Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαταραχές των ονύχων από ψυχολογικά αίτια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαταραχές των ονύχων από ψυχολογικά αίτια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαταραχές των ονύχων από ψυχολογικά αίτια
Ονυχοφαγία: οι όνυχες εμφανίζονται κατεστραμμένοι κατά το ελεύθερο άκρο τους, το μήκος της ονυχιαίας πλάκας γίνεται πολύ μικρό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και το επωνύχιο μπορεί να είναι ασυνεχές ή και να λείπει τελείως.

2 Διαταραχές των ονύχων από ψυχολογικά αίτια
είναι μια καταναγκαστική νεύρωση κατά την οποία οι ασθενείς αυτοτραυματίζουν συνεχώς τους όνυχές τους ή προσπαθούν να τους αποσπάσουν από την κοίτη τους. Αποτέλεσμα αυτής της νεύρωσης είναι μια ανώμαλη, δύσμoρφη ή ατροφική ονυχαία πλάκα κι ένα επίσης κατεστραμμένο παρωνύχιο.

3 Παρωνυχία είναι η φλεγμονή των πλαγίων πτυχών του όνυχα και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η οξεία παρωνυχία είναι συνέπεια σταφυλoκοκκικών, καντιντιασικών ή ερπητικών λοιμώξεων, ενώ η χρόνια συνήθως οφείλεται σε επαγγελματικούς λόγους ή συστηματικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης) και επιμόλυνση από την C. albicans.(Καντιτίαση) Συχνά αίτια παρωνυχίας είναι επίσης τραυματισμοί κατά την περιποίηση, φάρμακα (ρετινοειδή), εξ επαφής δερματίτιδα, κ.α

4 Δυσπλασία-Δυστροφία ονύχων
Ονομάζεται μία κατάσταση που δημιουργείται στο νύχι από κάποια πάθηση ή τραυματισμό η οποία αναστέλλει τη λειτουργικότητά του.

5 Δυσπλασία-Δυστροφία ονύχων
Υπερτροφία νυχιών : Είναι η πάχυνση του σώματος και της κοίτης των νυχιών. Παρατηρείται από τη βάση προς το ελεύθερο άκρο. Οφείλεται σε τραυματισμούς των νυχιών, σε διαταραχές ανάπτυξης των νυχιών και σε άλλες εξωδερματικές διαταραχές

6 Δυσπλασία-Δυστροφία ονύχων
Υπερτροφία νυχιών. Διακρίνεται σε : Ονύχωση (απλή πάχυνση του νυχιού) Παχυωνυχία (εντονότερη πάχυνση) Ονυχωγρύπωση (νύχια σκληρά, κυρτά προς τα πλάγια)

7

8 Ονυχοατροφία Είναι μια δυσλειτουργία που μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό της μήτρας του νυχιού ή σε κάποια μόλυνση. Το νύχι εμφανίζεται θαμπό και αποκολλάται από τη θέση του. Σε περίπτωση ασθένειας το νύχι αναγεννάται μετά τη θεραπεία. Συνιστάται η αποφυγή σαπουνιών και απορρυπαντικών.

9 Είσφρηση του νυχιού Είναι η είσοδος του νυχιού μέσα στο δέρμα.
Συμβαίνει συνήθως στα νύχια των μεγάλων δακτύλων των ποδιών Στην ονυχιαία αύλακα και αντίστοιχα στις πρόσθιες γωνίες των νυχιών Αρχικά δημιουργείται τραυματισμός στο παρωνύχιο, μετά φλεγμονή με έντονο πόνο. Ευνοείται από την κακή κοπή των νυχιών, τα στενά και τα φαρδιά παππούτσια, κ.ά.

10 Είσφρηση του νυχιού

11 ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ Ο όρος "ονυχομυκητίαση " περιγράφει την προσβολή των ονύχων από κάθε είδους μύκητα, συμπεριλαμβανομένων των δερματοφύτων, των ζυμομυκήτων και άλλων νηματοειδών μυκήτων. Όλοι οι όνυχες, χεριών και ποδιών, μπορούν να προσβληθούν. Τα δερματόφυτα προσβάλλουν συχνότερα τους όνυχες των ποδιών, ενώ οι ζυμομύκητες του γένους candida τους όνυχες των χεριών, κυρίως στις γυναίκες.

12 Οι μύκητες δημιουργούν 4 κλινικές εικόνες στους όνυχες
1.Περιφερική ονυχομυκητίαση 2.Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση 3.Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση 4.Καντιντιακή ονυχομυκητίαση

13 Περιφερική ονυχομυκητίαση
Είναι η πιο συνηθισμένη και οφείλεται κυρίως στα δερματόφυτα. Η προσβολή ξεκινά από την κεράτινη στιβάδα του υπονυχίου ή της πλάγιας ονυχιαίας πτυχής και καταλαμβάνει την κοίτη του όνυχα. Οι όνυχες γίνονται εύθρυπτοι, χάνουν τη στιλπνότητά τους και εμφανίζουν αλλοίωση της φυσιολογικής τους χροιάς (αποκτούν κιτρινόφαιη χροιά).

14

15 Εγγύς υπονύχιος ονυχομυκητίαση

16 Εγγύς υπονύχιος ονυχομυκητίαση
Είναι η πιο σπάνια κλινική εικόνα. Η προσβολή της κεράτινης στιβάδας ξεκινά από την εγγύς ονυχιαία αύλακα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, προσβάλλει τη μήτρα του όνυχα. Κλινική συνέπεια αυτης της προσβολής είναι η δημιουργία μιας λευκωπής-λευκοκίτρινης περιοχής κάτω από το μηνίσκο του όνυχα. Προκαλείται τυπικά από το Τrichophyton rubrum. Σχετίζεται ισχυρά με ανοσοκαταστολή.

17 Λευκή ονυχομυκητίαση Η επιπολής (επιφανειακή)
λευκή ονυχομυκητίαση παρουσιάζεται με μία λευκή, εύθρυπτη ονυχιαία επιφάνεια και αντιπροσωπεύει διήθηση της επιφανειακής στιβάδας του νυχιού. Συνήθως προκαλείται από το Τrichophyton mentagrophytes.

18 Ονυχομυκητίαση από Candida

19

20 Παρασιτικές Δερματοπάθειες
Παρασιτική δερματοπάθεια που προκαλεί αλλοιώσεις στους όνυχες είναι η ψώρα. Οφείλεται στο άκαρι της ψώρας του ανθρώπου, που μεταδίδεται με την παρατεταμένη σωματική επαφή Χαρακτηρίζεται από έντονο γενικευμένο κνησμό και χαρκτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις. Στους όνυχες παρατηρείται παχυωνυχία

21 ΑΚΑΡΙ ΨΩΡΑΣ

22

23 Ιικές Δερματοπαθειες 1.Απλός έρπης:
Οφείλεται στον ιό του απλού έρπη (HSV). Στους όνυχες εκδηλώνεται ως ερπητική παρωνυχία. Η ερπητική παρωνυχία παρατηρείται συνήθως σε ένα δάκτυλο της άκρας χειρός, με οίδημα, ερύθημα και ανάπτυξη φυσαλίδων που σπάζουν, προκαλώντας διάβρωση που εκκρίνει πύον. Η μετάδοση του ιού γίνεται με ενοφθαλμισμό (μεταφορά με τα χέρια) από άλλη εστία.

24

25 2.Κοινές μυρμηκίες (ή μυρμηγκιές) :
Οφείλονται στον ιο των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Στους όνυχες εντοπίζονται στην κοίτη του όνυχος. Έχουν διάμετρο από 1mm έως και πάνω από 1 cm. Οι βλάβες είναι μονήρεις ή πολλαπλές και σε σημεία τραυματισμού διατάσσονται γραμμοειδώς.

26

27 Κανόνες Υγιεινής Χρήση ξεχωριστών καθαρών πετσετών για κάθε πελάτη και γαντιών μιας χρήσης. Χρήση αποστειρωμένων ή μιας χρήσης εργαλείων για την περιποίηση των νυχιών. Αν διαπιστωθεί κάποια φλεγμονή των ονύχων ή του παρωνυχίου δεν θα πρέπει να γίνεται καμιά εργασία περιποίησης και ο πελάτης θα πρέπει να παραπέμπεται σε δερματολόγο.

28 Σε περίπτωση που ο όνυχας παρουσιάζει χρωματισμό από μη γνωστή αιτία, να μη γίνεται αποχρωματισμός και να παραπέμπεται ο πελάτης σε δερματολόγο. Πριν από την περιποίηση των ονύχων θα πρέπει τα πόδια να πλένονται και τα νύχια να ψεκάζονται με αντισηπτικό διάλυμα.

29


Κατέβασμα ppt "Διαταραχές των ονύχων από ψυχολογικά αίτια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google