Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νεοελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νεοελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νεοελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα
Ενότητα 5η : Η εκπαίδευση στις απαρχές του νεοελληνικού κράτους Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.

2 Σκοποί ενότητας Να δοθεί εικόνα για την εκπαίδευση στο διάστημα πριν το 1821. Να κατανοηθεί η πορεία της εκπαίδευσης στη διάρκεια της εξέγερσης του 1821 σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν το ίδιο διάστημα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να κατανοηθεί ο τρόπος συγκρότησης του εκπαιδευτικού συστήματος κατά τη διάρκεια βασιλείας του Όθωνα ( ).

3 Σκοποί ενότητας Να είναι ικανοί οι φοιτητές και οι αναγνώστες να αξιολογήσουν την λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος

4 Περιεχόμενα ενότητας Ευρώπη: το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής στον τομέα της εκπαίδευσης Ελλάδα: η εκπαίδευση μέχρι την Επανάσταση του 1821 Ο πρώτος κυβερνήτης: Ιωάννης Καποδίστριας ( ) Η συγκρότηση του Νεοελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα χρόνια του Όθωνα ( ) Πόσο ικανοποιητικά λειτούργησε το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα;

5 Ποιες συνθήκες επικρατούν στην Ευρώπη;
Ευρώπη: το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής στον τομέα της εκπαίδευσης Ποιες συνθήκες επικρατούν στην Ευρώπη;

6 Ευρώπη: το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής στον τομέα της εκπαίδευσης
Η συγκρότηση των πρώτων εθνικών συστημάτων στην Ευρώπη. (Βασική περίοδος συγκρότησης από τα μέσα του 18ου αιώνα ως τις αρχές του 19ου αιώνα –χονδρικά το 1810). Σε όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα το Δημοτικό σχολείο γίνεται υποχρεωτικό στις περισσότερες χώρες. Στις αρχές του 19ου αιώνα δίνονται τα πρώτα σύγχρονα πτυχία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Τέλος το 1810 ιδρύεται το πρώτο σύγχρονο πανεπιστήμιο, του Βερολίνου, από τον Βέλχελμ Χούμπολτ το οποίο ενεργεί ως καταλύτης

7 Ευρώπη: το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής στον τομέα της εκπαίδευσης
Ιδεολογικοί. Ρεύματα που έλκουν τις ρίζες τους στη μεταρρύθμιση. Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση Πολιτικοί. Κράτος, ανάγκη σε προσωπικό Εθνικοί. Εθνική ενοποίηση Κρατικοί. Έλεγχος Οικονομικοί. Εξειδικευμένο προσωπικό Κοινωνική. Ισχύς της αστικής τάξης. Διαμάχη ανάμεσα στον κλασικισμό και μία εκπαίδευση πιο «πρακτική»

8 Ελλάδα: η εκπαίδευση μέχρι την Επανάσταση του 1821
Ο δομή της εκπαίδευσης μέχρι και την Επανάσταση του 1821

9 Ελλάδα: η εκπαίδευση μέχρι την Επανάσταση του 1821
Ουσιαστικά σχολείο μετά το 1770 (διάχυση του Διαφωτισμού και ανάπτυξη εμπορίου και σύσταση ομάδας εύπορων εμπόρων) Επανάσταση 1821: Διαφωτισμός Στη διάρκεια της Επανάστασης του ’21 καλλιεργείται η αίσθηση ότι οι ηθικοί της αυτουργοί ήταν οι ξενιτεμένοι μορφωμένοι. Τη συμμερίζονται επιφανείς στρατιωτικοί, πρωταγωνιστές του ξεσηκωμού. «Ήταν συχνές» σημειώνει η Ε. Σκοπετέα, «οι σχετικές εκκλήσεις από τον ελλαδικό χώρο προς τη Διασπορά. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος καλεί τον Κοραή, ο Καραϊσκάκης τον Βάμβα, άλλοι άλλους»

10 Ο πρώτος κυβερνήτης: Ιωάννης Καποδίστριας (1828-1831)
Η αλλαγή στην αντίληψη για την εκπαίδευση

11 Ο πρώτος κυβερνήτης: Ιωάννης Καποδίστριας (1828-1831)
Ο Καποδίστριας προβάλλει μια αντίληψη για την εκπαίδευση αρκετά διαφορετική, σ’ επίπεδο αρχών, από την επικρατούσα στη διάρκεια της Επανάστασης. Διέπεται από δύο αρχές: Πρωταρχικός στόχος τίθεται η γενίκευση της δημοτικής και, κατά δεύτερον, της τεχνικής εκπαίδευσης. Μικρότερο βάρος δίνεται στη δευτεροβάθμια γενική και, κυρίως, την «ανώτερη» εκπαίδευση.

12 Ο πρώτος κυβερνήτης: Ιωάννης Καποδίστριας (1828-1831)
Όπως και στην Επανάσταση σκοπός του σχολείου είναι πρωτίστως η διαμόρφωση πολιτισμένων, ηθικών δηλαδή και πειθαρχημένων πολιτών. Σ’ αντίθεση, ωστόσο, με την Επανάσταση μέσο για το σκοπό αυτό δεν είναι η γνώση και ο φωτισμός αλλά η συστηματική έξωθεν επιβολή της πειθαρχίας και της ευταξίας.

13 Τι περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό σύστημα την περίοδο 1833-1862
Η συγκρότηση του Νεοελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα χρόνια του Όθωνα ( ) Τι περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό σύστημα την περίοδο

14 Η συγκρότηση του Νεοελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα χρόνια του Όθωνα (1833-1862)
1834 Δημοτικό ή σχολείο του λαού (5-12 τελικά 4 χρόνια) 1836. «Μέση» Εκπαίδευση – Ελληνικό (3 χρόνια). Γυμνάσιο ( 4 χρόνια) Πανεπιστήμιο (Οθώνειο) Αργότερα διάφορες τεχνικές σχολές

15 Πόσο ικανοποιητικά λειτούργησε το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα;
Πόσο ικανοποιητικά λειτούργησε το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα; Αξιολόγηση βασικών σημείων του εκπαιδευτικού συστήματος

16 Πόσο ικανοποιητικά λειτούργησε το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα;
Πόσο ικανοποιητικά λειτούργησε το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα; Διατηρήθηκε μέχρι το 1929 Βασικά χαρακτηριστικά: Αριθμοί: Μικρή συμμετοχή στην πρωτοβάθμια. Μεγάλη σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια. Δομή. Όχι Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση Παιδαγωγική. Μετά το 1870 ασκείται έντονη κριτική στην ασκηθείσα παιδαγωγική.

17 Η εκπαίδευση στις απαρχές του νεοελληνικού κράτους
Τέλος ενότητας Η εκπαίδευση στις απαρχές του νεοελληνικού κράτους

18 Βιβλιογραφία Αγγέλου Α., (1997), Το κρυφό σχολείο. Χρονικό ενός μύθου, Εστία, Αθήνα.. Αγγέλου Α., (1988), Των Φώτων, Ερμής, Αθήνα. Δημαράς Κ. Θ., (1977), Νεοελληνικός διαφωτισμός, Ερμής, Αθήνα. Διαμαντούρος Ν., (2002), Οι απαρχές της συγκρότησης σύγχρονου κράτους στην Ελλάδα , ΜΙΕΤ, Αθήνα. Κούκκου Ε., (1958) Ο Καποδίστριας και η Παιδεία Α΄: Η φιλόμουσος Εταιρεία της Βιέννης, Αθήναι. Μάουρερ Γκ., (1976) Ο Ελληνικός Λαός, Τολίδης, Αθήνα. 1871» στο Εκσυγχρονισμός και βιομηχανική επανάσταση στα Βαλκάνια τον 19ο αιώνα, Θεμέλιο, Αθήνα

19 Βιβλιογραφία Παπαγεωργίου Σ., (1988), Το Ελληνικό κράτος ( ). Οδηγός αρχειακών πηγών της Νεοελληνικής Ιστορίας, Παπαζήσης, Αθήνα. Παπαρρηγόπουλος Κ., (χχε), Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος έκτος, μέρος δεύτερον. Από της τελευταίας περιόδου του Αγώνος του 1821 μέχρι το 1930 (συμπλήρωση υπό Π. Καρολίδου), Ελευθερουδάκης, Αθήνα.

20 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

21 Σημειώματα

22 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Κυπριανός Παντελής. «Νεοελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα». Έκδοση: 1.0. Αθήνα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

23 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

24 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.


Κατέβασμα ppt "Νεοελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google