Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΑΙΑΚΙΔΑ: ΕΝΟΤΗΤΑ 11 ζ 139-259 Η Φαιακίδα αποτελεί ένα επεισόδιο της ενότητας του “Νόστου” της Οδύσσειας (αγώνας του Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΑΙΑΚΙΔΑ: ΕΝΟΤΗΤΑ 11 ζ 139-259 Η Φαιακίδα αποτελεί ένα επεισόδιο της ενότητας του “Νόστου” της Οδύσσειας (αγώνας του Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΑΙΑΚΙΔΑ: ΕΝΟΤΗΤΑ 11 ζ Η Φαιακίδα αποτελεί ένα επεισόδιο της ενότητας του “Νόστου” της Οδύσσειας (αγώνας του Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη). ❏ Η Φαιακίδα περιλαμβάνει τις ραψωδίες ζ - ν209.

2 ΕΝΟΤΗΤΕΣ 2. "Οι κόρες τρόμαξαν εκτός από τη Ναυσικά" (170-183)
1. "Ο Οδυσσέας ξυπνά κι αναρωτιέται" ( ) 2. "Οι κόρες τρόμαξαν εκτός από τη Ναυσικά" ( ) 3. "Ο Οδυσσέας ικετεύει τη Ναυσικά" ( ) 4. "Η Ναυσικά ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Οδυσσέα" ( )

3

4 ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Λογισμικό ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ❏ η θέση της γυναίκας
❏ ομηρική παρομοίωση Προβολή σύντομης σκηνής από την ταινία του Franco Rossi Odissea Ο Οδυσσέας στη γη των Φαιάκων (βίντεο) Στη Ναυσικά (τραγούδι - Στίχοι: Κώστας Καρτελιάς, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ζ: Ναυσικά -α΄μέρος (video της Ελένης Μουτάφη) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ζ: Ναυσικά - β΄μέρος (video της Ελένης Μουτάφη) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ η : Ο Οδυσέας στο παλάτι του Αλκίνοου (video της Ελένης Μουτάφη) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ θ: Οδυσσέως σύστασις προς Φαίακας (video της Ελένης Μουτάφη)

5

6 ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ 1. Αφήγηση (του ξυπνήματος του Οδυσσέα): Μονόλογος (του Οδυσσέα): και Περιγραφή (Ναυσικάς και Οδυσσέα): Διάλογος (Ναυσικάς και Οδυσσέα): Λόγος (Ναυσικάς προς τις υπηρέτριες):

7 ΠΡΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ 1. Η προαναγγελία της συνάντησης Ναυσικάς και Οδυσσέα και της σωτηρίας του ήρωα από τους Φαίακες ( ) 2. Η πρoοικονομία των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη (στίχος 213)

8 Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΝΑΥΣΙΚΑ
Αγγειογραφία

9 ΔΟΜΗ ΙΚΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
1. Ικετευτική προσφώνηση (185) 2. Προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια της Ναυσικάς με εκτενές εγκώμιο στην ομορφιά και στη χάρη της  και μακαρισμούς στους γονείς, τα αδέρφια και τον μέλλοντα σύζυγό της ( ). 3. Σύντομη αναδρομή στα πάθη και τις περιπέτειες του παρελθόντος ( ) 4. Αναφορά στην πρόσφατη περιπέτεια του ναυαγίου ( ) 5. Παράκληση και υποβολή αιτήματος ικεσίας ( ). 6. Ευχές ( )

10 ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 1. Αρχικά αναρωτιέται σε ποιον τόπο βρίσκεται και τι ανθρώπους θα συναντήσει. 2. Γρήγορα όμως ανακτά το θάρρος και την ψυχραιμία του και αποφασίζει να βγει από την κρυψώνα του. ( ) 3. Στη συνέχεια προβληματίζεται για το ποια στάση πρέπει να κρατήσει απέναντι στη Ναυσικά. Να την πλησιάσει και να της ακουμπίσει το γόνατο για να την ικετεύσει ή να μείνει σε απόσταση και να γονατίσει, ζητώντας βοήθεια. 4. Τελικά αποφασίζει να κάνει το δεύτερο, δείχνοντας σεβασμό στη νεαρή κοπέλα.

11 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΚΑΣ (ΣΤΙΧ. 229-241)
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΚΑΣ  (ΣΤΙΧ ) α) Συνοψίζει την εντύπωση που της προκάλεσε ο λόγος του Οδυσσέα και ανταποδίδει τον έπαινο. β) Τον παρηγορεί ανάγοντας στο Δία τη μοίρα του καθενός και πρέπει να υπομείνει τη δική του. γ) Ικανοποιεί τα μικρά αιτήματά του. δ) Του δίνει πρόσθετες πληροφορίες για το όνομα των κατοίκων, για τη δική της ταυτότητα, για τον πατέρα της. Άρα, ο λόγος της είναι καίριος και αντίστοιχος προς το λόγο του Οδυσσέα: έπαινος-παρηγορία-εξασφάλιση-πληροφορίες.

12 Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΚΑΣ
Ύστερα από τη συνομιλία της με το ναυαγό η Ναυσικά γύρισε στις κοπέλες, που τρομαγμένες είχαν διασκορπισθεί, και τους εξήγησε πως ο ξένος δεν είναι εχθρός, αλλά δύστυχος ναυαγός που πρέπει να του παρασταθούν, διότι όλοι οι ξένοι και οι φτωχοί έρχονται από το Δία, και γι' αυτούς ό,τι και να δώσει κανείς, ακόμη και το λίγο, είναι κα-λόδεχτο. Έπειτα η Ναυσικά πρόσταξε τις θεραπαινίδες με τρόπο αντιθετο με τη διαδικασία της φιλοξενίας: α) να δώσουν στον ξένο φαγητό και πιοτό και β) να τον λούσουν μέσα στο ποτάμι (ζ 199/ /12). Η ενότητα κλείνει με την πρόθυμη εκτέλεση της εντολής και με μια πολιτισμένη άρνηση του ήρωα να δεχτεί τις υπηρεσίες των κοριτσιών, γιατί αισθανόταν ντροπή να γυμνωθεί  ανάμεσα σε όμορφες νεαρές κοπέλες. Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΚΑΣ Ύστερα από τη συνομιλία της με το ναυαγό η Ναυσικά γύρισε στις κοπέλες, που τρομαγμένες είχαν διασκορπισθεί, και τους εξήγησε πως ο ξένος δεν είναι εχθρός, αλλά δύστυχος ναυαγός που πρέπει να του παρασταθούν, διότι όλοι οι ξένοι και οι φτωχοί έρχονται από το Δία, και γι' αυτούς ό,τι και να δώσει κανείς, ακόμη και το λίγο, είναι κα-λόδεχτο. Έπειτα η Ναυσικά πρόσταξε τις θεραπαινίδες με τρόπο αντιθετο με τη διαδικασία της φιλοξενίας: α) να δώσουν στον ξένο φαγητό και πιοτό και β) να τον λούσουν μέσα στο ποτάμι (ζ 199/ /12). Η ενότητα κλείνει με την πρόθυμη εκτέλεση της εντολής και με μια πολιτισμένη άρνηση του ήρωα να δεχτεί τις υπηρεσίες των κοριτσιών, γιατί αισθανόταν ντροπή να γυμνωθεί  ανάμεσα σε όμορφες νεαρές κοπέλες. Ύστερα από τη συνομιλία της με το ναυαγό η Ναυσικά γύρισε στις κοπέλες, που τρομαγμένες είχαν διασκορπισθεί, και τους εξήγησε πως ο ξένος δεν είναι εχθρός, αλλά δύστυχος ναυαγός που πρέπει να του παρασταθούν, διότι όλοι οι ξένοι και οι φτωχοί έρχονται από το Δία, και γι' αυτούς ό,τι και να δώσει κανείς, ακόμη και το λίγο, είναι καλόδεχτο. Έπειτα η Ναυσικά πρόσταξε τις θεραπαινίδες με τρόπο αντιθετο με τη διαδικασία της φιλοξενίας: α) να δώσουν στον ξένο φαγητό και πιοτό και β) να τον λούσουν μέσα στο ποτάμι (ζ 199/ /12). Η ενότητα κλείνει με την πρόθυμη εκτέλεση της εντολής και με μια πολιτισμένη άρνηση του ήρωα να δεχτεί τις υπηρεσίες των κοριτσιών, γιατί αισθανόταν ντροπή να γυμνωθεί ανάμεσα σε όμορφες νεαρές κοπέλες.

13 Η ΙΚΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗ ΝΑΥΣΙΚΑ
Η Ναυσικά υπόσχεται να προσφέρει στον Οδυσσέα όσα ζήτησε ❏ δίνει εντολή στις υπηρέτριες να τον λούσουν και να του δώσουν ρούχα ❏ κανονική φιλοξενία θα του προσφέρει ο Αλκίνοος, βασιλιάς των Φαιάκων στις επόμενες ενότητες.

14 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Η Αθηνά παίζει σημαντικό ρόλο στο απόσπασμα, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται. Σχεδιάζει τη συνάντηση Οδυσσέα-Ναυσικάς, μεθοδεύοντας την άστοχη μπαλιά της κοπέλας ( ). Ταύτοχρονα, δίνει θάρρος στη Ναυσικά, ώστε να σταθεί ψύχραιμη μπροστά στην παρουσία του γυμνού και άγριου στην όψη άνδρα ( ).

15

16 Το τυπικό της ικεσίας  Η ικεσία ήταν θεσμός της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας προστατευόμενος από τον Ικέσιο Δία, όπως η φιλοξενία από τον Ξένιο Δία. Είχε καθιερωθεί για την ικεσία, όπως και για τη φιλοξενία, μια ορισμένη εθιμοτυπία: O ικέτης γονάτιζε μπροστά στον ικετευόμενο, με το ένα χέρι αγκάλιαζε τα γόνατά του, ενώ με το άλλο άγγιζε το πιγούνι ή το γένι του. Με την αυτοταπεινωτική στάση του ο ικέτης αποδεχόταν την κατωτερότητά του απέναντι στον ικετευόμενο και έδειχνε ότι δεν αποτελεί απειλή. Αν υπήρχε δυνατότητα, ο ικέτης κατέφευγε στο βωμό, που υπήρχε στις αυλές των σπιτιών, ή στην εστία, που υπήρχε στο εσωτερικό του σπιτιού. Εξασφάλιζε έτσι άσυλο ο ικέτης, ως πρόσωπο ιερό, και γινόταν δεκτός ως φιλοξενούμενος. Η ικεσία όπως και η φιλοξενία εξυπηρετούσαν κοινωνικές ανάγκες, ενώ η σύνδεσή τους με τη θρησκεία τις καθιέρωσε. Ο Δίας δηλαδή, προστάτευε όλους όσους είχαν ανάγκη.

17 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ 1. Ναυσικά: Είναι πολύ ψύχραιμη. Ξεχωρίζει για την ομορφιά, τη χάρη, την ευγένεια, την ευσέβεια και τη σύνεση. έχει θάρρος, αριστοκρατική αγωγή και φιλόξενη διάθεση. Κολακεύεται από τον ικετευτικό λόγο του Οδυσσέα και απαντά με ευγένεια και καλοσύνη ( ). Αντιμετωπίζει τον Οδυσσέα με συμπόνια και τρυφερότητα, προσφέροντάς του απλόχερα βοήθεια ( ). Ο τρόπος με τον οποίο μιλάει στις υπηρέτριές της, φανερώνει άνθρωπο που ξέρει να επιβάλλεται και να πείθει ( ) 2. Οδυσσέας: Στην αρχή μονολογεί τρομαγμένος, μπερδεμένος και προβληματισμένος ( ). Γρήγορα περνάει από την απογοήτευση στη δράση και παίρνει την τύχη του στα χέρια του με αποφασιστικότητα και σθένος (158). Μιλά ευγενικά και έξυπνα στη Ναυσικά. Με διπλωματία και πειθώ γίνεται συμπαθής και συγκινεί ( ).

18 Σ’ αυτήν την ενότητα σε ποιους στίχους έχουμε παρομοίωση;
ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ είναι σχήμα λόγου κατά το οποίο για να κατανοήσουμε την ιδιότητα ενός προσώπου, ενός πράγματος, μιας ιδέας, το συσχετίζουμε με κάτι άλλο πολύ γνωστό, που έχει την ίδια ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό. Η σύγκριση γίνεται με τις λέξεις: σαν, καθώς, όπως, κτλ. Σ’ αυτήν την ενότητα σε ποιους στίχους έχουμε παρομοίωση; Όταν αναλύουμε μια παρομοίωση: 1) Προσδιορίζουμε: α) το αναφορικό μέρος της παρομοίωσης (την εικόνα) που εισάγεται με λέξεις όπως: σαν, όπως, πώς, καθώς, κτλ Στο αναφορικό μέρος υπάρχουν θέματα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τις αγροτικές δουλειές, το κυνήγι, το ψάρεμα ή τη μυθολογία, θέματα πολύ γνωστά και οικεία στους ανθρώπους ώστε να καταλάβουν το νόημα της παρομοίωσης. β) το δεικτικό μέρος της παρομοίωσης (την αφήγηση) που εισάγεται με λέξεις όπως: έτσι, παρόμοια, κτλ. γ) τον κοινό όρο ανάμεσα στην εικόνα και την αφήγηση.

19 ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ Α) στίχοι 163-169
Αναφορικό μέρος: (το αγέρωχο λιοντάρι) Δεικτικό μέρος: (άγριος και περήφανος Οδυσσέας) Κοινός όρος: το λιοντάρι και ο Οδυσσέας είναι άγριοι στην όψη και προκαλούν τρόμο. Β) στίχοι Αναφορικό μέρος: (το πανέμορφο βλαστάρι της φοινικιάς στη Δήλο) Δεικτικό μέρος: (η ομορφιά της Ναυσικάς) Κοινός όρος: η ομορφιά που προκαλεί τον θαυμασμό του ανθρώπου

20 Bάλτε σε κάθε εικόνα την κατάλληλη λεζάντα

21 Η θέση της γυναίκας στην Ομηρική εποχή
Η γυναίκα την ομηρική εποχή ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι την κλασική εποχή. Βλέπουμε τη Ναυσικά και τις υπηρέτριες να πηγαίνουν μόνες τους στο ποτάμι χωρίς αντρική συνοδεία. Βλέπουμε τη Ναυσικά να μη διστάζει να μιλήσει σ’ έναν ξένο άντρα και μάλιστα γυμνό! Επίσης, η Ναυσικά συμβουλεύει τον Οδυσσέα να προσπέσει στη μητέρα της την Αρήτη για βοήθεια όταν φτάσει στο παλάτι. Άρα, βλέπουμε πόσο σημαντική θέση είχε η γυναίκα εκείνη την εποχή ώστε όχι μόνο υποδέχεται ξένους στην εστία (κάτι αδιανόητο στην κλασική εποχή) αλλά αποφασίζει και η ίδια για την προσφορά ή όχι βοήθειας. Ακόμα βλέπουμε και στην περίπτωση της Πηνελόπης και στην περίπτωση της Ναυσικάς να τους προσφέρεται προίκα και δώρα από τους υποψήφιους γαμπρούς  και όχι να δίνουν οι ίδιες.

22 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΣΙΚΑ

23


Κατέβασμα ppt "ΦΑΙΑΚΙΔΑ: ΕΝΟΤΗΤΑ 11 ζ 139-259 Η Φαιακίδα αποτελεί ένα επεισόδιο της ενότητας του “Νόστου” της Οδύσσειας (αγώνας του Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google