Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων
Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων

2

3

4 Η αποξηραμένη λίμνη Η Πρασιάδα λίμνη είναι η πιο εύφορη αποξηραμένη λίμνη της Μακεδονίας διότι ένα μέρος του χώματός της είναι η τύρφη.

5 Η πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας των Βαλκανίων και ο 5ος μεγαλύτερος στον πλανήτη με βάθος που ξεπερνά τα 190 μ., πρόκειται δε για το 3ο πιο παχύ στρώμα τύρφης στον κόσμο το οποίο έχει έκταση 55 km2. Πρόκειται για μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, η οποία μαστίζεται κάθε χρόνο από το φαινόμενο της καύσης των καλαμιών. Τα εδάφη της περιοχής είναι οργανικά, τυρφώδη και συνεπώς κατά την καύση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καίγεται και το επιφανειακό... .

6 Η τύρφη Η τύρφη ή ποάνθραξ είναι οργανικό καύσιμο, ορυκτός άνθρακας ο οποίος σχηματίζεται στο υπέδαφος κυρίως εύκρατου και υγρού περιβάλλοντος, από την αργή μερική αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται υπό συνθήκες ελλιπούς αποστράγγισης, σε τεράστιες μάζες (ποανθρακωρυχεία). Είναι νεότατος γαιάνθρακας, σχηματίζεται και σήμερα ακόμα με περιεκτικότητα σε άνθρακα μέχρι 50%. Η τύρφη έχει μορφή σπογγώδη και ινώδη και χρώμα καφέ σκούρο. Είναι ελαφρό και μαλακό υλικό. Άφθονα είναι τα κοιτάσματα τύρφης στη θάλασσα, τα έλη, τις λίμνες, τα χέρσα εδάφη και στις δασικές περιοχές[1], ιδιαίτερα στην Ευρώπη, Β. Αμερική και Β. Ασία.

7 Κάψιμο καλαμιών Οι αγρότες βάζουν φωτιά στις καλαμιές για να καθαρίσουν τα χωράφια τους και να τα ετοιμάσουν για τη σπορά της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό όμως υποβαθμίζει τη ποιότητα του χωραφιού τους και κατά συνέπεια της παραγωγής τους .Οι συνέπειες όμως δεν σταματούν εκεί .

8 Καθίζηση εδάφους από φωτιές στις καλαμιές
Mέχρι και 6 μέτρα υποχώρησε το πλούσιο σε οργανική ύλη- τύρφη έδαφος στα τενάγη Φιλίππων Kαβάλας, καθώς παρά τις συστάσεις των γεωπόνων οι αγρότες εξακολουθούν να βάζουν φωτιά στις καλαμιές από τα σιτάρια και τα καλαμπόκια. Το κάψιμο των καλαμιών εξαφανίζει το έδαφος. Mέχρι και 6 μέτρα υποχώρησε το πλούσιο σε οργανική ύλη-τύρφη έδαφος στα τενάγη Φιλίππων Kαβάλας, καθώς παρά τις συστάσεις των γεωπόνων οι αγρότες εξακολουθούν να βάζουν φωτιά στις καλαμιές από τα σιτάρια και τα καλαμπόκια. «H γη δεν είναι δική μας κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν πρώτα οι αγρότες. Oι φωτιές που βάζουν για να κάψουν τις καλαμιές καταστρέφουν το έδαφος, αφού η οργανική ύλη εξαντλείται. Eτσι το έδαφος χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και υποχωρεί. Συνιστούμε να μην καίνε τις καλαμιές, παρά να τις κόβουν και να οργώνουν τα χωράφια», είπε στο «Eθνος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Kαβάλας, Γιώργος Παπαδιονυσίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης εδαφολογικής και υδρογεωλογικής μελέτης που εκπόνησε η νομαρχία Kαβάλας σε συνεργασία με το υπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης, στα τενάγη των Φιλίππων -μια έκταση πάνω από στρ., που μαζί με την ευρύτερη περιοχή φτάνει στις στρ.- το έδαφος έχει υποχωρήσει μέχρι και 6 μέτρα σε μερικά σημεία στο κέντρο των χωραφιών.

9 Σε πολλές περιπτώσεις η υποχώρηση του εδάφους θεωρείται φυσιολογική λόγω του καιρού, αλλά το κάψιμο των καλαμιών βοηθά στην ταχύτερη καθίζησή του», μας είπε ο γεωπόνος της Yπηρεσίας Eγγείων βελτιώσεων Kαβάλας, Kώστας Tσομπάνογλου και πρόσθεσε: «σε κάποια χωράφια η οργανική ύλη είναι μέχρι και 80% της σύστασή τους. Tο κάψιμο των καλαμιών οδηγεί αναπόφευκτα και στο κάψιμο αυτής της οργανικής ύλης, της τέφρας, που είναι πολύτιμη, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητα του εδάφους. Tο πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι υποχωρεί με σοβαρότατες συνέπειες». Oι κοινοτικές οδηγίες, αλλά και η αναθεώρηση της KAΠ απαγορεύουν το κάψιμο των καλαμιών, καθώς, όπως έχει αποδειχτεί, εκτός από τη σημαντική υποχώρηση του εδάφους, επιπλέον καταστρέφει την οργανική ύλη, αποτεφρώνει πολύτιμους μικροοργανισμούς και δημιουργεί γενικότερα προβλήματα επιβαρύνοντας το ήδη μολυσμένο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η περιοχή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από καταστροφικές πλημμύρες, καθώς το χώμα δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό.

10 Η καύση είναι η εύκολη και οικονομική μέθοδος για να απαλλαγεί ένας αγρότης από τα υπολείμματα της καλλιέργειας χρειάζεται μόνο έναν αναπτήρα.Η καύση της τύρφης μπορεί να διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια, στο υπέδαφος, χωρίς να είναι ορατή και προκαλεί μεταξύ άλλων καθιζήσεις του εδάφους, που φτάνουν ως και τα τέσσερα μέτρα. Στην αλυσίδα των επιπτώσεων που προκαλούνται ακολουθούν καταστροφικές πλημμύρες με τις πρώτες βροχές. Το κάψιμο των υπολειμμάτων καλαμποκιού στον κάμπο μεταξύ Καβάλας και Δράμας σηκώνει στον αέρα δηλητηριώδη αέρια απειλώντας τη δημόσια υγεία

11

12

13

14 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΗΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΚΟΥΜΤΖΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΙΦΤΙΚΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΦΙΛΕΝΤΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

15 Καλό καλοκαίρι Ελευθερούπολη 2013 Υπεύθυνος δάσκαλος: κ
Καλό καλοκαίρι Ελευθερούπολη Υπεύθυνος δάσκαλος: κ.Στέργιος Κεχαγιάς


Κατέβασμα ppt "Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google