Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Άνοιξη  Την άνοιξη η φύση ξυπνά από το λήθαργο του χειμώνα και η γη είναι έτοιμη να οργωθεί και να απορροφήσει τα αποθέματα νερού και το λίπασμα. Η ελιά την εποχή αυτή χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα.  Καλοκαίρι  Το ξηρό και ζεστό κλίμα του μεσογειακού καλοκαιριού, η ελιά έχει ανάγκη από πότισμα και προσοχή, καθώς την εποχή αυτή δέχεται επιθέσεις από το δάκο.  Φθινόπωρο  Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς είναι έτοιμος να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, γι’ αυτό και το φθινόπωρο γίνεται η κατάλληλη  προετοιμασία του εδάφους.

2 Οι κίνδυνοι από τις κλιματικές αλλαγές της ελιάς
Οι κλιματικές αλλαγές που ήδη εμφανίζονται και στην Ελλάδα φέρνουν μεγάλες ανατροπές, απειλώντας τη γεωργική παραγωγή και βέβαια το εισόδημα χιλιάδων αγροτών που σταδιακά θα χρειαστεί να «προσαρμοστούν» στη νέα πραγματικότητα. Ήδη πολλοί επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τις μεγάλες ανατροπές που έρχονται. Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα επιδρούν στο διαθέσιμο νερό, στη γονιμότητα, στη διάβρωση του εδάφους, στην ανάπτυξη φυτών και στη μεταφορά ασθενειών από τα έντομα.

3 Το έδαφος της ελιάς Η ελιά αναπτύσσεται και καρποφορεί καλά σε βαθιά αμμοπηλώδη εδάφη με καλή υγρασία και στράγγιση. Καλό είναι το pH του εδάφους να είναι μεταξύ 6-8 και σε περιπτώσεις απόκλισης να διορθώνεται είτε με κατάλληλα εδαφοβελτιωτικά (π.χ. γύψο, ασβέστη, δολομίτη) είτε με αντίστοιχα λιπάσματα. Ελαιόδεντρα που αναπτύσσονται σε εδάφη με κακή στράγγιση εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών παρουσιάζουν και κακή ανάπτυξη, που πολλές φορές συγχέεται με φυτοπαθολογικά ή θρεπτικά αίτια. Οι καλλιεργητικές εργασίες του εδάφους που πρέπει να προηγούνται της εγκατάστασης των δενδρυλλίων είναι οι εξής: 1)Απομάκρυνση προηγούμενων καλλιεργειών και φυτικών υπολειμμάτων 2)Δειγματοληψία εδάφους και ανάλυση για τη θρεπτική κατάσταση και εδαφογενή παθογόνα 3)Εφαρμογή βασικής λίπανσης 4)Βαθιά άροση του εδάφους για βελτίωση της δομής και ενσωμάτωσης των λιπασμάτων και άλλων εδαφοβελτιωτικών αν χρειάζεται (κοπριά, ασβέστης, γύψος, κτλ.) 5)Σχεδιασμός διάταξης φύτευσης και σήμανση θέσεων φύτευσης 6)Διάνοιξη λάκκων φύτευσης και ενσωμάτωση λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών (άμμος, χαλίκι, κτλ.) 7)Φύτευση των δενδρυλλίων.

4 Καλλιεργητικές εργασίες διαχείρισης του εδάφους
Η διαχείριση του εδάφους αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι ελαιοκαλλιεργητές επιλέγουν και υλοποιούν μηχανικές ή μη επεμβάσεις στο έδαφος για τη διαμόρφωση του χωραφιού, την καταστροφή των ζιζανίων, την ενσωμάτωση λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε να αποφεύγεται η υποβάθμιση των φυσικοχημικών και βιολογικών ιδιοτήτων του εδάφους και να αποφεύγονται πρακτικές που ευνοούν τη διάβρωση και την ερημοποίηση.

5


Κατέβασμα ppt "Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google