Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
Είναι τα μεγαλύτερα από όλα τα μικρόβια. Βρίσκονται στον αέρα, στα φυτά ή στο νερό. Η μούχλα, που αναπτύσσεται πάνω στο ψωμί, είναι ένα είδος μύκητα. ΒΑΚΤΗΡΙΑ Είναι τόσο μικρά, ώστε μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες βακτήρια στην τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Κάποια είναι χρήσιμα όπως για την παρασκευή γιαουρτιού και τυριού. Κάποια είναι βλαβερά και προκαλούν λοιμώξεις. ΙΟΙ Οι ιοί είναι τα μικρότερα από τα μικρόβια και μπορούν να ζουν ακόμα και μέσα σε άλλα μικρόβια. Οι ιοί μας αρρωσταίνουν όπως με ασθένειες σαν τη ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ και τη ΓΡΙΠΗ. Μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε ένα άλλο.

2 ΜΥΚΗΤΕΣ Οι μύκητες αποτελούν ένα από τα πέντε βασίλεια των έμβιων όντων, το οποίο περιλαμβάνει μονοκύτταρους ή πολυκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Οι μύκητες εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και υπάρχουν παντού.

3 ΒΑΚΤΗΡΙΑ Τα βακτηριόφυτα , λεγόμενα και σχιζομύκητες, γνωστά ως βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι (σπάνια πολυκύτταροι), προκαριοτικοί οργανισμοί, που συναντούνται σε κάθε είδους βιότοπο και σε πολύ μεγάλους αριθμούς,. Μερικά απο αυτών είναι αυτότροφα και περιέχουν βακτηριοχλωροφύλλες και βακτηριοβιριδίνη.

4 Οι ιόι χρησιμοποιούν τα κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό τους, Οι ιοί χαρακτηρίζονται, κατά συνέπεια, ως  παράσιτα . Η ύπαρξή τους διαπιστώθηκε για πρώτη φορά τον 19o αιώνα και παρατηρήθηκαν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο κατά τον 20ό αιώνα, όταν έγινε δυνατή η κρυστάλλωση τους.

5 ΟΦΕΛΙΜΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ Ο μύκητας Penicillium notatum παράγει μια ουσία, την πενικιλλίνη, το πρώτο αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε. Το ανακάλυψε ο Άγγλος γιατρός Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο οποίος, ενώ έκανε πειράματα με βακτήρια, πρόσεξε ότι σε μια καλλιέργεια τα βακτήρια δεν αναπτύχθηκαν σε ένα μέρος όπου αναπτύχθηκε μια "μούχλα". Η παρατήρηση αυτή του κίνησε το ενδιαφέρον. Ερεύνησε με μεγάλη προσοχή τον μύκητα αυτό. Τα σπόριά του ήταν τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε έδιναν την εντύπωση πινέλου και έτσι ο μύκητας ονομάστηκε Penicillium.

6 ΜΥΚΗΤΕΣ Οι μύκητες αρχικά υπάγονταν στο βασίλειο των Φυτών. Αναδείχθηκαν ως ξεχωριστό βασίλειο το 1969 από τον Whittaker. Οι μύκητες διακρίνονται βασικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους ζυμομύκητες και τους υφομύκητες. Οι ζυμομύκητες είναι σφαιρικοί ή ελλειψοειδείς σχηματισμοί που αναπαράγονται δια εκβλαστήσεων σε ειδικά θρεπτικά υλικά. Αντίθετα, οι υφομύκητες ή νηματοειδείς μύκητες, αποτελούνται από κυλινδρικούς σχηματισμούς, τις υφές, που μεγαλώνουν με διακλαδώσεις και επιμηκύνσεις σχηματίζοντας χνουδωτές αποικίες. Μια άλλη κατηγορία μυκήτων, οι καλούμενοι δίμορφοι μύκητες, αναπτύσσονται στον ξενιστή ως ζυμομύκητες, ενώ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος λαμβάνουν τη μορφή υφομυκήτων.

7 Βλαβεροί μύκητες Το ελληνικό του όνομα είναι «ωίδιο το λευκάζον» και βασανίζει, ιδιαίτερα τις γυναίκες, ως κολπική μυκητίαση. Ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Ξηρομερίτης απαντά στις απορίες μας.

8 Κύτταρο Με τη βοήθεια των μικροσκοπίων σήμερα γνωρίζουμε ότι κύτταρο είναι η μικρότερη ζωντανή μονάδα που μπορεί να τρέφεται , να αναπνέει να   αναπαράγεται Ευκαρυωτικά είναι τα κύτταρα που έχουν πλήρες σχηματισμένο πυρήνα  και μπορούμε να τα βρούμε μόνα τους ή σε ομάδες. Προκαρυωτικά είναι τα κύτταρα που δεv έχουν σχηματισμένο πυρήνα.

9 Ευκαρυωτικά κύτταρα Μονοκύτταροι οργανισμοί Πολυκύτταροι οργανισμοί
Μονοκύτταροι οργανισμοί Πολυκύτταροι οργανισμοί Μονοκύτταρος οργανισμός είναι ο ζωντανός οργανισμός που αποτελείται από ένα και μόνο κύτταρο, σε αντιδιαστολή με έναν πολυκύτταρο οργανισμό, που αποτελείται από πολλά κύτταρα. Ιστορικά, οι μονοκύτταροι οργανισμοί μερικές φορές αναφερόταν ως «μονάδες»[ Οι πολυκύτταροι οργανισμοί αποτελούνται από πάνω από ένα κύτταρα σε αντίθεση με τους μονοκύτταρους οργανισμούς, των οποίων αποτελούν μετεξέλιξη. Εμφανίστηκαν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια έτη πριν, με τη μετέπειτα εξέλιξη των πιο σύνθετων μορφών ζωής να στηρίζεται πάνω τους. Όλα τα είδη φυτών και ζώων αποτελούν δείγματα εξελιγμένων πολυκύτταρων οργανισμών.

10 Ευκαρυωτικά κύτταρα Ζωικό κύτταρο Φυτικό κύτταρο
Κατά την Βιολογία, κύτταρο ονομάζεται η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Έτσι, ως κύτταρο νοείται το μικρότερο δομικό συστατικό της έμβιας ύλης, που αποτελείται από μια συστηματικά οργανωμένη ομάδα μορίων, που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το κύτταρο διαθέτει μορφολογική, φυσική και χημική οργάνωση και την ικανότητα της αφομοίωσης, της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής. Είναι μια μονάδα της ζωής ανεξάρτητη ως προς την αυτορύθμιση και την προσαρμοστικότητά του σε σχέση με το περιβάλλον. Το μέγεθος των φυτικών κυττάρων ποικίλει ανάμεσα σε οργανισμούς διαφορετικού είδους και η διάμετρος ορισμένων εξειδικευμένων φυτικών κύτταρων μπορεί να είναι μερικά χιλιοστά ή και εκατοστά. Σημαντική επίσης διακύμανση παρουσιάζεται στο μέγεθος των κυττάρων του ίδιου ατόμου στα ανώτερα φυτικά είδη. Η αναλογία μεγέθους, για παράδειγμα, μπορεί να φτάνει το 1/ ανάμεσα στα κύτταρα των αρχεφύτρων και στα ώριμα κύτταρα ορισμένων καρπών .

11 Edward Jenner Ο Τζέννερ γεννήθηκε στις 6/17 Μαΐου 1749 στη μικρή πόλη Μπέρκλεϊ του Γκλόστερσαϊρ και ήταν γιος του τοπικού πάστορα. Σε ηλικία 14 ετών ανέλαβε ως μαθητευόμενος του χειρουργού στο νοσοκομείο της περιοχής Ντάνιελ Λάντλοου (Daniel Ludlow) και αργότερα στάλθηκε στο Λονδίνο (νοσοκομείο Σεν Τζορτζ) ως μαθητευόμενος στην ανατομία υπό το διάσημο, τότε, χειρουργό Τζον Χάντερ (John Hunter).[2 Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του επέστρεψε στο Μπέρκλεϊ και άρχισε να εξασκεί το ιατρικό επάγγελμα. Στην πόλη του παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1823.

12 Louis Pastuer  Διαπίστωσε ότι με το βράσιμο, το κρασί ή η μπύρα έμεναν αναλλοίωτα για περισσότερο χρόνο. Ο βρασμός σκότωνε όλα τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούσαν το "ξύνισμα".

13 Γιώργος Παπανικολάου Ο Γεώργιος Παπανικολάου  Μαΐου 1883 - 19 Φεβρουαρίου 1962) ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, γνωστή ως Τεστ Παπ, που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου, όπως αναφέρει αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου».

14 Joseph Lister ο Ο Λίστερ συνειδητοποίησε ότι ήταν σημαντικό να σκοτωθούν τα μικρόβια στις πληγές, ώστε οι πληγές να μην μολυνθούν. Χρησιμοποίησε τ ανθρακικό οξύ ως "δολοφόνο" των μικροβίων - ή «αντισηπτικό».

15 Alexander Fleming Άφησε τρυβλία με θρεπτικό υλικό άγαρ, στο οποίο αναπτύσσονταν βακτήρια, ανοικτά για μια εβδομάδα και το άγαρ μολύνθηκε από κάποιο μύκητα. Όταν επέστρεψε για να πετάξει τα τρυβλία παρατήρησε ότι τα βακτήρια στα τρυβλία δεν αναπτύσσονταν κοντά στον μύκητα!

16 Antony Van Leewenhoek Ο απροσδόκητος επιστήμονας 'Αντονυ Βαν Λέβενχοκ είναι γνωστός ως ο πατέρας της μικροβιολογίας, γιατί ήταν ο πρώτος άνθρωπος που "είδε" μικρόβια χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο, αλλά δεν ήταν πραγματικά επιστήμονας! Γεννημένος στην Ολλανδία το 1632, ο Άντονυ ήταν έμπορος υφασμάτων. Σαν μέρος της δουλειάς του, χρησιμοποιούσε μικροσκόπιο για να διακρίνει την κλωστή στο ύφασμα, αλλά ξεκίνησε να χρησιμοποιεί αυτοσχέδια μικροσκόπια για να παρατηρεί διάφορα αντικείμενα στο σπίτι του, όπως κεντρί από μέλισσες και ανθρώπινες ψείρες. Όταν παρατήρησε μια σταγόνα νερού, με έκπληξη είδε μικρά πλάσματα (βακτήρια) να ζούν εκεί και τα ονόμασε ΄΄animalcules΄΄ (που σημαίνει κάτι που έχει ζωή).

17 Ignaz Semmelweiz Ο "τρελλός" επιστήμονας Σεμελβάϊς ήταν Ούγγρος χειρουργός γεννημένος το Τότε οι γιατροί δεν έπλεναν τα χέρια τους συχνά και ο Σεμελβάϊς παρατήρησε ότι μια ασθένεια που ονόμαζαν "πυρετός της λοχείας" ή "επιλόχειος πυρετός" στις νέες μητέρες μπορούσε να προληφθεί αν οι γιατροί έπλεναν τα χέρια τους. Αν και οι απόψεις του για το πλύσιμο των χεριών μείωσαν την μετάδοση λοιμώξεων, άλλοι επαγγελματίες υγείας δεν το αποδέχονταν. Τελικά η κριτική και δυπιστία τους τον κατέβαλλε και στην ηλικία των 47 ετών, ο Σεμελβάϊς εισήχθη σε άσυλο όπου και πέθανε.


Κατέβασμα ppt "ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google