Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παλιά Επαγγέλματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παλιά Επαγγέλματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παλιά Επαγγέλματα

2 Γανωτής Γανωτής ή γανωτζής ή γανωματής είναι ο τεχνίτης που επικαλύπτει τα χάλκινα σκεύη με κασσίτερο .Το επάγγελμα του γανωτή είναι από τα πιο παλιά που υπάρχουν. Έσωζαν τους ανθρώπους από το θάνατο που προκαλούσαν τα αγάνωτα χάλκινα σκεύη.

3 Καλαθάς Το  επάγγελμα του καλαθά ήταν διαδεδομένο σε χωριά  και σε περιφέρειες όπου οι πρώτες ύλες για τις ανάγκες της παραγωγής ήταν άφθονες. Τα υλικά αυτά τα έπαιρναν από τις λυγαριές, τις μυρθιές, τις σφάκες και τα καλάμια

4 Μυλωνάς  Μυλωνάδες λέγονταν στα παλιά χρόνια αυτοί που εκμεταλλεύονταν τους μύλους και άλεθαν τα σιτηρά, για να παράγουν αλεύρι, με το οποίο παρασκεύαζε το ψωμί της  η οικογένεια.

5 Πεταλωτής Αλμπάντης ή πεταλωτής ήταν ο τεχνίτης που καλίκωνε (πετάλωνε)  τα μπεγίρια (άλογα) τα μουλάρια και τους γαϊδάρους.

6 Λούστρος Ο λούστρος μ' ένα κασελάκι μπροστά του και γύρω του να κρέμονται οι βούρτσες και τα βερνίκια ,καθόταν σ' ένα χαμηλό σκαμνάκι, στην αρχή μιας πλατείας ή μπροστά από ένα καφενείο και περίμενε υπομονετικά να γυαλίσει τα παπούτσια των πελατών του.

7 Βαρελάς Ο βαρελάς ήταν τεχνίτης, ειδικός στην κατασκευή βαρελόσχημων και σκαφοειδών σκευών, που τα κατασκεύαζαν από ξύλο καστανιάς ή δρυός.

8 Νερουλάς Νερουλάς = Υδρονομέας = Νεροκόπος
Στην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια, ο νερουλάς αναλάμβανε την τροφοδότησή τους με νερό

9 Ντελάλης Η λέξη είναι μάλλον τούρκικη και σημαίνει "αυτός που ανακοινώνει τα μαντάτα", ο δημόσιος κήρυκας. Ο (ν)τελάλης διαλαλούσε τα νέα, τις παραγγελίες που έπαιρνε από τις αρχές ή για τα εμπορεύματα που έφερναν οι πραματευτάδες.

10 Αρκουδιάρης Αρκουδιάρης ήταν ο τσιγγάνος εκείνος που παλαιότερα περιήγαγε αρκούδα σε υπαίθριες παρουσιάσεις - επιδείξεις και με αυτό τον τρόπο χρηματιζόταν.

11 Παγωτατζής Οι παγωτατζήδες φόρτωναν το βαρέλι στο καρότσι, και με μια ειδική μεταλλική κουτάλα και τα χωνάκια ξεκινούσαν τη δουλειά τους. Κατά διαστήματα έριχναν κομμάτια πάγου εξωτερικά για να μη λιώσει το παγωτό.

12 Τσαγκάρης Το επάγγελμα του τσαγκάρη είναι να φτιάχνει παπούτσια, αλλά σήμερα όταν λέμε τσαγκάρης εννοούμε τον τεχνίτη που επιδιορθώνει τα χαλασμένα παπούτσια.

13 Όλα τα παλιά επαγγέλματα
Κασερομάστορας Ψαράς των λιμνών Ψαράς Υλοτόμος Ξυλοκόπος Υφάντρα Ξυλογλύπτης Τσαρουχοποιός Κατασκευαστής γουρνοτσάρουχων Χαλκωματάς Γανωτής Βυρσοδέψης-Ταμπάκηδες Καρβουνιάρης Κεραμοποιός Ρακιτζής Σαγματοποιός Πεταλωτής Τυπογράφος Μπαρμπέρης Στραγαλοποιοί Σκουπάς Χαλβατζήδες Ακονιστής Αμαξάς Γαλατάς Καλαθάς Καρεκλοποιός Κερατζής (Αγωγιάτης) Κρεοπώλης Λουστραδόρος Μανάβης Οργανοπαίχτες Παγοπώλης Παγωτατζής Πασουμτζής Σιδεράς Τενεκετζής Υπαίθριος Φωτογράφος Χανιτζής

14 Sites με πρόσθετες πληροφορίες

15 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Παλιά Επαγγέλματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google