Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
Καρδιοπάθειες Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος

2 Ορισμός Καρδιοπάθειες είναι οι παθήσεις οι οποίες παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Στις αναπτυγμένες χώρες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. Οι παθήσεις αυτές διακρίνονται σε: Συγγενείς Επίκτητες

3 Συγγενείς Καρδιοπάθειες
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες προκαλούνται κυρίως από την δυσλειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς. Απόρροια αυτών είναι οι διαταραχές στην παροχή αίματος στους κόλπους και στις κοιλίες ή στην επικοινωνία μεταξύ τους. Κατά συνέπεια, αναμειγνύεται οξυγονωμένο με μη οξυγονωμένο αίμα. Επιπλέον, πολλά περιστατικά των καρδιοπαθειών αυτών οφείλονται στον ιό της ερυθράς, από τον οποίο προσβλήθηκε η μητέρα του πάσχοντα τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Κάποιες από τις παραπάνω παθήσεις επιδέχονται χειρουργική επέμβαση. Υγιής καρδιά Συγγενής καρδιοπάθεια (βλάβη στη μεσοκοιλιακή επικοινωνία)

4 Επίκτητες Καρδιοπάθειες
Επίκτητες καρδιακές παθήσεις είναι αυτές που παρουσιάζονται μετά την γέννηση σε μία κατά τα άλλα φυσιολογική καρδιά. Στις επίκτητες καρδιοπάθειες ανήκουν οι περικαρδίτιδες, οι μυοκαρδίτιδες και οι ενδοκαρδίτιδες, που οφείλονται σε μόλυνση της αντίστοιχης περιοχής από μικρόβια και ιούς. Βακτηριακή Ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος της καρδιάς)

5 Ισχαιμία του μυοκαρδίου
Πολλά προβλήματα της καρδιάς είναι αποτέλεσμα της κακής στεφανιαίας κυκλοφορίας. Η μειωμένη οξυγόνωση των κυττάρων του μυοκαρδίου προκαλεί την εξασθένησή τους, με αποτέλεσμα την ισχαιμία του μυοκαρδίου. Η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τους ασθενείς των οποίων η καρδιά δεν μπορεί πλέον να αντλήσει αίμα σε ρυθμό ανάλογο με τις απαιτήσεις του οργανισμού λόγω μειωμένης παροχής αίματος στον καρδιακό μυ (ισχαιμία). Οι παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνιση ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας είναι η κληρονομικότητα, οι υψηλές τιμές χοληστερόλης καθώς και αρτηριακής πίεσης, το κάπνισμα, η διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ο σακχαρώδης διαβήτης.

6 Έμφραγμα του μυοκαρδίου
Ένα σοβαρό πρόβλημα του κυκλοφορικού είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η κύρια αιτία του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η απόφραξη της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Όταν συμβεί ξαφνική απόφραξη μίας από τις στεφανιαίες αρτηρίες, τα κύτταρα των μυών της καρδιάς δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η καθυστερημένη αποκατάσταση της παροχής αίματος θα τα θανατώσει. Τα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου. Ο βαθμός της βλάβης που προκαλείται σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το μέγεθος της αρτηρίας που υφίσταται την απόφραξη.

7 Αρτηριοσκλήρυνση Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση είναι εκφυλιστική πάθηση των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών, η οποία προσβάλλει μεγάλες αλλά και μικρές ηλικίες. Δημιουργείται λόγω της εμφάνισης μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Κύριοι παράγοντες αρτηριοσκλήρυνσης είναι: το άγχος, το κάπνισμα, η οικογενειακή προδιάθεση

8 Ανεύρυσμα Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου εξαιτίας οργανικής πάθησης ή κάκωσης των τοιχωμάτων του. Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ανευρύσματος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ρήξης αυτού. Η ρήξη ενός ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και μετέπειτα σε καταπληξία, που οδηγεί στο θάνατο. Τα ανευρύσματα είναι αποτέλεσμα εξασθένησης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, και μπορεί να είναι απότοκο μιας κληρονομικής πάθησης ή επίκτητης ασθένειας. Τα ανευρύσματα μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημείο σχηματισμού θρόμβων ή και εμβολής. Ανεύρυσμα σε εγκεφαλική αρτηρία Ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής Ρήξη του ανευρύσματος

9 Τρόποι αντιμετώπισης

10 Εγχείρηση Bypass Η επέμβαση bypass είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης μιας απόφραξης σε στεφανιαία αρτηρία. Είναι η δημιουργία παράκαμψης από την οποία μπορεί να περνά το αίμα. Το bypass καρδιάς γίνεται συνήθως σε άτομα που έχουν απόφραξη στην αριστερή μεγάλη στεφανιαία αρτηρία, σε άτομα με ασθένειες σε πολλά αγγεία και καλή λειτουργία της αριστερής κοιλίας και σε άτομα με σοβαρή στηθάγχη (πόνο στο στήθος). Γι’ αυτά τα άτομα το bypass βελτιώνει και επιμηκύνει τη ζωή. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αυτής λαμβάνεται τμήμα από ένα άλλο αιμοφόρο αγγείο του σώματος του ασθενούς και τοποθετείται το ένα άκρο του στην αορτή και το άλλο στη στεφανιαία αρτηρία, αμέσως μετά το φραγμένο σημείο.

11 Αγγειοπλαστική Η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών είναι μία μη χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη διάνοιξη των στενωμένων ή αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών. Μπορεί να γίνει με απλή διάνοιξη της στεφανιαίας αρτηρίας που εμφανίζει στένωση με μπαλόνι ή να συνοδευθεί από τοποθέτηση ενδοστεφανιαίας πρόθεσης (stent).

12 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google