Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας
ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας

2 Η σημερινή μορφή του ελληνικού χώρου είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης της αφρικανικής με την ευρασιατική πλάκα.

3 Ειδικά στην περιοχή μας έχουμε:
• την ευρασιατική πλάκα, στο άκρο της οποίας σχηματίζονται οι μικροπλάκες του Αιγαίου, της Ανατολίας και της Απουλίας. • την αφρικανική πλάκα, η οποία κινείται βορειοανατολικά και έχει στα ανατολικά της την μικροπλάκα της Αραβίας.

4

5 Ο συνδυασμός των συγκρούσεων της αφρικανικής πλάκας με την αιγαιακή, της αραβικής με τη μικροπλάκα της Ανατολίας και της αιγαιακής με τις μικροπλάκες της Ανατολίας και της Απουλίας έδωσε τη σημερινή εικόνα της περιοχής.

6 Απομεινάρι της Τηθύος είναι η Μεσόγειος θάλασσα.
Όταν άρχισε η Αλπική Πτύχωση, η περιοχή μας αποτελούσε τον βυθό της Τηθύος θάλασσας. Απομεινάρι της Τηθύος είναι η Μεσόγειος θάλασσα.

7

8 ή με όστρακα θαλάσσιων ζώων και κελύφη μικροοργανισμών.
Ο βυθός της Τηθύος γέμιζε με ιζήματα από τη διάβρωση-αποσάθρωση μακρινών ορεινών όγκων ή με όστρακα θαλάσσιων ζώων και κελύφη μικροοργανισμών.

9 Με την Αλπική Ορογένεση τα ιζήματα της Τηθύος πτυχώθηκαν και ανυψώθηκαν, δημιουργώντας τα βουνά γύρω από τη Μεσόγειο, μεταξύ αυτών και την Πίνδο. Η ορογένεση ξεκίνησε από τον χώρο της ανατολικής Ελλάδας, «μεταναστεύοντας» στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών προς τα δυτικά.

10 Η Πίνδος δημιουργήθηκε πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια περίπου, ενώ τα νησιά του Ιονίου αναδύθηκαν τελευταία από τα νερά. Κατά την ίδια γεωλογική περίοδο έντονη ήταν η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Ροδόπη και στο βόρειο Αιγαίο.

11 Αυτή η ξηρά ήταν η Αιγηίδα.
Πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια περίπου μια ενιαία ξηρά κάλυπτε σχεδόν τον σημερινό ελληνικό χώρο, από το Ιόνιο έως τη Μικρά Ασία και τα νότια της Κρήτης. Αυτή η ξηρά ήταν η Αιγηίδα.

12

13  Σταδιακά, με την πάροδο εκατομμυρίων ετών, λόγω των γεωλογικών διεργασιών στην περιοχή, η Αιγηίδα αλλού κατακερματίστηκε και αλλού καταποντίστηκε. Η θάλασσα προχώρησε αργά προς το εσωτερικό της Αιγηίδας, ενώ σχηματίστηκαν τεράστιες λίμνες. Τα ψηλότερα σημεία της Αιγηίδας σχημάτισαν τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου.

14 Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο που ξεκίνησε με την Αλπική Ορογένεση, σταμάτησε. Τα σπουδαιότερα ελληνικά ηφαίστεια σχημάτισαν ένα ηφαιστειακό τόξο μήκους 200 km περίπου, το οποίο εκτεινόταν στα νότια όρια της καταποντισμένης πλέον ξηράς, της Αιγηίδας. 

15

16

17 Η σημερινή μορφή του ελληνικού χώρου διαμορφώθηκε πριν από 2 εκ
 Η σημερινή μορφή του ελληνικού χώρου διαμορφώθηκε πριν από 2 εκ. χρόνια περίπου. Οι γεωλογικές διεργασίες στον ελληνικό χώρο συνεχίζονται έως τις μέρες μας, όπως αποδεικνύεται από τη σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χώρα μας.

18

19

20

21

22

23

24 Η γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας είναι πολυσύνθετη και θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο περιόδους, την παλαιότερη (αλπική) και τη νεότερη (μεταλπική).

25 Αλπική περίοδος: Σ' αυτήν εντάσσονται όλα τα φυσικογεωλογικά γεγονότα που εξελίχθηκαν στο διάστημα πριν από 250 εκ. χρόνια και μέχρι πριν από 20 εκ. χρόνια. Την περίοδο αυτή δημιουργήθηκαν τα αλπικά πετρώματα που αποτέθηκαν σ’ ένα μεγάλο ωκεανό, που είναι γνωστός ως ωκεανός της Τηθύος.

26 Μεταλπική περίοδος: Αντιστοιχεί στην περίοδο των τελευταίων 20 εκ. ετών.
Τα τελευταία 10 εκ. χρόνια αντιστοιχούν στην λεγόμενη Νεοτεκτονική περίοδο κατά την οποία διαμορφώθηκε το λεγόμενο Ελληνικό τόξο. Το Ελληνικό τόξο είναι ένα σεισμικά, τεκτονικά και ηφαιστειακά ενεργό τόξο.

27 Όλα τα σύγχρονα φυσικογεωλογικά φαινόμενα όπως σεισμοί, ρήγματα, ανοδικές και καθοδικές κινήσεις, τα φαράγγια, οι κόλποι, οι θάλασσες, τα βουνά οι πεδιάδες, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το ενεργό νεοτεκτονικό καθεστώς και με την εξέλιξη του κλίματος ιδιαίτερα των τελευταίων 2 εκ. ετών.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google