Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μακροοικονομία Διάλεξη 9.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μακροοικονομία Διάλεξη 9."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μακροοικονομία Διάλεξη 9

2 H Συν-αθροιστική Προσφορά
Βραχυχρόνια περίοδο: οι τιμές είναι σταθερές και η καμπύλη AS είναι οριζόντια Μακροχρόνια περίοδο: οι τιμές είναι εύκαμπτες και η καμπύλη AS είναι κατακόρυφη. Η βραχυχρόνια καμπύλη AS έχει θετική κλίση: 1. Το υπόδειγμα της ακαμψίας των μισθών 2. Το υπόδειγμα της ατελούς πληροφόρησης 3. Το υπόδειγμα της ακαμψίας των τιμών. (όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο προϊόντος, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίπεδο των τιμών)

3 Η εξίσωση: Υ= Υ +𝛼 P− 𝑃 𝑒 : Y = παραγόμενο προϊόν, Υ = φυσικό επίπεδο παραγωγής, α = θετική παράμετρος, P = πραγματικό επίπεδο τιμών, 𝑃 𝑒 = προσδοκώμενο επίπεδο τιμών Το προϊόν Υ αποκλίνει από το φυσικό του επίπεδο Υ , όταν το επίπεδο τιμών P αποκλίνει από το προσδοκώμενο επίπεδο των τιμών 𝑃 𝑒 . Η παράμετρος α δείχνει το βαθμό στον οποίο το προϊόν Υ ανταποκρίνεται στις απροσδόκητες μεταβολές του επιπέδου των τιμών Η κλίση της καμπύλης AS είναι 1/α

4 Το υπόδειγμα της ακαμψίας των μισθών
Οι ονομαστικοί μισθοί είναι άκαμπτοι στη βραχυχρόνια περίοδο: Οι ονομαστικοί μισθοί W ορίζονται με μακροχρόνιες συμβάσεις, χωρίς να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που θα βρίσκεται το επίπεδο των τιμών όταν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία τους Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις ορίζουν τον ονομαστικό μισθό (W) στηριζόμενοι στο στόχο του πραγματικού μισθού και στην προσδοκία για το επίπεδο των τιμών (P e) Όταν έχει προσδιορισθεί ο ονομαστικός μισθός και πριν προσληφθούν εργάτες, οι επιχειρήσεις πληροφορούνται για το πραγματικό επίπεδο των τιμών (Ρ)

5 Ο πραγματικός μισθός αποκλίνει από το στόχο του, αν το πραγματικό επίπεδο των τιμών διαφέρει από το προσδοκώμενο επίπεδο των τιμών P > 𝑃 𝑒 : Ο πραγματικός μισθός είναι μικρότερος από το στόχο του, και έτσι οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζομένους και η παραγωγή αυξάνει περισσότερο από το φυσικό της επίπεδο P < 𝑃 𝑒 : Ο πραγματικός μισθός είναι μεγαλύτερος από το στόχο του, και έτσι οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν λιγότερους εργαζομένους και η παραγωγή μειώνεται κάτω από το φυσικό της επίπεδο Η απασχόληση καθορίζεται από την ποσότητα εργασίας την οποία ζητούν οι επιχειρήσεις Τις αποφάσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τη μίσθωση εργασίας περιγράφει η συνάρτηση της ζήτησης εργασίας: 𝐿=𝐿( 𝑊 𝑃 ) (πραγματικός μισθός αντίστροφα ανάλογος εργασίας)

6

7 Μια αύξηση του επιπέδου των τιμών από Ρ₁ σε Ρ₂ μειώνει τον πραγματικό μισθό
Ο χαμηλότερος πραγματικός μισθός καθιστά φθηνότερη την εργασία και έτσι αυξάνει τη ζητούμενη ποσότητα εργασίας από L₁ σε L₂ Μια αύξηση της ποσότητας εργασίας, αυξάνει την παραγωγή από Υ₁ σε Υ₂, με βάση τη συνάρτηση παραγωγής. Η καμπύλη AS συνοψίζει τη σχέση ανάμεσα στο επίπεδο των τιμών και την παραγωγή Το υπόδειγμα της ακαμψίας των μισθών συνεπάγεται ότι ο πραγματικός μισθός είναι αντικυκλικός. Σε ανακάμψεις, όταν το επίπεδο τιμών αυξάνει, ο πραγματικός μισθός πρέπει να μειώνεται Σε υφέσεις, όταν το επίπεδο τιμών μειώνεται, ο πραγματικός μισθός πρέπει να αυξάνεται Η πρόβλεψη αυτή δεν παρατηρείται στην πραγματικότητα Ο πραγματικός μισθός τείνει να αυξάνει, όταν η παραγωγή αυξάνεται Το υπόδειγμα αυτό δεν ερμηνεύσει πλήρως την ΑS.

8 2. Το υπόδειγμα της ατελούς πληροφόρησης
Υποθέσεις: Οι μισθοί και οι τιμές είναι πλήρως εύκαμπτα (οι αγορές ισορροπούν) Κάθε επιχείρηση παράγει 1 αγαθό, ενώ καταναλώνει πολλά αγαθά Κάθε επιχείρηση γνωρίζει καλά την τιμή του αγαθού που παράγει, αλλά όχι τις τιμές των αγαθών που καταναλώνει Η προσφορά του κάθε αγαθού εξαρτάται από τη σχετική τιμή του(ονομαστική τιμή του αγαθού διαιρούμενη με το συνολικό επίπεδο των τιμών Ρ) Αν είναι υψηλή, θα παραχθεί περισσότερο προϊόν / Αν είναι χαμηλή, θα παραχθεί λιγότερο προϊόν Η επιχείρηση δεν γνωρίζει το επίπεδο των τιμών και χρησιμοποιεί το αναμενόμενο επίπεδο των τιμών ( P 𝑒 ).

9 Υποθέτουμε ότι το επίπεδο των τιμών αυξάνει, αλλά όχι το προσδοκώμενο επίπεδο των τιμών.
Οι επιχειρήσεις παρατηρούν αύξηση στις τιμές των αγαθών που παράγουν Οι επιχειρήσεις συμπεραίνουν λογικά, αλλά ωστόσο εσφαλμένα, ότι οι σχετικές τιμές των αγαθών που παράγουν έχουν αυξηθεί. Έτσι, παράγουν περισσότερο. Η παραγωγή αποκλίνει από το φυσικό της επίπεδο, όταν το επίπεδο των τιμών αποκλίνει από το προσδοκώμενο επίπεδο των τιμών.

10 3) Το Υπόδειγμα της Ακαμψίας των Τιμών
Οι επιχειρήσεις δεν προσαρμόζουν αυτόματα τις τιμές των προϊόντων τους, αντιδρώντας στις μεταβολές ζήτησης Μακροχρόνιες συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και πωλητών Κόστη τιμοκαταλόγου Ενόχληση πελατών από συχνές μεταβολές των τιμών Έστω, επιχείρηση η οποία έχει μονοπωλιακό έλεγχο στην τιμή που πουλάει το προϊόν της. Η επιθυμητή τιμή εξαρτάται από: το γενικό επίπεδο των τιμών (Ρ) το επίπεδο του συνολικού εισοδήματος (Υ) Έστω ότι έχουμε 2 τύπους επιχειρήσεων: επιχειρήσεις που έχουν εύκαμπτες τιμές επιχειρήσεις που έχουν σταθερές τιμές

11 Υψηλό 𝑷 𝒆 → Υψηλό P Αν οι επιχειρήσεις προσδοκούν ένα υψηλό επίπεδο τιμών, αναμένουν υψηλό κόστος Οι επιχειρήσεις, που έχουν σταθερές τιμές, ζητούν υψηλές τιμές Οι υψηλές τιμές αναγκάζουν και τις άλλες επιχειρήσεις να ζητήσουν υψηλές τιμές για τα δικά τους προϊόντα Υψηλό Y → Υψηλό P Όταν το εισόδημα είναι υψηλό, η ζήτηση για τα αγαθά είναι υψηλή Οι επιχειρήσεις που έχουν εύκαμπτες τιμές ορίζουν υψηλές τιμές για τα προϊόντα τους Αποτέλεσμα υψηλότερο επίπεδο τιμών Η απόκλιση της παραγωγής από το φυσικό της επίπεδο συνδέεται θετικά με την απόκλιση του επιπέδου των τιμών από το προσδοκώμενο επίπεδο των τιμών Το υπόδειγμα δείχνει ότι ο πραγματικός μισθός είναι προκυκλικός Μια μείωση του συνολικού προϊόντος: i) Οι επιχειρήσεις θα παρατηρήσουν μια μείωση στη ζήτηση για τα αγαθά τους, ii) οι επιχειρήσεις με άκαμπτες τιμές, θα αντιδράσουν μειώνοντας την παραγωγή τους και άρα και τη ζήτηση εργασίας. Αποτέλεσμα: μετατόπιση προς τα αριστερά της καμπύλης της ζήτησης εργασίας, η οποία θα προκαλέσει μια μείωση του πραγματικού μισθού

12 Ισορροπία στο Υπόδειγμα AD-AS
Έστω, η οικονομία ξεκινά από το σημείο μακροχρόνιας ισορροπίας Μια απροσδόκητη αύξηση της συν-αθροιστικής ζήτησης (λόγω μιας νομισματικής επέκτασης), αυξάνει το επίπεδο των τιμών από P₁ σε P₂ Το νέο επίπεδο τιμών είναι πάνω από το προσδοκώμενο επίπεδο, η παραγωγή θα αυξηθεί (Y₂), προσωρινά πάνω από το φυσικό της επίπεδο το προσδοκώμενο επίπεδο τιμών θα αυξηθεί, προκαλώντας τη μετατόπιση της βραχυχρόνιας καμπύλης AS προς τα πάνω Στο νέο σημείο μακροχρόνιας ισορροπίας, η παραγωγή επιστρέφει στο φυσικό της επίπεδο, αλλά τώρα σε υψηλότερο επίπεδο τιμών


Κατέβασμα ppt "Μακροοικονομία Διάλεξη 9."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google