Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ΙΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ΙΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ΙΙ
Παρουσίαση, Δρ Δημήτρης Λαμπρούλης ΤΕΙ Λάρισας.

2 Τρείς όψεις των οικονομικών συναλλαγών.
Πωλήσεις. Πρέπει να αποκτήσετε μια εμμονή στους όγκους των πωλήσεων, τις τιμές πώλησης και το άμεσο κόστος αγοράς, ανάπτυξης ή παραγωγής των αντικειμένων που πουλάτε. Αυτό είναι το νόημα των επιχειρήσεων. Κεφαλαιουχικές δαπάνες. Είναι στην ουσία δαπάνες για παραγωγικά στοιχεία του ενεργητικού με διάρκεια ζωής περισσότερο από ένα χρόνο, το κλειδί για το μελλοντικό εισόδημα. Θα ασχοληθώ κυρίως με τα πάγια στοιχεία (π.χ. Εργοστασιακά συγκροτήματα, μηχανήματα και εξοπλισμός), αλλά τα ίδια ισχύουν και για άλλες επενδύσεις (όπως π.χ. Όταν εξαγοράζετε άλλη εταιρεία) Οργανικά έξοδα. Πρόκειται για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, μισθοί, ημερομίσθια, γραφική ύλη, τηλεπικοινωνίες, τα επώδυνα καθημερινά έξοδα, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της επιχείρησης.

3 Τρεις οικονομικές καταστάσεις.
Ισολογισμός. Φανταστείτε τον σαν φωτογραφία των οικονομικών σας σε μια δεδομένη στιγμή, ας πούμε τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Ο ισολογισμός παρουσιάζει, με οικονομικούς όρους και τις καλύτερες προδιαγραφές του λογιστικού κόσμου, το συνολικό άθροισμα της δραστηριότητας σας στο παρελθόν και της κατάστασης σας σήμερα. Λογαριασμός αποτελεσμάτων χρήσης. Δείχνει την πεμπτουσία των πραγμάτων, τα καθαρά κέρδη και τις καθαρές ζημίες. Καταγράφει τις οικονομικές ροές συγκεκριμένης περιόδου, ίσως ενός μήνα ή ενός έτους. Οι ροές είναι κατά βάση τα έσοδα πωλήσεων μειόν το κόστος παραγωγής και τα οργανικά έξοδα. Η διαφορά είναι το καθαρό κέρδος ( ή ζημία). Οι συναλλαγές καταγράφονται την ίδια περίοδο στην οποία αναφέρονται. Για παράδειγμα το ενοίκιο Μαΐου καταχωρείται στούς λογαριασμούς του Μαΐου, ακόμα και αν στην πραγματικότητα καταβλήθηκε προκαταβολικά τον Απρίλιο. Κατάσταση ταμειακών εισροών και εκροών. Παρουσιάζει τις οικονομικές ροές όταν πραγματικά συμβαίνουν. Αρκετά συχνά, έχουμε έναν καθ' όλα υγιή λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσης, ενώ την ίδια στιγμή η αρνητική ταμειακή ροή (π.χ. Μια μεγάλη δανειστική απαίτηση) πνίγει την επιχείρηση.

4 Βασικοί συσχετισμοί. Αυτά τα νούμερα Δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις
Παρελθόν Παρόν (μπορεί να χρειάζεται εκτίμηση) Πρόβλεψη. Προβολές Πωλήσεων Οργανικά έξοδα Κεφαλαιουχικές δαπάνες Κέρδη και ζημίες Ισολογισμός Ταμειακές ροές.

5 Οι τρεις ενότητες τους ισολογισμού.
Ενεργητικό. Πόσα δικά σας ή οφειλόμενα σε εσάς. Εκμεταλλεύσεις πόρων. Χρεωστικά υπόλοιπα. Η αύξηση (χρέωση) δείχνει εκμεταλλεύσεις πόρων. Παθητικό. Ποσά που χρωστάμε. Αντλήσεις πόρων. Πιστωτικά υπόλοιπα. Η αύξηση (πίστωση) δείχνει αντλήσεις πόρων Καθαρή θέση. Κεφαλαιουχικά και παρακρατηθέντα κέρδη. Τι έχουν βάλει μέσα και έχουν αφήσει οι μέτοχοι.

6 Οι τρεις ενότητες του ισολογισμού.
Ενεργητικό. Υπάρχουν πράγματα δικά σας , όπως ο εξοπλισμός και τα χρηματικά διαθέσιμα, καθώς και τα χρήματα που σας χρωστούν οι οφειλέτες σας. Έχετε ήδη προχωρήσει αρκετά, αν έχετε αναγνωρίσει το γεγονός ότι η τράπεζα είναι στην ουσία οφειλέτης σας αν έχετε καταθέσεις. Παθητικό. Ποσά που χρωστάτε στους πιστωτές σας, όπως τραπεζικά δάνεια που έχετε πάρει και λογαριασμοί πληρωτέοι από εσάς. Στην ουσία είναι οι πόροι που σας βοήθησαν να χτίσετε την επιχείρηση σας. Καθαρή θέση. Καταβεβλημένο κεφάλαιο και μη κατανεμημένα κέρδη (ή αλλιώς παρακρατηθέντα κέρδη). Θέλετε να τα αυξάνετε χρόνο με τον χρόνο. Καθαρή θέση= ενεργητικό -παθητικό.

7 Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Για κάθε χρέωση υπάρχει μια πίστωση (ή περισσότερες) με ένα ισοδύναμο συνολικό ποσό. Π.Χ Όταν πληρώνετε μετρητοίς για ένα μηχάνημα, χρεώνετε μηχανήματα και πιστώνετε χρηματικά διαθέσιμα. Όταν πληρώνετε το ενοίκιο προκαταβολικά, χρεώνετε προπληρωμένα ενοίκια και πιστώνετε χρηματικά διαθέσιμα. Όταν παίρνετε ένα τραπεζικό δάνειο, χρεώνετε χρηματικά διαθέσιμα και πιστώνετε τραπεζικά δάνεια. Αν το κάνετε αυτό σωστά, τότε όλοι σας οι λογαριασμοί θα εξισώνονται. Μπορεί να μην φαίνεται εξαιρετικά ιδιοφυές, αλλά είναι ένας χρήσιμος τρόπος που θα σας βοηθήσει όταν ετοιμάζετε προβλέψεις και προϋπολογισμούς. Αργότερα θα σας βοηθήσει να συντάξετε τις οικονομικές καταστάσεις.

8 Αντιστοίχηση. Η αντιστοίχηση των συναλλαγών με τις σωστές περιόδους είναι σημαντική από άποψη διαχείρισης. Ποιος χρωστάει σε ποίον. Οι όροι χρέωση και πίστωση (σημαίνει ότι ένα ποσό οφείλεται σε εσάς και ένα ποσό οφείλεται στους πιστωτές σας) Οι λογαριασμοί ενεργητικού έχουν χρεωστικά υπόλοιπα. Αν κάνετε πίστωση σε ένα πελάτη χρεώνετε εισπρακτέους λογαριασμούς για αυτόν τον πελάτη (που σημαίνει ότι σε εσάς οφείλονται χρήματα) Οι λογαριασμοί παθητικού έχουν πιστωτικά υπόλοιπα. Αν δανείζετε χρήματα πιστώνετε π.χ. Βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια (δηλ η τράπεζα είναι ο πιστωτής σας) Οι λογαριασμοί εξόδων είναι χρεωστικά υπόλοιπα. Εύκολο. Όταν ξοδεύετε χρήματα, χρεώνετε τον λογαριασμό εξόδων. Όταν πληρώνετε το ενοίκιο του γραφείου χρεώνετε ενοίκια γραφείου πληρωμένα.

9 Ορίζοντας σχεδιασμού. Ο ορίζοντας σχεδιασμού είναι το μακρινότερο σημείο του μέλλοντος στο οποίο θα φτάσετε στα πλαίσια του σχεδίου. Μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσετε να ασχολείστε με τα οικονομικά, ο ορίζοντας σχεδιασμού θα είναι ήδη προδιαγεγραμμένος. Τα καλά επιχειρηματικά σχέδια περιέχουν μηνιαία αριθμητικά στοιχεία για τον πρώτο χρόνο και ανά τρίμηνο ή έτος για τα επόμενα. Οι προϋπολογισμοί που χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό και την μέτρηση της απόδοσης δεν είναι τίποτα άλλο από προβλέψεις κερδών, ταμειακών ζημιών και ταμειακών ροών με άλλο όνομα.

10 Ορίζοντας σχεδιασμού. Μπορείτε να προσθέσετε τις οικονομικές ροές. Το άθροισμα των εξόδων για τους 12 μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο θα σας δώσει τις συνολικές δαπάνες του ημερολογιακού έτους. Μην προσθέσετε τους αριθμούς του ισολογισμού. Δείχνουν τα υπόλοιπα λήξης περιόδου. Οι αριθμοί για τον μήνα που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου είναι οι αριθμοί για τη λήξη του τέταρτου τριμήνου και ολόκληρου του χρόνου.

11 Προβλέψεις και υπολογισμοί.
Ο προϋπολογισμός είναι ένα παραπλανητικό όνομα για ένα σύνολο οικονομικών προβολών ή προβλέψεων που έχουν τυποποιηθεί ως εξής Εκτελεστικό σχέδιο και Ένα σύνολο οικονομικών στόχων. Για δεδομένη χρονική περίοδο, συνήθως ένα έτος. Ο προϋπολογισμός είναι η πρόβλεψη που υιοθετείτε ως την πίο αντιπροσωπευτική για το μέλλον. Στην ουσία, λέει αν οι υποθέσεις μας για το επιχειρηματικό μας περιβάλλον είναι σωστές, θα ξοδέψουμε και θα εισπράξουμε τόσα. Είναι προτιμότερο να το φαντάζεστε ως εκτελεστικό οικονομικό σχέδιο και όχι ως χρήματα που πρέπει να ξοδευτούν.

12 Προβλέψεις και προϋπολογισμοί.
Μερικές φορές δεν έχει νόημα να λειτουργείτε στα πλαίσια ενός πάγιου προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, όταν οι πωλήσεις είναι εντελώς απρόβλεπτες, το τμήμα παραγωγής θα μπορούσε να λειτουργεί με βάση έναν ευέλικτο προϋπολογισμό. Ο διευθυντής παραγωγής μπορεί να έχει την έγκριση να αυξάνει τα έξοδα κατά δολάρια για κάθε μονάδες παραγωγής πέραν τον προσυμφωνημένου όγκου.

13 Πόσο κρατάει ένας μήνας.
Ένας μήνας είναι η μικρότερη λογιστική περίοδος. Ορισμένες επιχειρήσεις όπως λιανικής πώλησης- χρησιμοποιούν λογιστικές περιόδους 4 εβδομάδων για να μπορούν να συγκρίνουν όμοια πράγματα. Επίσης χρησιμοποιώ τον όρο έτος εννοώντας τον μέγιστο χρόνο η κύκλο λειτουργιών, τη χρονική περίοδο που χρειάζεται για να αγοράσετε υλικά, να τα μετατρέψετε σε προϊόν και να πάρετε μετρητά από τον τυχερό αγοραστή.

14 Αποκάλυψη οικονομικών συσχετισμών.
Ισολογισμός Ενεργητικό Πάγια στοιχεία στο κόστος -απόσβεση =καθαρά πάγια στοιχεία Αποθέματα. Προπληρωμές κλπ Λογαριασμοί εισπρακτέοι Χρηματικά διαθέσιμα. Παθητικό Λογαριασμοί πληρωτέοι Δεδουλευμένα έξοδα Δάνεια Καθαρή θέση Κεφάλαιο Παρακρατηθέντα κέρδη Κεφαλαιουχικές Δαπάνες. Πάγια στοιχεία στο κόστος – απόσβεση = καθαρά πάγια στοιχεία Ταμειακές ροές. Καθαρό κέρδος -πάγια στοιχεία +απόσβεση +πληρωθέντα όχι Εκταμιευμένα +πωλήσεις επί πιστώσει -εκταμιευμένα όχι Καταβεβλημένα =Καθαρές ταμειακές ροές Πωλήσεις. Πωλήσεις Αλλαγή στα αποθέματα Υλικά που καταναλώθηκαν +απόσβεση +κόστος παραγωγής = κόστος πωλήσεων. Οργανικά έξοδα Έξοδα υπαλλήλων. +απόσβεση +άλλα έξοδα = συνολικά οργανικά έξοδα Αποτελέσματα Χρήσης Πωλήσεις Μείον κόστος πωλήσεων =μικτό κέρδος -οργανικά έξοδα =καθαρό κέρδος

15 Μια ματία στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται να σπαζοκεφαλιάσετε για το πώς θα βρείτε τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το επιχειρηματικό σας σχέδιο. Απλά τα παίρνετε από τα αρχεία σας. ΟΙ μόνες προειδοποιήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι μερικές φορές. Τα περιληπτικά στοιχεία κρύβουν διάφορα. Μια αύξηση δολαριών στα καθαρά πάγια στοιχεία θα μπορούσε να κρύβει απόκτηση αξίας δολαριών και απόσβεση δολαριών. Οι αποφάσεις πολιτικής και οι αλλαγές στις πρακτικές είναι παραπλανητικές. Η απόφαση παραγραφής παλιάς επισφαλούς απαίτησης μπορεί να δείχνει μείωση ενεργητικού, ενώ στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα.

16 Εκτίμηση του παρόντος. Η εκτίμηση των κενών στους αριθμούς του τρέχοντος έτους είναι περισσότερο θέμα εκτίμησης παρά πρόβλεψης. Λογιστικά θα πρέπει να ξέρετε στο περίπου τι συναλλαγές θα καταχωρηθούν στους λογαριασμούς. Για να μην κάνετε συνεχώς αναθεωρήσεις των προβλέψεων, προσπαθήστε να μην τις κάνετε έτσι ώστε να εξαρτώνται αριθμητικά από τα στοιχεία που είστε αναγκασμένοι να εκτιμήσετε και είναι πιθανόν να αλλάξουν.

17 Έξι βήματα για ανώδυνες οικονομικές προβλέψεις.
Προβάλετε τα έσοδα των πωλήσεων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Βασίζεται στην ανάλυση αγοράς που έχετε ήδη κάνει. Πρέπει να προβλέψετε τον όγκο (ποσότητες) πωλήσεων. Πολλαπλασιάστε τον με την τιμή για να φτάσετε στην αξία των μικτών εσόδων πωλήσεων. Έπειτα αφαιρέστε το κόστος πωλήσεων (πρώτες ύλες, πληρωμές σε προμηθευτές κλπ) για να καταλήξετε στο μικτό κέρδος. Προσδιορίστε τις απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες. Όπως έχουμε πεί, αυτές πρέπει να τις χρειαστείτε λίγο διαφορετικά από τα υπόλοιπα οργανικά έξοδα, εκτείνοντας τις στον προσδοκώμενο χρόνο ζωής τους. Ένα μηχάνημα αξίας δολαριών με τρία χρόνια ζωής σας κοστίζει τον χρόνο

18 Έξι βήματα για ανώδυνες οικονομικές προβλέψεις.
Υπολογίστε τα υπόλοιπα οργανικά έξοδα, όπως μισθούς στελεχών πωλήσεων και έξοδα τηλεπικοινωνιών. Εξαγάγετε την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης. Μια απλή μηχανική άσκηση με χρήση πρακτικής αριθμητικής στα αποτελέσματα των τριών πρώτων βημάτων. Καταρτίστε τον ισολογισμό Επιλέξτε τις απαιτήσεις ταμειακών ροών.


Κατέβασμα ppt "Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα ΙΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google