Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ Παπαγιώργος Γ., MSc, OMT(cand.). ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΑΞΗΣ  Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπείας είναι η χρησιμοποίηση των χεριών που ακόμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ Παπαγιώργος Γ., MSc, OMT(cand.). ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΑΞΗΣ  Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπείας είναι η χρησιμοποίηση των χεριών που ακόμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ Παπαγιώργος Γ., MSc, OMT(cand.)

2 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΑΞΗΣ  Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπείας είναι η χρησιμοποίηση των χεριών που ακόμα και σήμερα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της αποκατάστασης. θεωρείται ο πυρήνας της φυσικοθεραπείας.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ  Ο Henric Ling (1776-1839, Σουηδός) Ίδρυσε το κεντρικό βασιλικό ίδρυμα γυμναστικής στη Στοκχόλμη. Ένας μαθητής του Ling, ο Augustus Geoggii το 1847 δημοσίευσε το σύστημα του που σήμερα είναι γνωστό ως Σουηδική μάλαξη.  Οι γιατροί Μη θέλοντας να ενσωματώσουν την μάλαξη στην αποκατάσταση, οδήγησε στην ανάπτυξη άλλων κλάδων στην αποκατάσταση όπως: οστεοπαθητική, χειροπρακτική & φυσικοθεραπεία !

4 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ  Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Αγγλία σαν επίσημο μέρος της αποκατάστασης Αρχικά ήταν το μόνο φυσικοθεραπευτικό μέσο Ο Αυστριακός E.Vodder αργότερα περιέγραψε στο μία μέθοδο απαλής ρυθμικής μάλαξης με θετικά αποτελέσματα στο χρόνιο λεμφικό οίδημα γνωστή και ως: Dr.Vodder’s Manual Lymph Drainage.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ  Το 1953 η Γερμανίδα Elizabeth Dicke δημοσίευσε ένα βιβλίο, για μια νέα μέθοδο μάλαξης,την μάλαξη του υποδόριου ιστού. James Cyriax Άγγλος ορθοπεδικός βρήκε μία νέα μέθοδο μάλαξης, την εγκάρσια μάλαξη, η οποία χρησιμοποιείται για να διατείνει ίνες μυών, τενόντων ή συνδέσμων και για να διαλύει συμφύσεις, αποκαθιστώντας την ομαλή κίνηση

6 ΑΡΧΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ  Οι αρχές αυτές αφορούν: 1. Tην προετοιμασία και την διαμόρφωση του χώρου της μάλαξης. 2. Την προετοιμασία και την τεχνική του θεραπευτή. 3. Τις συνθήκες εφαρμογής της μάλαξης. 4. Την επιλογή της διάρκειας και της φύσης της μάλαξης. 5. Την φυσική και ψυχολογική κατάσταση του ασθενή.

7 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. Η μάλαξη πρέπει να γίνεται σε ειδικό δωμάτιο, ευρύχωρο ώστε να χωρά τον εξοπλισμό του θεραπευτή και να του επιτρέπει άνεση στις κινήσεις. 2. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι τέτοια, ώστε γυμνός ο ασθενής να μην κρυώνει και να αισθάνεται άνετα.

8 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΑΛΑΞΗΣ: 1. Παρέχει δυνατότητα κίνησης 2. Εργονομικός σχεδιασμός, παρέχει ταυτόχρονα μέγιστο χώρο τόσο για τον θεραπευτή όσο και για τον ασθενή 3. Παρέχουν δυνατότητες καθώς είναι τόσο ηλεκτροκίνητα όσο και υδραυλικά 4. Έχουν πρόβλεψη για την τοποθέτηση χρήσιμων εξαρτημάτων

9 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΜΕΣΑ  ΜΕΣΑ ΜΑΛΑΞΗΣ: 1. Η πούδρα χρησιμοποιείται για να ελαχιστοποιηθεί η τριβή και να απορροφηθεί ο ιδρώτας από το δέρμα του ασθενή. Η πούδρα έχει ένα πλεονέκτημα γιατί επιτρέπει στον θεραπευτή να χειριστεί τους εν τω βάθη ιστούς. Αποφεύγεται σε ηλικιωμένους γιατί δημιουργεί φραγμό στους πόρους και αναπνευστική δυσχέρεια

10 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΜΕΣΑ 2. Διάφορα γαλακτωμάτα & λοσιόν υπάρχουν. Στα ξηρά δέρματα δεν χρησιμοποιούνται εύκολα γιατί μπορεί να απορροφηθούν γρήγορα. 3. Τα έλαια διευκολύνουν πολύ τους χειρισμούς της μάλαξης. Σε πολύ τριχωτό ή εύθραυστο δέρμα βοηθούν πολύ. Το μειονέκτημά τους είναι ότι δημιουργούν πρόβλημα καθαρισμού και αλλοιώνονται πολύ εύκολα.

11 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΜΕΣΑ 1. Το σαπούνι χρησιμοποιείται στη σάουνα και στο ατμόλουτρο για να γλιστρούν καλύτερα τα χέρια. και να απομακρύνονται λιπαρές ουσίες. 2. Τα στερεά υλικά, όπως η λανολίνη, είναι λιγότερο ολισθηρά με αποτέλεσμα έντονης τριβής στην επιδερμίδα 3. Οι θεραπευτικές αλοιφές, οι οποίες έχουν πολλές επιδράσεις. Μειώνουν τις τριβές, πόνο, επιδρούν στην υποχώρηση ενός οιδήματος κ.α. Η επιλογή τους εξαρτάται από το είδος και την φάση του τραυματισμού 4. Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συχνά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λιπαντικά αλλά επίσης είναι και το μέσο για την απορρόφηση μία ιδιαίτερης ουσίας, που επιλέγεται για τη θεραπευτική της ιδιότητα στο σώμα

12 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ 1. Καταρτισμένος και εξοικειωμένος με τις ανατομικές δομές του σώματος 2. Να γνωρίζει τους χειρισμούς και τις μεθόδους 3. Να περιποιείται τα χέρια του, ώστε να είναι μαλακά και απαλά. Να κόβει τα νύχια του για να μην τραυματίσει τον ασθενή και να πλένει τα χέρια του πριν και μετά από κάθε μάλαξη. Όσο μπορεί να ζεσταίνει τα χέρια του πριν την έναρξη της μάλαξης.

13 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ 4. Από την αρχή ως το τέλος, πρέπει να υπάρχει συνεχή επαφή των χεριών του θεραπευτή με το δέρμα του ασθενή 5. Ικανότητα της ψηλάφησης 6. Να προσέχει την πίεση, ανάλογα με το είδος του ιστού & να επιλέγει πάντα τους κατάλληλους χειρισμούς 7. Απαραίτητη η προσωπική υγιεινή 8. Σωστή θέση θεραπευτή

14 9. Η διάρκεια της μάλαξης ποικίλει ανάλογα με την παθολογία της περιοχής και το μέγεθος της. Μία γενική μάλαξη δεν υπερβαίνει τα 45-60 λεπτά και μία τοπική τα 10-20 λεπτά. 10. Ο ρυθμός της μάλαξης: οι χειρισμοί που εκτελούνται αργά τείνουν να είναι χαλαρωτικοί και οι γρήγοροι χειρισμοί είναι διεγερτικοί

15


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ Παπαγιώργος Γ., MSc, OMT(cand.). ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΑΞΗΣ  Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπείας είναι η χρησιμοποίηση των χεριών που ακόμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google