Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Γ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΙ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ Μ. ΔΗΜΗΤΡΑ Γ. ΣΤ3

2 copyright images

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός-Πνευματική ιδιοκτησία
Πότε επιτρέπεται η χρήση πληροφοριών από το Διαδίκτυο; Επιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons

4 ορισμοσ πνευματικων δικαιωματων
ορισμοσ πνευματικων δικαιωματων Πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ή copyright ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από τον νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται σε έργα τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική αλλά και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων. Περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό. Το πνευματικό δικαίωμα αποκτάται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται αίτηση του δημιουργού ή καταχώριση του έργου σε κάποια υπηρεσία.

5 ΟΡΙΣΜΟΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από τον νόμο στους συντάκτες. Οι δημιουργοί έχουν έτσι αποκλειστικό δικαίωμα επάνω στο έργο τους σε σχέση με την χρήση, αντιγραφή, ή αναπαραγωγή του έργου τους, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο. Κανένας άλλος εκτός από το δημιουργό δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χρήση του έργου, εάν δεν υπάρχει γραπτή, σαφής δήλωση από τον ίδιο το δημιουργό. Τα έργα αυτά μπορούν να είναι: λογοτεχνία, δράμα, μουσική, καλλιτεχνία, λογισμικό, καθώς και ορισμένες άλλες αυθεντικές δημιουργικές εργασίες.

6 COPYRIGHT

7 Ποτε επιτρεπεται η χρηση πληροφοριων απο το διαδικτυο;
Η αντιγραφή υλικού από το Διαδίκτυο για προσωπική χρήση επιτρέπεται, αλλά η προβολή του υλικού αυτού ως δικού σας απαγορεύεται. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσετε το υλικό για να φτιάξετε μια δική σας παρουσίαση, θα πρέπει να αναφέρετε την πηγή του. Η προώθηση παράνομου υλικού είναι παράνομη. Η αντιγραφή λογισμικού ή βάσεων δεδομένων για τα οποία απαιτείται άδεια απαγορεύεται, ακόμα και για προσωπική χρήση. Η χρήση υλικού χωρίς έγκριση ενδέχεται να επισύρει οικονομικές αξιώσεις για βλάβες και να έχει και άλλες νομικές συνέπειες.

8 ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;
Οι νόμοι ισχύουν και στο διαδίκτυο. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας θεσπίστηκε πριν εξαπλωθεί ευρέως το Διαδίκτυο, οι νόμοι ισχύουν και εκεί. Ό,τι είναι παράνομο εκτός Διαδικτύου είναι παράνομο και στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο παρέχει ευκαιρίες άνευ προηγουμένου για ελεύθερη επικοινωνία, αλλά ενέχει και ευθύνες. Για παράδειγμα, είστε συνεχώς υπεύθυνοι για το περιεχόμενο και τη νομιμότητα της δικής σας διαδικτυακής τοποθεσίας και όσων δημοσιεύονται σε αυτήν.

9 επιπτωσεισ παραβιασησ πνευματικων δικαιωματων
Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών η πειρατεία λογισμικού στην ΕΕ είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και περισσότερο από το 1/3 του εμπορικού λογισμικού είναι πειρατικό. Η εμπορική αξία του λογισμικού που εγκαταστάθηκε την περασμένη χρονιά στην ΕΕ ξεπερνά τα 8,5 δις ευρώ. Το πειρατικό λογισμικό οδηγεί σε εκτεταμένες απώλειες φορολογικών εσόδων για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις και την ευρωπαϊκή βιομηχανία λογισμικού αλλά και υπονομεύει την ασφάλεια των επιχειρήσεων και των ατόμων που το χρησιμοποιούν απέναντι σε ηλεκτρονικές επιθέσεις. Οι συνηθέστερες παραβάσεις αφορούν οπτικοακουστικό υλικό τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προβολών, συναυλιών, τρέιλερ ταινιών, διαφημιστικών, ραδιοφωνικών εκπομπών, ιστοσελίδων!

10 CREATIVE COMMONS Οι άδειες Creative Commons επιτρέπουν στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να χορηγήσουν μερικά ή όλα τα δικαιώματά τους στο κοινό διατηρώντας άλλα μέσω ποικίλων σχημάτων χορήγησης αδειών και συμβάσεων συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ως κοινό κτήμα ή όρους χορήγησης αδειών ελεύθερου περιεχομένου. Η πρόθεση είναι να αποφευχθούν τα προβλήματα που οι τρέχοντες νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας δημιουργούν για τη διανομή των πληροφοριών. Το εγχείρημα παρέχει διάφορες ελεύθερες άδειες που οι ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά δημοσίευση των έργων τους στον Παγκόσμιο Ιστό. Παρέχει επίσης τα μεταδεδομένα RDF/XML που περιγράφουν την άδεια χρήσης και το έργο, που το καθιστούν ευκολότερο να επεξεργαστεί αυτόματα και να εντοπίσει τις αδειοδοτημένες εργασίες. Η Creative Commons παρέχει επίσης μια σύμβαση «πνευματικών δικαιωμάτων των Ιδρυτών», που προορίζεται να επαναδημιουργήσει τα αποτελέσματα των αρχικών αμερικανικών νόμων πνευματικών δικαιωμάτων που δημιουργήθηκαν από τους Ιδρυτές του Συντάγματος των ΗΠΑ.

11 copyright

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Πνευματικό δικαίωμα έχει αυτός που έχει δημιουργήσει ένα έργο. Δεν πρέπει να αντιγράφουμε ξένα υλικά (έργα) από το διαδίκτυο παρά μόνο αν μας το επιτρέψει ο δημιουργός τους. Υπάρχουν περιπτώσεις να μας κλέψουν ένα υλικό (κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων) για αυτό πρέπει να προσέχουμε.

13 ΠΗΓΕΣ Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
1ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας Wikipedia

14 Τελοσ εργασιασ Ευχαριστούμε για την παρακολούθηση!!!


Κατέβασμα ppt "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google