Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ
Τα χαρακτηριστικά του μαθητή που επιλέγει την Τεχνική Εκπαίδευση. Έρευνα τεύχος 26-27 Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ

2 Χαμηλή ζήτηση για την τεχνική εκπαίδευση.
«Στα Ελληνικά εκπαιδευτικά θέματα αποτέλεσε ανέκαθεν σοβαρό ζήτημα η χαμηλή ζήτηση της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παρά την επιμονή της πολιτείας να τονίζει τη σημασία της Τεχνικής εκπαίδευσης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Κασσωτάκης,1985, Παπανούτσος,1980

3 Καταφύγιο των αδύναμων μαθητών.
«Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια είναι ισότιμα με τα Γενικά Λύκεια σύμφωνα με τον ισχύοντα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση νόμο. Ωστόσο η ισοτιμία ήταν και παραμένει θεωρητική μόνο, λόγω των ποιοτικών και ποσοτικών ελλείψεων και λόγω της αρνητικής στάσεις των Ελλήνων απέναντι στην Τεχνική εκπαίδευση, η οποία εθεωρείτο καταφύγιο των αδύνατων μαθητών και γενικά εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να προωθηθούν προς ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες. »(Kassotakis, 1981).

4 Διαφοροποίηση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
«Υπάρχει η συγκεκριμένη άποψη ότι η επαγγελματική κατάρτιση θα πρέπει να παρέχεται όσο το δυνατόν μέσα στους πραγματικούς χώρους εργασίας, ενώ από τον σχολικό κορμό θα πρέπει να ενισχύεται η παροχή κυρίως γενικών επαγγελματικών γνώσεων και όχι εξειδικευμένων». Καζαμίας & Κσσωτάκης,1990)

5 Συμπεράσματα Η επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης καθορίζεται από κοινωνικούς κυρίως παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται: με τη γεωγραφική περιοχή, με την αστικότατα της περιοχής, από την οποία προέρχεται, με το επίπεδο το εκπαιδευτικό, το οικονομικό και το πολιτισμικό της οικογένειας του μαθητή

6 Θεωρούν σε υψηλότερα ποσοστά τους ακόλουθους λόγους επιλογής του Τεχνικού Λυκείου:
Είναι πιο εύκολο να πάρω απολυτήριο από το Τεχνικό Λύκειο Τα μαθήματα είναι πιο εύκολα στο Τεχνικό Λύκειο Θα βρω πιο εύκολα δουλειά με το πτυχίο του Τεχνικό Λύκειο Από το Τεχνικό Λύκειο θα προετοιμαστώ καλύτερα για τα ΤΕΙ Οι γονείς μου θέλουν να φοιτήσω στο Τεχνικό Λύκειο

7 Η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πτυχίο δεν έχει πλέον αντίκρισμα ενώ οι ανειδίκευτοι απόφοιτοι Λυκείου πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία οδηγηθήκαμε σε αυτή την έρευνα, με στόχο τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του μαθητή που επιλέγει την Γενική ή επαγγελματική εκπαίδευση.

8 Οι μαθητές δεν επιλέγουν την Τεχνική εκπαίδευση από ενδιαφέρον γι΄αυτό το είδος σπουδών αλλά μάλλον από κοινωνική αναγκαιότητα. Οι περισσότεροι είναι παιδιά από οικογένειες μη ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων , των οποίων οι ευκαιρίες για κοινωνική ανέλιξη είναι περιορισμένες. Αποτελεί εναλλακτική λύση για μαθητές με χαμηλή επίδοση, οι οποίοι δεν βλέπουν άλλο τρόπο επαγγελματικής αποκατάστασης.

9 Οι μαθητές γνωρίζουν ότι η χαμηλή σχολική τους επίδοση, η οποία διαιωνίζεται μέσα από την απουσία ενθάρρυνσης από τους δασκάλους τους, καθιστά απαγορευτικό το στοχεύουν σε Πανεπιστημιακές σπουδές και συνεπώς ανώφελο το να στραφούν στη γενική εκπαίδευση.

10 Ανήκουν σε οικογένειες πολυμελής και χαμηλού εισοδήματος, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έξοδα πολυετών σπουδών, με αποτέλεσμα η γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση να θεωρείται επιβεβλημένη.

11 Έτσι ο βασικός λόγος επιλογής του Τεχνικού Λυκείου «θα βρω γρήγορα δουλειά με το πτυχίο του Λυκείου αυτού », μάλλον εκλογίκευση της επιλογής τους είναι.

12 Ή έρευνα κατέληγε ότι : Η εξασφάλιση της κοινωνικής αποδοχής της τεχνικής εκπαίδευσης δεν είναι εύκολη σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το κοινωνικό κύρος είναι ταυτισμένο με τον πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, νομίζουμε ότι θα συντελούσε σημαντικά η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης στα πανεπιστημιακά τμήματα με ευνοϊκότερους όρους.


Κατέβασμα ppt "Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google