Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
Τσαπίνου Εβίτα Αμπατζή Ελβίρα Σχ. Έτος: , ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής:Κατσοπρινάκης Σταύρος Πηγή:Wikipedia/ΚΠΕ Καστοριάς

2 Μεσογειακη βλαστηση Το μεσογειακού τύπου κλίμα χαρακτηρίζεται από μακρά άνυδρα καλοκαίρια με έντονη ηλιακή ακτινοβολία, ήπιους χειμώνες και βροχοπτώσεις Οι μεσογειακές περιοχές εμφανίστηκαν ανεξάρτητα και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, η βλάστηση θεωρείται ότι προέρχεται από προηγούμενη βλάστηση των ίδιων των περιοχών Περισσότερο η λεκάνη της Μεσογείου και λιγότερο η Χιλή και η Καλιφόρνια υπέστησαν έντονες αλλαγές σχετικά πρόσφατα, με αλλαγή του ανάγλυφου και παγετώνες. 

3 Που συνανταμε την μεσογειακη βλαστηση
Αυτός ο τύπος κλίματος εμφανίζεται στη λεκάνη της Μεσογείου, από όπου πήρε και το όνομά του, αλλά και σε 4 ακόμα περιοχές του πλανήτη: σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια, στην κεντρική Χιλή, σε μέρος της δυτικής και νοτιοδυτικής Αυστραλίας και στη νοτιοδυτική Νότιο Αφρική. 

4 Η μεσογειακη βλαστηση στον χαρτη

5 Τα μεσογειακά οικοσυστήματα παρουσιάζουν μεγάλη βιοποικιλότητα και μεγάλη ποικιλία από πούλια.
Καταλαμβάνουν λιγότερο από το 5% της επιφάνειας της Γης. Παρ’ όλα αυτά, περιλαμβάνουν περίπου το 20% της παγκόσμιας χλωρίδας

6 ΦΡΥΓΑΝΑ Αναπτύσσονται στις ξηρότερες περιοχές.
Αναπτύσσονται στις ξηρότερες περιοχές. Απαρτίζονται από αραιούς και χαμηλούς θάμνους με μικρά και συχνά χνουδωτά φύλλα, αγκαθωτά κλαδιά και είναι προσαρμοσμένοι στη θερινή ξηρασία.

7 Η ΜΑΚΙΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗ Η μακία βάστηση ή διάπλαση έχει διαμορφωθεί στις περιοχές που έχει παρακμάσει το μεσογειακό δάσος  . Συνήθως στους τόπους αυτούς υπάρχει  έντονη και αρνητική παρέμβαση του ανθρώπου. Έτσι δημιουργούνται δύσκολες συνθήκες για την ανάπτυξη δέντρων. 

8 Η βελανιδια Είναι δέντρα ψηλά, αιωνόβια που βρίσκονται είτε σε πεδινές είτε σε ορεινές περιοχές. Ο καρπός της βελανιδιάς είναι το βελανίδι, χρήσιμο για ζωοτροφές. Το ξύλο όλων των ειδών είναι βαρύ, σκληρό και δεν σαπίζει εύκολα.

9 Η ελια Η ελιά συναντάται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

10 κυπαρισσι Ο φλοιός του δέντρου χωρίζεται σε λωρίδες που αποχωρίζονται και πέφτουν. Τα φύλλα του είναι απλωτά βελονοειδή και σε μεγαλύτερη ηλικία αποκτούν λέπια. Οι κώνοι του κυπαρισσιού έχουν σχήμα σφαιρικό και φέρουν ζεύγη ξυλωδών λεπιών που βγαίνουν από τον άξονα του κάθε κώνου. Τα λέπια αυτά όταν γονιμοποιηθούν φέρουν αρκετούς σπόρους που ωριμάζουν κάθε δεύτερο χρόνο. Ο κώνος ανοίγει 2 χρόνια αργότερα.

11 θυμαρι Είναι ένας μικρός πολυετής θάμνος, που σπάνια αυξάνεται περισσότερο από 40 εκατοστά ύψος. Τα φύλλα του είναι πολύ μικρά και διαφέρουν ανάλογα με το είδος και την ποικιλία σε σχήμα, στην κάλυψη από τρίχες, ακόμη και στο άρωμα.

12 χαμομηλι Το όνομά του προήλθε από το άσπρο χρώμα που δίνει στα λιβάδια (χαμαί και μήλον, όπου μήλον = το πρόβατο στα αρχαία και χαμαί = πάνω στο έδαφος). Περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά που μας ευνοούν σε διάφορους τομείς της υγείας, αλλά και μέταλλα.

13 πεύκα κυκλάμινα θυμΑρι βότανα ελιά ιτιές Οξιά θάμνοι

14 Φιδι Τρέφεται με μικρά ζώα, πουλιά, αυγά η έντομα.
Τρέφεται με μικρά ζώα, πουλιά,  αυγά η έντομα.   Τα φίδια βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις γωνιές του κόσμου, εκτός από την Ανταρκτική Τα φίδια φέρουν αισθητήρια όργανα που δε συναντώνται ευρέως στο ζωικό βασίλειο.

15 χαμαιλεοντασ Είναι  ερπετό το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον περιβάλλον του.  Τρέφεται με διάφορα έντομα και έχει την ικανότητα να γαντζώνεται εύκολα πάνω σε κλαδιά. Η τεράστια και κολλώδης γλώσσα του, το βοηθά να πιάνει έντομα.

16 Η αλεπου Μέσος όρος cm μήκος το κεφάλι & σώμα αλλά μπορεί να φτάσουν το 1.5m. Συγγενής του λύκου, του τσακαλιού και του σκύλου, η αλεπού Είναι ένα σαρκοβόρο τετράποδο με πλούσιο κοκκινωπό τρίχωμα, μυτερό ρύγχος και φουντωτή ουρά. 

17 Οι χελωνεσ Τρέφονται κυρίως με φυτά αλλά θεωρείται παμφάγο ζώο. Τους χειμερινούς μήνες οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και η αναπαραγωγή τους γίνεται τους θερινούς μήνες, γεννώντας από 2 ως 12 αυγά.

18 ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Μεσογειακη βλαστηση Μάθημα Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google