Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΛΤΑ Επιμέλεια: Καρατζόγλου Έκτορας – Αθανάσιος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΛΤΑ Επιμέλεια: Καρατζόγλου Έκτορας – Αθανάσιος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΛΤΑ Επιμέλεια: Καρατζόγλου Έκτορας – Αθανάσιος
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Μαλάμου Κωνσταντίνα

2 Πολιτικά Χαρακτηριστικά
Έκταση: 316 km2 (206η) Πληθυσμός: κάτοικοι Πυκνότητα: κάτ./km2 (8η) Πρωτεύουσα: Βαλέτα Μεγαλύτερη Πόλη: Μπιρκιρκάρα

3 Πολιτικά Χαρακτηριστικά (συνέχεια)
Επίσημες Γλώσσες: Αγγλική, Μαλτέζικη Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Νόμισμα: Ευρώ Εθνόσημο:

4 Μορφολογία Εδάφους Αποτελείται από 7 νησιά στο κέντρο της Μεσογείου Θαλάσσης, με μεγαλύτερα τα νησιά Γκότσο και Μάλτα. Η Μάλτα είναι μία πεδινή χώρα, με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 258 m (Nadur Tower). Το νησί Μάλτα έχει πλούσιο οριζόντιο διαμελισμό, που οφείλεται στις βραχώδεις της ακτές. Το νησί Γκότσο έχει πιο ομαλό ανάγλυφο, ενώ σχηματίζεται σε αυτό μόνο ένας κύριος κόλπος, ο κόλπος Σεντ Μέρις.

5 Αρχαία Χρόνια 5200 π.Χ: Τα νησιά του αρχιπελάγους αρχίζουν να κατοικούνται από έναν σημαντικό νεολιθικό οικισμό, που χαρακτηριζόταν από μεγαλιθικά κτίσματα. Μεταξύ 3500 και 2500 π.Χ: Κτίζεται ο ναός Αγκάρ Κιμάρ, τον οποίο, αργότερα (1000 π.Χ), χρησιμοποίησαν οι Φοίνικες ως ορμητήριο, απ’ όπου διεξήγαγαν εξερευνήσεις στην θάλασσα και εμπόριο. 400 π.Χ: Τα νησιά περνούν στην σφαίρα επιρροής της Καρχηδόνας.

6 Ρώμη και Μεσαίωνας 218 π.Χ – 1283: Η Μάλτα καταλαμβάνεται από πολλούς διαφορετικούς λαούς: Ρωμαίοι (218 π.Χ), Βυζαντινοί (4ος – 9ος αι.), Άραβες (870), Νορμανδοί (1091), Βασίλειο Αραγονίας (1283). 1530: Τα νησιά παραδίδονται στο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. 1565: Οι Οθωμανοί πολιορκούν τους Ιππότες και, έτσι, εκείνοι, θέλοντας να προστατευθούν, κτίζουν την Βαλέτα.

7 Νεότερα Χρόνια 1798: Η Μάλτα κατακτάται από τους Γάλλους, οι οποίοι ήταν υπό την ηγεσία του Ναπολέοντος Βοναπάρτη. 1800: Οι γαλλικές δυνάμεις παραδίδουν, στρατιωτικά, τα νησιά που αποτελούν το αρχιπέλαγος. 1814: Η Μάλτα γίνεται επίσημα μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, βάσει της Συνθήκης των Παρισίων.

8 Σύγχρονη Ιστορία 21 Σεπτεμβρίου 1964: Η ημέρα αυτή γιορτάζεται ως η ημέρα ανεξαρτησίας της Μάλτας από την Μ. Βρετανία. 1 Μαΐου 2004: Τότε η Μάλτα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Εσθονία, την Κύπρο, την Λετονία, την Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Τσεχική Δημοκρατία. 2008: Η Μάλτα εισχωρεί και στην Ευρωζώνη.

9 Έθιμα και Παραδόσεις Καρναβάλι: Διαρκεί μία εβδομάδα τον Φεβρουάριο. Σε αυτήν την γιορτή ενήλικες και παιδιά ντύνονται με φανταχτερά κοστούμια και συμμετέχουν σε παρελάσεις πάνω σε λαμπερά άρματα. Πάσχα: Είναι η γιορτή αμέσως μετά το Καρναβάλι. Σύμφωνα με αυτήν, οι πιστοί μαζεύονται στην Εκκλησία και γιορτάζουν την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Γιορτή του Αγίου Γεωργίου: Μια μεγάλη πομπή φεύγει από το παρεκκλήσι του Αγίου Κλήμη στο Ζέτζτουν, την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Πάσχα, και καταλήγει στο χωριό Μάρσαξκλοκ, όπου οι πιστοί που ακολουθούν την πομπή κάνουν πικνίκ.

10 Έθιμα και Παραδόσεις (συνέχεια)
Το Φεστιβάλ των Πυροτεχνημάτων: Το Γκραντ Χάρμπορ της Βαλέτας παρέχει ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με την εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων κατασκευασμένα από ξένες ή τοπικές εταιρίες. Χριστούγεννα: Η τελευταία γιορτή της χρονιάς. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται από όλους τους κατοίκους των νησιών με επιδείξεις κούνιων με τον Ιησού - βρέφος και οργανωμένο τραγούδι καλάντων.

11 Αξιοθέατα της Μάλτας Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη: Η πρώτη εκκλησία των Ιωαννιτών Ιπποτών. Έχει πλούσιο διάκοσμο και στολίζεται με δύο πίνακες του Καραβάτζιο, εκ των οποίων ο ένας είναι το μοναδικό υπογεγραμμένο έργο του καλλιτέχνη και απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη. 2. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Αποτελεί το Αυθεντικό Κατάλυμα των Ιπποτών. Περιέχει εκθέματα από το 5000 π.Χ, με κυριότερα τα γλυπτά των Χοντρών Κυριών που χρονολογούνται κατά την Νεολιθική Εποχή.

12 Αξιοθέατα της Μάλτας (συνέχεια)
Το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου: Αποτέλεσε το στρατηγείο του τάγματος των Ιπποτών από τα τέλη του δεκάτου έκτου αιώνα έως το 1798, οπότε και ο Ναπολέοντας κατέκτησε τα νησιά. Πλέον έχει γίνει η έδρα του Μαλτέζου Προέδρου. Η Αίθουσα Πολέμου Λασκαρίς: Βρίσκεται στα βαθιά τούνελ του οχυρού της Βαλέτας. Εκεί, οι Σύμμαχοι ήλεγχαν τον Μεσογειακό Στόλο και συντόνιζαν τις δράσεις τους.

13 Αξιοθέατα της Μάλτας (συνέχεια)
Κάζα Ρόκα Πίκολα: Η Οικία της αριστοκρατικής Μαλτέζικης οικογένειας των de Piros. Στο σπίτι υπάρχουν ορισμένα έξοχα δείγματα επίπλων και πλήθος ιστορικών αντικειμένων. Οι προϊστορικοί Ναοί Mnajdra και Hagar Qim: Οι νεολιθικοί αυτοί ναοί είναι οι σπουδαιότεροι στην χώρα. Ακουλουθούν υην μεγαλιθική αρχιτεκτονική, ενώ κτίστηκαν πιο παλιά από το Στόουνχεντζ, τις πυραμίδες στην Αίγυπτο και το Σινικό Τείχος της Κίνας.

14 Αξιοθέατα της Μάλτας (συνέχεια)
Mdina: Η μικροσκοπική αυτή πόλη που περιβάλλεται από τείχη πάνω σε μια κορυφογραμμή στο κέντρο της Μάλτας υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού τουλάχιστον από την Ρωμαϊκή περίοδο έως την άφιξη των κουρσάρων Ιπποτών.

15 Αξιοθέατα της Μάλτας (συνέχεια)
Η Γαλάζια Λίμνη: Η υπέροχη φυσική λίμνη χωρίζει το Κομίνο από το νησάκι Κομινότο. Τα διάσημα γαλάζια νερά της είναι πεντακάθαρα, ήρεμα και γίνονται το επίκεντρο αμέτρητων καθημερινών κρουαζιέρων.  Η Μπλε Σπηλιά (Blue Grotto): Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού της Μάλτας. Κάθε χρόνο το μέρος κατακλύζεται από αναρίθμητους τουρίστες. Εκεί έγιναν κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας «Τροία».

16 Παράξενα Χαρακτηριστικά
κάτοικοι ζουν μέσα ή γύρω από την Βαλέτα είναι οι κάτοικοι του Γκότζο, ενώ στο Κομίνο μένουν μόνο 4 μόνιμοι κάτοικοι. Η ιταλική γλώσσα ήταν από τις επίσημες γλώσσες των νησιών μέχρι το Παρ’ όλα αυτά, το 66% των κατοίκων μιλούν ιταλικά, που είναι πολλοί περισσότεροι σε σχέση με το 1931 (14%) Οι μαλτέζοι ψαράδες βάφουν στις βάρκες τους δύο μάτια – ένα σε κάθε πλευρά. Ακολουθούν, δηλαδή, την παράδοση των Φοινίκων.

17

18 Πηγές http://www.tenfactsabout.co.uk/0042malta.htm

19 Σας Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΜΑΛΤΑ Επιμέλεια: Καρατζόγλου Έκτορας – Αθανάσιος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google