Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διανυσματικές Εικόνες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διανυσματικές Εικόνες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διανυσματικές Εικόνες
Κεφ ΠΟΛΥΜΕΣΑ Διανυσματικές Εικόνες

2 Είδη ψηφιακών εικόνων Ψηφιογραφικές εικόνες (bitmaps ή Raster)
Διανυσματικές εικόνες (Vector)

3 Διανυσματικές εικόνες

4 Διανυσματικές εικόνες
H δημιουργία τους βασίζεται στην χρήση διανυσμάτων (vectors). Ο σχεδιασμός τέτοιων εικόνων μπορεί να γίνει από σχεδιαστικά πακέτα (Illustrator, Corel, AutoCAD, Fireworks κτλ.). Η περιγραφή τους γίνεται με μαθηματικούς τύπους οι οποίοι περιγράφουν τον τρόπο σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την επιλογή αλλαγής οποιασδήποτε παραμέτρου που συνθέτει την εικόνα (χρώμα, σχήμα, μέγεθος, θέση). Χρησιμοποιούνται κυρίως για τον σχεδιασμό γραφικών από Αρχιτέκτονες, Σχεδιαστές προϊόντων, Γραφίστες, κτλ.) Βασική είναι η χρήση τους σε πακέτα CAD, Desktop Publishing και Computer Animation.

5 Διανυσματικές εικόνες
Έχουν δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά: Αποθηκεύονται σε πολύ μικρό μέγεθος μνήμης σε σχέση με τις ψηφιογραφικές (επειδή αποθηκεύονται μόνο οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό τους) Όσο και αν τις μεγεθύνουμε, αυτές αναπαράγουν τέλεια το σχήμα τους.

6 Βήμα – βήμα η δημιουργία μιας διανυσματικής εικόνας με τα κατάλληλα εργαλεία του προγράμματος

7 Μπορείτε να φτιάξετε και σείς το δικό σας cartoon; Αναγνωρίστε τα βασικά γεωμετρικά σχήματα!!! και Καλή Επιτυχία! «Inkscape»

8 Διανυσματικές εικόνες

9 Διανυσματική εικόνα και το περιεχόμενο του αρχείου της
Διανυσματική εικόνα και το περιεχόμενο του αρχείου της <svg width="640" height="480" xmlns=" xmlns:svg=" <!-- Created with SVG-edit > <g> <title>Layer 1</title> <rect fill="#00ff00" stroke="#ff0000" stroke-width="5" stroke-dasharray="null" stroke-linejoin="null" stroke-linecap="null" x="42" y=" " width="134" height="75" id="svg_1"/> </g> </svg>

10 Προγράμματα δημιουργίας διανυσματικών εικόνων:
Adobe Illustrator (εμπορικό πακέτο) Photoshop (εμπορικό πακέτο) Corel Draw (εμπορικό πακέτο) Fireworks (εμπορικό πακέτο) Inkspace δωρεάν svg-editor (δωρεάν online) raven (aviary suite) (δωρεάν online)

11 Τι γίνεται όταν τις μεγεθύνω; Ας το δούμε!

12 Διανυσματικές εικόνες
Η μεγέθυνση μιας διανυσματικής εικόνας (vector image) αριστερά και η μεγέθυνση της ίδιας εικόνας που αποθηκεύτηκε σε χαρτογραφική μορφή (bitmap image):

13 Διανυσματικές εικόνες
Η μεγέθυνση των ίδιων εικόνων:

14 Διανυσματικές εικόνες
Η μεγέθυνση των ίδιων εικόνων ακόμη περισσότερο:

15 Διανυσματικές εικόνες
Οι συνηθέστερες μορφές τους (format) είναι οι εξής: .dxf - Drawing Interchange Format .psd (Apple Viewer) .cdr (Corel DRAW) .svg (Svg-editor) .eps (Encapsulated PostScript) .swf ( Adobe Flash) .wmf (Windows Metafile)

16 Μπορώ να μετατρέψω μια ψηφιογραφική εικόνα σε διανυσματική;

17 Online εφαρμογή για μετατροπή ψηφιογραφική εικόνας σε διανυσματική: http://vectormagic.com

18 Zoom στη μετατροπή ψηφιογραφικής εικόνας σε διανυσματική: http://vectormagic.com

19 Ψηφιογραφικές και Διανυσματικές σε σχέση με τον τύπο και την ανάλυση
Ψηφιογραφικές και Διανυσματικές σε σχέση με τον τύπο και την ανάλυση Ανάλυση εικόνας Τύπος εικόνας Μέγεθος αρχείου ΚΒ 640Χ480 bmp (ψηφιογραφική) 900 svg (διανυσματική) 3 1280Χ960 bmp 360 svg Παρατήρηση !!! Το μέγεθος της ψηφιογραφικής τετραπλασιάζεται όταν τετραπλασιάζεται ο αριθμός των εικονοστοιχείων της (διπλασιάστηκε η κάθε πλευρά). !!! Το μέγεθος της διανυσματικής παραμένει το ίδιο (διπλασιάζοντας την ανάλυση και μεγαλώνοντας και το μέγεθος του σχεδιασμένου αντικειμένου )

20 Σύγκριση Ψηφιογραφικών και Διανυσματικών
Ψηφιογραφικές Διανυσματικές Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Ευχρησία, απλότητα, συμβατότητα, επεξεργασία με ψηφιακά φίλτρα απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ,απαιτούν μεγάλη χωρητικότητα στο δίσκο (HD space), απαιτούν μεγάλη μνήμη (RAM), εξαρτώνται από το μέγεθος τους (resolution dependent) απαιτούν μικρή υπολογιστική ισχύ, έχουν μικρό μέγεθος ως αρχεία, απαιτούν λίγη μνήμη, δεν εξαρτώνται από το μέγεθος τους (resolution independent), διατηρούν την αρχική πληροφορία, οι δυνατότητες τους βελτιώνονται συνεχώς. ενώ μπορούνε να περιγράψουν πραγματικές εικόνες, δεν ενδείκνυται η χρήση τους, λόγω του τρόπου περιγραφής.

21 …συνοψίζοντας Διανυσματικά γραφικά (Vector Graphics): Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικόνων όπως λογότυποι, σήματα κατατεθέντα κτλ. αλλά και ψευδο-τρισδιάστατων σχημάτων (προοπτική). Γραφικά ψηφίδων ή Ψηφιογραφικά (bitmap graphics): Όλα τα γραφικά που δημιουργούνται από ψηφιοποίηση υπαρκτών αντικειμένων (φωτογραφίες, εικόνες από σαρωτές κτλ.) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

22 …συνοψίζοντας Η βασική διαφορά των δύο κατηγοριών είναι το χαρακτηριστικό της ανάλυσης (resolution). Τα διανυσματικά γραφικά «περιγράφουν» μια εικόνα με τη βοήθεια της αναλυτικής γεωμετρίας και, κατά συνέπεια, με τη βοήθεια εξισώσεων, ενώ τα γραφικά ψηφίδων λειτουργούν όπως ακριβώς ένα ψηφιδωτό: Όσο μικρότερες και περισσότερες ψηφίδες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο ευκρινές και ακριβές είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η ανάλυση μετράται σε κουκκίδες (ψηφίδες) ανά ίντσα (dots per inch, dpi). Για μια οθόνη, η ανάλυση των 72 ή 96 dpi είναι επαρκέστατη, αν όμως η εικόνα προορίζεται για επαγγελματική εκτύπωση, το ελάχιστο απαιτούμενο είναι οι 300 dpi. Τα διανυσματικά γραφικά είναι ανεξάρτητα ανάλυσης (resolution free), γιατί απλά δε χρησιμοποιούν ψηφίδες για το σχηματισμό της εικόνας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των γραφικών είναι το βάθος χρώματος, δηλαδή το πλήθος των δυαδικών ψηφίων (bits) που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή του χρώματος κάθε ψηφίδας (ή κάθε περιοχής στα διανυσματικά γραφικά). Το σημερινό στάνταρ είναι για μεν τις οθόνες βάθος χρώματος 24 bits ενώ για τις εκτυπώσεις 32 bits


Κατέβασμα ppt "Διανυσματικές Εικόνες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google