Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες

2 Αισθητήριο όργανο της ακοής
Το αυτί είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της ακοής και την αίσθηση της ισορροπίας.

3 Μέρη του αυτιού Το αυτί αποτελείται από τρία τμήματα: το εξωτερικό,
μέσο Το αυτί αποτελείται από τρία τμήματα: το εξωτερικό, το μέσο και το εσωτερικό αυτί. εσωτερικό

4 Τα υποδεκτικά όργανα για τη λειτουργία της ακοής και της ισορροπίας εντοπίζονται στο εσωτερικό αυτί και αποτελούνται κυρίως από τριχοφόρα κύτταρα.

5 Εξωτερικό αυτί Αποτελείται από δύο τμήματα το πτερύγιο και
τον ακουστικό πόρο.

6 Πτερύγιο Το πτερύγιο συλλέγει τους ήχους και τους κατευθύνει προς τον ακουστικό πόρο.

7 Ακουστικός πόρος Η είσοδος του ακουστικού πόρου είναι επενδυμένη με τριχίδια και με πολυάριθμα κύτταρα, που εκκρίνουν κυψελίδα, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο σκόνης και οργανισμών στο αυτί.

8 Μέσο αυτί Αποτελείται από την τυμπανική κοιλότητα, τον τυμπανικό υμένα και τρία ακουστικά οστάρια: τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα.

9 Τυμπανικός υμένας Οι ήχοι που συλλέγονται από τα πτερύγια, στο τέλος του ακουστικού πόρου συναντούν τον τυμπανικό υμένα, τον οποίο θέτουν σε παλμική κίνηση.

10 Τυμπανική κοιλότητα Η τυμπανική κοιλότητα είναι γεμάτη με αέρα και χωρίζει το εξωτερικό από το εσωτερικό αυτί.

11 Ευσταχιανή σάλπιγγα Στην τυμπανική κοιλότητα καταλήγει η ευσταχιανή σάλπιγγα, ένας σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα και βοηθά στη διατήρηση ίσης πίεσης στις δύο πλευρές του τυμπανικού υμένα, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σωστή ακοή.

12 Ακουστικά οστάρια Τα ακουστικά οστάρια μεταδίδουν τις παλμικές κινήσεις του τυμπανικού υμένα στο εσωτερικό αυτί. Η σφύρα, που βρίσκεται σε επαφή με τον τυμπανικό υμένα, μεταδίδει, μέσω του άκμονα, τις παλμικές κινήσεις στον αναβολέα. άκμονας σφύρα αναβολέας

13 Ο αναβολέας συνδέεται με την ωοειδή μεμβράνη, που καλύπτει ένα άνοιγμα, την ωοειδή θυρίδα.
Ωοειδής θυρίδα

14 Εσωτερικό αυτί Το εσωτερικό αυτί αποτελείται από τον κοχλία, την αίθουσα και τους τρεις ημικύκλιους σωλήνες.

15 Κοχλίας Ο κοχλίας έχει σχήμα κελύφους σαλιγκαριού.
Εσωτερικά, και σε όλο το μήκος του υπάρχουν τρία κανάλια, το αιθουσαίο, το τυμπανικό και ο κοχλιακός πόρος. Τα κανάλια χωρίζονται μεταξύ τους με μεμβράνες και είναι γεμάτα με λέμφο. Κοχλιακός πόρος Αιθουσαίο κανάλι Τυμπανικό κανάλι

16 Αιθουσαίο και τυμπανικό κανάλι
Το αιθουσαίο κανάλι επικοινωνεί με την ωοειδή θυρίδα ενώ το τυμπανικό με ένα άλλο άνοιγμα, την στρογγυλή θυρίδα, προς τα κάτω, που καλύπτεται και αυτή από μεμβράνη και επικοινωνούν μεταξύ τους στην κορυφή του κοχλία. Ωοειδής θυρίδα Στρογγυλή θυρίδα

17 Κοχλιακός πόρος Ο κοχλιακός πόρος είναι γεμάτος και αυτός με λέμφο και διαχωρίζεται από το αιθουσαίο κανάλι προς τα πάνω και από το τυμπανικό προς τα κάτω με μεμβράνες. Επάνω στην μεμβράνη (βασική) που τον χωρίζει από το τυμπανικό κανάλι, επικάθεται το υποδεκτικό όργανο της ακοής.

18 Όργανο του Corti Το υποδεκτικό όργανο της ακοής είναι το όργανο του Corti, που εντοπίζεται στον κοχλία και αποτελείται κυρίως από ειδικά τριχοφόρα κύτταρα (μηχανοϋποδοχείς).

19 Πως ακούμε Όταν η ωοειδής θυρίδα τεθεί σε παλμική κίνηση, από τον αναβολέα, μεταβιβάζει τις κινήσεις αρχικά στη λεμφο του αιθουσαίου και στη συνέχεια στη λέμφο του τυμπανικού καναλιού. Τελικά, προκαλούνται δονήσεις στη βασική μεμβράνη, εξαιτίας των οποίων διεγείρονται τα ειδικά τριχοφόρα κύτταρα στο όργανο του Corti.

20 Από αυτά ξεκινούν νευρικές ώσεις, οι οποίες φτάνουν μέσω του κοχλιακού νεύρου στο φλοιό του εγκεφάλου (κροταφικός λοβός) και ερμηνεύονται ως ήχος. Οι κινήσεις της λέμφου τελικά εξαλείφονται με κατάλληλες κινήσεις της μεμβράνης της στρογγυλής θυρίδας.

21 ΗΜΙΚΥΚΛΙΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ Ο μηχανισμός της αίσθησης της ισορροπίας περιλαμβάνει ανίχνευση της θέσης του σώματος ως προς τον κατακόρυφο άξονα, ανίχνευση της γραμμικής επιτάχυνσης και ανίχνευση της κίνησης της κεφαλής. Στο εσωτερικό αυτί υπάρχει ένα σύστημα αγωγών και διαμερισμάτων, το αιθουσαίο σύμπλεγμα που αποτελείται από τους τρεις ημικύκλιους αγωγούς και την αίθουσα.


Κατέβασμα ppt "ΑΥΤΙ Τα μέρη του αυτιού Λειτουργίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google