Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν συχνά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν συχνά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν συχνά
ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν συχνά

2 ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φυσικό φαινόμενο εννοούμε την οποιαδήποτε μεταβολή της φυσικής κατάστασης ενός σώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δυνάμεις που επιδρούν σε αυτό. Παράλληλα ο όρος αυτός σημαίνει και η φυσική μεταβολή ενός σώματος. Μερικά παραδείγματα φυσικών φαινομένων είναι η εξάτμιση, η τήξη και ο βρασμός.

3 Απλά φυσικά φαινόμενα Βροχή Χαλάζι Αστραπή Σύννεφα Χιόνι Ουράνιο τόξο
Ανεμοστρόβιλος Κύματα Τυφώνας

4 Βροχή Η βροχή ή βροχόπτωση ή υδατόπτωση είναι μια υγρή κατακρήμνιση και ανήκει στα υδατώδη μετεωρολογικά κατακρημνίσματα ή υδρομετέωρα  όπως ονομάζονται τα διάφορα φαινόμενα του υετού, του οποίου άλλα επίσης είδη είναι το χιονόνερο, το χιόνι και το χαλάζι. *Υετός  γενικά ονομάζεται κάθε πτώση στο έδαφος προϊόντων του ύδατος τα οποία προέρχονται από συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας.

5 Χαλάζι Το χαλάζι είναι μια μορφή υετού, που αποτελείται από κομμάτια πάγου, μορφής σφαιριδίων, που ονομάζονται χαλαζόκοκκοι και πέφτουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων, από μεγάλα καταιγιδοφόρα σύννεφα.

6 Αστραπή Αστραπή ονομάζεται ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά νέφη ή μεταξύ δύο διαφορετικών τμημάτων του ίδιου του νέφους ή ανάμεσα σε ένα νέφος και στο έδαφος, οπότε και ειδικότερα ονομάζεται κεραυνός.

7 Σύννεφα Το νέφος ή σύννεφο αποτελεί ορατό σύνολο υδρατμών, λεπτότατων υδροσταγονιδίων ή λεπτότατων παγοκρυστάλλων, ή συνδυασμό των προηγουμένων, που προέρχονται από την συμπύκνωση των υδρατμών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα.

8 Χιόνι Το χιόνι (καθαρεύουσα η χιών) δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό.

9 Ουράνιο τόξο Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα* των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης*, μετά από ανάκλαση*.

10 Φάσμα χαρακτηρίζεται κάθε τι που φαίνεται
Φάσμα χαρακτηρίζεται κάθε τι που φαίνεται. Επίσης πολλές φορές αποδίδεται και με την έννοια ενός συνόλου γεγονότων.

11 Διάθλαση  ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο  της εκτροπής της ευθύγραμμης τροχιάς διάδοσης που υφίστανται φωτεινά ή άλλα κύματα όταν διέρχονται από ένα διαπερατό από αυτά μέσον σε έτερο.

12 Ανάκλαση ονομάζεται το φαινόμενο της αλλαγής διεύθυνσης διάδοσης ενός μετώπου κύματος, μέσα στο ίδιο μέσο, από μια διαχωριστική επιφάνεια. 

13 Ανεμοστρόβιλος Ο ανεμοστρόβιλος ή επίσημα αεροδίνη, είναι ένα μικρής έκτασης μετεωρολογικό φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας. Όπως εξηγεί και το όνομά του πρόκειται για κατακόρυφο ή κεκλιμένο στροβιλισμό του αέρα που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά της ώρας.

14 Κύματα Κύμα ονομάζεται μια διαταραχή που μεταδίδεται στο χώρο και το χρόνο. Ο όρος κύμα (από το αρχαίο ελληνικό ρήμα "κύω" = φουσκώνομαι) χαρακτηρίζει τη μεταφορά της διαταραχής συνήθως διαμέσου ενός μέσου. Η μεταφορά αυτή (μετάδοση) γίνεται, στα υλικά μέσα, ως παλμική κίνηση μεταξύ των στοιχειωδών σωματιδίων του μέσου, όμως ορισμένα είδη κυμάτων, όπως τα ηλεκτρομαγνητικά, μπορούν να διαδίδονται και στο κενό.

15 Τυφώνας Τροπικός κυκλώνας ή τυφώνας ονομάζεται στη μετεωρολογία ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα. Το όνομα υπογραμμίζει την προέλευσή τους, από την τροπική και την κυκλωνική φύση τους.

16 ΟΝΟΜΑΤΑ Α’ ΟΜΑΔΑΣ Αποστολοπούλου Παναγιώτα Βαϊνά Χριστίνα Ζιούζιου Ευγενία Παπαδοπούλου Βασιλική

17 ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

18 ΟΡΙΣΜΟΣ: Το  φυσικό φαινόμενο ως όρος «υπό στενή» έννοια στην Επιστήμη της Φυσικής προσδιορίζει την οποιαδήποτε μεταβολή της φυσικής ιδιότητας (κατάστασης) ενός σώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή δυνάμεις που επιδρούν σ΄ αυτό. Ταυτόσημος όρος είναι και η φυσική μεταβολή ενός σώματος.

19 Φυσικά φαινόμενα εν προκειμένω είναι η εξάτμιση, η τήξη, ο βρασμός κλπ
Φυσικά φαινόμενα εν προκειμένω είναι η εξάτμιση, η τήξη, ο βρασμός κλπ. Δεν θα πρέπει όμως να συγχέονται με άλλα γενικότερα φαινόμενα που εξετάζουν άλλες Επιστήμες με αντίστοιχες όμως ονομασίες όπως  ουράνια, ατμοσφαιρικά, μετεωρολογικά, μαγνητικά κλπ. που δεν παύουν κι αυτά να είναι φυσικά φαινόμενα με την ευρύτερη όμως έννοια του όρου. Κύριο χαρακτηριστικό στα φυσικά φαινόμενα είναι ότι δεν μεταβάλλεται η σύσταση του υλικού σώματος.

20 ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ Το Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που λαμβάνει μέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά και στις ατμόσφαιρες άλλων πλανητών.

21 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ Με την εξέλιξη όμως των επιστημών και των μέσων έρευνας η δεσπόζουσα θεωρία που αποδείχθηκε και πειραματικά είναι ότι γενεσιουργός αιτία καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, που ονομάζεται ηλιακός άνεμος

22 ΕΡΥΘΡΑ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτόν (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη μαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.

23 ΕΞΗΓΗΣΗ: 1. Οι ερυθρές παλίρροιες δεν είναι απαραίτητα ερυθρές ενώ κάποιες δεν προκαλούν απαραίτητα χρωματισμό των υδάτων. 2. Δεν σχετίζονται με την παλιρροϊκή κίνηση των υδάτων.

24 ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ CañoCristales (αγγλικά: Κρυσταλλικό κανάλι) είναι ένας κολομβιανός ποταμός. Η κοίτη του ποταμού στο τέλος του Ιουλίου μέχρι το Νοέμβριο είναι ποικιλοτρόπως χρωματισμένη κίτρινo, πράσινο, μπλε, μαύρο, και ειδικά το κόκκινο.

25 ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ IJEN Στην Ινδονησία υπάρχει ένα ηφαίστειο που παράγει λάβα χρώματος μπλε. Πρόκειται για το Kawah Ijen, ένα ηφαίστειο που αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Ijen της Ινδονησίας.

26 ΟΝΟΜΑΤΑ Β’ ΟΜΑΔΑΣ Κικιοπούλου Γεωργία Μαργαρίτης Θανάσης Σιαπάκας Γεώργιος Χρυσοπούλος Γεώργιος

27 ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

28 Η Φύση μπορεί να γίνεται σκληρή μερικές φορές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που μας αφήνει άφωνους με την ομορφιά της.

29 Η Κόκκινη Παλίρροια (RedTide)
Η κόκκινη παλίρροια είναι επίσης γνωστή και ως «algalblooms».

30 Προκαλείται όταν συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες χρωματιστής μονοκυτταρικής άλγης (φύκια), οι οποίες χρωματίζουν ολόκληρες περιοχές στους ωκεανούς ή και στις παραλίες με το χρώμα του αίματος.

31 Αν και σαν φαινόμενο είναι σχετικά ακίνδυνο, οι τοξίνες που μπορεί να περιέχει(γνωστές και ως brevetoxins) μπορούν να επηρεάσουν την αναπνευστική λειτουργία αλλά και να αύξησουν τα αναπνευστικά προβλήματα ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα.

32 Ανώμαλα Σύννεφα (Mammatus Clouds)

33 Είναι επίσης γνωστά και ως mammatocumulus (το σύννεφο του μαστού) λόγω των σχημάτων τους. Η εμφάνιση τους είναι συνήθως προάγγελος έντονων καταιγίδων ή ακόμη και ηφαιστειακής στάχτης. Μπορεί να φαίνονται όμορφα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και ακίνδυνα.

34 Κινούμενες Πέτρες (SailingStones)
Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο πέτρες αλλά και μεγάλοι βράχοι μετακινούνται κατά μήκος σε μεγάλες ομαλές εκτάσεις (συνήθως κοιλάδας),  χωρίς την παρέμβαση ανθρώπων ή ζώων.

35 Η κατευθυνση τις περισσότερες φορές δεν είναι συγκεκριμένη
Η κατευθυνση τις περισσότερες φορές δεν είναι συγκεκριμένη. Οι βράχοι μπορεί να μετακινούνται δεξιά, αριστερά, μπορεί ακόμη και να επιστρέψουν στην θέση από την οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Το φαινόμενο αποδίδεται από τους επιστήμονες στους πολύ ισχυρούς ανέμους, σε συνδυασμό με το λασπωμένο έδαφος από τις βροχές που διευκολύνει την μετακίνηση.

36 Στρόβιλοι Φωτιάς (FireWhirls)
Επίσης γνωστοί και ως «διάβολοι της φωτιάς» ή και «ανεμοστρόβιλοι φωτιάς». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο η φωτιά αποκτά κατακόρυφη δίνη που μπορεί να φτάσει και τα 50 μετρα ύψος. Μπορεί οπτικά να είναι εντυπωσιακό αλλά μπορεί να ξεριζώσει δέντρα ύψους μέχρι και 15 μέτρων

37 Απειλητικές Αμμοθύελλες (Sandstorms)
Θυελλώδεις άνεμοι έντασης άνω των 8 Μποφόρ μεταφέρουν κόκκους άμμου και κινούνται με ταχύτητα πάνω από 62 χλμ./ώρα. Οι αμμοθύελλες είναι τρομακτικές αλλά δημιουργούν συνάμα εντυπωσιακές εικόνες.

38 Συνήθως προμηνύουν κακοκαιρία ή καταιγίδα και παρατηρούνται ως επί το πλείστον σε αφρικανικές χώρες αλλά και στην Αμερική.

39 Το ποσό της άμμου που μεταφέρουν είναι τεράστιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αιωρείται μέχρι τα δύο μέτρα ύψος από το έδαφος. Η αμμοθύελλα γενικά χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη καθώς τα σύννεφα της άμμου κυριολεκτικά φέρονται σαν να μαστιγώνουν ότι βρουν μπροστά τους καλύπτοντας ολόκληρες πόλεις και κυριεύοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Οι πόλεις δεν μένουν αλώβητες…

40 Θαλάσσιο Σεισμικό Κύμα ή αλλιώς Τσουνάμι
Δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού, σε ένα υδάτινο σχηματισμό, όπως ένας ωκεανός, μια θάλασσα, μια λίμνη ή ένα φιόρδ.  Το τσουνάμι εκδηλώνεται ως κύματα, τα οποία στα βαθιά νερά των ωκεανών (μέσο βάθος μέτρα) οδεύουν με μέση ταχύτητα 210 μέτρων/δευτερόλεπτο ή 756 χιλιομέτρων/ώρα (παραπάνω από το μισό της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα της Γης).

41 Διαδίδονται με μέτωπα κυμάτων, που μπορούν, να πλησιάσουν σε πλάτος, ακόμα και τη γήινη περίμετρο και οδεύουν με σύνηθες μήκος κύματος της τάξης των χιλιομέτρων και ύψος που κυμαίνεται, συνήθως, από μερικά εκατοστά, έως 1 μέτρο (με 2 μέτρα το πολύ, όταν βρίσκονται κοντύτερα στην εστία δημιουργίας τους).

42 Ενεργά και σβησμένα Ηφαίστεια (volcanoes)
Κάποτε πολλοί νόμιζαν ότι ολόκληρο το εσωτερικό της Γης ήταν μία διάπυρη μάζα υγροποιημένων πετρωμάτων και ότι ο στερεός φλοιός της Γης επιπλέει στην υγροποιημένη ολόθερμη αυτή μάζα. Σήμερα οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι μόνο σε μερικά μέρη της Γης υπάρχουν τετοιοι θύλακες.

43 .Αν τα στερεά πετρώματα, που βρίσκονται επάνω απ' αυτούς τους θύλακες, υποστούν ρήγματα ή εξασθενήσουν, το μάγμα μπορεί να βρει διέξοδο ανάμεσά τους. Αυτή η διέξοδος του μάγματος στην επιφάνεια αποτελεί την έκρηξη των ηφαιστείων.

44 Ύπουλοι Σεισμοί (earthquake)
Προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στο φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στο φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.

45 Τα σεισμικά κύματα προκαλούν με τις ταλαντώσεις και διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού στα πετρώματα του φλοιού καθώς οδεύουν μέσα από αυτά (σεισμικό-ηλεκτρικό φαινόμενο δευτέρου είδους).

46 Η πραγματική αιτία των σεισμών που γεννώνται στο φλοιό της Γης δηλώθηκε σωστά το 1760 από το Βρετανό Τζον Μίτσελ (JohnMichell), ο οποίος έγραψε πως οι σεισμοί και τα κύματα ενέργειας που δημιουργούν προκαλούνται από "μάζες πετρωμάτων που μετατοπίζονται, μίλια κάτω από την επιφάνεια" και θεωρείται πατέρας της επιστήμης της μελέτης των σεισμών, της Σεισμολογίας

47 Βίαιες Καταιγίδες (Storms)
Η καταιγίδα είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που συνοδεύεται από αστραπές, κεραυνούς, μερικές φορές χαλάζι και σχεδόν πάντα με έντονη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Σπανιότερα εμφανίζονται και σίφωνες μαζί με τις καταιγίδες, αν και ορισμένα σημεία στον κόσμο είναι πιο ευάλωτα. Γενικά, καταιγίδα λέγεται κάθε βίαιη ατμοσφαιρική διατάραξη, και συνεπώς κακοκαιρία, που συνοδεύεται από ηλεκτρικές εκκενώσεις

48 Ανταρκτική - Ματωμένοι καταρράκτες
Το όνομά τους τα λέει όλα. Στους Ματωμένους Καταρράκτες στην ανατολική Ανταρκτική, μοιάζει να ρέει… αίμα, βάφοντας κόκκινο τον Παγετώνα Taylor και τη λίμνη Bonney, από κάτω. Είναι ένα θέματα που προκαλεί έκπληξη- και μια μικρή ανατριχίλα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για αίμα, ούτε νερό που «βάφεται» κόκκινο από άλγη όπως είχαν εικάσει οι πρώτοι εξερευνητές της Ανταρκτικής.

49 Στην πραγματικότητα, ο χρωματισμός αυτός προκύπτει από μια πολύ αλμυρή υπο-παγετώδη λίμνη. Όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, το πολύ αλμυρό νερό της εγκλωβίστηκε κάτω από τον παγετώνα Taylor, μακριά από φως, οξυγόνο και ζέστη. Καθώς το αλμυρό νερό περνά από μια ρωγμή στον παγετώνα, αντιδρά με το οξυγόνο στον αέρα και παίρνει αυτή την απόχρωση.

50 Ινδονησία - Λίμνη KawahIjen

51 Το μάγμα, κάτω από το ηφαίστειο, στέλνει θειϊκά αέρια μέσα στη λίμνη
Το μάγμα, κάτω από το ηφαίστειο, στέλνει θειϊκά αέρια μέσα στη λίμνη. Όταν συνδυαστεί με υψηλές συγκεντρώσεις διαλυμένων μετάλλων, τα αέρια δίνουν στο νερό αυτή την εκπληκτική απόχρωση του γαλάζιου. Η λίμνη κατατάσσεται στις πιο όξινες στον κόσμο με pH 0,5.

52 Από την ίδια πηγή προέρχονται και τα θειϊκά αέρια γύρω από τη λίμνη
Από την ίδια πηγή προέρχονται και τα θειϊκά αέρια γύρω από τη λίμνη. Όταν, συμπυκνωμένα πέφτουν στο έδαφος, «βάφουν» το χώρο γύρω από τη λίμνη σε ένα εντυπωσιακό λαμπερό κίτρινο. Οι τυχεροί που το επιθυμούν μπορούν να απολαύσουν αυτό το θέαμα από κοντά καθώς διοργανώνονται πεζοπορίες ως τον κρατήρα του ηφαιστείου.

53 Ναμίμπια - Οι ανεξήγητοι κύκλοι
Στην έρημο της Ναμίμπια εντοπίζεται ένα ανεξήγητο φαινόμενο: εκατομμύρια κυκλικά «σημάδια», σαν μπαλώματα στο έδαφος, που καλύπτουν έκταση χιλιομέτρων. Οι «δίσκοι» αυτοί «στιγματίζουν» το τοπίο της Ναμίμπια, σαν γιγάντιοι… σκώροι να έχουν γευματίσει στα αχανή «χαλιά» της φύσης

54 Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτούς τους παράξενους σχηματισμούς αλλά, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι εικασίες και οι θεωρίες αφθονούν: άλλοι λένε πως ευθύνεται το έδαφος που είναι ραδιενεργό, άλλοι πως τοξίνες «σκοτώνουν» τη βλάστηση σε κυκλικά μοτίβα. Κάποιοι πιστεύουν πως οι ανεξήγητοι κύκλοι είναι έργο τερμιτών, που για να αποθηκεύσουν νερό, τρυπώνουν στο έδαφος σε κυκλικούς σχηματισμούς και καταναλώνουν τις ρίζες της χλωρίδας για να μπορέσουν οι κόκκοι της άμμου να απορροφήσει το νερό της βροχής.

55 ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:
ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΡΑΠΑ ΑΘΗΝΑ


Κατέβασμα ppt "ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν συχνά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google