Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα

2 ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ;
Επειδή είναι μορφωμένος. Μολονότι δεν πήγα στο σχολείο, επειδή ήμουν άρρωστος, όμως είχα διαβάσει. Επειδή ήθελα να μάθω πως λειτουργεί η συσκευή, γιατί δεν γνώριζα καθόλου, ώσπου τον ρώτησα.

3 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΄η αςυνδετο ςχημα
ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΄η αςυνδετο ςχημα Σύνδεση όμοιων όρων της πρότασης ή Σύνδεση όμοιων προτάσεων(κύρια+κύρια, χρονική+χρονική κτλ.) Μου αρέσουν τα μακαρόνια, το παστίτσιο, τα σουβλάκια, τα γεμιστά και η πίτσα. Η μαμά μου, ο μπαμπάς μου και τα αδέρφια μου βρίσκονται σε διακοπές. Η δασκάλα μου είπε ότι είμαι έξυπνος, συνεπής και δημιουργικός. Μιλήσαμε για αυτό το θέμα, όταν με πήρε τηλέφωνο, όταν με επισκέφτηκε σπίτι μου και όταν συναντηθήκαμε στη δουλειά.

4 Ο αδερφός μου είναι ευγενικός και έξυπνος.
Σήμερα πέρασα την μέρα μου διαβάζοντας και ακούγοντας μουσική. Διαβάζω πολλά λογοτεχνικά βιβλία αλλά ποτέ αστυνομικά μυθιστορήματα. Θέλεις να δούμε κωμωδία ή αστυνομική περιπέτεια; Ας βρούμε τι συνδέεται στις παραπάνω προτάσεις με συνδέσμους.

5 Ας βρούμε τι συνδέουν οι σύνδεσμοι στις περιόδους που ακολουθούν:
Αύριο πρέπει να ποτίσω τα λουλούδια και να κουρέψω το γρασίδι. Δεν πρόλαβα να διαβάσω ούτε να κάνω την εργασία. Όχι μόνο άργησε στο ραντεβού μας αλλά και βιάστηκε να φύγει. Η γιαγιά μου δεν έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο αλλά είναι καλλιεργημένη και πολυμαθής. Στο νησί μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τοπική συγκοινωνία ή να ενοικιάσεις αυτοκίνητο.

6 Μου είπε ότι θα έρθει σύντομα και ότι θα μου φέρει τα πράγματα που ζήτησα.
Δεν μου έκανε τη χάρη ούτε όταν του το ζήτησα ούτε όταν τον παρακάλεσα κλαίγοντας. Σήμερα ο Γιώργος δεν ήρθε στο σχολείο είτε επειδή είναι άρρωστος είτε επειδή δεν διάβασε για το διαγώνισμα. Δεν ξέρω ακόμα πώς θα πάω στο χώρο της συναυλίας και σε ποιο σημείο θα συναντηθώ με τον κολλητό μου.

7 ΠΑΡΑΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΚΑΙ, ΟΥΤΕ , ΜΗΤΕ Συμπλεκτικοί ΑΛΛΑ, ΟΜΩΣ, ΜΑ, ΠΑΡΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, ΜΟΛΑΤΑΥΤΑ, ΕΝΩ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ, ΑΝ ΚΑΙ (Όταν οι διεγραμμένοι αντιθετικοί σύνδεσμοι εισάγουν προτάσεις, αυτές είναι δευτερεύουσες εναντιωματικές, άρα τότε λειτουργούν ως υποτακτικοί σύνδεσμοι. Το ενώ συχνά εισάγει δευτερεύουσα χρονική πρόταση, οπότε λειτουργεί ως υποτακτικός σύνδεσμος. Αντιθετικοί ΄Η, ΕΙΤΕ-ΕΙΤΕ Διαχωριστικοί (ή διαζευκτικοί) ΛΟΙΠΟΝ, ΑΡΑ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΩΣΤΕ (ο τελευταίος συχνότερα εισάγει δευτερεύουσες προτάσεις) Συμπερασματικοί

8 ΥΠΟΤΑΞΗ Σύνδεση μη όμοιων προτάσεων (κύρια+δευτερεύουσα)
Ας χωρίσουμε τις περιόδους σε προτάσεις και ας αναζητήσουμε την κύρια. Ισχύει πάντα ότι η κύρια «βγάζει νόημα μόνη της»; Τι συντακτικό ρόλο παίζει η δευτερεύουσα ως προς την κύρια; Έμαθα ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει ο Πέτρος από την Σάμο. Η μητέρα του Παύλου ανησυχούσε μήπως έπαθε κάτι στο δρόμο. Όταν θα με πάρει τηλέφωνο, θα μάθω τι έγινε. Αν και δεν είχα διαβάσει καλά, δεν τα πήγα και τόσο άσχημα. Δεν μου είπες αν σου άρεσαν οι φωτογραφίες μου στο facebook. Θα κοιτάξω στο διαδίκτυο πόσο κοστίζει η συσκευή, γιατί ενδιαφέρομαι να την αγοράσω.

9 Την Παρασκευή θα πάω στο χωριό μου, για να δω την γιαγιά μου.
Ήμουν πολύ κουρασμένη, ώστε δεν είχα όρεξη για βόλτα. Όποιος χρειαστεί κάτι να με πάρει τηλέφωνο. Θα συναντηθούμε όπου είπαμε. Ανησυχώ μήπως η ιστοσελίδα από όπου έκανα την παραγγελία δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

10 ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
ΟΤΙ, ΠΩΣ, ΠΟΥ Ειδικοί ΌΤΑΝ, ΑΦΟΥ, ΚΑΘΩΣ, ΠΡΙΝ, ΜΟΛΙΣ, ΩΣΠΟΥ, ΠΡΟΤΟΥ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ, ΕΝΩ Χρονικοί ΕΠΕΙΔΗ, ΓΙΑΤΙ, ΑΦΟΥ, ΔΙΟΤΙ, ΚΑΘΩΣ Αιτιολογικοί ΕΑΝ, ΑΝ Υποθετικοί ΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ Τελικοί ΜΗΠΩΣ, ΜΗΝ Ενδοιαστικοί ΑΝ ΚΑΙ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ, Εναντιωματικοί ΜΟΛΟΝΟΤΙ, ΚΑΙ ΑΣ, ΚΑΙ ΑΝ, ΚΑΙ ΝΑ, ΚΑΙ ΠΟΥ Αντιθετικοί


Κατέβασμα ppt "Παρατακτική και υποτακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google