Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…

2 Ποιο είναι το γεμάτο;;;

3 Ποιο είναι το πιο βαρύ;;;

4

5 ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΥΛΙΚΟ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΕΡΟ

6 Ένα σώμα με μεγαλύτερη μάζα
από ένα άλλο εμπεριέχει και περισσότερο υλικό. Η  αντίσταση- δυσφορία που εκδηλώνει ένα σώμα σε κάθε απόπειρα για τη μετακίνησή του περιγράφεται από τη Φυσική με την έννοια «μάζα του σώματος»    Η  μάζα κάθε σώματος είναι ανάλογη προς το βάρος του. Ένα σώμα με διπλάσιο βάρος από ένα άλλο, έχει και διπλάσια μάζα.

7 Ζυγός: Μέτρηση της Μάζας Μάζα m

8 Ο «αόρατος» αέρας… Έχει μάζα; Έχει βάρος;
Ο «αόρατος» αέρας… Έχει μάζα; Έχει βάρος; ένα λίτρο αέρα έχει μάζα 1,3 g ενώ ένα λίτρο νερό έχει μάζα 1000g ένα κυβικό μέτρο αέρα έχει μάζα 1,3 kg

9 Ποιο ζυγίζει περισσότερο «ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό μπαμπάκι;;;

10 Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένα κιλό βαμβάκι έχει την ίδια μάζα και το ίδιο βάρος με ένα κιλό σίδερο, αλλά είναι πιο «ογκώδες». Ο όγκος του είναι μεγαλύτερος λένε οι φυσικοί.

11 Μονάδες μάζας… μάζα σύμβολο m
τόνος: tn Κιλό: kg γραμμάριο:g Χιλιοστό του γραμμαρίου: mg :1000 x1000 Μονάδες μάζας

12 Ο Νεύτων και η μηλιά… «Γιατί ένα μήλο να πέφτει πάντα κάθετα από τη μηλιά;» μονολογούσε καθώς, κατά τύχη, ένα μήλο έπεφτε από τα κλαδιά μίας από τις μηλιές. «Γιατί να μην πέφτει στο πλάι ή προς τα πάνω; Γιατί πέφτουν μόνο προς το κέντρο της γης; Προφανώς και υπάρχει λόγος κι αυτός είναι πως η γη το έλκει το μήλο. Θα πρέπει να υπάρχει μία δύναμη έλξης, όχι σε οποιαδήποτε πλευρά της γης, αλλά στο κέντρο της».

13 Στη γλώσσα της Φυσικής…
  Η Γη τραβά το μήλο προς το μέρος της Στη γλώσσα της Φυσικής λέμε:  « . Η Γη ασκεί δύναμη στο μήλο με κατεύθυνση προς το έδαφος». Τη δύναμη αυτή τη λέμε « βάρος  του σώματος ».

14 Πως περιστρέφεται η σελήνη γύρω από τη γη;
«Το 1666 αποσύρθηκε ξανά στο σπίτι της μητέρας του στο Lincolnshire. Ενώ περιφερόταν συλλογιζόμενος στον κήπο, του ήρθε η σκέψη ότι η δύναμη της βαρύτητας (η οποία έφερνε ένα μήλο από το δέντρο στο έδαφος, δεν περιοριζόταν σε συγκεκριμένη απόσταση από τη Γη, αλλά ότι αυτή η δύναμη πρέπει να εκτείνεται πολύ μακρύτερα απ’όσο ήταν γενικότερα η πεποίθηση». « Γιατί όχι και τόσο ψηλά όσο είναι η Σελήνη, είπε στον εαυτό του και αν είναι έτσι, αυτό πρέπει να επηρεάζει την κίνησή της και ίσως να συντηρεί την τροχιά της », όπου ξεκίνησε να συλλογίζεται ποια θα ήταν η επίδραση αυτής της υπόθεσης…

15 Ας ταξιδέψουμε στην Σελήνη...

16 Δυναμόμετρα: Μέτρηση της δύναμης… Δύναμη σύμβολο F
Με το δυναμόμετρο μπορούμε να μετράμε και το βάρος ενός σώματος.  Η μονάδα μέτρησης της δύναμης στη φυσική είναι το «ένα νιούτον». Συμβολίζεται με 1 Ν. Ένα Νιούτον είναι όσο περίπου το βάρος ενός  αντικειμένου 100 γραμμαρίων. F=1,2N

17 Βάρος 1kg Μάζα 1kg Βάρος 10Ν

18 (m) (Β)

19 Συζητώ, αναρωτιέμαι, υποθέτω…
Μετράμε την μάζα ενός σώματος συγκρίνοντάς τη με σώματα γνωστής μάζας, τα οποία ονομάζονται σταθμά. Το όργανο που χρησιμοποιούμε για τη μέτρηση της μάζας είναι ο ζυγός.

20 Σφάλματα… Στην απλή κατασκευή του ζυγού.
Η μέτρηση με τον ηλεκτρονικό ζυγό είναι πιο ακριβής. Οι διαφορές στις μετρήσεις οφείλονται: Στην απλή κατασκευή του ζυγού. Ο ζυγός μας δίνει την αίσθηση ότι ισορροπεί ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην ισορροπεί.

21 Συμπεραίνω, καταγράφω…
Την μάζα ενός σώματος την μετράμε με τον ζυγό Η μάζα ενός σώματος είναι ανάλογη με την επιμήκυνση που προκαλεί το σώμα σε ένα ελατήριο ή δυναμόμετρο. Γνωρίζοντας την μάζα ενός σώματος μπορούμε να υπολογίσουμε και το βάρος του πολλαπλασιάζοντας με το 9,8m/s2 =10 m/s2 , δηλαδή την επιτάχυνση της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης.


Κατέβασμα ppt "Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google