Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαγείρεμα και Υγεία This publication has been produced with the assistance of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαγείρεμα και Υγεία This publication has been produced with the assistance of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαγείρεμα και Υγεία This publication has been produced with the assistance of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of CARDET and its project partners and can in no way be taken to reflect the views of the European Union “Technology challenging poverty: Make the Link” [DCI-NSAED/2012/ ] The European Union is made up of 28 Member States who have decided to gradually link together their know-how, resources and destinies. Together, during a period of enlargement of 50 years, they have built a zone of stability, democracy and sustainable development whilst maintaining cultural diversity, tolerance and individual freedoms. The European Union is committed to sharing its achievements and its values with countries and peoples beyond its borders.

2 Μαθησιακοί στόχοι Με το πέρας του μαθήματος οι μαθητές να είναι σε θέση: Να γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγές ενέργειας για τη ζωή Να αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους οι τροφές πρέπει να μαγειρεύονται Να αναγνωρίζουν διάφορες μαγειρικές εστίες και το είδος καυσίμου που χρησιμοποιούν Να περιγράφουν τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη φωτιά (με την καύση στερεών καυσίμων) ως πρακτική μαγειρέματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και να εισηγούνται λύσεις/ιδέες αντιμετώπισης του προβλήματος.

3 Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής

4 Σε ποιες σε 2 κατηγορίες θα μπορούσαν να ταξινομηθούν τα τρόφιμα της φωτογραφίας;

5 Ταξινόμησε τα τρόφιμα σε 3 κατηγορίες:
(1) αυτά που μπορούμε να καταναλώσουμε ωμά (2) αυτά που μαγειρεύουμε πριν τα καταναλώσουμε (3) αυτά καταναλώνονται είτε ωμά είτε μαγειρεμένα

6 Ποιο καύσιμο (ενέργεια) χρησιμοποιεί η κάθε μαγειρική εστία;

7 Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας (ΑΣΧ)
Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας Επίτευξη παγκόσμιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Προώθηση της ισότητας των φύλων Μείωση της παιδικής θνησιμότητας Βελτίωση της υγείας των μητέρων Καταπολέμηση ασθενειών (AIDS, ελονοσία κ.ά.) Διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας Ανάπτυξη παγκόσμιας συνεργασίας

8 Στατιστικά του Π.Ο.Υ. (WHO)
3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες μαγειρεύουν σε ανοιχτές φωτιές με στερεά καύσιμα Η έκθεση στον καπνό στα νοικοκυριά είναι ο τέταρτος παράγοντας θανάτων των ανθρώπων Ασθένειες: πνευμονία, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα 50% των θανάτων των παιδιών οφείλονται σε πνευμονία. 2 μέχρι 8 ώρες κάθε μέρα για το μάζεμα καυσόξυλων Επιπρόσθετοι κίνδυνοι: κακώσεις του σπονδύλου και επιπλοκές εγκυμοσύνης, καταρράκτη Επιβάρυνση περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης


Κατέβασμα ppt "Μαγείρεμα και Υγεία This publication has been produced with the assistance of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google