Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

PROJECT A’ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα: «΄Οψεις κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.» Υπεύθυνη καθηγήτρια κα.Τερζανίδου Γεσθημανή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "PROJECT A’ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα: «΄Οψεις κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.» Υπεύθυνη καθηγήτρια κα.Τερζανίδου Γεσθημανή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT A’ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα: «΄Οψεις κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.»
Υπεύθυνη καθηγήτρια κα.Τερζανίδου Γεσθημανή

2 Ομάδες ΟΜΑΔΑ Α ΟΜΑΔΑ Β ΟΜΑΔΑ Γ ΟΜΑΔΑ Δ 1. Πόζαρλη Αγγελική
1. Μποζίνης Γεώργιος 1. Γιαννούσης Στέφανος 1. Θεοδωρίδου Ζωή 2. Πόζαρλη Αλεξάνδρα 2. Πλακιά Χρυσάννα 2. Ζήμνας Αθανάσιος 2. Πουρδάνη Μαρία 3. Ράικου Βιβή 3. Σταμάτης Αλέξανδρος 3. Καρακατσάνης Κωνσταντίνος 3. Τάνη Βασιλική 4. Τσάκου Μαρία 4. Σταυρέκα Χριστίνα 4. Παπαδημητρίου Ευάγγελος 4. Τάπκου Μαρία 5. Χαρίτος Μαρίνος 5. Στεφανίδης Κωνστανίνος (πολιτισμός, μνημεία, ήθη, έθιμα) (θρησκεία, εκκλησίες, μοναστήρια) (γεωγραφία, γλώσσα, χάρτες, πρωτεύουσα) (ιστορία)

3 Θέση, πρωτεύουσα, γλώσσα
Το πρώτο κράτος σχηματίστηκε το ως Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και το μετονομάστηκε σε βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Έμεινε με αυτό το όνομα μέχρι την εισβολή της Γερμανίας στη χώρα το 1941, οπότε και διαμελίστηκε. Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το 1945, δημιουργήθηκε σοσιαλιστικό κράτος στη θέση παλαιού βασιλείου με την ονομασία Λαοκρατική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, που το 1946 έγινε Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας . Το 2003, το όνομα Γιουγκοσλαβία εγκαταλείφθηκε επίσημα ονομάστηκε Ένωση κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου.

4 Η Σερβία, επίσημα Δημοκρατία της Σερβίας, είναι χώρα των κεντρικών Βαλκανίων. Πρωτεύουσα της είναι το Βελιγράδι, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Νόβι Σαντ, η Νις, το Κραγκούγκιεβατς και η Σουμπότιτσα. Υπήρξε μέλος του ομοσπονδιακού κράτους της Γιουγκοσλαβίας, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2006 ήταν μία από τις δύο δημοκρατίες που αποτελούσαν την Ένωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου. Έχει πληθυσμό κατοίκους

5 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Το κλίμα της βόρειας Σερβίας είναι ηπειρωτικό (κρύοι χειμώνες και θερμά καλοκαίρια με πολλή υγρασία), στο κεντρικό της τμήμα είναι ηπειρωτικό - μεσογειακό, ενώ στα νότια, το κλίμα είναι αδριατικό, με θερμά ξηρά καλοκαίρια και φθινόπωρα και σχετικά ψυχρούς χειμώνες με βαριές χιονοπτώσεις στην ενδοχώρα. Το ανάγλυφο του εδάφους έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις. Στα βόρεια, κυρίως στην περιοχή της Βοϊβοντίνα κυριαρχούν οι εύφορες πεδιάδες, στα ανατολικά οι ασβεστολιθικές οροσειρές και τα λεκανοπέδια, ενώ στα νοτιοανατολικά βρίσκονται βουνά και πλαγιές. Οι κυριότεροι φυσικοί πόροι είναι: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο, αντιμόνιο, χαλκός, μόλυβδος, χρυσός, σιδηροπυρίτης, χρώμιο, υδροηλεκτρική ενέργεια.

6 Πρωτεύουσα Το Βελιγράδι (που σημαίνει Λευκή Πόλη), είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας. Είναι μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Σιγγιδών. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη, στο βόρειο τμήμα της Σερβίας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε κατ. Το Βελιγράδι είναι αδελφοποιημένο με πολλές πόλεις μεταξύ των Κέρκυρα (2010) και Αθήνα (1966)

7

8 Το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας
Eίναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο μουσείο στη Σερβία. Το μουσείο ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου 1844. Από την ίδρυσή του, η συλλογή του έχει αυξηθεί σε πάνω από αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ξένων αριστουργημάτων.

9 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες, καθώς είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός στον κόσμο. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σημαντικό πρόσωπο της χώρας κατά τη μεσαιωνική εποχή.

10 Παλιό Παλάτι Βελιγραδίου
Το παλιό παλάτι ήταν το βασιλικό παλάτι της δυναστείας Obrenović της Σερβίας, ενώ σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης.

11 Κοινοβούλιο της Σερβίας
Το παρόν κτίριο του κοινοβουλίου της Σερβίας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης . Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1907 όμως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πάγωσε την κατασκευή και τα σχέδια χάθηκαν. Με το πέρας του πολέμου όμως ήταν ο γιος του αρχιτέκτονα των πρώτων σχεδίων που συνέχισε την κατασκευή που ολοκληρώθηκε το Περισσότερα από 100 γραφεία και τέσσερις αίθουσες επιτροπών βρίσκονται στο κτίριο ενώ στον πρώτο όροφο στεγάζεται και μια βιβλιοθήκη 165 τετραγωνικών μέτρων με βιβλία. Κοινοβούλιο της Σερβίας

12 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
Στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου σήμερα φοιτούν περίπου φοιτητές ενώ το διδακτικό προσωπικό ανέρχεται στις Στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου λειτουργεί από το 1995 στη Φιλολογική Σχολή το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών . Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι η Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, η Εισαγωγή στις Νεοελληνικές Σπουδές, τα Αρχαία Ελληνικά, η Λαογραφία και η Βαλκανολογία. Το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο πανεπιστήμιο στη Σερβία.

13 Οχυρό του Βελιγραδίου KalemegdanΤο Kalemegdan είναι ένα οχυρό και πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή Stari Grad κοντά στο κέντρο της πόλης. Στέκεται στην κορυφή του λόφου Šumadija, σε ύψος μέτρων, στην συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Sava. Το οχυρό είναι η καρδιά και το παλιότερο σημείο της πόλης του Βελιγραδίου και για αιώνες, ο πληθυσμός της πόλης ζούσε εντός των τειχών του οχυρού, κάτι που το κάνει να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Ένα σημαντικό μέρος της κατασκευής έγινε το 535 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Ι. Γενικώς διαιρείται σε 4 τομείς.

14 Οχυρό του Βελιγραδίου Την "χαμηλή πόλη" (Donji Grad) στην οποία βρίσκεται και ο πύργος του Daredevil (Kula Nebojša), ο οποίος έγινε μουσείο ενός εμβληματικού προσώπου της Ελληνικής επανάστασης, του Ρήγα Φεραίου. Στον πύργο αυτό οι Τούρκοι έπιασαν το Ρήγα και τον πέταξαν στο Δούναβη.

15 Οχυρό του Βελιγραδίου Η περιοχή Donji Grad, πλημμυρίζει συχνά όταν τα νερά των ποταμών φουσκώνουν. Τέλος στην περιοχή βρίσκονται και οι ορθόδοξες εκκλησίες Ružica και Sveta Petka. Η δεύτερη ζώνη είναι η "άνω πόλη" (Gornji Grad) που μετατράπηκε σε πάρκο με όμορφους περιπάτους και εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες. Εδώ θα βρείτε και το μνημείο του Victor, που φτιάχτηκε για να γιορτάσει τη νίκη των συμμάχων στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Η περιοχή "μικρό Kalemegdan" (Mali Kalemegdan) περιλαμβάνει την ανατολική περιοχή και εκεί βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης και το περίπτερο τέχνης Cvijeta Zuzorić.

16 Οχυρό του Βελιγραδίου Τέλος στη νότια περιοχή απλώνεται το "μεγάλο Kalemegdan" (Veliki Kalemegdan), με γεωμετρικούς περιπάτους, το πολεμικό μουσείο, το μουσείο της δασονομίας και του κυνηγιού και το μνημείο της ευγνωμοσύνης στη Γαλλία, προς τιμήν των Γάλλων που βοήθησαν τους Σέρβους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας το κάστρο είναι γεμάτο από τουρίστες αλλά και ντόπιους που απολαμβάνουν τον ίσκιο και τη θέα. Το βράδυ πολλοί νέοι μαζεύονται παρέες και περνούν το βράδυ τους εκεί με μουσική.

17 ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Η σέρβικη κουζίνα έχει ιδιαιτερότητες αλλά και ομοιότητες σε σχέση με γεύσεις που έχουμε συνηθίσει. Έχει επιρροές από Τουρκία, Ελλάδα, αλλά και κεντρική Ευρώπη, με βάση τις σούπες και το κρέας. Αξίζει πάντως κανείς να εντρυφήσει στις τοπικές σέρβικες γεύσεις. Από τα πιο γνωστά πιάτα των Σέρβων είναι η Karadjordjeva, πιάτο που πήρε το όνομά του από Σέρβο Πρίγκιπα.

18 ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Χριστιανών. H Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υιοθετήσει και ορισμένα ειδωλολατρικά και προχριστιανικά ήθη και έθιμα, στα οποία έβαλε χριστιανική σφραγίδα, και ο λαός τα αποδέχθηκε. Σε ορισμένα μέρη της Σερβίας οι νοικοκυρές τρίβουν τα μάγουλα των παιδιών με ένα κόκκινο αυγό, για να γίνουν τα παιδιά γερά, και σε ορισμένα σπίτια οι οικείοι πλένουν το πρόσωπό τους με νερό στο οποίο βρισκόταν τα αυγά από την περασμένη νύχτα.

19 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ
Οι Σέρβοι, και ορισμένοι άλλοι ορθόδοξοι πιστοί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, δηλαδή την πιο χαρμόσυνη χριστιανική γιορτή, στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλιό, Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων αρχίζει ήδη στις 19 Δεκεμβρίου, με εορτασμό της ημέρας αφιερωμένης στον Άγιο Νικόλαο, και διαρκεί μερικές εβδομάδες, ως τις 27 Ιανουαρίου, όταν οι Σέρβοι τιμούν το όνομα του Αγίου Σάββα


Κατέβασμα ppt "PROJECT A’ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα: «΄Οψεις κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.» Υπεύθυνη καθηγήτρια κα.Τερζανίδου Γεσθημανή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google