Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Θέλω να σας προειδοποιήσω
Θέλω να σας προειδοποιήσω! Ο μπαμπάς μου είπε ότι αν οι βαθμοί μου δεν βελτιωθούν, κάποιος θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα !!!

3 ΠΔ 409/22-12-1994 Αξιολόγηση μαθητών του Γυμνασίου Άρθρο 1 Έννοια και σκοπός της αξιολόγησης
Αξιολόγηση είναι η διαδικασία που αποσκοπεί στο να προσδιορίσει , κατά τρόπο συστηματικό και αντικειμενικό , το αποτέλεσμα ορισμένης δραστηριότητας σε σχέση με τους στόχους τους οποίους αυτή επιδιώκει και την καταλληλότητα των μέσων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξή τους. Στο χώρο της εκπαίδευσης αξιολόγηση είναι η συστηματική διαδικασία ελέγχου του βαθμού επίτευξης των επιδιωκόμενων από το εκπαιδευτικό σύστημα σκοπών και ειδικών στόχων.

4 2. Αξιολόγηση του μαθητή είναι η συνεχής παιδαγωγική διαδικασία , με βάση την οποία παρακολουθείται η πορεία μάθησης αυτού, προσδιορίζονται τα τελικά αποτελέσματά της και εκτιμώνται, παράλληλα, διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του μαθητή που σχετίζονται με το έργο του σχολείου. Η αξιολόγηση αποτελεί οργανικό στοιχείο της διδακτικής – μαθησιακής διαδικασίας, η οποία αρχίζει με τον καθορισμό των στόχων και ολοκληρώνεται με τον έλεγχο της επίτευξής τους. Πρώτιστος στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της διδασκαλίας και της γενικότερης λειτουργίας του σχολείου, καθώς και η συνεχής ενημέρωση εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων για τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα.

5 3. Η αξιολόγηση ως εξατομικευμένη εκτίμηση της επίδοσης του μαθητή, δεν είναι αυτοσκοπός και σε καμιά περίπτωση δεν προσλαμβάνει χαρακτήρα ανταγωνιστικό ή επιλεκτικό για το μαθητή του γυμνασίου. Δεν αναφέρεται μόνο στην επίδοσή του στα διάφορα μαθήματα, αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η προσπάθεια που καταβάλλει, το ενδιαφέρον του, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, η δημιουργικότητά του, η συνεργασία του με άλλα άτομα και ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας του σχολείου.

6 Διαδικασία Αξιολόγησης
Άρθρο 2 Διαδικασία Αξιολόγησης 1. Η αξιολόγηση του μαθητή κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γυμνάσιο προκύπτει από: α. Την καθημερινή προφορική εξέταση και την όλη συμμετοχή του μαθητή στη διδακτική – μαθησιακή διαδικασία. β. Τις ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ). γ. Τις ωριαίες υποχρεωτικές γραπτές δοκιμασίες, οι οποίες γίνονται, χωρίς προειδοποίηση ανά μία κατά τη διάρκεια των πρώτων τριμήνων και καλύπτουν την ύλη ευρύτερης διδακτικής ενότητας υπό τον όρο ότι προηγήθηκε κατά το προηγούμενο μάθημα σχετική ανακεφαλαίωση. δ. Τις εργασίες που εκτελούν οι μαθητές, στο σχολείο ή στο σπίτι, στα πλαίσια της καθημερινής διδακτικής εργασίας. ε. Τις συνθετικές δημιουργικές εργασίες. ζ. Τις γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις του Ιουνίου.

7 α. Προφορικές ερωτήσεις.
1. Οι προφορικές ερωτήσεις απευθύνονται , κατά κανόνα , στο σύνολο των μαθητών του τμήματος ή της τάξης και σπανιότερα σε μεμονωμένα άτομα. Πρώτα τίθεται η ερώτηση και μετά προσδιορίζεται ο μαθητής που θα απαντήσει, ο οποίος δε θα πρέπει να είναι πάντοτε ο ίδιος. 2. Σε εύκολες ερωτήσεις επιλέγονται να απαντούν αδύνατοι μαθητές για λόγους ενθάρρυνσης, χωρίς όμως αυτό να πάρει το χαρακτήρα συστηματικής τακτικής. 3. Οι σωστές απαντήσεις των μαθητών επιδοκιμάζονται κατά τρόπο που ενισχύει την προσπάθεια για μάθηση. Σε περίπτωση λανθασμένων ή ελλιπών απαντήσεων υποβοηθείται ο μαθητής να συνειδητοποιήσει το λάθος του. Αποδοκιμασίες ή προσβλητικές εκφράσεις δεν είναι επιτρεπτές.

8 β. Ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες
Οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες αποτελούν εναλλακτικό τρόπο εξακρίβωσης του βαθμού κατάκτησης από τους μαθητές των διδακτικών στόχων ορισμένου μαθήματος. Εξυπακούεται ότι οι στόχοι αυτοί δεν αναφέρονται μόνο στην απομνημόνευση γνώσεων, αλλά και στην κατανόησή τους, στην εφαρμογή και δημιουργική αξιοποίησή τους καθώς και στην κριτική αντιμετώπισή τους. Οι δοκιμασίες αυτές είναι μικρής διάρκειας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 λεπτά. Για το λόγο αυτό αποφεύγονται ερωτήματα που απαιτούν πολύ χρόνο για να απαντηθούν. Ενδείκνυνται οι ερωτήσεις σύντομης απάντησης καθώς και οι ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, ή συνδυασμός τους. Όταν χρησιμοποιούνται αντικειμενικού τύπου ερωτήσεις, καλό είναι να συνδυάζονται και με κάποια ανοικτή ερώτηση κρίσης. Οι δοκιμασίες αυτές γίνονται χωρίς καμιά προειδοποίηση των μαθητών και η συχνότητά τους επαφίεται στην κρίση του κάθε του εκπαιδευτικού. Δε συνιστάται πάντως η πολύ συχνή χρήση ολιγόλεπτων γραπτών δοκιμασιών.

9 γ. Ωριαίες υποχρεωτικές γραπτές δοκιμασίες.
γ. Ωριαίες υποχρεωτικές γραπτές δοκιμασίες. Για όλη τη διαδικασία που σχετίζεται με τις ωριαίες δοκιμασίες ο μαθητής ενημερώνεται από την αρχή της χρονιάς, ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ως προς αυτή τη μορφή αξιολόγησης. Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες εντάσσονται στη διδακτική – μαθησιακή διαδικασία και, επομένως, σχετίζονται άμεσα με τον προγραμματισμό της διδακτέας ύλης. Απαραίτητη θεωρείται η ενημέρωση του διευθυντή του σχολείου από όλους τους διδάσκοντες για την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν τις ωριαίες δοκιμασίες αρκετά νωρίτερα. Ο διευθυντής μεριμνά , ώστε να μη γίνεται παραπάνω από μία ωριαία δοκιμασία την ημέρα και περισσότερες από τρεις την εβδομάδα. Εξυπακούεται ότι δε γνωστοποιείται στους μαθητές καμιά σχετική απόφαση.

10 Σύμφωνα με το σχετικό Π. Δ. γίνονται ανά μία στο Α΄
Σύμφωνα με το σχετικό Π.Δ. γίνονται ανά μία στο Α΄. και στο Β΄ τρίμηνο, μετά από ανακεφαλαίωση μιας ευρύτερης ενότητας. Είναι αυτονόητο ότι ο διδάσκων κρίνει μετά από ποια ανακεφαλαίωση θα γίνει η ωριαία δοκιμασία με βάση τη σπουδαιότητα της αντίστοιχης ενότητας, τις ανάγκες της τάξης, τη δυσκολία αφομοίωσής της, κτλ. Εξυπακούεται ότι ο αριθμός των ανακεφαλαιώσεων ανά τρίμηνο δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία μόνο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προειδοποίηση των μαθητών. Αν κάποιος μαθητής απουσιάζει την ημέρα ή την ώρα κατά την οποία γίνεται η ωριαία δοκιμασία, υποχρεούται να υποστεί την παραπάνω εξέταση, στην ίδια ύλη, κατά τη διάρκεια άλλης μέρας και ώρας, την οποία καθορίζει ο αρμόδιος διδάσκων.

11 Είναι ανάγκη να τονιστεί ότι με τα ερωτήματα στην ωριαία δοκιμασία ελέγχεται ο βαθμός της κατοχής και κατανόησης του αντίστοιχου προς την εξέταση πληροφοριακού υλικού (αφομοιωμένη γνώση), καθώς και το επίπεδο της δυνατότητας εφαρμογής , δημιουργικής επέκτασης και κριτικής αντιμετώπισης του υλικού αυτού (παραγωγή νέας γνώσης). τα ερωτήματα στην ωριαία γραπτή δοκιμασία θα μπορούσαν, κατά την κρίση του διδάσκοντος και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, να αναφέρονται: Α. Στο πληροφοριακό υλικό (αφομοιωμένη γνώση): δίνονται σαφείς ερωτήσεις, που απαιτούν σύντομη απάντηση, ή ερωτήσεις κλειστού τύπου. Β. Στην παραγωγή νέας γνώσης (δημιουργική διαδικασία): δίνονται ερωτήματα για ανάπτυξη που απαιτούν συνδυαστική και συνθετική εργασία ή ασκήσεις με απλή εφαρμογή τύπου.

12 δ. Εργασίες για το σπίτι Οι εργασίες τις οποίες αναθέτει ο διδάσκων στους μαθητές για το σπίτι πρέπει: 1. Να καλύπτουν μικρό μέρος του ελεύθερου χρόνου του μαθητή . Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι ο μαθητής έχει ανάγκη από ψυχαγωγία και ανάπαυση. 2. Να μη δίνονται σε καθημερινή βάση. 3. Να αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα και όχι απλή μηχανική επανάληψη της εργασίας στο σχολείο. 4. Να είναι βέβαιο ότι έχει καταλάβει πολύ καλά ο μαθητής τι θα κάνει στο σπίτι. 5. Να μην απαιτούν τη βοήθεια άλλων προσώπων. Οι εργασίες θα πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά και μόνο από το μαθητή. 6. Πάντα να ελέγχονται. 7. Εργασίες για το σπίτι δε θα πρέπει να δίνονται στους μαθητές κατά τη διάρκεια των αργιών και των διακοπών.

13 Θα πρέπει να αιτιολογήσετε αυτόν τον κακό βαθμό στον μπαμπά μου
Θα πρέπει να αιτιολογήσετε αυτόν τον κακό βαθμό στον μπαμπά μου. Ήταν σίγουρος ότι ήταν από τις καλύτερες εργασίες του!

14 ε. Συνθετικές δημιουργικές εργασίες.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ τριμήνου, κάθε μαθητής αναλαμβάνει την εκπόνηση μιας τουλάχιστον συνθετικής δημιουργικής εργασίας σε αντικείμενο της επιλογής του, με την καθοδήγηση του διδάσκοντος. Οι εργασίες κατατίθενται τον τελευταίο μήνα λειτουργίας του σχολείου και παρουσιάζονται από τους μαθητές στην τάξη ή στα πλαίσια εκδηλώσεων της τάξης ή του σχολείου. Θέματα δημιουργικών εργασιών μπορούν να αντλούνται όχι μόνο από τα καθημερινά μαθήματα αλλά και από τη σχολική και κοινωνική ζωή. Συνθετικές εργασίες μπορούν να αναλαμβάνουν και μικρές ομάδες μαθητών , ώστε να καλλιεργείται το πνεύμα συνεργασίας και να αναπτύσσεται η συλλογική προσπάθεια. Οι εργασίες πρέπει να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των μαθητών και στα διαθέσιμα σ’ αυτούς μέσα, ώστε να μπορούν να γίνουν από τους ίδιους, με την καθοδήγηση του διδάσκοντος και χωρίς πρόσθετη ή ειδική βοήθεια. Όποια βοήθεια απαιτείται παρέχεται από το διδάσκοντα μέσα στο ωράριο απασχόλησής του στο σχολείο.

15 ζ. Γραπτές εξετάσεις του Ιουνίου
Η εξεταστέα ύλη ορίζεται από το διδάσκοντα, γνωστοποιείται εγγράφως στο διευθυντή του σχολείου, καταχωρίζεται στο βιβλίο ύλης και γνωστοποιείται στους μαθητές. Ως εξεταστέα ύλη κατά μάθημα ορίζονται τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκε με την προϋπόθεση ότι αυτά δεν είναι λιγότερα από το μισό της διδακτέας. Σε όλα τα τμήματα της ίδιας τάξης του ίδιου σχολείου και για το ίδιο μάθημα δίνονται κοινά θέματα από τον καθηγητή ή από τους καθηγητές, που διδάσκουν το μάθημα σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου, εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος, ο οποίος όμως γράφεται ως σημείωση στο τέλος του εγγράφου που περιέχει τα θέματα και που κατατίθεται στο σχολείο (Γ2/6019/ /ΥΠΕΠΘ).

16 ΊΑ΄ Καθ΄ όσον αφορά εις τα λοιπά εξεταζόμενα μαθήματα οί μαθηταί των Γυμνασίων και Λυκείων υποχρεούνται: Είς απάντησιν κατ΄ επιλογήν είς έξ (6) εξ εννέα (9) τιθεμένων ερωτήσεων έκ διαφόρων κατά το δυνατόν κεφαλαίων της δεδιδαγμένης ύλης λαμβανομένων.

17 Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία
Οι μαθητές υποχρεούνται να απαντήσουν σε έξι (6) από 9 ερωτήσεις που να αναφέρονται σε διαφορετικά κατά το δυνατό κεφάλαια. Οι απαντήσεις βαθμολογούνται ισότιμα. Παρατηρήσεις: 1. Μια ερώτηση δεν είναι δυνατόν να έχει τη μορφή δύο ή περισσοτέρων υποερωτήσεων που είναι ασύνδετες νοηματικά. (Εγκύκλιος Γ2/2764/6-5-96/ΥΠΕΠΘ) Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το Π.Δ. αφού ουσιαστικά θα σήμαινε αυθαίρετη αύξηση του αριθμού των ερωτήσεων πέραν του εννέα. Οι υποερωτήσεις βαθμολογούνται ισότιμα. 2. Το Π.Δ. δεν αποκλείει την ερώτηση εφαρμογής. Άρα είναι δυνατόν η ερώτηση να περιέχει ποσοτικά δεδομένα και υπολογισμούς. (Εγκύκλιος Γ2/2764/6-5-96/ΥΠΕΠΘ) και προτείνεται να είναι απλή εφαρμογή τύπου και σύμφωνη με κάποιο διδακτικό στόχο του ΑΠΣ

18 Ερωτήσεις του τύπου: Τι γνωρίζετε …
Ερωτήσεις του τύπου: Τι γνωρίζετε …., Τι είναι……, ή που παραπέμπουν σε τίτλους παραγράφων του σχολικού βιβλίου να αποφευχθούν. Ασάφειες ή λάθη κατά την διατύπωση των ερωτήσεων δυνατόν να επιφέρουν προσφυγές και ακύρωση των εξετάσεων. Να εφαρμόζονται οι οδηγίες με θέμα: «Οδηγίες για τη διδασκαλία των Θετικών Μαθημάτων της Α΄ Β΄ και Γ΄ τάξεων Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2012 – 2013» (102717/Γ2/ )

19 Θέματα με ορθογραφικά λάθη
Θέματα με επιστημονικά λάθη Θέματα με αυθαίρετες μονάδες Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά Θέματα εκτός ύλης Θέματα με ασάφεια στη διατύπωση Πολύπλοκες ερωτήσεις

20 Θέματα με ορθογραφικά λάθη
Τι γνωρίζεται για τους τρεις γενικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα. (β) Να παρατηρήσετε την εικόνα και να γράψετε ι) Ποια περιοχή του φυσικού περιβάλλοντος περιγράφετε ιι) Με ποιες άλλες ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος αλληλεπιδρά ιιι) Πως παρεμβαίνει ο άνθρωπος στη συγκεκριμένη ενότητα του περιβάλλοντος. 6 Δίνετε το διάγραμμα …

21 Θέματα με ορθογραφικά λάθη
Προσοχή στις προστακτικές Αντίγραψε την ερώτηση.. Μετάφερε στην κόλλα … Περίγραψε τα μέρη … Ανάφερε τις ιδιότητες …

22 Θέματα με επιστημονικά λάθη
Με τη διαίρεση ενός γαμέτη δημιουργούνται …….νέα κύτταρα που έχουν τα μισά χρωμοσώματα από το αρχικό. Πόσα ml αιθανόλης περιέχονται σε 100ml ούζου περιεκτικότητας 12% v/v σε αιθανόλη. Α. Το πλάσμα του αίματος δεν περιέχει: α) πρωτεΐνες που βοηθούν στην άμυνα β) νερό γ) άχρηστες ουσίες δ) βιταμίνες

23 Σημειώστε Χ Είναι χημική αντίδραση Δεν είναι χημική αντίδραση
Το κάψιμο του χαρτιού Το σπάσιμο του ξύλου Ο βρασμός του λαδιού Η φωτοσύνθεση Το σκούριασμα σιδερένιας ράβδου

24 Θέματα με επιστημονικά λάθη
ΠΡΟΣΟΧΗ Όταν φωτοτυπούμε και σμικρύνουμε (ή μεγεθύνουμε) έναν χάρτη η κλασματική κλίμακά του αλλάζει (1: ) Αν υπολογίσουμε αποστάσεις με αυτόν τον χάρτη οι αποστάσεις θα βγουν λανθασμένες

25 Θέματα με αυθαίρετες μονάδες
(α) Να αναφέρετε τις περιοχές (ενότητες) στις οποίες χωρίζεται το φυσικό περιβάλλον και τι περιλαμβάνει η κάθε περιοχή (1,33 μονάδες) (β) Να παρατηρήσετε την εικόνα και να γράψετε ι) Ποια περιοχή του φυσικού περιβάλλοντος περιγράφετε ιι) Με ποιες άλλες ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος αλληλεπιδρά ιιι) Πως παρεμβαίνει ο άνθρωπος στη συγκεκριμένη ενότητα του περιβάλλοντος. (2 μονάδες)

26 Θέματα με αυθαίρετες μονάδες
2. Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης υπάρχουν ηφαίστεια και γιατί; (1 μονάδα) Ποια είναι τα 4 σημαντικότερα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας; (1 μονάδα) Πώς εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τα ηφαίστεια; Δώστε 2 συγκεκριμένα παραδείγματα για τις χώρες της Ευρώπης που εκμεταλλεύονται τα ηφαίστειά τους. (1,3 μονάδες)

27 Θέματα με αυθαίρετες μονάδες
Θέμα 5 Α) Ποια ικανότητα των ζωντανών οργανισμών ονομάζεται ομοιόσταση; (1,1 μονάδες) Β) να αναφέρετε τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή της ομοιόστασης (2,2 μονάδες)

28 Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά
ΘΕΜΑ 4 a. Πώς ονομάζονται οι Άλπεις που καταλαμβάνουν όλη την δυτική ακτή της Βαλκανικής χερσονήσου και ποιες χώρες διασχίζουν; b. Ποια οροσειρά έδωσε το όνομά της στα Βαλκάνια ; σε ποιο τμήμα της Βαλκανικής χερσονήσου βρίσκεται και σε ποιάς χώρας το ανάγλυφο κυριαρχεί; c. Αντιστοιχήστε το κείμενο της στήλης Α με το κείμενο της στήλης Β. (Δίπλα από κάθε γράμμα της στήλης Α να γράψετε τον αντίστοιχο αριθμό της στήλης Β).

29 c. Αντιστοιχήστε το κείμενο της στήλης Α με το κείμενο της στήλης Β
ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β ΠΟΤΑΜΙΑ / ΛΙΜΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ/ΧΩΡΑ Βόλγας 1.Κεντρική Ευρώπη Σηκουάνας 2.Σουηδία Δούναβης 3.Δυτική Ευρώπη Έβρος 4.Ιταλική και Βαλκανική χερσόνησος Λάντογκα 5.Ρωσία Βένερ 6.Ανατολική Ευρώπη

30 Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά
Θέμα 3ο : Να μεταφέρετε στο γραπτό σας το γράμμα της κάθε ερώτησης και δίπλα να σημειώσετε ένα Σ αν είναι ΣΩΣΤΗ ή ένα Λ αν είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ. α. Οι Άνδεις είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης. β. Το υπέδαφος της περιοχής του Καυκάσου είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και μεταλλεύματα. γ. Τα Βραχώδη όρη είναι σχετικά νεαρά βουνά με κορυφές που μοιάζουν με κοφτερά πριόνια. δ. Μεγάλες εκτάσεις της Αφρικής καλύπτουν οι στέπες με πολύ ψηλό χορτάρι.

31 Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά
Α) Να αναφέρετε τις διαφορές μεταξύ χημικής ένωσης και μείγματος. Β) Τι είναι τα ιόντα; Πόσα είδη έχουμε και πως σχηματίζονται ; Γ) Ποιες αντιδράσεις ονομάζονται εξώθερμες και ποιες ενδόθερμες ;

32 Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά
Θέμα 1ο Να γράψετε στην κόλλα αναφοράς τα γράμματα που αντιστοιχούν στις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τους τη λέξη “ΣΩΣΤΟ” ή “ΛΑΘΟΣ” αν αντιστοιχούν σε σωστή ή λανθασμένη πρόταση αντίστοιχα. [Μην αντιγράψετε τις προτάσεις.] α) Τα κελύφη των αβγών είναι φτιαγμένα από άλατα. β) Τα οξέα έχουν συνήθως γεύση αλμυρή. γ) Το διάλυμα αμμωνίας σε νερό έχει pH=7 στους 25oC. δ) Όταν στο νερό δεν περιέχεται καμία διαλυμένη ουσία, τότε δεν υπάρχουν ιόντα H+. ε) Οι ιδιότητες των χημικών στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους βάρους. στ) Τα μέταλλα στον περιοδικό πίνακα καταλαμβάνουν την πάνω δεξιά περιοχή. ζ) Τα στοιχεία της πρώτης ομάδας του περιοδικού πίνακα ονομάζονται αλογόνα. η) Η αιθανόλη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκαλέσει το θάνατο. θ) Στο αργό πετρέλαιο υπάρχουν θειούχες προσμίξεις. ι) Ο πολυμερισμός είναι μια χημική αντίδραση όπου σχηματίζονται μακρομόρια όπως το PVC.

33 Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά
Θέμα 1ο Να γράψετε στην κόλλα αναφοράς τα γράμματα που αντιστοιχούν στις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τους τη λέξη “ΣΩΣΤΟ” ή “ΛΑΘΟΣ” αν αντιστοιχούν σε σωστή ή λανθασμένη πρόταση αντίστοιχα. [Μην αντιγράψετε τις προτάσεις.] α. Με το ηλεκτρικό εκκρεμές μπορούμε να ελέγξουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο. β. Το πρωτόνιο έχει ακριβώς το ίδιο φορτίο με το νετρόνιο. γ. Τα πολύμετρα μπορούν να μετρήσουν την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος. δ. Στους αντιστάτες, η τιμή της ηλεκτρικής αντίστασης παραμένει σταθερή. ε. Συνδέοντας αντιστάτες σε σειρά, η τιμή της ισοδύναμης αντίστασης αυξάνεται. στ. Η περίοδος μιας ταλάντωσης μετριέται στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) σε seconds. ζ. Τα εγκάρσια κύματα διαδίδονται σε υγρά. η. Ηχητικά κύματα με συχνότητα μεγαλύτερη από Hz ονομάζονται υπέρηχοι. θ. Φωτόνια ίδιου χρώματος μεταφέρουν ίδιο ποσό ενέργειας. ι. Όταν το φως ανακλάται, αλλάζει μέσο διάδοσης.

34 Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά
Να χαρακτηρίσετε τις επόμενες προτάσεις ως Σωστές ή Λάθος. α) Όταν η συνισταμένη των δυνάμεων, που ασκούνται σε ένα σώμα, είναι μηδέν, τότε το σώμα ,οπωσδήποτε , είναι ακίνητο. β) Η άνωση , που δέχεται σώμα βυθισμένο εξ’ ολοκλήρου σε υγρό , αυξάνεται με την αύξηση του βάθους. γ) Η μάζα ενός σώματος , όταν βρίσκεται στη Σελήνη , είναι μικρότερη εκείνης που έχει στη Γή. δ) Δύο σώματα βυθισμένα εξ ολοκλήρου σε υγρό, ίσων όγκων, αλλά διαφορετικών βαρών , δέχονται ίσες ανώσεις. ε) Ακονίζουμε τα μαχαίρια για να κόβουν καλύτερα.

35 Υποθέματα μη συνδεδεμένα νοηματικά
ΘΕΜΑ 2ο : Συμπληρώστε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: Οι δυνάμεις προκαλούν ………1……….. των σωμάτων ή μεταβολή στην ………2…….. τους. Η επιμήκυνση ενός ελατηρίου είναι ανάλογη με τη ………3……………που ασκείται σ΄αυτό. Όσο μεγαλύτερη είναι η ……4….... ενός σώματος, τόσο ……5…….. μπορεί να μεταβληθεί η ταχύτητά του Η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης λέγεται………6…………

36 Θέματα εκτός ύλης ΕΡΏΤΗΣΗ 8η α) Συμπληρώστε τα κενά: Σε κάθε σώμα που βυθίζεται μέσα σε υγρό, ασκείται από αυτό μια δύναμη με διεύθυνση …(1)… και φορά προς τα …(2)… που ονομάζεται άνωση. Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη, το μέτρο της άνωσης ισούται με το …(3)… του υγρού που εκτοπίζεται από το σώμα. Όταν ένα σώμα επιπλέει σε ένα υγρό, η άνωση είναι ίση με το …(4)… του σώματος β) Πότε ένα πλοίο δέχεται μεγαλύτερη άνωση, όταν είναι άδειο ή όταν είναι φορτωμένο και γιατί;

37 Θέματα εκτός ύλης Ερώτηση 8: Δύο πολύ μικρά σώματα (Α) και (Β) κινούνται πάνω σε άξονα χ’χ. Με βάση το αντίστοιχο διάγραμμα θέσης-χρόνου να απαντήσετε στα παρακάτω: Α) Ποιο είναι το είδος της κίνησης των κινητών; Β) Ποια είναι η θέση του (Α) τη στιγμή 0 s, 4 s και 10s; Γ) Ποια είναι η θέση του κινητού (Β) τη στιγμή 3 s, 4 s και 6 s; Δ) Ποια είναι η μετατόπιση του κινητού (Α) από 2 s έως 6 s; Ε) Πότε το κινητό (Α) θα βρίσκεται στη θέση 25 m; ΣΤ) Να υπολογίσετε την ταχύτητα των σωμάτων (Α) και (Β) στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (S.I.). Ζ) Κατά τη γνώμη σας συναντώνται τα δύο κινητά; Γιατί; Αν ναι, τότε σε ποια χρονική στιγμή και σε ποια θέση;

38 Θέματα εκτός ύλης Θέμα 4 α. Ποια αντίδραση ονομάζουμε απλή αντικατάσταση; β. Να συμπληρωθούν, όπου αυτό είναι εφικτό οι παρακάτω χημικές αντιδράσεις: K + AgCl Na+HF Ca+KBr Θέμα 5 Α. Να κατατάξετε τις παρακάτω χημικές ενώσεις σε οξέα, βάσεις άλατα και να τις ονομάσετε NaCl, HNO3, Ca(OH)2, , NaOH, Η2SΟ4, NH3 Β. Να εξετάσετε τι θα συμβεί αν σε ένα διάλυμα υδροχλωρίου( HCl) βάλουμε i) ένα κουταλάκι ασημένιο (Ag) ii) ένα έλασμα από ψευδάργυρο (Ζn ) Δίνεται η ηλεκτροχημική σειρά των μετάλλων K, Ba, Ca, Na, Mg, Al, Zn, Fe, H2, Cu, Ag, Pt, Au

39 Ποιες είναι οι ιδιότητες των αλκαλίων;
Θέματα εκτός ύλης Θέμα 7 Ποιες είναι οι ιδιότητες των αλκαλίων; Τι θα συμβεί αν διαλύσουμε Na στο νερό; Θέμα 6 Να διατυπώσετε το νόμο του Τζάουλ και την απόδειξή του.

40 Πολύπλοκες ερωτήσεις 9. Δύο αντιστάτες με αντιστάσεις R1 = 10 Ω και R2= 20Ω συνδέονται σε σειρά και τροφοδοτούνται από μπαταρία τάσης V = 60 V. α) Να σχεδιάσετε το κύκλωμα και να βρείτε την ισοδύναμη αντίσταση Rολ . β) Να βρείτε την ένταση Ι του ρεύματος που διαρρέει την πηγή και την ένταση του ρεύματος που διαρρέει κάθε αντιστάτη (Ι1 , Ι2). γ) Τι τάση εφαρμόζεται στα άκρα κάθε αντιστάτη (V1,V2) ; δ) Να βρείτε την ισοδύναμη αντίσταση Rολ στη περίπτωση που οι δύο παραπάνω αντιστάτες R1 και R2 συνδέονται παράλληλα.

41 Πολύπλοκες ερωτήσεις Ερώτηση 2: Α) Να συμπληρώσετε τις λέξεις που λείπουν: Σύμφωνα με τον 1ο Νόμο του Νεύτωνα, αν σε ένα σώμα η ……………………. των δυνάμεων που …………………… σε αυτό είναι ……… με …………, τότε η ………………….. …………………. του σώματος παραμένει ……………………, δηλ. η ………………………… του σώματος δεν …………………… και το σώμα είτε θα είναι ………………………. συνεχώς, είτε θα εκτελεί ……………………….. ………………….. κίνηση. Τότε θα λέμε επίσης ότι το σώμα …………………… . Στον 1ο Νόμο του Νεύτωνα βλέπουμε μια όψη της …………………. των σωμάτων, δηλ. της ιδιότητας τους να ……………. σε οποιαδήποτε μεταβολή της ……………… τους ……………… . Μέτρο της αδράνειας των σωμάτων είναι η ……………… τους. Β) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες και να δικαιολογήσετε την απάντησή σας: i) Σώμα διπλάσιας ταχύτητας θα έχει τη διπλάσια αδράνεια. ii) Αν στο διπλανό σώμα έχουμε F2 = 85N, F1 = 52N και F3 = 33N τότε αυτό εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση ή είναι ακίνητο. iii) Η αδράνεια ενός σώματος δεν αλλάζει από τη Γη στη Σελήνη, ενώ το βάρος του σώματος μεταβάλλεται. iv) Αν ένα σώμα έχει μικρότερη μάζα από ένα άλλο, τότε η ίδια συνισταμένη δύναμη θα προκαλέσει σε αυτό και ίδια μεταβολή στην ταχύτητα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

42 Θέματα με ασάφεια στη διατύπωση
ΘΕΜΑ 7 Α) Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν από τις παρακάτω προτάσεις έτσι ώστε να είναι επιστημονικά ορθές: Τα μηχανικά κύματα έχουν δύο βασικά κοινά χαρακτηριστικά: Διαδίδονται μέσα στα (α) μέσα και όχι στο (β) και μεταφέρουν (γ) χωρίς να μεταφέρουν (δ) Β) Από ποιο(α) από τα παρακάτω εξαρτάται η ταχύτητα διάδοσης ενός κύματος; i) πλάτος κύματος ii) συχνότητα κύματος iii) μέσο διάδοσης Γ) Σε μια λεκάνη που περιέχει νερό ρίχνουμε στην επιφάνειά του με τη βοήθεια ενός σταγονόμετρου 2 σταγόνες νερού το δευτερόλεπτο οπότε σχηματίζονται κύματα νερού. Μετράμε την απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών ορέων και την βρίσκουμε 10 cm. Να υπολογίσετε την περίοδο και την ταχύτητα των κυμάτων.

43 Θέματα με ασάφεια στη διατύπωση
Θέμα 6 Α. Στην ίδια ομάδα του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν τα στοιχεία με: α) τον ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων β) τον ίδιο ατομικό αριθμό γ) τον ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στιβάδα. δ) τον ίδιο αριθμό πρωτονίων και ηλεκτρονίων. Β Οι ουσίες που δημιουργούν το φαινόμενο της όξινης βροχής προέρχονται από: α) την υπερβολή χρήση των λιπασμάτων στις αγροτικές καλλιέργειες. β) την υπερθέρμανση του πλανήτη γ) τη καύση γαιανθράκων (κάρβουνο) δ) το μηχανισμό λειτουργίας των κινητήρων των αυτοκινήτων ε) τα αστικά λήμματα.

44 Θέματα με ασάφεια στη διατύπωση
Στις παρακάτω ερωτήσεις να γρείτε τη σωστή απάντηση: Η αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου δεν ισχύει κατά την ηλέκτριση ενός σώματος με: Α) τριβή Β) επαφή Γ) επαγωγή Δ) τα Α, Β, και Γ είναι όλα λάθος Ε) τα Α, Β, και Γ είναι όλα σωστά

45 Αυτοκίνητο τρέχει σε λείο οριζόντιο δρόμο
Αυτοκίνητο τρέχει σε λείο οριζόντιο δρόμο. Τι θα συμβεί αν σβήσει η μηχανή του αυτοκινήτου; Θα σταματήσει ακαριαία, θα σταματήσει μετά από λίγο ή θα συνεχίσει επ΄ άπειρο με σταθερή ταχύτητα; Δικαιολογήστε την απάντησή σας.

46 Τι βαθμοί είναι αυτοί; Τι βαθμοί είναι αυτοί;


Κατέβασμα ppt "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google