένες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Κρατιούνται στη ζωή επειδή αποτελούν ασπίδα για τους παράγοντες που τις ξεζούμισαν απέναντι στη δικαιοσύνη και γιατί η εφαρμογή του νόμου, που θα οδηγούσε στη διάλυση τους, συνεπάγεται σοβαρό πολιτικό κόστος.

17

18 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Ριζικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις υπό την εποπτεία μιας ομάδας ανθρώπων που θα προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου. Η θέσπιση καινοτόμων διαδικασιών που θα εδραιώνουν τη διαφάνεια και τη χρηστή (έντιμη) διακυβέρνηση, όπως το χρονικό περιορισμό της θητείας για τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, την εφαρμογή. Αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα στο κομμάτι των ποινών για τις ομάδες  που οι οπαδοί τους δημιουργούν επεισόδια.

19 Νέοι αθλητικοί νόμοι και συγκεκριμένα οι διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας, του ντόπινγκ και των στημένων αγώνων. Να δοθεί ένα τέλος στα κακώς πεπραγμένα και το ποδόσφαιρο να επαναπροσδιοριστεί. Τιμωρία των πραγματικών ενόχων, αλλά και οριστική καταστολή αυτού του φαινομένου που ταλανίζει το ποδόσφαιρο. Πολιτική βούληση και αψήφηση πολιτικού κόστους

20

21

22

23 Ομάδα μαθητριών ΒΙΟΛΕΤΑ ΖΑΡΑΝΗ ΝΑΤΑΛΙΑ ΦΑΛΙΔΕΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google