Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καταστάσεις του νερού – μορφές

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καταστάσεις του νερού – μορφές"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καταστάσεις του νερού – μορφές
Νερό Καταστάσεις του νερού – μορφές Παρουσίαση: Καλέσιος Σπυρίδωνας Το νερό παίρνει διάφορες μορφές. Γίνεται από στερεό, υγρό, από υγρό, αέριο και από αέριο, υγρό. Για να αλλάξει από υγρό σε στερεό, αποβάλλει θερμότητα στο περιβάλλον. Για να αλλάξει από στερεό σε υγρό, απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον και αλλάζει φυσική κατάσταση. Για να μετατραπεί σε αέριο, πρέπει να απορροφήσει θερμότητα από το περιβάλλον. Για να αλλάξει μορφή και να γίνει από αέριο υγρό, πρέπει να αποβάλλει θερμότητα στο περιβάλλον. Η θερμοκρασία που μετατρέπεται το νερό σε πάγο και από πάγο σε νερό είναι 0C. Το νερό εξατμίζεται σε κάθε θερμοκρασία και βράζει στους 100C.

2 Νερό Φυσικές ιδιότητες Παρουσίαση: Νάτσιου Νικολέτα
Το νερό είναι υγρό, διαυγές, άχρωμο σε λεπτά στρώματα, κυανίζουν σε μεγάλους όγκους. Η καθαρή ουσία είναι άγευστη, ενώ το καλό πόσιμο νερό έχει ευχάριστη γεύση, που οφείλεται στα διαλυμένα άλατα και αέρια. Η πυκνότητα του νερού είναι διαφορετική σε διάφορες θερμοκρασίες, με μέγιστη πυκνότητα στους 4C. Χημικές ιδιότητες Το μόριο του νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου (Η) και ένα άτομο οξυγόνου (Ο), που συνδέονται μεταξύ τους με ομοιοπολικούς δεσμούς. Έχει χημικό τύπο H2O, αλλά σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και ο τύπος, ΗΟΗ και σπανιότερα ΟΗ2. Έχει ποικίλη χημική δράση. Σχηματίζει ‘’ ενώσεις δια προσθήκης ’’ με πολλά άλατα, καθώς και με πολλά μόρια άλλων ουσιών. Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται υδρίτες ή ένυδρες ενώσεις.

3 Το νερό ως πηγή ενέργειας
Νερό Το νερό ως πηγή ενέργειας Παρουσίαση: Βασιλείου Κασσιανή Το νερό έχει τη δύναμη να παράγει ενέργεια. Τo νερό ως στάσιμο στοιχείο, έχει δυναμική ενέργεια και ως κινητό μέσο, κινητική. Η δύναμη του νερού θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας επειδή συνεχώς ανανεώνεται από το χιόνι και τις βροχοπτώσεις και γενικότερα τον « κύκλο του νερού ». Το νερό στους νερόμυλους Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τους νερόμυλους για να αλέσουν το σιτάρι σε αλεύρι πριν από χρόνια. Ο υδραυλικός τροχός είναι μια απλή μηχανή. Το νερό διοχετεύεται μέσω σωληνώσεων συνήθως στους κάδους που έχει περιμετρικά η φτερωτή του νερόμυλου. Το βάρος του νερού αναγκάζει το τροχό να γυρίσει. Οι υδραυλικοί τροχοί μετατρέπουν την ενέργεια του κινούμενου νερού σε χρήσιμη ενέργεια για να αλέσουν το σιτάρι , για την κίνηση πριονιστηρίων ή στις αντλίες νερού.

4 Νερό Υδροηλεκτρικά εργοστάσια τα οποία αποτελούνται από τρία μέρη:
Υδροηλεκτρικά εργοστάσια τα οποία αποτελούνται από τρία μέρη: Αρχικά κατασκευάζεται ένα φράγμα, το οποίο συγκρατεί το νερό σε μια τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρα). Στο κάτω μέρος του φράγματος τοποθετούνται οι υδατοφράκτες και οι τουρμπίνες με ειδικά πτερύγια, χάρη στα οποία η κινητική ενέργεια του νερού που ρέει, μετατρέπεται σε περιστροφική. Μια γεννήτρια, που είναι άμεσα συνδεδεμένη στον άξονα της τουρμπίνας, μετατρέπει την κινητική ενέργεια του νερού , σε ηλεκτρικό ρεύμα. Τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (θάλαμος ελέγχου, γραμμές μεταφοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ).

5 Νερό Το φράγμα του Ασουάν Παρουσίαση: Μπιτίκα Αναστασία
Είναι ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Νείλο της Αιγύπτου, το μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου. Το φράγμα έπρεπε να εξυπηρετεί τρεις ανάγκες: α) να ελέγχει τις πλημμύρες του ποταμού Νείλου, β) να αποθηκεύει νερό από τις πλημμύρες, έτσι ώστε να μπορεί να αποδεσμεύεται σε βραδύτερο ρυθμό και γ) να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια

6 Νερό Παρουσίαση: Καλέσιος Σπυρίδωνας Ατμοηλεκτρικά εργοστάσια (ΑΗΣ)
Ονομάζεται η βιομηχανική εγκατάσταση - μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της δύναμης του ατμού. Ο ατμός μπορεί να προέλθει είτε με καύση κάρβουνου ή λιγνίτη ή με πυρηνική ενέργεια. Στη τελευταία περίπτωση ο σταθμός ονομάζεται ατμοηλεκτρικός πυρηνικός σταθμός (Α.Η.Π.Σ.). ΑΗΣ Αμυνταίου

7 Νερό Πυρηνικά εργοστάσια
Σε έναν τυπικό πυρηνικό αντιδραστήρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ο πυρήνας του αντιδραστήρα αποτελείται από 80 με 100 τόνους ουρανίου σε παραπάνω από ράβδους καυσίμων. Οι ράβδοι καυσίμων αποδίδουν τη θερμότητα που παράγουν στο νερό, σε μια σειρά ατμοπαραγωγών (μπόιλερ). Ο ατμός συνεχίζει την πορεία του για την κίνηση ατμοστροβίλων (τουρμπίνες) που συνδέονται με μια ηλεκτρική γεννήτρια. Ακολουθεί ψύξη του κορεσμένου ατμού που εξέρχεται από τους ατμοστροβίλους, ο οποίος συμπυκνώνεται και διοχετεύεται και πάλι στο σύστημα. Ο διαχωρισμός του νερού ψύξης σε δακτυλίους συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου να φτάσει το μολυσμένο νερό στο περιβάλλον. Οι μεγάλες ποσότητες ατμού που βλέπουμε να εξέρχονται από τους πύργους ψύξης προέρχονται από κύκλωμα νερού ψύξης που είναι ανεξάρτητο από το σύστημα ατμοπαραγωγής.


Κατέβασμα ppt "Καταστάσεις του νερού – μορφές"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google