Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ: «ΑΡΓΚΟ: Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ: «ΑΡΓΚΟ: Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ: «ΑΡΓΚΟ: Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»
ΥΠΟΘΕΜΑ 2 : ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΓΚΟ ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑ Β : Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΚΟ ΑΠΌ ΆΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. Αργκό, εκτός από τους νέους, χρησιμοποιούν ομοφυλόφιλοι, στρατιωτικοί αλλά και ποδοσφαιριστές. Η κάθε τέτοια «γλώσσα μέσα στη γλώσσα», αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες της ομάδας που τη χρησιμοποιεί. Χαρακτηριστικό των συνθηματικών κωδίκων, ιδιολέκτων κλπ. είναι ότι εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου όπως συμβαίνει με την κάθε γλώσσα. Οι ποικίλες μομφές εναντίον των αργκό μάλλον είναι περιττές, αφού αυτές χρησιμοποιούνται μόνο μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας και όχι στις γενικότερες κοινωνικές τους επαφές. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΡΓΚΟ: Η αργκό που χρησιμοποιείται μεταξύ των στρατιωτών κάνουν μερικές φορές όσους δεν έχουν υπηρετήσει στον στρατό να μην καταλαβαίνουν τίποτα από τον διάλογο μεταξύ στρατιωτών ή και στρατιωτικών. Μερικές από αυτές τις ορολογίες αναφέρουμε εδώ: Αγγαρειομάχος – Ο φαντάρος (συνήθως νέος) που τον βάζουν διαρκώς για αγγαρείες.

2 Αγγούρι: Ο νεοσύλλεκτος και ο πρωτοετής στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, από την πράσινη φόρμα αγγαρείας. Απολελέ και τρελελέ: Απολύομαι και τρελαίνομαι. Έκφραση χαράς από στρατιώτη που κοντεύει να απολυθεί. Αρχαίος: Ο παλιότερος φαντάρος στη μονάδα. Γερμανικό: Είναι η υπηρεσία που «βαράει» ο φαντάρος μεταξύ – τα ξημερώματα. Γιωτάς: Ο τρελός, ο ανίκανος. Η έκφραση έχει προκύψει από τις κατηγορίες σωματικής ικανότητας (ΣΙ) των Ενόπλων Δυνάμεων, που χρησιμοποιούν το γράμμα Ι (γιώτα) ακολουθούμενο από έναν αριθμό από το 1 ως το 5. Γκαβάδι:Ο νέος φαντάρος στη μονάδα. Αυτός που δεν βλέπει καλά. Γκασμαδία: Στρατιωτικές μονάδες στα νησιά ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα στην Λέσβο και την Λήμνο. Γκατζολία: Ο νομός Έβρου, σύμφωνα με τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία σε αυτόν. Γκοτζίλα: Κατεψυγμένο στρατιωτικό κρέας. Γόπινγκ: Καψόνι στο στρατό κατά το οποίο ο νέος γυρίζει όλο το στρατόπεδο και μαζεύει από κάτω τις άπειρες γόπες τσιγάρων. Προκύπτει απ’ τη γόπα και την κατάληξη -ing του αγγλικού γερουνδίου, που δηλώνει πράξη, κίνηση κτλ σε εξέλιξη. Ηλεκτρόνιο: Ο στρατιώτης που τον τρέχουν από αγγαρεία σε αγγαρεία και πάει από το ένα μέρος στο άλλο. Θα πάρω αναβολή: Έκφραση που λέγεται στο στρατό σε καταστάσεις απελπισίας. Θαλαμόσκυλο: Ο εκτελών χρέη θαλαμοφύλακα στρατιώτης. Ισοβίτης: Ο στρατιώτης που έχει φάει πολλές μέρες φυλακή και θα αργήσει να απολυθεί. Καλλιόπη: Η τουαλέτα στη στρατιωτική αργκό. Κουβαρίστρας: Ο διαβιβαστής στον στρατό. Ντακότα: Ο φαντάρος που κάνει χαλαρές υπηρεσίες, ο γραφιάς. Πακοτίνι: Το σήμα των Λ.Υ.Β. (Λόχος Υποψήφιων Βαθμοφόρων) στο στρατό λόγω του σχήματος και του χρώματος. Πιλαφάς: Ο στρατιώτης που υπηρετεί στο ναυτικό. Πλοίο της Αγάπης: Το φορτηγό που συλλέγει τα σκουπίδια στο στρατόπεδο. Η σκουπιδιάρα.

3 Ποντικαράς: Ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης. Ο νέος φαντάρος στο λόχο.
Ποντικομαχία: Ο τσακωμός μεταξύ νέων στρατιωτών. Πούστης με Κινέζο: Το κοτόπουλο στη γλώσσα των φαντάρων άλλα με γαρνίρισμα ρύζι. Πούστης με γύφτο: Στη γλώσσα των στρατιωτών το κοτόπουλο με πατάτες, όπου πούστης φυσικά το κοτόπουλο και όπου γύφτος οι πατάτες. Πρόεδρος : Ο παλαιότερος φαντάρος στη θάλαμο ή την μονάδα. Ράδιο Αρβύλα: Οι «μύθοι» και ανακριβείς ιστορίες που κυκλοφορούν μεταξυ των φαντάρων. Ροζαλία: Το πολυπόθητο χαρτί απόλυσης απο το στρατό, το οποίο έχει χρώμα ροζ. Σειρά: Οι στρατιώτες που κατετάγησαν την ίδια ημερομηνία. Λέγεται και χαριτολογώντας μεταξύ 2 φαντάρων όχι τις ίδιας ΕΣΣΟ. Τρελόχαρτο: Το Ι5, δηλαδή η μόνιμη αναβολή από τον στρατό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Στην Ελλάδα είναι ο νούμερο 1 τρόπος αποφυγής της θητείας. Ψάρακας: Ο νεοσύλλεκτος στον στρατό.

4 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΡΓΚΟ Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ιδίωμα τού ποδοσφαίρου, η ποδοσφαιρική αργκό, και δεν αναφέρομαι στους τεχνικούς όρους όπως γκολ, πέναλτι, τείχος, κόρνερ κτλ. που μπορεί να συναντήσεις για παράδειγμα μέσα σε έναν κανονισμό, αλλά στις πιο ιδιωματικές φράσεις. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην γλώσσα που συνοδεύει μια ποδοσφαιρική ανταπόκριση. Τα παραδείγματα είναι φράσεις που σύλλεξα από το δίκτυο αλλάζοντας ελάχιστα πράγματα. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ ΛΕΜΕ : αλλάζει παιχνίδι : ρίχνει μακρινή πάσα σε παίχτη που βρίσκεται στην άλλη πλευρά τού γηπέδου. Ομοίως μιλάμε για αλλαγή παιχνιδιού. πουλάει την μπάλα : δίνει κατά λάθος και χωρίς ιδιαίτερη πίεση την μπάλα σε αντίπαλο παίχτη. κάνει/πετυχαίνει το χατ τρικ : βάζει το τρίτο του γκολ σ' έναν αγώνα. παίζει θέατρο : προσποιείται πως τον έριξαν κάτω ή τον χτύπησαν προσπαθώντας έτσι να κερδίσει φάουλ ή πέναλτι. Η λέξη θέατρο χρησιμοποιείται και μόνη της π.χ. "έφαγε κάρτα για θέατρο" δηλ. ο διαιτητής χρέωσε κίτρινη κάρτα επειδή αντιλήφθηκε πως ο παίχτης προσπαθούσε να τον ξεγελάσει.

5 παίρνει την φάση πάνω του : επιλέγει να δώσει λύση μόνος του σε κάποια φάση. διαβάζει την φάση : ο αμυνόμενος παίχτης προβλέπει την κίνηση τού αντιπάλου με αποτέλεσμα να καταφέρει να ανακόψει την επίθεση. κρεμάει τον τερματοφύλακα : ρίχνει ψηλοκρεμαστό σουτ προς την εστία έτσι που ο τερματοφύλακας πηδάει ψηλά με τα χέρια τεντωμένα δίχως όμως να μπορέσει να πιάσει την μπάλα. κάνει το κοντρόλ : φροντίζει να αποκτήσει τον έλεγχο τής μπάλας που τού ήρθε από μακριά παίζουνε το ένα-δύο : δύο παίχτες κάνουν γρήγορη εναλλαγή τής μπάλας μεταξύ τους προσπερνώντας έτσι κάποιον αντίπαλο. σκίζει τα δίχτυα : σημειώνει γκολ με δυνατό σουτ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΜΕ: έχει τα σφυρίγματα : έχει την διακριτική υποστήριξη τού διαιτητή. διασύρθηκε : δέχτηκε πολλά γκολ από την αντίπαλη ομάδα δίχως να μπορέσει να ανταποδώσει. φέρνει το παιχνίδι στα ίσια : σημείωσε τέρμα και ισοφαρίσει (το λέμε και για τον σκόρερ) γυρίζει το παιχνίδι (ή το ματς) : από εκεί που έχανε βρίσκεται να προηγείται (και πάλι το λέμε και για τον σκόρερ) παίζει στο μισό γήπεδο : βρίσκεται σε πολύ κλειστό αμυντικό παιχνίδι (συνήθως επειδή υστερεί σε ικανότητα) έτσι που το μεγαλύτερο μέρος τού παιχνιδιού να διεξάγεται στο δικό της μισό τού γηπέδου.

6 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΛΕΜΕ : δείχνει τ' αποδυτήρια : σφυρίζει την λήξη τού αγώνα (επειδή παράλληλα δείχνει με τα δυο του χέρια προς τ' αποδυτήρια). επίσης λέμε: εκτός φάσης : κάτι που συμβαίνει μακριά από την μπάλα για παράδειγμα "ο παίχτης έκανε φάουλ εκτός φάσης". στημένη φάση : φάουλ που εκτελείται οργανωμένα από καλή θέση έξω από την αντίπαλη εστία με καλές πιθανότητες να δώσει γκολ. δεν υπάρχει φάση : για επιθετική ενέργεια που έφερε την μπάλα στα δίχτυα (ή παραλίγο να την φέρει) αλλά δεν μετράει σαν γκολ γιατί έχει προηγηθεί οφσάιτ. ξαφνικός θάνατος ή χρυσό γκολ : γκολ στην παράταση που λήγει τον αγώνα υπέρ αυτού που το σημείωσε. Αυτός ο κανόνας δεν ισχύει πια παρά σε ορισμένες περιπτώσεις. ασημένιο γκολ : γκολ στην παράταση που αν δεν ισοφαριστεί μέχρι το ημίχρονο, καθορίζει τον νικητή. τα τσικό : οι παιδικές/εφηβικές ομάδες που έχουν οι σύλλογοι.

7 Και φυσικά υπάρχουν διαφορετικά ονόματα για τα διάφορα σουτ: βολέ : το δυνατό σουτ (με την μπάλα στον αέρα, πριν σκάσει στο χόρτο) μονοκόμματο : δυνατό σουτ με την μία, δίχως να στρώσει την μπάλα μύτο ή ξερόμυτο : δυνατό σουτ με την μύτη τού παπουτσιού τακουνάκι : χτύπημα τής μπάλας με την φτέρνα πλασέ : καλοζυγισμένο, όχι τόσο δυνατό σουτ ψαλιδάκι : σουτ με τον παίχτη να κάνει ανάποδη βουτιά στον αέρα ψαράκι : κεφαλιά στον αέρα με βουτιά σε χαμηλό ύψος ψηλοκρεμαστό : σουτ που περνάει πάνω από παίχτες σκαφτό : σαν το ψηλοκρεμαστό, συνήθως από μικρή απόσταση. Λέγεται έτσι γιατί ο παίχτης κλωτσάει την μπάλα από πολύ χαμηλά, ας πούμε, σαν να έσκαβε το χώμα. Επίσης, στο παιδικό ποδόσφαρο, δηλ. στην μπάλα που παίζουνε τα παιδιά στις αλάνες, έχουμε: μπακότερμα : δηλ. το είδος παιχνιδιού όπου ο τερματοφύλακας παίζει κανονικά σε όλες τις θέσεις και επιστρέφει όταν χρειάζεται (μάλλον από τα μπακ (δηλ. το αγγλ. back) και τέρμα). Κατ' επέκταση μπορεί να περιγράψει στο κανονικό ποδόσφαιρο κάποιον τερματοφύλακα που φεύγει στην επίθεση για να βοηθήσει την ομάδα. αράουτ : πλάγιο άουτ.

8 ΚΑΛΙΑΡΝΤΑ, Η ΑΡΓΚΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ.
Τα καλιαρντά είναι μία αργκό των ομοφυλοφίλων. Πρωτοεμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1940 και δημιουργήθηκαν από την ανάγκη των ομοφυλόφιλων για έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους, χωρίς να τους αντιλαμβάνεται το εχθρικό περιβάλλον, που τότε επικρατούσε. Τα καλιαρντά αναπτύχθηκαν με τα χρόνια, απέκτησαν ελληνικές καταλήξεις και επηρεάστηκαν από την τουρκική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Διακρίνονται σε δύο επίπεδα: στα απλά καλιαρντά που είναι πιο διαδεδομένα, και στα ντούρα καλιαρντά που έχουν πολλά στοιχεία της καθαρεύουσας. Στις μέρες μας δεν θεωρούνται κρυφή γλώσσα, μια και με την πάροδο του χρόνου ο λαός έμαθε αυτή τη διάλεκτο μέσα από την τηλεόραση. Δεν υπάρχει πλήρως και επισήμως καταγεγραμμένη σε ελληνικά λεξικά από ινστιτούτα μελέτης και καταγραφής της γλώσσας, πράγμα που παραπέμπει τη διάλεκτο αυτή ως "διάλεκτο του δρόμου". ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ : Αβέλω - θέλω, δίνω, επιθυμώ Άβελε αποκατέ - έλα εδώ Αβέλω αχαλιά - κάνω δίαιτα Αβέλω κοντροσόλ - φιλώ Αβέλω νάψες - μιλώ Αβέλω τούφες - πλαγιάζω, κοιμάμαι Αποκατέ - από εκεί Ατζινάβωτος - απονήρευτος Βακουλή - εκκλησία Βουέλω τζα - φεύγω, διώχνω γαργαρότεκνο - ναύτης

9 Γκούρμπαντος - γοητευτικός άντρας
Γουγούμης - σκύλος Δικέλω - βλέπω Θεά - εύγευστη τροφή Θεόλατσος - ωραιότατος Θεοκάλιαντος - ασχημότατος Καγκελοκερικεντέ - αναπτήρας Κάδροω - άσχημη Καλιαρντός - άσχημος, κακός Καπί - κουτάλι Καλιάρντω - πολύ άσχημη Κατσικές - αριστερός. προβατές = δεξιός Κέντα - φωτιά Κουελοσφαλάω - ξαπλώνω, πλαγιάζω, κοιμάμαι Κουλό - σικάτο Κοντροσολάρω - φιλώ Λάγκα - νερό Λατσαβέλω - καλωσορίζω Λατσός - ωραίος καλός Λατσολίθαρο - διαμάντι Λούγκρα - πολύ κακία Λούμπα - ομοφυλόφιλος Λυσσαγμάν - σκύλος Μη μπενά - μη μιλάς Μολ - νερό υγρό Μουσαντό - ψέμα Μουτζό - αιδοίο Μπαρό - αρρώστια Μπενάβω - μιλώ Μπενάβω ανθυγιεινά - κακολογώ Μπερντές - χρήματα.

10 Μπουάβω - μιλώ Με-σικ - με ευγένεια, κομψά. Νάκα - όχι, δεν Νισετέ - ρούχο ένδυμα Ντέζι - πόθος, επιθυμία Ντίκος - να, ιδού, κοίτα Ντουλά - Το χρήμα, τα λεφτά Ντουπ - δαρμός, ξυλοφόρτωμα Κουλό - παράξενο, περίεργο Πισέλω - ξαπλώνω πλαγιάζω κοιμάμαι Προβατές = δεξιός Σιβίτζω - λεσβία Σιδεροπυρούω - αναπτήρας Σολντά - στρατιώτης Σουκρο - ζάχαρη γλυκό Τανάκα - χωρίς, άνευ, μη! Τζασλός - τρελλός παλαβός Τζάσε - φύγε Τζάζω - διώχνω, φεύγω, πετώ Τζάω - καταλαβαίνω πονηρεύομαι Τζινάβω - φύγε Τζους - χωρίς, άνευ Τζουσ - πλύσιμο Τζούσ-λέσι - αυτοκίνητο Τουρκόζουμο - καφές Τιντέλης - φαγητά Τρόκι - σκύλος Υψομετρού - επαρχιώτης gay. Φλόκια ρομανόφ - ρώσικη σαλάτα Χαλέματα - τρώω Χαλώ - φωτιά Χορχοροτεκνό – Πυροσβέστης.


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ: «ΑΡΓΚΟ: Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google