Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών- SDQ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών- SDQ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών- SDQ
Strengths and Difficulties Questionnaire Τσαλίκογλου Αθανασία ( ) Φλωράτου Διαμαντία ( ) Τμήμα:Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής Μάθημα:Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα: Εκπαιδευτικές Παρεμβάσεις Διδάσκουσα:Διδασκάλου Ε. 20/10/2016 Βολος

2 Τι είναι το SDQ; Είναι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο ανίχνευσης της συμπεριφοράς. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-16 ετών. Χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και ερευνητές. Συμπληρώνεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά ετών.

3 Από τι αποτελείται; Αποτελείται από 3 μέρη.
Το πρώτο μέρος περιέχει 25 προτάσεις-χαρακτηριστικά δυσκολιών χωρισμένα σε 5 κλίμακες. Το δεύτερο μέρος είναι ένα παράρτημα που αφορά τις επιπτώσεις των δυσκολιών στο παιδί και στο περιβάλλον του. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις για χρήση μετά από παρέμβαση.

4 Πρώτο μέρος 1/2 Αποτελείται από 5 κλίμακες που εξετάζουν:
Συναισθηματικά συμπτώματα π.χ. «Τον/την απασχολεί το παραμικρό, συχνά φαίνεται ανήσυχος/η» «Συχνά είναι δυστυχισμένος/η, αποκαρδιωμένος/η ή κλαίει» «Έχει πολλούς φόβους, τρομάζει εύκολα» Προβλήματα επικοινωνίας π.χ. «Συχνά έχει ξεσπάσματα νεύρων ή είναι ευέξαπτος» «Συχνά λέει ψέμματα ή εξαπατά» «Κλέβει από το σπίτι, το σχολείο ή αλλού» Υπερκινητικότητα/διάσπαση προσοχής π.χ. «Συνεχώς στριφογυρίζει νευρικά ή δεν στέκεται ήσυχος/η, έχει νευρικότητα» «Η προσοχή του διασπάται εύκολα, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί» «Πριν κάνει κάτι το μελετά προσεκτικά»

5 Πρώτο μέρος 2/2 4. Προβλήματα στις σχέσεις με συνομηλίκους π.χ. «Μάλλον μοναχικός/ή, τείνει να παίζει μόνος/η» «Έχει τουλάχιστον ένα φίλο» «Τα πηγαίνει καλύτερα με τους ενήλικες παρά με τα παιδιά» 5. Θετική κοινωνική συμπεριφορά π.χ. «Λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα των άλλων» «Μοιράζεται εύκολα με τα άλλα παιδιά (κεράσματα, παιχνίδια, μολύβια κλπ)» «Είναι καλός/ή με τα μικρότερα παιδιά» Κάθε κλίμακα αποτελείται από 5 προτάσεις- χαρακτηριστικά δυνατοτήτων και δυσκολιών.

6

7 Δεύτερο μέρος Απευθύνεται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιοχές: Συναισθήματα Συγκέντρωση Συμπεριφορά Δυνατότητα να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους ανθρώπους Οι ερωτήσεις αφορούν τη διάρκεια των δυσκολιών, την ανησυχία/αναστάτωση και την κοινωνική ανεπάρκεια που προκαλούν αυτές οι δυσκολίες στο παιδί καθώς και την επιβάρυνση άλλων ατόμων του περιβάλλοντος.

8

9 Τρίτο μέρος Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνει είναι:
Η παρέμβαση έχει μειώσει τις δυσκολίες; Η παρέμβαση έχει βοηθήσει με άλλους τρόπους; π.χ. κάνοντας τις δυσκολίες πιο ανεκτές; Για να αυξηθεί η πιθανότητα ανίχνευσης της αλλαγής, το τρίτο μέρος αναφέρεται στα αποτελέσματα της παρέμβασης που διακρίνονται μόνο τον τελευταίο μήνα . Υπάρχουν συνδυαστικά τρεις εκδοχές του SDQ. 1η εκδοχή: χορήγηση μόνο πρώτου μέρους 2η εκδοχή: χορήγηση πρώτου και δεύτερου μέρους 3η εκδοχή: χορήγηση πρώτου, δεύτερου και τρίτου μέρους

10 Πώς βαθμολογούμε Για να βαθμολογήσουμε το πρώτο μέρος, χρησιμοποιούμε το ειδικό ένθετο βαθμολόγησης για κάθε υποκατηγορία (κλίμακα) δυσκολιών και δυνατοτήτων. Ο ερωτώμενος καλείται να επιλέξει με √ ανάμεσα στα: «Δεν ισχύει», «Ισχύει κάπως», «Ισχύει σίγουρα» και η βαθμολογία για κάθε απάντηση κυμαίνεται από 0-2. Ανάλογα με την τελική βαθμολογία, οι δυνατότητες-δυσκολίες κατηγοριοποιούνται ως «normal», «borderline», «abnormal». Στη συνολική βαθμολογία δεν περιλαμβάνεται η κλίμακα κοινωνικής θετικής συμπεριφοράς (prosocial scale).

11

12

13 Impact Score/ Παραρτημα
Το δεύτερο μέρος βαθμολογείται ξεχωριστά και δεν συμπεριλαμβάνεται στην τελική βαθμολογία. Οι ερωτήσεις που αφορούν τη χρονικότητα και τις επιπτώσεις σε άλλους δεν συμπεριλαμβάνονται στη βαθμολογία. Η βαθμολογία για κάθε απάντηση κυμαίνεται από 0-2. Ανάλογα με την τελική βαθμολογία, οι επιπτώσεις των δυσκολιών στο παιδί και στο περιβάλλον του κατηγοριοποιούνται ως «normal» για 0 βαθμούς, «borderline» για 1 βαθμό και «abnormal» για 2 βαθμούς και πάνω.

14 χορήγηση ερωτηματολογίου
Χορηγήθηκε: σε μητέρα παιδιού με διάγνωση ΔΕΠ-Υ και παιδιού τυπικής ανάπτυξης, στον εκπαιδευτικό παιδιού με διάγνωση ΔΕΠ-Υ και παιδιού τυπικής ανάπτυξης, σε κορίτσι με διάγνωση συνδυαστικού τύπου ΔΕΠ-Υ 11 ετών που φοιτά στην ΣΤ΄δημοτικού και σε κορίτσι τυπικής ανάπτυξης 11 ετών που φοιτά στην ΣΤ΄δημοτικού.

15 Διαδικασία χορήγησης ερωτηματολογίου κοριτσιού τυπικής ανάπτυξης
Χορηγήθηκε η δεύτερη εκδοχή του ερωτηματολογίου. Χρόνος συμπλήρωσης 15΄. Η μητέρα συμπλήρωσε χωρίς βοήθεια το ερωτηματολόγιο ζητώντας πολύ λίγες διευκρινήσεις ως προς τη φύση των ερωτήσεων ενώ το κορίτσι συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο με τη βοήθειά μου. Ο εκπαιδευτικός συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο μέσα στα χρονικά πλαίσια του σχολείου.

16 Κορίτσι/Εκπαιδευτικός
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μητέρα Κορίτσι Εκπαιδευτικός Total Difficulties score Normal Prosocial Behaviour score Impact score Borderline Μητέρα Κορίτσι/Εκπαιδευτικός

17 Διαδικασία χορήγησης ερωτηματολογίου παιδιού με ΔΕΠ-Υ
Χορηγήθηκε η δεύτερη εκδοχή του ερωτηματολογίου. Χρόνοι συμπλήρωσης 5-15΄. Η εκπαιδευτικός βοήθησε τη μητέρα και το κορίτσι να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Η εκπαιδευτικός χορήγησε το ερωτηματολόγιο στο σπίτι του κοριτσιού.

18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μητέρα Κορίτσι Εκπαιδευτικός Total Difficulties score
Abnormal Prosocial Behaviour score Borderline Impact score Αbnormal

19 βαθμολογία 1ου μέρους αξιολόγησης παιδιού τυπικής ανάπτυξης
Κλίμακες αξιολόγησης 1ου μέρους Βαθμολογία μητέρας Βαθμολογία παιδιού Βαθμολογία εκπαιδευτικού Κατάταξη βαθμολογίας Συναισθηματικά συμπτώματα 3 Normal Προβλήματα επικοινωνίας 1 Υπερκινητικότητα/διάσπαση προσοχής 4 Προβλήματα στις σχέσεις με συνομηλίκους 2 Θετική κοινωνική συμπεριφορά 10 9

20 βαθμολογία 1ου μέρους αξιολόγησης παιδιού με δεπ-υ
Κλίμακες αξιολόγησης 1ου μέρους Βαθμολογία παιδιού & μητέρας Βαθμολογία εκπαιδευτικού Κατάταξη βαθμολογίας Συναισθηματικά συμπτώματα 5 7 Abnormal Προβλήματα επικοινωνίας 8 Υπερκινητικότητα/διάσπαση προσοχής 10 Προβλήματα στις σχέσεις με συνομηλίκους 4 1 (Normal) Θετική κοινωνική συμπεριφορά Borderline

21 ΚΑΤΑΤΑΞΗ & ΣΥΓΚΡΙΣΗ συνολικών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 1/2
Παιδί τυπικής ανάπτυξης Normal Borderline Abnormal Score Total Difficulties score Μητέρα 0-13 14-16 17-40 10 Κορίτσι 0-15 16-19 20-40 4 Εκπαιδευ-τικός 0-11 12-15 16-40 8 Prosocial Behaviour score 6-10 5 0-4 9 Impact score 1 2+

22 ΚΑΤΑΤΑΞΗ & ΣΥΓΚΡΙΣΗ συνολικών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 2/2
Παιδί με διάγνωση ΔΕΠ-Υ Normal Borderline Abnormal Score Total Difficulties score Μητέρα 0-13 14-16 17-40 24 Κορίτσι 0-15 16-19 20-40 Εκπαιδευ-τικός 0-11 12-15 16-40 25 Prosocial Behaviour score 6-10 5 0-4 Impact score 1 2+ 6

23 Συμπεράματα Το κορίτσι με ΔΕΠ-Υ παρουσιάζει υψηλό ποσοστό δυσκολιών σε όλες τις υποκατηγορίες του SDQ σε αντίθεση με το κορίτσι τυπικής ανάπτυξης όπου το ποσοστό δυνατοτήτων- δυσκολιών κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Το ερωτηματολόγιο SDQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο για ανίχνευση της συμπεριφοράς και λιγότερο ως αποκλειστικό εργαλείο αξιολόγησης ΔΕΠ-Υ. Προτείνεται από το ίδιο το ερωτηματολόγιο η συνδυαστική χρήση του μαζί με άλλα εργαλεία ανίχνευσης της συμπεριφοράς με σκοπό την πληρέστερη εικόνα δυνατοτήτων-δυσκολιών του παιδιού.

24 Παρατηρήσεις σχετικά με το SDQ
Υπάρχει η πιθανότητα για λανθάνουσα οπτική γονέα ως προς τον αντίκτυπο των δυσκολιών του παιδιού τυπικής ανάπτυξης στο περιβάλλον. Διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς την ειλικρίνεια των παιδιών και ως προς τα μέτρα σύγκρισης παιδιών-γονέων.

25 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών- SDQ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google