Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

εντοπισμός προβλήματος Κώφωση: η πλήρης ή μερική απώλεια της ικανότητας της ακοής. Αποκαλείται «αόρατη αναπηρία», αφού δεν μπορεί κάποιος να την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "εντοπισμός προβλήματος Κώφωση: η πλήρης ή μερική απώλεια της ικανότητας της ακοής. Αποκαλείται «αόρατη αναπηρία», αφού δεν μπορεί κάποιος να την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 εντοπισμός προβλήματος
Κώφωση: η πλήρης ή μερική απώλεια της ικανότητας της ακοής. Αποκαλείται «αόρατη αναπηρία», αφού δεν μπορεί κάποιος να την δει με τον τρόπο που μπορεί να δει κάποιον που έχει χάσει το χέρι ή το πόδι του, δηλαδή μια πιο κανονική αναπηρία. Η ανεπάρκεια ενδέχεται να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Αν η κώφωση είναι εκ γενετής, τα ελλείμματα ακοής μειώνουν την ικανότητα απόκτησης της γλώσσας και του λόγου και σε αυτήν την περίπτωση το άτομο είναι κωφάλαλο. Στην περίπτωση της επίκτητης απώλειας παρατηρούνται προβλήματα κοινωνικής απομόνωσης ή κατάθλιψης, ιδίως σε άτομα ηλικίας 80 ετών. ­­Συνολικά Το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 360 εκατομμύρια άνθρωποι, υποφέρουν από προβλήματα ακοής. Το μεγαλύτερο ποσοστό ζει σε μη ανεπτυγμένες χώρες.

4 τεχνολογικά μέσα και επίλυση
Λόγω των επικοινωνιακών προβλημάτων, οι κωφοί βασίζονται περισσότερο από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα σε τεχνολογίες όπως υπότιτλοι, λεζάντες και άλλα βοηθήματα ακοής. Αυτά τα εργαλεία είναι απαραίτητα για τακτική επικοινωνία, αλληλεπίδραση και τομείς που αφορούν την ασφάλεια του ατόμου, όμως στερούνται της αναψυχής. Η τεχνολογία δημιουργίας αυτών των μέσων βασίζεται στην δυνατότητα των κωφών να έχουν πιο ανεπτυγμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται σε διάφορες έρευνες. Το 2010 ο Γερμανός σχεδιαστής Frederik Podzuweit όρισε την έννοια «Μουσική για Κωφούς», μια συσκευή που μοιάζει με κολάρο, η οποία μετατρέπει τον ήχο σε δονήσεις. Εμπνευσμένοι από την συσκευή αυτή αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τις δονήσεις που αναφέρει ο Frederik Podzuweit με κινούμενες εικόνες για την καλύτερη αποτύπωση του αισθήματος της ακοής.

5 έρευνες «Journal of Neuroscience»: Απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται κωφοί εξελίσσουν την αίσθηση της αφής με διαφορετικό τρόπο από ό,τι αυτούς που γεννιούνται με φυσιολογική ακοή. «Live Science»: Οι κωφοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το μυαλό τους με διαφορετικό τρόπο από ό, τι εκείνοι που έχουν γεννηθεί με προβλήματα ακοής. Οι εκ γενετής κωφοί είναι καλύτεροι στην επεξεργασία της περιφερικής όρασης και της κίνησης. Τα κωφά άτομα χρησιμοποιούν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, ιδιαίτερα αυτές της ακοής, για την επεξεργασία της όρασης. Πρόσφατη μελέτη: Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν MRI scanners για να μελετήσουν αν η κώφωση επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την αφή και την όραση συνδυαστικά. Karns και συνεργάτες: Προσπάθησαν να ελέγξουν εάν οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ακρόαση είναι διαφορετικά δομημένες σε κωφά άτομα, σε σύγκριση με άτομα που ακούν. Σε προηγούμενα πειράματα με ανθρώπους που μπορούν να ακούσουν, όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν ένα φως να λάμπει στην περιφερειακή όραση τους και άκουγαν δύο μπιπ ταυτόχρονα, βίωναν την ψευδαίσθηση ότι είδαν δύο λάμψεις φωτός. Το ίδιο πείραμα δοκιμάστηκε σε κωφά άτομα, μόνο που τα ηχητικά σήματα αντικαταστάθηκαν με φυσήματα αέρα στα πρόσωπα των συμμετεχόντων και αυτοί ανέφεραν ότι είδαν δύο λάμψεις φωτός, όταν αισθάνθηκαν με δύο φυσήματα αέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιούν την αφή με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν την ακοή όσοι μπορούν να ακούσουν.

6 επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία
Στόχος των νέων μέσων της τεχνολογίας δεν είναι μόνο η κάλυψη βασικών αναγκών των κωφών όπως η επικοινωνία, αλλά ταυτόχρονα η αναψυχή τους. Γκαίτε: «Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν, όχι μόνο να διεγείρουν τις αισθήσεις αλλά και να μας ξυπνούν συγκινήσεις και συναισθήματα». Η σύνθεση χρωμάτων που αποτελεί μια εικόνα όπως και η σύνθεση των ήχων που αποτελούν τη μουσική είναι ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων. Μέσω της καταγραφής, της ανάλυσης και της συσχέτισης του ήχου με τα συναισθήματα, καθώς και την μετάφραση του συναισθήματος σε εικόνα, μπορούμε να βλέπουμε τον ήχο. Μια εικόνα αποτελείται από χρώμα, μορφή, κίνηση. Το χρώμα χαρακτηρίζεται από την ένταση, την απόχρωση και τον τόνο. Η κίνηση από την κατεύθυνση και την ταχύτητα. Τα χαρακτηριστικά του ήχου είναι η ένταση η διάρκεια και η χροιά.

7

8 Πως λειτουργεί Η συσκευή αποτελείται από ένα έξυπνο βραχιόλι και μια εφαρμογή στο κινητό. Πρόκειται για μια συσκευή που επιτρέπει στους κωφούς να αισθάνονται τους ήχους, φυσικούς και μη, με στόχο την μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής. Εφαρμογή: Αποτελείται από το λογισμικό της εικονοποιήσης των ήχων, συνδέεται με Bluetooth και λειτουργεί παράλληλα με το βραχιόλι. Περιλαμβάνει βάση δεδομένων με τραγούδια και ήχους της φύσης αντίστοιχο του YouTube, ώστε να μπορεί ο χρήστης ανά πάσα στιγμή να δεχτεί το αίσθημα οποιουδήποτε ήχου. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θα δέχεται τις παλμικές δονήσεις από το βραχιόλι, τις κινούμενες εικόνες ή μόνο το κείμενο.

9 Πως λειτουργεί Βραχιόλι:
Αποτελείται από ένα κουμπί ενεργοποίησης, έναν αισθητήρα που καταγράφει τους ήχους, έναν προβολέα και μια υποδοχή για κάρτα μνήμης για την άμεση καταγραφή και αποθήκευση οποιουδήποτε ήχου. Ο αισθητήρας ήχων καταγράφει τους ήχους του περιβάλλοντος και τους μετατρέπει σε κινούμενες εικόνες χρωμάτων και μορφών. Δονείται κατά την μετάδοση ήχων για την ενεργοποίηση της αφής και της δημιουργίας ακόμα πιο έντονου συναισθήματος για την απόλαυση των ήχων. Προβάλλει στο χέρι του χρήστη τις κινούμενες εικόνες που δημιουργούν οι ήχοι του περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει δυνατότητα μετάφρασης προφορικού λόγου σε γραπτό.

10 Κατασκευαστικά Εργονομικός σχεδιασμός: ελαφρύ, ανθεκτικό, αντιαλλεργικό και αδιάβροχο Υλικό: Καουτσούκ με δυνατότητα επιλογής χρώματος και μαζικής παραγωγής Περιλαμβάνει μπαταρία, ρυθμιστή τάσης chip για Bluetooth σύνδεση μικροεπεξεργαστή που φοράει τους αισθητήρες καταγραφής ήχων αισθητήρα δονήσεων δύο φωτάκια LED δύο κουμπιά και για την έναρξη/λήξη προβολής στον καρπό του χρήστη και για την έναρξη/λήξη της λειτουργίας.

11

12 φωτορεαλιστικές απεικονίσεις

13

14

15


Κατέβασμα ppt "εντοπισμός προβλήματος Κώφωση: η πλήρης ή μερική απώλεια της ικανότητας της ακοής. Αποκαλείται «αόρατη αναπηρία», αφού δεν μπορεί κάποιος να την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google