Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πνιγμονή Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πνιγμονή Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πνιγμονή Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από νερό ή από φαγητό. Στα παιδιά πνιγμονή μπορεί να συμβεί από κάθε λογής ξένο σώμα. Εάν η απόφραξη του αεραγωγού είναι μερική, τότε το θύμα με το βήχα μπορεί να απομακρύνει το ξένο σώμα. Εάν η απόφραξη είναι πλήρης, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Το θύμα συνήθως φέρνει τα χέρια του στο λαιμό και δεν μπορεί να μιλήσει, το χρώμα του δέρματος γίνεται μπλε και στη συνέχεια χάνει τις αισθήσεις του. Γενικά τα συμπτώματα και σημεία του θύματος πνιγμού είναι τα εξής: ωχρότητα ή κυάνωση, αίσθημα δυσφορίας που συνεχώς μεγαλώνει, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια σφυγμού, σταδιακή απώλεια συνείδησης, ανακοπή και θάνατος.

2 Πνιγμονή από ξένο σώμα σε ενήλικα
Αν η απόφραξη αεραγωγού είναι μόνο τμηματική, το θύμα είναι συνήθως ικανό να απομακρύνει το ξένο σώμα με τον βήχα, αλλά αν η απόφραξη είναι πλήρης, απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η ασφυξία.

3 Αντιμετώπιση Εκτιμήστε την σοβαρότητα, το θύμα πνίγεται;
Εκτιμήστε την σοβαρότητα, το θύμα πνίγεται; Αν το θύμα έχει αισθήσεις και αναπνέει παρά την απόφραξη, ενθάρρυνε να συνεχίσει τον βήχα και επανεκτίμησε συχνά την κατάσταση.

4 ΤΟΤΕ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΒΗΞΕΙ
ΡΩΤΑ ΤΟ ΘΥΜΑ - ΄΄ΠΝΙΓΕΣΑΙ΄΄; ΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΄΄ΝΑΙ΄΄ΚΑΙ ΜΙΛΑ, ΒΗΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΕΙ Ή ΚΛΑΙΕΙ (ΠΑΙΔΙ) ΤΟΤΕ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕ ΤΟ ΘΥΜΑ ΝΑ ΒΗΞΕΙ

5 ΡΩΤΑ ΤΟ ΘΥΜΑ…. ΄΄ΠΝΙΓΕΣΑΙ΄΄;
ΡΩΤΑ ΤΟ ΘΥΜΑ…. ΄΄ΠΝΙΓΕΣΑΙ΄΄; Στην περίπτωση που η απόφραξη είναι πλήρης ή το θύμα δείχνει σημεία εξάντλησης ή αρχίζει να γίνεται κυανωτικό…. ΤΟ ΘΥΜΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ, ΔΕΝ ΜΙΛΑ, ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ, ΕΧΕΙ ΣΥΡΙΓΜΟ (ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΝ ΣΦΥΡΙΓΜΑ), ΔΕΝ ΒΗΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Ή ΕΧΕΙ ΚΥΝΩΣΗ (ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ) ΤΟΤΕ …..

6 Αν το θύμα έχει αισθήσεις:
Δώσε του χτυπήματα στην πλάτη Στάσου στο πλάι και ελαφρά πίσω του Υποστήριξε το στήθος με το ένα χέρι και γλίστρησε επάνω του το θύμα προς τα εμπρός Δώσε μέχρι 5 απότομα χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες με την κόψη της παλάμης του άλλου χεριού κατά την εκπνοή Αν αποτύχουν τα χτυπήματα δώσε κοιλιακές συμπιέσεις Στάσου πίσω ώστε να κάνεις αντίσταση με το σώμα σου και βάλε τα δύο χέρια στο επιγάστριο κάτω από την ξιφοειδή Σφίξε την γροθιά σου και αγκάλιασέ την με το άλλο χέρι Συμπίεσε προς τα μέσα και πάνω απότομα Δώσε 5 κυκλικές συμπιέσεις

7 Αν το θύμα έχει αισθήσεις:
Δώσε του χτυπήματα στην πλάτη Αν αποτύχουν τα χτυπήματα δώσε κοιλιακές συμπιέσεις

8 ΛΑΒΗ HEIMLICH AN ΔΕΝ ΑΡΘΕΙ Η ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΟΤΕ ΣΤΑΣΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΤΥΛΙΞΕ ΜΕ ΤΑ 2 ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΟ ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΝΟΥ (ΞΙΦΟΕΙΔΗΣ ΑΠΟΦΥΣΗ) ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΓΕΡΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ, ΣΓ\ΦΙΞΕ ΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕ ΑΠΟΤΟΜΑ ΤΗ ΛΑΒΗΤΗΣ ΓΡΟΘΙΑΣ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ. ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΩΣ 5 ΦΟΡΕΣ. ΣΕ ΜΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΒΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ.

9 ΛΑΒΗ HEIMLICH

10 HEIMLICH                               

11 πάμε νοσοκομείο

12 Αν το θύμα είναι αναίσθητο:
Σάρωσε με τα δάκτυλα το στόμα του, προσπαθώντας να απομακρύνεις το ξένο σώμα Αν αυτό αποτύχει καλούμε βοήθεια Έναρξη βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

13 Δεν συνίσταται αυτή η τεχνική (χειρισμός Heimlich) σε βρέφη, μικρά παιδιά < 1 έτους ή στην προχωρημένη εγκυμοσύνη

14 ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ >1 ΕΤΩΝ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ >1 ΕΤΩΝ. ΟΜΩΣ ΣΕ ΒΡΕΦΟΣ (<1 ΕΤΩΝ) ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΒΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ (ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ > 1 ΕΤΩΝ) ΓΙΝΟΝΤΑΙ 5 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑΓΩΓΟ, ΔΙΝΟΥΜΕ 5 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ CPR 15 ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ : 2 ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΣΕ 1 ΛΕΠΤΟ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ. ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΚΟΙΤΑΜΕ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΕΣ ΞΕΝΜΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ (SWEEP).

15 ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΜΕ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΜΑΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΑΓΟΝΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΡΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ (ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΙ) ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ 5 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΩΜΟΠΛΑΤΩΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΦΡΑΧΘΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΝΑΣΚΕΛΑ (ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΝΤΟΥΙΤΖ) ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ 5 ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ CPR.

16 Πνιγμονή από ξένο σώμα σε παιδί
Αν το θύμα αναπνέει αυτόματα, ο δικός του βήχας θα πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά αν οι απόπειρες είναι αποτυχημένες απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η ασφυξία. Δεν προσπαθούμε τυφλά να σαρώσομε το στόμα, γιατί μπορούμε να δημιουργήσομε πλήρη απόφραξη Χρησιμοποιούμε τεχνικές για οξεία αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης και τεχνητό βήχα

17 Αντιμετώπιση Εκτιμήστε την σοβαρότητα, το θύμα πνίγεται;
Εκτιμήστε την σοβαρότητα, το θύμα πνίγεται; Σε αποτελεσματικό (ηχηρό βήχα) ενθάρρυνε να συνεχίσει τον βήχα και επανεκτίμησε συχνά την κατάσταση. Όταν η απόφραξη είναι πλήρης ο βήχας είναι αναποτελεσματικός (βουβός)

18 σε αναποτελεσματικό βήχα
με συνείδηση: δώσε του 5 χτυπήματα στην πλάτη Κράτα το παιδί σε πρηνή θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, χαμηλότερα του στήθους Δώσε μέχρι 5 απότομα χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες i. για τα βρέφη: Αν αποτύχουν τα χτυπήματα στην πλάτη Ύπτια θέση 5 θωρακικές ώσεις στο στέρνο, ρυθμός 20/min Επαναλαμβάνομε έως απελευθέρωση αεραγωγού i i. για τα παιδιά >1χρ. Δίνομε κοιλιακές αντί για θωρακικές ώσεις Ως 5 απότομες ώσεις προς τα πάνω του διαφράγματος Αν το παιδί έχει τις αισθήσεις του χρησιμοποιούμε την όρθια θέση και χειρισμό Heimlich

19 i. για τα βρέφη

20 i i. για τα παιδιά >1χρ

21 σε αναποτελεσματικό βήχα
χωρίς συνείδηση: Απελευθέρωση αεραγωγού, επανεκτίμηση εισόδου αέρα Αν το παιδί δεν αναπνέει δίνομε 5 αποτελεσματικές εμφυσήσεις κάθε μία από τις οποίες ανεβοκατεβάζει το στήθος Έναρξη βασικής ΚΑΡΠΑ Μετά από 5 χτυπήματα στην πλάτη και 5 θωρακικές ώσεις επανέλεγχος του στόματος και απομάκρυνση κάθε ορατού ξένου σώματος

22 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Κατέβασμα ppt "Πνιγμονή Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Τα συνηθέστερα αίτια πνιγμού στη χώρα μας είναι από."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google