Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι

2 ΟΜΑΔΑ ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ

3 Τι συμβολίζει το σπάσιμο του ροδιού και πότε το κάνουμε;
Το σπάσιμο του ροδιού συμβολίζει το πρωτοχρονιάτικο γούρι και όπως καταλαβαίνουμε γίνεται την πρωτοχρονιά.

4 Πάσχα στη Γαλλία Στη Γαλλία υπάρχει ο μύθος ότι οι καμπάνες των εκκλησιών ταξιδεύουν για λίγες ημέρες στη Ρώμη και επιστρέφουν το πρωί του Πάσχα. Φέρνουν χρωματιστά αυγά και σοκολατένια λαγουδάκια. Η Γαλλία έχει διατηρήσει τις παραδόσεις της, δίνοντας σοκολατένια αυγά την ημέρα του Πάσχα, το οποίο σχετίζεται με την ανανέωση της φύσης την άνοιξη. Επίσης, έχει σχέση με το τέλος της γρήγορης περιόδου, μια περίοδος κατά την οποία τα αυγά δεν επιτρέπεται να φαγωθούν, δημιουργώντας αφθονία στη συνέχεια. Ο Louis XIV έδωσε επιχρυσωμένα αυγά στους συκοφάντες του. Ήταν γεμάτα με «εκπλήξεις» και η παράδοση παραμένει μέχρι και σήμερα. Είναι επίσης το σύμβολο της ανάστασης στη χριστιανική θρησκεία.

5 Πάσχα στη Γαλλία Παράξενο έθιμο του Πάσχα.  Περισσότερα από αυγά χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους δρόμους της πόλης Haux στην Γαλλία. Το γεύμα πρέπει να ταΐσει πάνω από άτομα και προετοιμάζεται στην κεντρική πλατεία την ώρα του μεσημεριανού.

6 Πάσχα στην Ελλάδα  ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Όλες τις μέρες της Μεγάλης εβδομάδας υπάρχει λειτουργία στην εκκλησία που εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού. Τα κυριότερα Πασχαλινά έθιμα είναι: Πασχαλινά έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης: Στην εκκλησία διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια, ενώ στο σπίτι φτιάχνουν τα γλυκά του Πάσχα, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια. Επίσης βάφονται τα κόκκινα αυγά.

7 Πάσχα στην Ελλάδα

8 Χριστούγεννα στην Γαλλία
Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο.

9 Φωτογραφίες από το Χριστουγεννιάτικο Παρίσι

10 Φωτογραφίες από το Χριστουγεννιάτικο Παρίσι

11 Χριστούγεννα στην Ελλάδα
Το χριστόψωμο … Από τις προετοιμασίες της παραμονής των Χριστουγέννων πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη που αναφέρεται στο ζύμωμα του χριστόψωμου. H συνήθεια αυτή είναι πολύ ριζωμένη στους αγρότες και τους τσοπάνηδες. Απλές και ταπεινές νοικοκυρές κάνουν τη ζύμη με ιδιαίτερη ευλάβεια. Θεωρείται το έργο αυτό θείο. Eίναι έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Κατά τόπους φτιάχνεται σε διάφορες μορφές το Χριστόψωμο κι έχει διαφορετικές ονομασίες όπως:ψωμί του Χριστού, Σταυροί, βλάχες κ.ά.« Συνηθισμένο έθιμο σε όλη την Ελλάδα είναι η ετοιμασία ειδικών γλυκισμάτων όπως είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες η ο μπακλαβάς.

12 Χριστούγεννα στην Ελλάδα
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι δρόμοι πλημμυρίζουν από τις φωνές των παιδιών που ψάλλουν τα κάλαντα. Οι «νοικοκυραίοι» τους ανταμείβουν τώρα πια με χρήματα, ενώ παλιότερα με καρύδια και γλυκίσματα του σπιτιού. Σε κάποια νησιά, συνηθίζεται αντί για το χριστουγεννιάτικο δέντρο να στολίζουν ένα καράβι, θέλοντας να τονίσουν τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας η θάλασσα.

13 Χριστούγεννα στην Ελλάδα

14 Ποίες είναι οι αργίες στην Γαλλία;
Πρωτοχρονιά 1η Ιανουαρίου Δευτέρα του Πάσχα Πρωτομαγιά 1η Μαίου Ημέρα της Νίκης 8 Μαίου Της Αναλήψεως Του Αγίου Πνεύματος Εθνική Επέτειος 14 Ιουλίου Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου Των Αγίων Πάντων 1η Νοεμβρίου Ημέρα της Ανακωχής 1918 11 Νοεμβρίου Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου

15 Ποίες είναι οι αργίες στην Ελλάδα;
Πρωτοχρονιά 1η Ιανουαρίου Θεοφάνεια 6η Ιανουαρίου Των τριών Ιεραρχών (μόνο σχολεία) 30η Ιανουρίου Καθαρά Δευτέρα Εθνική Επέτειος 1821 25η Μαρτίου Μεγάλη Παρασκευή (ημι-αργία) Μεγάλο Σάββατο 2η μέρα του Πάσχα Εργατική Πρωτομαγιά 1η Μαΐου Του Αγίου Πνεύματος Κοίμηση της Θεοτόκου 15η Αυγούστου Εθνική Επέτειος του «ΟΧΙ» 28η Οκτωβρίου Εθνική Επέτειος Εξέγερσης του Πολυτεχνείου (μόνο σχολεία) 17η Νοεμβρίου Χριστούγεννα 25η Δεκεμβρίου

16 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Ανδρέας Αχιλλέως Έρση Γιάχο Παύλος Ντίρμισι Παναγιώτης Λιβγεράτος


Κατέβασμα ppt "Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google