Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία τετραμήνου Γ’5 Μάθημα: Δραματική Ποίηση Ευριπίδη Ελένη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία τετραμήνου Γ’5 Μάθημα: Δραματική Ποίηση Ευριπίδη Ελένη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία τετραμήνου Γ’5 Μάθημα: Δραματική Ποίηση Ευριπίδη Ελένη

2 Εδώ γίνεται λόγος για την αρπαγή της Ελένης από τον Ερμή
Εδώ γίνεται λόγος για την αρπαγή της Ελένης από τον Ερμή. Να βρείτε πληροφορίες για παρόμοιες, όπως της Περσεφόνης, της Ευρώπης. Η αποκαλούμενη και Ωραία Ελένη, περίφημη για την ομορφιά της, στην ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Τυνδάρεω ή του Δία και σύζυγος του Μενέλαου, του βασιλέα της Σπάρτης. Η αρπαγή της από τον Πάρη και η μεταφορά της στην Τροία έγινε αφορμή, σύμφωνα με τον μύθο, του Τρωικού Πολέμου. Ο Όμηρος την ονομάζει κόρη του Δία και φαίνεται ότι γεννήθηκε από την επαφή του με τη Λήδα, την οποία ο θεός επεσκέφθη μεταμορφωμένος σε κύκνο. Είναι δηλαδή αδελφή των Διοσκούρων Κάστορα και Πολυδεύκη.

3 Ο θρύλος της ομορφιάς της είχε εξαπλωθεί σ' όλη την Ελλάδα
Ο θρύλος της ομορφιάς της είχε εξαπλωθεί σ' όλη την Ελλάδα. Πολύ μικρή την έκλεψε ο Θησέας με τη βοήθεια του Πειρίθου, ενώ χόρευε στον ναό της Αρτέμιδος και τη μετέφερε στην Αττική, όπου την έκρυψε στις Αφίδνες για να τη φροντίζει η μητέρα του, Αίθρα. Από εκεί την ελευθέρωσαν οι αδελφοί της οι Διόσκουροι.Γύρισε στο Άργος και ήταν η πιο περιζήτητη νύφη όλης της Ελλάδας. Τελικά, ο επίσημος πατέρας της, ο Τυνδάρεως, διάλεξε τον Μενέλαο για να την παντρέψει. Η Αφροδίτη, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει στον Πάρη, κανόνισε να νιώσουν δυνατό αμοιβαίο έρωτα κι έτσι ο Πάρις την πήρε με τη θέλησή της στην Τροία.

4 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ (ΝΕΟΣ ΜΥΘΟΣ)
Ο παραδοσιακός μύθος μας έχει δοθεί από τον Όμηρο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Όμηρο η Ελένη, μια γυναίκα σπάνιας ομορφιάς, ήταν παντρεμένη με το Μενέλαο που ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και αδερφός του ήταν ο Αγαμέμνονας που ήταν βασιλιάς των Μυκηνών. Ο Πάρης με τη βοήθεια της θεάς Αφροδίτης έκλεψε την ωραία Ελένη και την πήρε μαζί του στην πόλη του την Τροία. Ο Πάρης ήταν γιος του Πρίαμου (βασιλιά της Τροίας) και είχε αδερφό τον Έκτορα.

5 Ο Μενέλαος μαζί με τον αδερφό του Αγαμέμνονα και άλλους Έλληνες βασιλιάδες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Τροίας με σκοπό να πάρουν πίσω την Ελένη και να εκδικηθούν για την προσβολή που έγινε. Οι Έλληνες πολιόρκησαν την Τροία για δέκα ολόκληρα χρόνια και κατέλαβαν την πόλη. Η Ελένη μισήθηκε και από τους Τρώες και από τους Έλληνες ως υπαίτια γι’ αυτόν το μακροχρόνιο πόλεμο.

6 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Σύμφωνα με την ιστορία που μας περιγράφει στην τραγωδία του, η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία μαζί με τον Πάρη. Ο θεός Ερμής την πήρε και τη οδήγησε στην Αίγυπτο, όπου διέμενε στο παλάτι του βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέα. Ο Πάρης έκλεψε το είδωλο της Ελένης , μια ψεύτικη Ελένη νομίζοντας ότι έχει μαζί του την αληθινή (το ομοίωμα αυτό το είχε κατασκευάσει η Ήρα για να εκδικηθεί τον Πάρη, γιατί σε διαγωνισμό ομορφιάς ανάμεσα στις τρείς θεές Αφροδίτη, Αθηνά και Ήρα επέλεξε την Αφροδίτη επειδή εκείνη με τη σειρά της του είχε τάξει ως αντάλλαγμα την Ελένη). Οι Έλληνες λοιπόν επί δέκα χρόνια πολεμούσαν για μια ψεύτικη Ελένη αφού η πραγματική βρισκόταν στην Αίγυπτο. Την ίδια εκδοχή συναντάμε και σε ένα ποίημα που έγραψε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος με τίτλο «Παλινωδία».

7 που ονομάστηκε Περσεφόνη.
Η αρπαγή της Περσεφόνης Η Περσεφόνη ήταν κόρη της Θεάς της γεωργίας, Δήμητρας και του Δία. Ο Πατέρας των Θεών, γνωστός για τις ερωτοτροπίες του, αποφάσισε να αποπλανήσει και την απόμακρη θεά, που αδιαφορούσε για τους άντρες. Έτσι ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και σαγήνευσε τη Δήμητρα, η οποία έμεινε έγκυος. Εννιά μήνες αργότερα γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, που ονομάστηκε Περσεφόνη.

8 Ο Μύθος της αρπαγή της Περσεφόνης
Όσο μεγάλωνε η Περσεφόνη, μεγάλωνε και η ομορφιά της. Όταν την είδε ο Πλούτωνας, θεός του Άδη, την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και αποφάσισε να την κλέψει. Σύμφωνα με τον Ομηρικό ύμνο προς τη Δήμητρα, η νεαρή Περσεφόνη μάζευε λουλούδια στο Νύσιο πεδίο. Τη συντρόφευαν, η Αθηνά, η Άρτεμης και οι Ωκεανίδες νύμφες. Ανέμελη η Περσεφόνη, απομακρύνθηκε από τη συντροφιά της, αναζητώντας το πιο όμορφο λουλούδι.

9 Όταν έσκυψε να πιάσει έναν νάρκισσο, η γη χωρίστηκε στη μέση και από τα έγκατα εμφανίσθηκε ένα άρμα. Οδηγός ήταν ο Πλούτωνας, που με το ένα χέρι κρατούσε τα χαλινάρια των αλόγων και με το άλλο άρπαξε την πανέμορφη κοπέλα. Οι κραυγές της δεν ακούστηκαν από κανένα και η Περσεφόνη κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο.

10 Εικόνες από την αρπαγή της Περσεφόνης

11 Ο θρήνος της Δήμητρας Η Δήμητρα έψαχνε μάταια την κόρη της, μέρα και νύχτα. Απ’ τη λύπη της, η γη και οι καλλιέργειες άρχισαν να μαραζώνουν. Μετά από καιρό, ο Ήλιος που έβλεπε τα πάντα απ’ τον ουρανό, λυπήθηκε τη θεά και της είπε που βρισκόταν η κόρη της. Η Δήμητρα απαίτησε να επιστραφεί η Περσεφόνη, αλλιώς δεν θα άφηνε τη γη να ξανανθίσει. Ο Δίας, παρακινημένος απ’ τις ικεσίες των ανθρώπων που πεινούσαν, διέταξε τον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη.

12 Ο Θεός του Άδη δεν είχε άλλη επιλογή απ’ το να υπακούσει, αλλά πρώτα έδωσε στην Περσεφόνη να φάει ένα ρόδι. Ο Πλούτωνας γνώριζε ότι αν η κοπέλα κατανάλωνε τροφή στον Κάτω Κόσμο, θα δενόταν μαζί του και δεν θα μπορούσε να φύγει. Η Περσεφόνη,  έφαγε έξι σπόρια και επισφράγισε τη μοίρα της. Όταν το έμαθε η Δήμητρα, έγινε έξαλλη και για να την ηρεμήσει, ο Δίας πρότεινε ένα συμβιβασμό.

13 Για κάθε σπόρο που έφαγε, η Περσεφόνη θα έμενε και ένα μήνα στον Άδη
Για κάθε σπόρο που έφαγε, η Περσεφόνη θα έμενε και ένα μήνα στον Άδη. Έτσι η κοπέλα θα περνούσε το μισό χρόνο δίπλα στην μητέρα της και τον άλλο μισό με τον Πλούτωνα. Η Δήμητρα αποδέχτηκε την απόφαση, αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το χαμό της κόρη της. Έκτοτε τους έξι μήνες που η Περσεφόνη βρισκόταν στον Άδη, η Δήμητρα πενθούσε και μαζί της πενθούσε και η φύση. Τα δέντρα έχαναν το φύλλωμά τους, οι καλλιέργειες ασθενούσαν και βαρύς χειμώνας έπεφτε στη γη. Όμως όταν η Περσεφόνη επέστρεφε στη μητέρα της, η χαρά της Δήμητρας πρασίνιζε τη γη και άνθιζε τα φυτά.

14 Η αρπαγή της Ευρώπης Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από μερικούς θεωρείται κόρη του Αγήνορα (ο Φοίνιξ ήταν γιος του Αγήνορα). Ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά:τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα. 

15 Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλίας, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο – Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί.

16 Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

17 Τόπος λατρείας της Ευρώπης στην Κρήτη
Σύμφωνα με την παράδοση των Γορτυνίων, η ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στην περιοχή της Γόρτυνας, στη σκιά ενός πλατάνου που από τότε παρέμεινε αειθαλής, κάτι που αποτυπώνεται σε πάρα πολλά νομίσματά της πόλης αυτής. Στατήρας Γόρτυνας,  221  π.Χ. με το κεφάλι του Δια και την Ευρώπη καθισμένη  πάνω στο μεταμορφωμένο σε ταύρο Δια

18 Η αρπαγή της Ευρώπης αποτυπώνεται σε νομίσματα και γραμματόσημα

19 Η αρπαγή της Ευρώπης σε μορφή video
Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – YouTube

20 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!

21 Εργασία του μαθητή: Ξηρουχάκης Γιώργος
Η αρπαγή της Ελένης πηγές: Η αρπαγή της Περσεφόνης Πηγές: Η αρπαγή της της Ευρώπης πηγές:


Κατέβασμα ppt "Εργασία τετραμήνου Γ’5 Μάθημα: Δραματική Ποίηση Ευριπίδη Ελένη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google