Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

2 1. Κατά την μεταβίβαση της νευρικής ώσης από το προσυναπτικό προς τον μετασυναπτικό κύτταρο η είσοδος Να+ και Ca2+ προκαλεί εκπόλωση της μετασυναπτικής μεμβράνης, ενώ η είσοδος Cl- προκαλεί υπερπόλωση της μετασυναπτικής μεμβράνης. Η πρώτη περίπτωση προκαλείται από έναν διεγερτικό νευροδιαβιβαστή και η δεύτερη περίπτωση από έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή Σωστό ή Λάθος Λάθος Στις διεγερτικές οδούς δεν παρατηρούμε να συμμετέχουν στην εκπόλωση της μετασυναπτικής μεμβράνης ιόντα Ca2+.

3 2. Οποιοδήποτε δυναμικό παραχθεί στην μετασυναπτική μεμβράνη είναι δυνατόν να πυροδοτήσει την εκπόλωση της κυτταρικής μεμβράνης και την μετάδοση της νευρικής ώσης. Σωστό ή Λάθος Λάθος Κατά πρώτον χρειάζεται να ξεπερασθεί η «ουδός» για την πυροδότηση του δυναμικού ενεργείας στο μετασυναπτικό κύτταρο και κατά δεύτερο ένα μετασυναπτικό δυναμικό μπορεί να είναι ανασταλτικού τύπου.

4 3. Ποιο είναι το φάρμακο εκλογής για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson;
Λεβοντόπα Αμανταδίνη Δεπρενύλη Βενζοτροπίνη

5 Λεβοντόπα

6 4. Σκοπός της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου του Parkinson είναι: (ι) η μείωση των επιπέδων της ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια και (ii) η αποκατάσταση της σωστής ισορροπίας ντοπαμίνης/ακετυλοχολίνης. Σωστό ή Λάθος Λάθος Στόχος είναι η αποκατάσταση των επιπέδων ντοπαμίνης ώστε να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η φυσιολογική ισορροπία ντοπαμίνης με ακετυλοχολίνη.

7 5. Ποιες πιστεύεται θα είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση αντιμουσκαρινικών ουσιών στη νόσο του Parkinson; Μεταβολές του θυμικού Ξηροστομία και μύση Ελάττωση της δραστηριότητας του γαστρεντερικού και βραδυκαρδία a + c Όλα τα παραπάνω

8 Μεταβολές του θυμικού. Δεν προκαλούν μύση αλλά μυδρίαση. Επιπλέον, λόγω ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τις υψηλές δόσεις ατροπίνης δεν προκαλούν βραδυκαρδία (προκαλείται σε χαμηλές δόσεις ατροπίνης) αλλά ταχυκαρδία.

9 6. Ένα άτομο επισκέπτεται το διαιτολόγο του και από τη λήψη ιστορικού προκύπτει ότι πάσχει από τη νόσο του Parkinson. Επιπλέον, μας ανέφερε ότι καταναλώνει πολύ κρέας και λαμβάνει σίδηρο και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα λόγω κάποιας αδυναμίας που νιώθει μάλλον εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων αιματοκρίτη και φερριτίνης όπως φάνηκε από τις τελευταίες εργαστηριακές εξετάσεις. Τι θα τον συμβουλεύατε;

10 Oι εργαστηριακές εξετάσεις συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης σιδηροπενικής αναιμίας, οπότε θα τον συμβουλεύαμε να επισκεφτεί κάποιον γιατρό για να διαλευκανθεί η αιτία της αναιμίας. Κατά δεύτερο θα του διευκρινίζαμε ότι το πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα δεν του προσφέρει κάτι αλλά αντίθετα χρειάζεται σίδηρο. Σύμφωνα με τη λήψη του ιστορικού, αν το συγκεκριμένο άτομο λαμβάνει λεβοντόπα θα του τονίζαμε ότι η πιθανή ύπαρξη Β6 στο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα επηρεάζει δυσμενώς τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί για τη νόσο του Parkinson. Επιπλέον, θα του συστήναμε να λαμβάνει το φάρμακο με άδειο στομάχι 45’ πριν το γεύμα, ώστε να μην διαταράσσεται ο μεταβολισμός του φαρμάκου (στην περίπτωση που λαμβάνει λεβοντόπα) μιας και καταναλώνει στα γεύματά του αρκετό κρέας το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

11 7. Η δεπρενύλη αναστέλλει την μονοαμινοξειδάση Β, η οποία μεταβολίζει την ντοπαμίνη
Σωστό ή Λάθος Σωστό


Κατέβασμα ppt "ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google