Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Είναι αλήθεια τόσο τραγικά τα πράγματα?

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Είναι αλήθεια τόσο τραγικά τα πράγματα?"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Είναι αλήθεια τόσο τραγικά τα πράγματα?
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Είναι αλήθεια τόσο τραγικά τα πράγματα?

2 Εσύ θα κρίνεις

3 τι εννοούμε με τον όρο <<κλιματική αλλαγή>>
Με τον όρο <<κλιματική αλλαγή>> εννοούμε την μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε βάθος χρόνου. Η μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια, μπορεί όμως και να οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα στην αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας.

4 Εδώ αναφερόμαστε στην αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας που έχει παρατηρηθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και είναι 0,6 ± 0,2°C. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων η αύξηση θα φτάσει τους 1,4 – 5,8°C μέχρι το Υπαίτιος για την παγκόσμια αυτή θέρμανση θεωρείται ο άνθρωπος.

5 Ο άνθρωπος, με τις δραστηριότητες του τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε δυο περιβαλλοντικά προβλήματα:
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Την τρύπα του όζοντος

6 Ας δούμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Πρώτα ας λύσουμε μια παρεξήγηση: δεν το δημιούργησε ο άνθρωπος. Υπήρχε πριν τον Αδάμ! Αν δεν υπήρχε τότε η μέση ετήσια θερμοκρασία θα ήταν -20°C και όχι +15°C που είναι. Δηλαδή η Γη θα ήταν κάπως έτσι:

7 Δηλαδή ο άνθρωπος δεν ευθύνεται
Δηλαδή ο άνθρωπος δεν ευθύνεται? Και βέβαια ευθύνεται, δες τον πίνακα και θα καταλάβεις

8 Ο άνθρωπος δεν δημιούργησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απλά το μεγιστοποίησε.
Θα μου πεις τώρα <<και τι έγινε; Τι πειράζει να ανέβει λίγο η θερμοκρασία;>> Βασικά αν ανέβει 5°C, όπως υποστηρίζουν οι πιο απαισιόδοξοι, τότε θα λειώσουν οι παγετώνες και θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας γύρω στα 2 μέτρα. Βέβαια με την μεγαλύτερη θερμοκρασία θα έχουμε και μεγαλύτερη εξάτμιση, οπότε σε κάποιες περιοχές θα έχουμε πολλά σύννεφα, πολλές βροχές και πλημμύρες. Σε άλλες περιοχές ξηρασία. Άσε που μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτές οι μεγάλες ανακατατάξεις στη μάζα της Γης, είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν έντονα γεωλογικά φαινόμενα.

9 Δες τι ακριβώς συμβαίνει:

10 Ας δούμε και την τρύπα του όζοντος
Αυτή δεν υπήρχε πριν τον Αδάμ. Είναι δημιούργημα του σύγχρονου ανθρώπου. Στην εικόνα βλέπεις την δομή της γήινης ατμόσφαιρας

11 Όπως βλέπεις στη στρατόσφαιρα υπάρχει ένα λεπτό στρώμα όζοντος, Το όζον είναι μια μορφή τριατομικού οξυγόνου. Κάποια από τα αέρια που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες καταστρέφουν μόρια όζοντος με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια λέπτυνση του στρώματος του στρατοσφαιρικού όζοντος κυρίως πάνω από την Ανταρκτική.

12 Ποια είναι τα αέρια που το προκαλούν αυτό;
Βασικά είναι τα CFC και τα οξείδια του αζώτου. Τα CFC χρησιμοποιούνται σαν προωθητικά αερίων, σε ψυγεία και κλιματιστικά (freon). Το κακό με τα CFC είναι ότι ενώ καταστρέφουν το όζον τα ίδια δεν παθαίνουν τίποτα, με αποτέλεσμα ένα μόριο CFC να καταστρέφει χιλιάδες μόρια όζοντος. Τα οξείδια του αζώτου βρίσκονται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

13 Με λίγα λόγια……..

14 Και δυο παράξενα πράγματα όσον αφορά το όζον:
1. Το όζον στην Τροπόσφαιρα θεωρείται ρύπος και μάλιστα από τους χειρότερους. 2. Ενώ τα αέρια που αχρηστεύουν το όζον εκλύονται κατά κύριο λόγο στο Βόρειο ημισφαίριο, η τρύπα βρίσκεται στο Νότιο. Άδικο ε?

15 Και τι μας νοιάζει εμάς το τι γίνεται στην Ανταρκτική;

16

17 Ιδού σε τι χρησιμεύει το στρατοσφαιρικό όζον
Φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου, εμποδίζοντάς τις να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Αν έφταναν η επιβίωση θα ήταν πολύ δύσκολη. Για να πάρεις μια ιδέα πρόσεξε αυτό: μια μείωση της τάξης του 10% του όζοντος θα προκαλούσε καρκίνους του δέρματος. Η μείωση του όζοντος δεν προκαλεί μόνο καρκίνο του δέρματος, αλλά και άλλους καρκίνους. Προκαλεί ακόμα καταρράκτη στα μάτια, γήρανση του δέρματος, εξασθένιση του αμυντικού συστήματος και κατά συνέπεια μεταδοτικές ασθένειες. Και δεν επηρεάζονται μόνο οι άνθρωποι και τα υπόλοιπα σπονδυλωτά, αλλά και το φυτοπλαγκτόν και οι προνύμφες των ψαριών. Το γεγονός ότι η τρύπα του όζοντος πλανάται πάνω από την Ανταρκτική δεν πρέπει να σε κάνει να επαναπαύεσαι. Εκεί η λέπτυνση του στρώματος είναι πιο έντονη. Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα.

18 Και κάτι θλιβερό: εξ αιτίας του μεγάλου χρόνου ζωής των CFC αν σήμερα σταματήσουμε εντελώς τη χρήση τους, θα χρειαστούν πάνω από 50 χρόνια για να έρθει η ατμόσφαιρα στα ίσα της. Δηλαδή αυτά που ΕΣΥ φορτώνεις στην ατμόσφαιρα θα τα βρούνε μπροστά τους τα ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ!!!!!

19

20 Και σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και
Το ελ Νίνιο, που θα πει το βρέφος! Πρόκειται για ένα παγκόσμιο μετεωρολογικό φαινόμενο, σχεδόν περιοδικό με επίκεντρο τον νότιο Ειρηνικό. Ατμόσφαιρα και ωκεανός αλληλεπιδρούν με αποτέλεσμα εκεί που έπρεπε να βρέχει να μην βρέχει και εκεί που έπρεπε να έχει ξηρασία να βρέχει. Και το ελ Νίνιο έχει και αδελφούλα την λα Νίνια. Και μη χειρότερα!

21 Κανονικά Με ελ Νίνιο οι αληγείς άνεμοι φυσάνε δυτικά και σπρώχνουν ζεστά επιφανειακά νερά προς Αυστραλία και Νέα Γουινέα. Λόγω της έντασης των ανέμων η στάθμη της θάλασσας στη Ν. Γουινέα ανεβαίνει 0,5 cm από ότι στο Περού. Το ζεστό νερό συσσωρεύεται στο Δ, Ειρηνικό και το κρύο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό φουσκώνει στις ακτές του Περού. Πάνω από τα θερμά νερά βρέχει και στα Ανατολικά έχει ξηρασία. Ζεστό νερό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού Ειρηνικού . Ισχυρές βροχοπτώσεις κινούνται στο κεντρικό Ειρηνικό προκαλώντας ξηρασία στην Ινδονησία και την Αυστραλία. Η βροχόπτωση ακολουθεί το ζεστό νερό και έτσι στο Περού και στις γειτονικές χώρες γίνονται πλημμύρες. Η συνάντηση δυτικών και ανατολικών ανέμων δημιουργεί τροπικούς κυκλώνες στη Πολυνησία. Άσε που τα νερά στο Περού είναι φτωχά για ψάρεμα.

22

23 Πηγές

24 Άρτεμις Μπλαζογιαννάκη ΠΕ0405 ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου


Κατέβασμα ppt "Είναι αλήθεια τόσο τραγικά τα πράγματα?"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google