Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

2 ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε: Τα είδη του ηλεκτρικού φορτίου.
Με ποιον τρόπο φορτίζονται τα διάφορα σώματα. Το σύμβολο και τη μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου. Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Παραδείγματα με στατικό ηλεκτρισμό.

3 Είδη του ηλεκτρικού φορτίου
Το ηλεκτρικό φορτίο εμφανίζεται σε δύο είδη. Το ένα υπάρχει στην γυάλινη ράβδο και το άλλο εμφανίζεται στην ράβδο από εβονίτη. Τα φορτία που εμφανίζονται πάνω στις γυάλινες ράβδους ονομάζονται ΘΕΤΙΚΑ και τα φορτία που εμφανίζονται στις ράβδους από εβονίτη ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

4 Όμοια φορτία απωθούνται
Αν  τρίψουμε το άκρο μιας γυάλινης ράβδου με ένα μεταξωτό ύφασμα και στη συνέχεια πλησιάσουμε το άκρο αυτό σε ένα γυάλινο σφαιρίδιο που το τρίψαμε και αυτό με μεταξωτό ύφασμα και είναι κρεμασμένο με μια νάιλον κλωστή από σταθερό σημείο, θα διαπιστώσουμε ότι το σφαιρίδιο απωθείται.   Φορτία του ίδιου είδους απωθούνται

5 Ετερώνυμα φορτία έλκονται
Αν τρίψουμε μια ράβδο από εβονίτη με μάλλινο ύφασμα και την πλησιάσουμε στο γυάλινο σφαιρίδιο θα διαπιστώσουμε ότι έλκονται. Φορτία διαφορετικού είδους έλκονται

6 Σύμβολο και μονάδα μέτρησης
Το ηλεκτρικό φορτίο συμβολίζεται με το γράμμα Q ή q. Σαν μονάδα του ηλεκτρικού φορτίου στο S.I. ορίζουμε το 1 Coulomb που θα το γράφουμε 1 C .   Charles Augustin de Coulomb ( ) Γάλλος φυσικός και μαθηματικός. 1e = 1,6 ·10-19 C

7 ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Εξακόσια χρόνια π.Χ. ένας Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, ο Θαλής ο Μιλήσιος, έκανε μερικά από τα πρώτα επιστημονικά πειράματα. Σ' ένα από αυτά παρατήρησε ότι αν τρίψουμε κεχριμπάρι (δηλαδή απολιθωμένο ρετσίνι δέντρων) σε μετάξι ή μαλλί, αυτό παράγει σπινθήρες και αποκτά την ιδιότητα να έλκει μικρά κομμάτια χνούδι, άχυρο κ.λ.π. Την ίδια παρατήρηση με τον Θαλή έκανε και ο Αριστοτέλης, ενώ και οι δύο απέδωσαν αυτήν την ιδιότητα που έχει το κεχριμπάρι στην υπόθεση ότι ήταν έμψυχο. Ας σημειωθεί οτι ο όρος "ηλεκτρισμός" προέρχεται από τη λέξη "ήλεκτρο" που σημαίνει κεχριμπάρι. Θαλής ο Μιλήσιος Αρκετές ιστορικές αναφορές μας βεβαιώνουν ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος ( π.Χ.) πραγματοποίησε απλά πειράματα γύρω από φυσικά φαινόμενα, που σήμερα κατατάσσονται στη σφαίρα του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού.

8 Πώς φορτίζεται ο εβονίτης
Ράβδος από εβονίτη Μάλλινο ύφασμα Ο εβονίτης φορτίζεται αρνητικά και το ύφασμα θετικά. Τρίβοντας τη ράβδο από εβονίτη με το μάλλινο ύφασμα, ηλεκτρόνια αποσπώνται από το μαλλί και εναποτίθενται στη ράβδο.

9 Πώς φορτίζεται το γυαλί
Ράβδος από γυαλί Ύφασμα από μετάξι Το γυαλί φορτίζεται θετικά και το ύφασμα αρνητικά Τρίβοντας τη ράβδο από γυαλί με το μεταξένιο ύφασμα, ηλεκτρόνια αποσπώνται από το γυαλί και εναποτίθενται στο ύφασμα.

10 Ο στατικός ηλεκτρισμός
Η συγκέντρωση αρνητικού ή θετικού φορτίου σ’ ένα σώμα ονομάζεται στατικός ηλεκτρισμός.

11 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Q Είδη Ηλ. φορτίου Τρόπος Ιδιότητες
φόρτισης Σύμβολο Μονάδα μέτρησης Q Κουλόμπ (C)


Κατέβασμα ppt "Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google