Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ
Απομάκρυνση των μεταβολικών παραπροϊόντων. Απομάκρυνση ξένων χημικών ουσιών από το αίμα. Ρύθμιση του ισοζυγίου ιόντων και νερού. Γλυκονεογένεση. Έκκριση ορμονών: (ερυθροποιητίνη, ρενίνη, βιταμίνη D3).

3

4 ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ

5 ΑΓΚΥΛΗ ΤΟΥ HENLE (ΑΝΤΙΡΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

6 ΕΙΚΟΝΑ 14.16

7 ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΑΛΑΤΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ

8 ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 1)Περιγράψτε τη δομή και τις βασικές λειτουργίες του νεφρώνα. 2)Ποιες ορμόνες παράγει ο νεφρός και τι επιτελούν αυτές; 3) Περιγράψτε τις λειτουργίες των ορμονών που εμπλέκονται στο ουροποιητικό σύστημα (ρενίνη, ερυθροποιητίνη, αλδοστερόνη, αντιδιουρητική ορμόνη, καλσιτονίνη, παραθορμόνη). 4) Από ποιες ορμόνες επηρεάζεται η νεφρική λειτουργία; 5). Έκκριση πρωτονίων και αμμωνίας από το νεφρό (μηχανισμός αναλυτικά). 6)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση των ιόντων Na++, Cl- και Ca++ κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; 7)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση της γλυκόζης κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; Εάν παρατηρηθεί γλυκοζουρία, που θα μπορούσε αυτή να οφείλεται; 8)Περιγράψτε το ρόλο των νεφρών στη ρύθμιση του όγκου του αίματος. 9)Τι γνωρίζετε για την επαναρρόφηση των αμινοξέων κατά τη ροή του πρόουρου κατά μήκος του ουροφόρου σωληναρίου; Υπάρχουν πρωτεΐνες στο πρόουρο; Εάν υπάρχουν, πώς εξηγείτε την παρουσία τους; 

9 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ 1). Πώς μπορεί η μεταβολική δραστηριότητα στους ιστούς να επηρεάσει την απελευθέρωση Ο2 από την οξυαιμοσφαιρίνη; 2). Περιγράψτε τις διαδικασίες της μεταφοράς του CO2 και O2 μέσα στο ερυθροκύτταρο. 3). Περιγράψτε την καμπύλη κορεσμού της (οξυ)αιμοσφαιρίνης. Πώς αυτή επηρεάζεται από τη PCΟ2, το pH και τη θερμοκρασία; 4). Περιγράψτε τις μεταβολές που προκαλεί στον αερισμό των πνευμόνων η άνοδος σε μεγάλα υψόμετρα. 5). Τι είναι η επιφανειοδραστική (τασενεργή) ουσία των κυψελίδων; Ποιος είναι ο φυσιολογικός ρόλος της; 6) Περιγράψτε το μηχανισμό της ανταλλαγής αερίων στους πνεύμονες. 7). Ποια η επίδραση του CO2 στο pH του αίματος; 8). Με τον εισπνεόμενο αέρα εισέρχονται επίσης στο αναπνευστικό σύστημα και μικροσωματίδια. Περιγράψτε τους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος για την αντιμετώπισή τους.

10 ΜΥΪΚΟ 1). Περιγράψτε το μηχανισμό της μυϊκής συστολής. 2). Ο ρόλος των ιόντων ασβεστίου (Ca++) στη σύσπαση και χάλαση του σκελετικού μυός. 3) Ποιες είναι οι βασικές πηγές ενέργειας στους μυς; 4)Τι γνωρίζετε για τους «λευκούς» και «ερυθρούς» μύες.


Κατέβασμα ppt "ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google