Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Επιχειρησιακοί Στόχοι Επιχειρησιακός Σχεδιασμός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Επιχειρησιακοί Στόχοι Επιχειρησιακός Σχεδιασμός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Επιχειρησιακοί Στόχοι Επιχειρησιακός Σχεδιασμός
Κρίσιμοι Παράγοντες επιτυχίας Μέρος Γ’

2 Επιχειρηματικό Σχέδιο
Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων : Πρόκειται για την ενότητα η οποία αξιοποιώντας τα δεδομένα και την συλλογή στοιχείων των προηγούμενων ενοτήτων καταλήγει σε συμπεράσματα σχετικά με την υλοποίηση ή μη των επενδυτικών σχεδίων. Αν και υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς προς τον σκοπό αυτό η σύγχρονη επιχειρηματική πρακτική έχει καταλήξει σε δύο εξ’ αυτών : Μέθοδος της Καθαρής Παρούσας Αξίας Μ

3 Ανάλυση & Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας
Παραγωγικής Διαδικασίας

4 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Οι εξωτερικοί στόχοι επομένως αφορούν, όπως προαναφέρθηκε, το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης και αντικατοπτρίζουν τον επιθυμητό αντίκτυπο που επιθυμεί να πραγματώσει η επιχείρηση σ’ αυτό. Ωστόσο το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης δεν είναι ένα ενιαίο θεωρητικό σύνολο. Αντιθέτως μπορεί να ειδωθεί υπό δύο διαφορετικές σκοπιές, μια μικροοικονομική, η οποία αναφέρεται στο άμεσο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, και μια μακροοικονομική η οποία αφορά το ευρύτερο εξωτερικό περιβάλλον.

5 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Το ευρύτερο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης συνίσταται στο πολιτικό - θεσμικό, οικονομικό, κοινωνικό - πολιτιστικό, τεχνολογικό πλαίσιο στο οποίο η επιχείρηση δραστηριοποιείται. Καθεμία από αυτές τις προκείμενες καθορίζει αναπόδραστα, εμμέσως και αποφασιστικά την λειτουργία της επιχείρησης. Παρακάτω αναλύονται η κάθε μια ενδελεχώς.

6 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Πολιτικό – Θεσμικό Πλαίσιο Το πολιτικό πλαίσιο επηρεάζει την επιχειρηματικότητα κυρίως διά μέσου της διαφαινομένης σταθερότητας ή αποσταθεροποίησης που εισάγει στο σύνολο των θεσμών – κανόνων – νόμων το οποίο περιβάλλει, οριοθετεί και διαχειρίζεται οποιαδήποτε δικαιοπραξία, ενδεχομένως αδικοπραξία.

7 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Συνηθέστερα υπό την μορφή του γραπτού δικαίου, το εν λόγω σύνολο, στοιχειοθετώντας το ιδιωτικό δίκαιο της εκάστοτε επικράτειας, ρυθμίζει αποφασιστικά το σύνολο δράσης των οικονομούντων φορέων. Στο ιδιωτικό δίκαιο υπάγονται τέσσερεις κλάδοι : το αστικό, το εμπορικό, το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και το εργατικό. Για παράδειγμα η φορολογική νομοθεσία επηρεάζει, στρεβλώνει κατά μια εκδοχή, αποφασιστικά τα επιχειρηματικά κίνητρα. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ή εναλλακτικά η εφαρμογή προοδευτικότερης κλίμακας φορολόγησης, συνήθως καθίσταται τροχοπέδη στην υλοποίηση επενδύσεων από μέρους του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της σημαντικής απομείωσης ρευστότητας που συνεπάγεται.

8 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Το ίδιο επιβλαβής για την επιχειρηματικότητα μπορεί να αποδειχτεί είτε η γραφειοκρατία που εισάγει το δημόσιο δίκαιο στην αδειοδότηση καινοφανών επιχειρηματικών προσπαθειών, είτε το νομικό κενό που αναδεικνύεται στην ρύθμιση λεπτομερειών που ωστόσο συνιστούν καίριες παραμέτρους επιτυχίας ή αποτυχίας των επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

9 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Οικονομικό – Νομισματικό Πλαίσιο Το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον μπορεί να ειδωθεί είτε μικροοικονομικά είτε μακροοικονομικά. Υπό την τελευταία οπτική καθοριστική μεταξύ άλλων είναι η νομισματική πολιτική που ασκείται. Παρακάτω παρατίθεται ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η επιχειρηματικότητα συνδέεται με την νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα με την αύξηση της προσφοράς χρήματος.

10 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Έστω ότι η Κεντρική Τράπεζα μιας χώρας επιθυμεί να αυξήσει την προσφορά χρήματος. Ο εν λόγω στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από κάποιες ενέργειες οι οποίες συνολικά ονομάζονται “Πολιτικές Ανοιχτής Αγοράς”. Η ανάλυση των εν λόγω πολιτικών ξεφεύγει της σκοπιμότητας του μαθήματος και για τον λόγο αυτό δεν αναλύονται περαιτέρω. Θεωρούμε λοιπόν στα πλαίσια των διακηρυγμένων υποθέσεων ότι η αύξηση της προσφοράς χρήματος συμβαίνει οποτεδήποτε η Κεντρική Τράπεζα το αποφασίσει, αγνοώντας ωστόσο τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται σιωπηλά στο παρασκήνιο.

11 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Η αύξηση της προσφοράς χρήματος επιφέρει μια κατάσταση υπερβάλλουσας προσφοράς ρευστών ταμειακών διαθεσίμων στην αγορά χρήματος, δηλαδή μιας συγκυρίας στην οποία η ζήτηση για χρήματα υπολείπεται της προσφοράς. Στην αγορά χρήματος η προσφορά και η ζήτηση δεν εξαρτώνται με τον ίδιο τρόπο από το επιτόκιο. Η μεν πρώτη όντας ανελαστική σ’ αυτό παραμένει σταθερή στο ύψος που αποφασίζει η Κεντρική Τράπεζα, ενώ η δεύτερη, σύμφωνα με την θεωρία προτίμησης Ρευστότητας του Keynes, σχετίζεται αρνητικά.

12 Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον
Σχεδίαση Παραγωγικής Διαδικασίας & Εξωτερικό Περιβάλλον Η αύξηση επομένως της προσφοράς χρήματος, με δεδομένη την προαναφερθείσα ανελαστικότητα, συνεπάγεται την παράλληλη μετατόπιση στα δεξιά της καμπύλης προσφοράς χρήματος. Με δεδομένη την καμπύλη ζήτησης η ισορροπία μετατοπίζεται σε σημείο στο οποίο αντιστοιχεί μειωμένο επιτόκιο ισορροπίας και αυξημένη ποσότητα χρήματος. Η μείωση του επιτοκίου ισορροπίας ενθαρρύνει τις επενδύσεις και αυξάνει πολλαπλάσια τελικά το εισόδημα ισορροπίας μέσω του πολλαπλασιαστή επενδύσεων.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Επιχειρησιακοί Στόχοι Επιχειρησιακός Σχεδιασμός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google