Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ(TTIP): ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Νίκος Κατσαρός Επιστ.Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ(TTIP): ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Νίκος Κατσαρός Επιστ.Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ(TTIP): ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Νίκος Κατσαρός Επιστ.Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Το ΤΤΙΡ είναι μία σειρά εμπορικών διαπραγματεύσεων που διεξάγωνται μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. με απόλυτη μυστικότητα. Η Διμερής αυτή Συμφωνία αποβλέπει στην χαλάρωση των Κανονισμών που αφορούν το Εμπόριο ,όπως η ασφάλεια των τροφίμων.η προστασία του περιβάλλοντος, οι διατραπεζικές συναλλαγές, η αυτοκυριαρχία των εθνών κλπ.

3 Α . ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σύστημα Υγειας : ιδιωτικοποιείται.Παρά κάποιες διαψεύσεις ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Lord Livingston παραδέχθηκε ότι η Δημόσια Υγεία είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παιδεία. Υπηρεσίες Παροχής Νερού.

4 ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μεταλλαγμένα τρόφιμα (ΓΤΤ} Κλωνοποιημένα τρόφιμα. Λειτουργικά τρόφιμα. Σχέση CODEX ALIMENTARIUS και ΠΟΕ Κατάργηση τροφίμων ΠΟΠ και ΠΓΕ Πρόσθετα στα τρόφιμα Υπερτροφές(Superfoods) Ορμόνες

5 ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υπολλείματα βαρέων μετάλλων Συμπληρώματα διατροφής Φθορίωση του νερού Ορια ασφαλείας πόσιμου νερού REACH REGULATIONS,Στην Ε.Ε. μία εταιρεία πρέπει να αποδείξη ότι μια ουσία είναι ασφαλής πριν κυκλοφορήσει στην αγορά,στις ΗΠΑ ισχύει το αντίθετο,κάθε ουσία μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρις οτου αποδειχθεί ανασφαλής.

6 ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένα παράδειγμα: τα τελευταία πέντε χρόνια Η Ε.Ε. απαγόρευσε την χρήση 1200 ουσιών στον τομέα των καλλυντικών,ενώ το αντίστοιχο διάστημα οι ΗΠΑ απαγόρευσαν μόνο 12.

7 ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
Leeman Brothers Η συμφωνία αυτή είναι μεταξύ κράτους και επενδυτή,δηλαδη φυσικού προσώπου με ότι αυτό συνεπάγεται.

8 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο το 2012 απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία ,την πρόταση ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement),Συμφωνία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων).Πιστεύεται ότι με το ΤΤΙΡ θα ελθει από την πίσω πόρτα η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

9 ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. υπόσχεται οτι με το ΤΤΙΡ θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας,η μέχρι τώρα εμπειρία από παρόμοιες διμερείς συμφωνίες έδειξε ότι μειώνουν τις θέσεις εργασίας. H NAFTA(North Atlantic Free Trade Agreement) ,συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ,Καναδά και Μεξικού ,προκάλεσε την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ,αντί των χιλιάδων θέσεων εργασίας που υποσχόταν.

10 ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τα δικαιώματα των εργατών συνδικαλισμός κλπ. είναι περιορισμένα στις ΗΠΑ με ενδεχόμενο επιχειρήσεις να μεταφερθούν στις ΗΠΑ ή και χώρες με περιορισμένα εργατικά δικαιώματα.Οι ατομικές συμβάσεις εργαίας θα επικρατήσουν των συλλογικών συμβάσεων.

11 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Το ΤΤΙΡ αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στην Δημοκρατία.Ενας από τους κύριους στόχους του ΤΤΙΡ είναι το ISDS (Investor State Dispute Settlement) Διακανονισμός Διαφωνίας μεταξύ Επενδυτή και Πολιτείας.Με την Συμφωνία αυτή η πολυεθνική εταιρεία μπορεί να μυνήσει το Κράτος για διαφυγώντα κέρδη.

12 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η Συμφωνία αυτή ήδη υπάρχει σε Διμερείς Συνεργασίες μεταξύ Κρατών και επενδυτών. Πρόσφατα η Σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall μύνησε την Γερμανική κυβέρνηση για δισ. Ευρώ επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει σταδιακά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Fukushima.

13 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γαλλική εταιρεία επέτυχε σημαντική αποζημίωση από την Αργεντινή όταν η κυβέρνηση κράτησε σταθερή την τιμή του νερού και μειώθηκε το κέρδος της εταιρείας. Ολλανδική εταιρεία προσέφυγε κατά της κυβέρνησης της Σλοβακίας όταν αυτή επανακρατικοποίησε μέρος του ασφαλιστικού συστήματος.

14 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η καπνοβιομηχανία Philip Morris προσέφυγε κατά της Ουραγουάης όταν έβαλε υγειονομικές προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων. Η καπνοβιομηχανία Philip Morris προσέφυγε κατά της κυβέρνησης της Αυστραλίας όταν νομοθέτησε την απλή συσκευασία στα πακέτα τσιγάρων. Υπάρχουν περισσότερες από 100 τέτοιες περιπτώσεις που βρίσκωνται στα δικαστήρια.

15 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Όταν λέμε δικαστήρια εννοούμε ειδικές επιτροπές δικηγόρων και εμπειρογνωμόνων που τον κύριο λόγω στην συνθεσή τους εχουν οι πολυεθνικές εταιρείες.

16 CETA,TiSA,TPA CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) είναι η Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά για να χαλαρώσουν οι δασμοί,οι κανόνες ασφάλειας τροφίμων.συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ.Περισσότερες πληροφορίες για την Συμφωνία αυτή που βρίσκεται ήδη σε πιλοτική εφαρμογή.Περισσότερες πληροφορίες για την CETA μπορείτε να βρήτε στην ιστοσελίδα:

17 CETA,TiSA,TPA TiSA (Trade in Services Agreement) είναι η Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. και Ιαπωνίας,Αυστραλίας,Ινδίας,ΗΠΑ,Κορέας και 18 άλλων χωρών για χαλάρωση των Κανονισμών που αφορούν την παροχή υπηρεσιών στις εμπορικές συναλλαγές. ΤΡΑ (Trans Pacific Agreement) είναι η Εμπορική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και 16 χωρών του Ειρηνικού,Αυστραλία,Κορέα,Ταίβάν,Ινδία,Φιλλιπίνες,Ιαπωνία,Ταυλάνδη,Βιετνάμ, κλπ.

18 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Όταν η Συμφωνία φθάσει στην τελική της μορφή θα πρέπει να περάσει από τρία στάδια για να εγκριθεί. 1. Το Ευρωπαίκό Συμβούλιο ,οπου μετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη. 2.Το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο ,το οποίο μπορεί να προτείνει αλλά όχι να επιβάλει αλλαγές.

19 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 3.Τα Κρατικά Κοινοβούλια.
Όταν η Συμφωνία ολοκληρωθεί το 2016 θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. ,το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κρατικά Κοινοβούλια όπως αναφέρθηκε. ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ 34 Δήμοι της χώρας ,μεταξύ αυτών Ηράκλειο,Βόλος,κέρκυρα,Περιφέρεια Αττικής,Περιστέρι, κλπ. κυρήχθηκαν ζώνες ελεύθερες από ΤΤΙΡ.Η κίνηση αυτή είναι συμβολικού χαρακτήρα, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα τρόπο πίεσης και έκφρασης.

20 ΤΤΙΡ¨10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ
1.ΤΤΙΡ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 2.ΤΤΙΡ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ. 3.ΤΤΙΡ ΕΊΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 4.ΤΤΙΡ ΕΊΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 5.ΤΤΙΡ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

21 TTIP: 10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ
6.ΤΤΙΡ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 7.ΤΤΙΡ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ 8.ΤΤΙΡ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 9.ΤΤΙΡ ΕΊΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ 10.ΤΤΙΡ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ(TTIP): ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Νίκος Κατσαρός Επιστ.Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google