Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»
PROJECT 1

2 Έννοια φανατισμού Φανατισμός ( < fanum= ιερό) η αποκλειστική και με πάθος προσπάθεια επιβολής των ιδεών ενός ατόμου ή μιας ιδεολογίας. Ο φανατικός δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του.

3 Έννοια θρησκείας Θρησκεία παρά τις προσπάθειες, δεν μπορεί να δοθεί ένας ορισμός της θρησκείας γενικά αποδεκτός γιατί το κεντρικό αντικείμενο της θρησκείας ( = ο Θεός) είναι πολύμορφο και απροσδιόριστο ως προς την ουσία του. Στην Καινή Διαθήκη υπάρχει ένας περιεκτικός ορισμός της θρησκείας, η οποία συγκεφαλαιώνεται στην αγάπη προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και στην ενάρετη ζωή.

4 Συνθήκες που αναπτύσσεται ο φανατισμός
Η άγνοια Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο Η μειωμένη κριτική ικανότητα Η έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης

5 Μορφές θρησκευτικού φανατισμού
Θρησκοληψία Πουριτανισμός Συντηρητισμός Προσηλυτισμός Θεοκρατία Θρησκευτικός επεκτατισμός

6 Αίτια θρησκευτικού φανατισμού
Ψυχολογικά νευρώσεις που οδηγούν το άτομο ή το σύνολο ατόμων σε δημιουργία φανταστικών εχθρών Πολιτικο-κοινωνικά αναζήτηση εχθρών για να αντιμετωπίσουν οικονομικά ή κοινωνικά αδιέξοδα. Παράδειγμα, ο αντισημιτισμός (μίσος κατά των εβραίων) που επικράτησε στη ναζιστική Γερμανία Θρησκευτικά οι θρησκευτικές ηγεσίες φανατίζουν τους πιστούς με σκοπό τη βίαιη διάδοση της θρησκείας. Π.χ. ο ιερός πόλεμος στη μουσουλμανική θρησκεία

7 Συνέπειες θρησκευτικού φανατισμού
Έλλειψη αγάπης Ψευδαίσθηση πνευματικής αυτάρκειας Αλλοίωση της πίστης Κοινωνικές αναστατώσεις Θάνατος-Καταστροφές Καταστροφή πολιτισμών Σχίσματα-Αιρέσεις

8

9 Παραδείγματα θρησκευτικού φανατισμού στην ιστορία
Οι διωγμοί της αρχαίας Ρώμης κατά των Χριστιανών με 10 εκατομμύρια μάρτυρες. Οι αιρέσεις σ’ όλη την ιστορία του Χριστιανισμού προκάλεσαν φανατισμό, μίσος και βία. Στο Μεσαίωνα έχουμε διωγμούς Βυζαντινών αυτοκρατόρων κατά αιρετικών και διωγμούς Ισλαμιστών κατά Χριστιανών.

10 Παραδείγματα θρησκευτικού φανατισμού στην ιστορία
Οι σταυροφορίες Ρωμαιοκαθολικών Χριστιανών κατά των Ορθοδόξων. Ο Αντισημιτισμός (μίσος κατά των Εβραίων) που επικράτησε στη ναζιστική Γερμανία Η Ιερά Εξέταση και το «κυνήγι μαγισσών» στη Δυτική Ευρώπη Θρησκευτικοί πόλεμοι μεταξύ Προτεσταντών και Ρωμαιοκαθολικών.

11 Ανεξιθρησκία Ανεξιθρησκία είναι η θρησκευτική ελευθερία του ανθρώπου να διαλέγει μόνος του όποια θρησκεία θέλει. Αυτή η ελευθερία προστατεύεται από τα συντάγματα των κρατών. Σταθμοί στην καθιέρωση της ανεξιθρησκίας αποτελούν: Διάταγμα Μεδιολάνων (313 μ.Χ.) Διαφωτισμός με τη Γαλλική επανάσταση (1789) «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» Η οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)

12 Η ανεξιθρησκία στην Ελλάδα
Στο Σύνταγμα στην Τροιζήνα (1827) διακηρύσσεται η ανεξιθρησκία. Στο σημερινό Σύνταγμα (1975- άρθρο 13) προστατεύεται η λατρεία κάθε γνωστής θρησκείας. Απαγορεύεται ο προσηλυτισμός, δηλαδή η προσπάθεια κάποιων αιρέσεων ή θρησκειών να παρασύρουν στη θρησκεία τους οπαδούς άλλων θρησκειών με δόλια μέσα (απειλή, βία, δώρα κλπ.)

13 Τι έκανε η ορθόδοξη εκκλησία για την εξάλειψη του θρησκευτικού φανατισμού
η Εκκλησία μας καταδικάζει ως φανατισμό το «εισπηδητικό μαρτύριο» δηλαδή την επιδίωξη του Χριστιανού να μαρτυρήσει μόνος του για να λάβει το στεφάνι (τη δόξα) του μάρτυρα. Η ορθοδοξία αρνείται κάθε μορφή «ιερού πολέμου» στην ιστορία της. Η ιεραποστολική δράση της ορθοδοξίας μαρτυρεί το σεβασμό της προς τις θρησκείες, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις των άλλων λαών.

14 Κυριότερα μέσα αντιμετώπισης του φανατισμού
Η παιδεία Ο δημοκρατικός διάλογος Ο αλληλοσεβασμός- η αλληλοκατανόηση H αφύπνιση των άλλων

15 Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α Ο φανατισμός δεν μπορεί να επικαλείται Θεό
Ο φανατισμός δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως σχέση με την αληθινή χριστιανική πίστη γιατί αυτή δεν είναι ούτε τυφλή ούτε μισαλλόδοξη και βίαιη Η υγιής θρησκευτική συνείδηση μπορεί να αντισταθεί ώστε να μείνει το θρησκευτικό βίωμα στον ιερό ρόλο του, την ειρήνευση, την αυθόρμητη αλληλεγγύη Ο θρησκευτικός ζήλος και η αγωνιστικότητα μόνο όταν προέρχονται από καθαρή καρδιά κι από γνήσια πίστη, μόνο τότε είναι αρετές Ο σημερινός χριστιανός μπορεί να δείξει το θρησκευτικό του ζήλο, με έργα αγάπης και με ταπείνωση, όχι με το φανατισμό του.

16 Κουίζ w.php/DSGL- B126/498/3244,13185/extras/Html/Excersise_21_eisag_ en21_Quiz_popup.htm

17 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1η ομάδα 2η ομάδα Καρτσιώλη Σοφία Αντωνίου Αντωνία
1η ομάδα η ομάδα Καρτσιώλη Σοφία Αντωνίου Αντωνία Μεγαλοβασίλη Νεφέλη Γιώρα Μαρία Μπακάλη Σταυρούλα Δαλκαράνης Σταύρος Νικολαϊδου Κυριακή Τυρπάνης Τρύφων Φωτιάδου Αφροδίτη η ομάδα 3η ομάδα Γραικός Νάκος Κιοσέογλου Γιώργος Μίσχου Δήμητρα Κουκουράβα Χριστίνα Σαρρής Νίκος Κωνσταντινίδου Ιωάννα Σιώνης Βασίλης Κώστα Κατερίνα

18 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!
Υπεύθυνος καθηγητής: Μαμάρας Ιωάννης ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "«ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google