Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ
Ζάκυνθος ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ

2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αργυρίου Εύα Καλτσογιάννη Ηλέκτρα Καφίδας Δημήτρης Κωνσταντίνου-Μακρή Χαρά Λαγού Χρυσάνθη Χαϊμαντά Ντορίτα

3 Ο ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο από τα Ιόνια νησιά και το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό. Βρίσκεται 8,5 ναυτικά μίλια νότια της Πελοποννήσου και περίπου 800 χιλ. δυτικά της Αθήνας. Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από πευκόφυτα βουνά. Στα βόρεια, ανατολικά και νότια υπάρχουν παραλίες, ενώ στα δυτικά υπάρχουν βραχώδη τοπία και έχουν φτιαχτεί σπηλιές όπως οι ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ στα βορειοδυτικά του νησιού. Το κλίμα της είναι ήπιο. Η θέση του Νομού Ζακύνθου στην Ελλάδα

4 ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

5 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1 . Δήμος Ζακυνθίων 2 . Δήμος Αλυκών
3 . Δήμος Αρκαδίων 4 . Δήμος Αρτεμισίων 5 . Δήμος Ελατίων 6 . Δήμος Λαγανά

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Η ιστορία του νησιού είναι όμοια με των άλλων νησιών του Ιονίου έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Τα παλαιότερα ίχνη ζωής βρέθηκαν στο νησί. Προέρχονται από την νεολιθική εποχή και εντοπίστηκαν στο Λαγανά. Οι απόγονοι του Ζακύνθου δημιούργησαν έναν αξιοσημείωτο πολιτισμό Άρχισαν να ιδρύουν αποικίες για την εξάπλωση του. Μία από αυτές αποτέλεσε η Ζακάνθα αποικία στην Ισπανία όπου καταστράφηκε το 218 π.Χ., η πόλη Κυδωνιές στην Κρήτη και η πόλη Φωκίδα στο Πυρηναίο πάλι στην Ισπανία.

7 Το νησί κατάλαβε ο βασιλιάς της Κεφαλληνίας Αρκείσιος όπου τον διαδέχτηκε πολύ αργότερα ο βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας. Έτσι λοιπόν στους μυκηναϊκούς χρόνους το νησί αποτελούσε τμήμα του βασιλείου της Ιθάκης και οι Ζακυνθινοί μαζί με τον Οδυσσέα έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας. Το 455 π. Χ. η Ζάκυνθος ενώθηκε με την συμμαχία των Αθηναίων όπου μετά την συντριβή της βρέθηκε κάτω από την κατοχή των Λακεδαιμονίων με αποτέλεσμα την αλλαγή του δημοκρατικού πολιτεύματος σε ολιγαρχικό. Η γεωγραφική θέση, το εύφορο έδαφος και οι πηγές πίσσας του νησιού έπαιξαν ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού με αποτέλεσμα τον 6ο αι. π.Χ. να κοπεί αργυρό νόμισμα  το οποίο απεικόνιζε το τρίποδα το ιερό σύμβολο του Απόλλωνα το οποίο διαδέχτηκε η λύρα τον 5ο αι. π.Χ.

8

9 Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Αφθονία όμορφων λουλουδιών, με ποικίλα χρώματα και θαυμάσια μυρωδιά στη Ζάκυνθο. Από τα πιο γνωστά είναι η βουκαμβίλια και τα τριαντάφυλλα. Εκτός από τα λουλούδια το νησί είναι πλούσιο και σε άλλους τύπους χλωρίδας, κάποια βότανα (ειδικά βασιλικό, άνηθο, μαϊντανό και δεντρολίβανο) και πολυάριθμες ποικιλίες δέντρων: συκιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, ελιές, ροδιές και σταφύλια. Το χώμα του νησιού είναι πολύ καλής ποιότητας, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και έτσι η χλωρίδα αναπτύσσεται και αυξάνεται εύκολα. Το καλοκαίρι, οι Ζακυνθινοί απολαμβάνουν στο σπίτι τους φρέσκιες ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, φασόλια, πιπεριές, γλυκά καλαμπόκια, πεπόνια, καρπούζια και κάθε είδους φρούτα και λαχανικά

10 Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Η διασημότερη άγρια φύση που συνδέεται με τη Ζάκυνθο είναι οι χελώνες Caretta Caretta και οι φώκιες Μονάχους Μονάχους, εντούτοις υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από ζώα που κατοικούν σε αυτό το νησί. Τα δάση της Ζακύνθου επισκέπτονται κατά τις μεταναστευτικές περιόδους πλήθος αποδημητικών πουλιών, όπως χελιδόνια και προπάντων τρυγόνια, μπεκάτσες και τσίχλες. Από τα κατοικίδια, τις γάτες και τα σκυλιά, στα ζώα για τη γεωργική χρήση όπως τα κοτόπουλα, τα πρόβατα, τα κατσίκια, τις αγελάδες, τα γουρούνια, τα γαϊδουράκια και τα άλογα, καθώς επίσης και πουλιά, πεταλούδες και συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων - η Ζάκυνθος είναι ένας παράδεισος για τη χλωρίδα και την πανίδα. Η πανίδα είναι πλούσια σε είδη αλλά σαφώς περιορισμένη σε πληθυσμό, λόγω της μικρής έκτασης και της υπερεκμετάλλευσης.

11 Φώκια Μονάχους-Μονάχους

12 Η ΧΕΛΩΝΑ CARETTA-CARETTA
Διαρκεί τους θερινούς μήνες όπου οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν την νύχτα στην παραλία και σκάβοντας την πλούσια άμμο δημιουργούν φωλιές και σε βάθος περίπου μισού μέτρου τοποθετούν τα αυγά τους.

13 Caretta Caretta

14 ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ Είναι ένα ναυάγιο πλοίου που ξεβράστηκε σε μια απομονωμένη παραλία της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το ναυάγιο συνέβη το 1982, όταν το πλοίο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ μετέφερε παράνομα τσιγάρα, σε διεθνή ύδατα. Το πλοίο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού.

15 Το ναυάγιο

16 ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

17 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, τον Δεκέμβριο του 1999. Στα όρια του βρίσκονται οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.  Σκοπός της ίδρυσης του είναι η διαφύλαξη της σημαντικότατης φυσικής κληρονομιάς και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας της θαλάσσιας και παράκτιας έκτασης. Στόχοι του είναι η προστασία και διατήρηση των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, των βιοτόπων και του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, των προστατευομένων ειδών ορνιθοπανίδας και ιδίως της μεταναστευτικής και της ενδημικής χλωρίδας.

18 Η περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου αποτελείται από διάφορα είδη οικοσυστημάτων, εθνικού αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Συστήματα αμμοθινών, αλόφιλης βλάστησης, υποθαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και παράκτια οικοσυστήματα. Σ' αυτά απαντώνται εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας. 

19

20 ΠΗΓΕΣ

21 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΙΩΣΗΦ Ε1 ΤΑΞΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google