Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανακύκλωση ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2 Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση.
Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών . Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι η Άννα και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση χαρτιού

3 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ γρήγορος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν!! Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τις φλούδες τροφίμων σε λίπασμα. Αυτό λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.

4 Διαδικασία κομποστοποίησης
Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζονται: 1.Οργανικά υλικά 2.Αερισμός 3.Ελεγχόμενη μέγιστη δυνατή σχετική υγρασία 4.Μικρό μέγεθος υλικών Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι "εργάτες" της κομποστοποίησης. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.

5 ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ
Οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί π.χ. Κομμένο γρασίδι Κλαδέματα, ξερά φύλλα , φρούτα και λαχανικά απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά

6 ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ
Κόκκαλα, Λάδια, Λίπη Υπολείμματα από κρέατα και ψάρια Γαλακτοκομικά, Σπόρους ζιζανίων Ψωμί, ζυμαρικά, Μεταλλικά αντικείμενα Πλαστικά, Γυάλινα υλικά Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών

7 Στον κάδο ΔΕΝ μπορούμε να ρίξουμε
Κάποια υλικά είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή του κήπου. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησης σας, καλό είναι να αποφεύγονται: Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά, τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α... Μπορείτε επίσης να αποφύγετε τα άρρωστα φυτά, τις ρίζες και τους σπόρους.

8 Ο ΚΑΔΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ
Αναζητήστε τους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης όπου όλα αυτά τα υλικά μπορούν να μετατραπούν σε λίπασμα . Έτσι τα σκουπίδια μας μειώνονται και προστατεύουμε το περιβάλλον μας

9 Ανακύκλωση μπαταριών Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες. Όταν ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες κατασκευάζουμε νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η μείωση των απορριμμάτων.

10 Γιατί να κάνω ανακύκλωση μπαταριών;;
Σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για: Την προστασία του περιβάλλοντος Την μείωση των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων Την εξοικονόμηση πρώτων υλών Την εξοικονόμηση ενέργειας Την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Την συνεισφορά στον πολιτισμό Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους. Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και για όλο τον κόσμο.

11 Ο ΚΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ
Αναζητήστε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών ,από όπου οι μπαταρίες μαζεύονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύεται το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες ουσίες.

12 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

13 υποστούν κάποια επεξεργασία.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Ανακύκλωση ονομάζουμε τη διαδικασία η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να μην πετάξουμε ορισμένα προϊόντα μετά τη χρησιμοποίησή τους, αλλά να τα επαναχρησιμοποιήσουμε, αφού πρώτα υποστούν κάποια επεξεργασία.

14 ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΝΑΚΥΚΩΝΟΝΤΑΙ….ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ….
Πρέπει με κάθε ευκαιρία να προσπαθούμε να συγκεντρώνουμε σε ξεχωριστούς κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά, στο σπίτι μας και εν συνεχεία να τα πετάμε στους μπλε κάδους που υπάρχουν στις περισσότερες γειτονιές των πόλεων ή και σε ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία. Τα προϊόντα χαρτιού που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι οι εφημερίδες, το χαρτόνι, ο συσκευασίες, τα επιστολόχαρτα, τα περιοδικά, οι κατάλογοι, οι ευχετήριες κάρτες, το χαρτί περιτυλίγματος κ.α

15 ΤΟ 19% ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ!!!
Το 19% περίπου της συνολικής κατανάλωσής του χαρτιού δεν ανακυκλώνεται, όπως π.χ. χαρτιά από τσιγάρα και σοκολάτες, συσκευασίες χυμών και γάλακτος γιατί περιέχουν και άλλα υλικά (π.χ πλαστικό και ίσως αλουμίνιο),ή χαρτιά που περιέχουν υπολείμματα τροφών κ.α.

16 Τι κερδίζουμε όταν ανακυκλώνουμε;
Από ένα τόνο ανακυκλωμένο χαρτί ¨•Εξοικονομείται ενέργεια και νερό κατά περίπου 40-50%, • Προξενείτε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 70-75%, • Προξενείτε λιγότερη ρύπανση στο νερό κατά 30-40%, • Διασώζονται δένδρα, • Μειώνεται σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών που φτάνουν στις χωματερές.

17 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ……ΜΠΟΡΕΙΣ!!!

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google