Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαφωτισμος-Μοντεσκιε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαφωτισμος-Μοντεσκιε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαφωτισμος-Μοντεσκιε
Αντρεάνα Κυρίλλου Β’1 Εργασία Ιστορίας

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανέκαθεν θαύμαζα τον πολιτισμό του Διαφωτισμού. Όταν, λοιπόν μας δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξουμε οι ίδιοι το περιεχόμενο της εργασίας, είχα υπόψη μου κυρίως τους Διαφωτιστές. Αυτές οι σπουδαίες και παγκοσμίως αναγνωρισμένες προσωπικότητες μου ελκύουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Τα έργα τους είχαν και εξακολουθούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη πορεία και ιστορία, γι’αυτό θεώρησα πως η μελέτη τους θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Θέλησα έτσι να στρέψω την προσοχή μου, με σκοπό να αποκτήσω και ‘γω η ίδια μία σφαιρική άποψη, στον Μοντεσκιέ. Ο Μοντεσκίε, ο οποίος ασχολήθηκε με την πολιτική και συγκεκριμένα με την δάκριση των εξουσιών, πιστεύω πως με την θεωρία του κατάφερε να ανατρέψει πολλά δεδομένα της τότε εποχής, όπως όλοι οι πνευματικά διανοούμενοι άνθρωποι της εποχής του. Με την θεωρία του διαφαίνεται και το ηθικό περιεχόμενο του χαρακτήρα του, αλλά και οι αξίες που ήθελε να μεταλαμπαδέψει στους πολίτες. Γι’αυτό το λόγο, αποφάσισα να επικεντρωθώ στον συγκεκριμένο Διαφωτιστή.

3 Προβληματικη Διεκπεραιώνοντας την εργασία αυτή, έπρεπε αρχικά να ψάξω να βρω την σχετική βιβλιογραφία. Υλικό βρήκα αρκετό, τόσο για τον Διαφωτισμό, όσο και για τον Διαφωτιστή Μοντεσκιέ με τον οποίο ασχολήθηκα στην παρούσα εργασία. Συνάντησα όμως δυσκολία στη γλώσσα της βιβλιογραφίας, καθώς έβρισκα αρκετά άρθρα και διαλέξεις που ανέλυαν τα περισσότερα την όλη θεωρία του Μοντεσκιέ, φιλοσοφικά, κατι που για μένα ήταν δύσκολο να κατανοήσω. Ακόμη, δυσκολεύτηκα να βρω πρωτογενείς πηγές, παρόλο που εντόπισα διάφορα αποσπάσματα των έργων του μέσα από τις δευτερογενείς πηγές. Ευτυχώς όμως κάποια άλλη ιδιαίτερη δυσκολία δεν υπήρξε και όση περισσότερη ώρα ασχολούμουν με την εργσία τόσα περισσότερα μάθαινα, κάτι που με χαροποιούσε.

4 Μεθοδος-μεσα εργασιας:
Πηγές: Althusser Louis, Μοντεσκιέ, πολιτική και ιστορία, μτφ: Φώτης Σιατίστας, Εκδ. ΠΛΕΘΡΟΝ, Αθήνα 2005 Γουδέλη Κυριακή, Κείμενα νεώτερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, Εκδ. ΕΑΠ, Πάτρα 2008 Israel Jonathan, Η Ευρώπη και ο Ριζοσπαστικός Διαφωτισμός. Μια τυπολογία των Διανοητικών και Πολιτισμικών πηγών της Νεοτερικότητας, μτφ: Μ.Χ.Χατζηιωάννου, Εκδ: ΙΝΕ/ΕΙΕ , Αθήνα 2005 Κιτρομηλίδης Πασχάλης, Πολιτικοί Στοχαστές των Νεότερων Χρόνων,Εκδ. ΠΟΡΕΙΑ, Αθήνα 2007 Μολυβάς Γρηγόρης, Φιλοσοφία στην Ευρώπη,Εκδ. ΕΑΠ, Πάτρα 2000 Mortier Roland, Φώτα του Ευρωπαϊκού 18ου αιώνα, μτφ: Γιώργος Τόλιας, Εκδ. Ε.Ι.Ε, Αθήνα 2003 Χρύση Αλέξανδρος, Ο στωικός Montesquieu. Νόμος και Ελευθερία,Εκδ. «Πολύτροπον», Αθήνα 2008

5 Αρχικά, αφιέρωσα πολύ από τον χρόνο μου στο να ψάξω να βρω την κατάλληλη βιβλιογραφία από την οποία και θα αντλόυσα όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες μου. Θα έπρεπε τα βιβλία μου να ήταν αξιόλογες πηγές, αντικειμενικών ιστοριογράφων έτσι ώστε να μην δυσκολευτώ ιδιαίτερα στην κατανόηση της θεωρίας του Μοντεσκίε, αλλά και να αποφύγω το ενδεχόμενο της λανθασμένης πληροφόρησης. Στη συνέχεια, αφόυ επέλεξα την πιο πάνω βιβλιογραφία, προσπάθησα να κατανοήσω την θεωρία του ξεκινώντας από τα βασικά για να μπορώ να κατανοησω και την ανάλυσή της από τους συγγραφείς, που θα διάβαζα μετέπειτα. Διαβάζοντας τα κεφάλαια των βιβλίων που αφορόυσαν τον Μοντεσκιέ, έλαβα υπόψη μου κάποια ορθά σχόλια κατά την άποψή μου, των καθηγητών της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας. Τέλος, κρίνοντας πρώτα τι ήταν αναγκαίο να συμπεριλάβω στην σύνθεσή μου, προσπάθησα όσο καλύτερα μπορούσα, να συμπτίξω όλες τις πληροφορίες που διάβασα προσθέτοντας όμως και την προσωπική μου άποψη.

6 Συμπερασματα Κάνοντας την εργασία αυτή, αντιλήφθηκα το πόσο με ωφέλεσε και με χαροποίησε το γεγονός ότι κατόρθωσα να την συνθέσω γράφοντας για ένα τόσο αξιόλογο πρόσωπο της παγκόσμιας Ιστορίας. Μέσα από τις απαιτήσεις της εργασίας αναγκάστηκα να διαβάσω αρκετά και σε βάθος έτσι ώστε να μπορώ να τα ερμηνεύσω με δικά μου λόγια εντάσσοντας και τις δικές μου σκέψεις και απόψεις. Αυτό λοιπόν με ωφέλεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό αν και ήταν αρκετά δύσκολο κυρίως στην αρχή, αλλά αι χρονοβόρο. Παρόλα αυτά αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση λαμβάνοντας υπόψη μου το αποτέλεσμα και θεωρώ πως άξιζε στην τελική τον κόπο. Όσον αφορά το τι αποκόμισα από την εργασία μου, ταυτίζεται με αυτό για το οποίο επέλεξα το συγκεκριμένο θέμα. Εμπλούτισα ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μου για εκείνη την εποχή, για τον «Αιώνα των Φώτων», και διαπίστωσα για ακόμη μια φορά πόσο η γνώση βοηθά τον άνθρωπο να χειραφετηθεί και να κηδεμονεύει αυτός τον νου του και όχι οι άλλοι. Είδα το πόσο ωφέλεσαν οι φιλόσοφοι Διαφωτιστές την ανθρωπότητα με τις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας που οι ίδιοι διακήρυτταν και θαύμασα ξανά τον ανθρώπινο νου. Δίκαια λοιπόν κι ο Μοντεσκιέ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του κόσμου, μια και η πολιτική και κοινωνική οργάνωση των περισσότερων κρατών στηρίχθηκε στη θεωρία του περί διάκρισης της εργασίας. Δίκαια όμως και οι υπόλοιποι διαφωτιστές με τα έργα και τις θεωρίες τους αποτελούν σπουδαίες πηγές μελέτης.

7 Ευχαριστω για την προσοχη σας!
Ευχαριστω για την προσοχη σας!


Κατέβασμα ppt "Διαφωτισμος-Μοντεσκιε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google