Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαχωρισμός μειγμάτων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαχωρισμός μειγμάτων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαχωρισμός μειγμάτων
Χρωματογραφία Απόσταξη Εκχύλιση-Απόχυση-Διήθηση Εξάτμιση Μαγνητικός διαχωρισμός Φυγοκέντριση Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης Προσαρμογή από ΕΚΦΕ Σερρών (Α. Θανασούλιας)

2 Χρωματογραφία: Εφαρμόζεται για το διαχωρισμό έγχρωμων συστατικών ομογενούς μείγματος (π.χ. μελάνι).
Όργανα-Συσκευές Ποτήρι ζέσεως 400 ml Διηθητικό χαρτί Φίλτρο καφέ Ορθοστάτης με λαβίδα Χάρακας-μολύβι Πλαστικό πιάτο μιας χρήσης Υλικά Οινόπνευμα Μαρκαδόροι διαφόρων χρωμάτων

3 Χρωματογραφία Κόβουμε μια λωρίδα διηθητικού χαρτιού λίγο μικρότερη από τις διαστάσεις του ποτηριού και σε απόσταση 3 cm περίπου από το ένα άκρο του χαράσσουμε με τους μαρκαδόρους (διαφορετικά χρώματα) γραμμές ή κηλίδες σε διάφορες αποστάσεις μεταξύ τους. Στο ποτήρι ζέσεως προσθέτουμε οινόπνευμα μέχρι ύψους 2 cm. Στερεώνουμε κατάλληλα το ένα άκρο του χαρτιού στη λαβίδα του ορθοστάτη και βυθίζουμε το άλλο άκρο (αυτό με τις γραμμές/κηλίδες) μέσα στο οινόπνευμα, προσέχοντας η επιφάνεια του διαλύτη να είναι κάτω από τη γραμμή. Μετά από 15 λεπτά περίπου απομακρύνουμε τη λωρίδα και αφήνουμε να στεγνώσει.

4 Χρωματογραφία κηλίδα μελανιού διηθητικό χαρτί
Το οινόπνευμα διαβρέχει το χαρτί και διαλύει το μελάνι. Το οινόπνευμα ανεβαίνει στο διηθητικό χαρτί παρασύροντας τα συστατικά του μελανιού. Τα συστατικά διαχωρίζονται καθώς κινούνται με διαφορετική ταχύτητα.

5 Χρωματογραφία Εναλλακτική προσέγγιση του θέματος

6

7 Αποτελέσματα χρωματογραφικών αναλύσεων

8 Απόσταξη: Εφαρμόζεται σε διαλύματα για το διαχωρισμό συστατικών που βράζουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Συναρμολόγηση της διάταξης

9

10

11 συμπυκνωτής έξοδος νερού είσοδος νερού φλόγα μίγμα

12 Προσθέτουμε κόκκινο κρασί στη σφαιρική φιάλη μέχρι το ¼ περίπου του όγκου της.
Θερμαίνουμε έντονα στην αρχή μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και μετά χαμηλώνουμε τη φλόγα, ώστε ο βρασμός να είναι ήπιος. Ο βρασμός αρχίζει περίπου στους 850C και σταθεροποιείται για ορισμένο χρόνο λίγο πάνω από τους 920C. (οι θερμοκρασίες εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλη). Ρίχνουμε νερό στο χωνί για να ψύξουμε τους ατμούς της αλκοόλης. Το νερό εισέρχεται στο σωλήνα από την κάτω είσοδο. Συλλέγουμε το απόσταγμα σε ποτήρι ζέσεως από το κάτω άκρο του σωλήνα.

13 Στη σφαιρική φιάλη μπορεί να τοποθετηθεί αλατόνερο μαζί με μία κόκκινη χρωστική ουσία.
Τι χρώμα έχει το προϊόν της απόσταξης; Γιατί; Μετά το τέλος της διαδικασίας στο δοχείο παραμένει ένα στερεό υπόλειμμα. Τι είναι;

14 μια ευχάριστη εφαρμογή της απόσταξης…

15 Πετρέλαιο μία πολύ χρήσιμη εφαρμογή της απόσταξης… πετροχημικά βενζίνη
υγραέρια ορυκτέλαια κηροζίνη

16

17 Εκχύλιση  Απόχυση  Διήθηση
Εκχύλιση  Απόχυση  Διήθηση Φύλλα τσαγιού σε νερό Εκχύλιση Απόχυση Διήθηση Εκχύλιση: Κάποιες ουσίες από το στερεό (φύλλα του τσαγιού) μεταφέρθηκαν στο νερό. Απόχυση: Εφαρμόζεται για το διαχωρισμό υγρών από ορισμένες κατηγορίες στερεών (ετερογενή μείγματα). Εδώ για παράδειγμα διαχωρίζουμε το υγρό ρόφημα από τα στερεά φύλλα του τσαγιού. Διήθηση: διαχωρίζουμε τα στερεά φύλλα του τσαγιού χρησιμοποιώντας φίλτρο σε χωνί. Προσοχή! Με τον υδροβολέα ραντίζουμε τα τοιχώματα του φίλτρου, ώστε να υπάρξει πλήρης επαφή με το χωνί.

18 Συσκευή εκχύλισης που κάνει και διήθηση
Μια συσκευή εκχύλισης που κάνει και διήθηση (σε κομψή έκδοση) βρίσκεται στο σπίτι μας. Διαλύτης εδώ είναι το νερό και το μείγμα που θέλουμε να διαχωρίσουμε είναι όλα τα συστατικά του καφέ.

19 Εξάτμιση: Εφαρμόζεται σε διαλύματα ευδιάλυτων αλάτων
Διαχωρισμός αλατόνερου με εξάτμιση: Το νερό ως διαλύτης εξατμίζεται και στον πυθμένα του ποτηριού σχηματίζεται λευκό ίζημα (αλάτι). Όργανα-Συσκευές Ποτήρι ζέσεως 100 ml Μεταλλικός τρίποδας και πλέγμα Γκαζάκι Υλικά Αλάτι Νερό

20 Εξάτμιση Στο ποτήρι ζέσεως βάζουμε λίγο νερό και διαλύουμε σ’ αυτό μία κουταλιά αλάτι. Τοποθετούμε το ποτήρι στο πλέγμα και θερμαίνουμε το διάλυμα μέχρι να εξατμιστεί το νερό πλήρως. Στον πυθμένα και στα τοιχώματα του ποτηριού παραμένουν κρύσταλλοι αλατιού.

21 Αλυκές: διαχωρισμός του θαλασσινού νερού με εξάτμιση

22 Μαγνητικός Διαχωρισμός
Υλικά Ρινίσματα σιδήρου Ζάχαρη, αλάτι ή άμμο Όργανα-Συσκευές Τριβλίο Ραβδόμορφος μαγνήτης Διαφανές πλαστικό σακουλάκι τροφίμων Μέσα στο τριβλίο δημιουργούμε ένα μείγμα με ζάχαρι, αλάτι ή άμμο και ρινίσματα σιδήρου Tοποθετούμε το μαγνήτη μέσα στο σακουλάκι και τον βυθίζουμε στο μίγμα. Μεταφέρουμε στο δεύτερο τριβλίο τα ρινίσματα σιδήρου που έχουν προσκοληθεί στο μαγνήτη, βγάζοντας τον από το σακουλάκι.

23 Φυγοκέντριση Γαλάκτωμα: ετερογενές σύστημα το οποίο προκύπτει με διασπορά ενός υγρού με τη μορφή πολύ λεπτών σταγονιδίων σε άλλο υγρό μη αναμίξιμο με το πρώτο. Για το διαχωρισμό τους χρησιμοποιείται η διαδικασία της φυγοκέντρισης.

24 διαχωρισμός των συστατικών του αίματος…

25


Κατέβασμα ppt "Διαχωρισμός μειγμάτων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google