Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Hλεκτρικά Κυκλώματα 6η Διάλεξη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Hλεκτρικά Κυκλώματα 6η Διάλεξη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Hλεκτρικά Κυκλώματα 6η Διάλεξη

2 Ανόρθωση

3 Απλή ανόρθωση Ένα συνεχές ρεύμα μετράται με αμπερόμετρο συνεχούς ρεύματος (dc), ενώ ένα εναλλασσόμενο ρέυμα μετράται με ένα αμπερόμετρο εναλλασσόμενου ρεύματος (ac). To ημιανωρθομένο ρεύμα παρουσιάζει δύο διαφορετικές τιμές όταν μετρηθεί με όργανα ac και dc, καθώς περιέχει και συνεχή και εναλλασσόμενη συνιστώσα. Η συνεχής συνιστώσα (dc) του ημιανορθωμένου ρεύματος ορίζεται ως η μέση τιμή του ημιανορθωμένου ρεύματος σε όλη την περίοδο 0<t<T. Ισχύουν: Για την ενεργό τιμή (rms) του ρεύματος και της τάσης ισχύουν:

4 Πλήρης ανόρθωση

5 Εξομάλυνση ανορθωμένης τάσης με πυκνωτή
(α) τάση εισόδου (β) RL άπειρη (γ, δ) RL μεγάλη αλλά όχι άπειρη (RLγ>RLδ) Ισχύουν:

6 Ψαλιδιστής Σε ένα κύκλωμα ψαλιδισμού, η τάση εξόδου περιορίζεται σε κάποια στάθμη και εμποδίζεται να αναπτυχθεί πέρα από μία ορισμένη θετική ή αρνητική τιμή. Μία ψαλιδισμένη τάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένας ψηφιακός παλμός σε ψηφιακά κυκλώματα VA=5V

7 Διπλός ψαλιδιστής

8 Λογικές πύλες πύλη ΟR πύλη AND

9 Δίοδος Zener Κύκλωμα σταθεροποίησης τάσης Κατασκευάζονται για να εργάζονται στην περιοχή κατάρρευσης. Χρησιμοποιούνται κυρίως για σταθεροποίηση της τάσης και κυκλώματα ψαλιδισμών. ψαλιδιστής

10 Δίοδος φωτοεκπομπής ή LED ( Light Emitting Diode)
Καλείται η δίοδος, η οποία εκπέμπει φως, όταν πολώνεται ορθά. Το χρώμα του φωτός καθορίζεται από το υλικό του ημιαγωγού, ενώ η έντασή του αυξάνεται με την ένταση του ρεύματος. Η εκπομπή του φωτός εξηγείται από την επανασύνδεση οπών και ελευθέρων ηλεκτρονίων στην περιοχή της επαφής ρη, ως εξής: Για να σπάσει ένας ομοιοπολικός δεσμός στον κρύσταλλο του ημιαγωγού, απαιτείται προσφορά ενέργειας. Η ενέργεια αυτή μπορεί να προέλθει από τη θερμική κίνηση των ατόμων, με απορρόφηση ακτινοβολίας κλπ. Όταν ένα ελεύθερο ηλεκτρόνιο συναντήσει μια οπή, επανασυνδέονται, οπότε ελευθερώνεται ενέργεια υπό μορφή ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία αυτή είναι αόρατη στους ημιαγωγούς Ge και Si. Σε άλλους όμως ημιαγωγούς, όπως GaAs, GaAsP είναι ορατή. Με κατάλληλα υλικά είναι δυνατόν η led να εκπέμπει laser, οπότε και λέγεται δίοδος laser.

11 Δίοδος φωτοεκπομπής ή LED ( Light Emitting Diode)
Μονάδα απεικόνισης 7 στοιχείων Μια από τις πολλές εφαρμογές της διόδου led είναι η μονάδα απεικόνισης 7 τμημάτων, (display), η οποία χρησιμεύει στην απεικόνιση των ψηφίων 0 έως 9 του δεκαδικού συστήματος, αλλά και αλφαβητικών χαρακτήρων. Αποτελείται από 7 διόδους led, σχήματος ορθογωνίου, τοποθετημένες. Όταν ανάβουν οι κατάλληλες led, σχηματίζεται το αντίστοιχο ψηφίο.


Κατέβασμα ppt "Hλεκτρικά Κυκλώματα 6η Διάλεξη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google