Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όμηρος Ιλιάδα Οδύσσεια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όμηρος Ιλιάδα Οδύσσεια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όμηρος Ιλιάδα Οδύσσεια

2 750 π.Χ. και την Οδύσσεια γύρω στα 710 π.Χ.
Ο Όμηρος φέρεται ως ο συγγραφέας των ποιητικών κειμένων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, από τα πρώτα κείμενα της Ιστορικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας, γνωστά ως «Ομηρικά Έπη». Η καταγωγή του φαίνεται πως ήταν από την Ιωνία και θρυλείται ότι επτά πόλεις φιλονικούν την καταγωγή του, με επικρατέστερες τη Σμύρνη και τη Χίο. Λέγεται ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Μελησιγένης, επειδή γεννήθηκε κοντά στον ποταμό Μέλητα της Σμύρνης και ότι πήρε αργότερα το όνομα «Όμηρος» επειδή ήταν τυφλός. Σύμφωνα με τους βίους του, περιόδευσε απαγγέλλοντας τα έργα του στις ελληνικές πόλεις και απέκτησε μεγάλη φήμη. Η σύγχρονη έρευνα τοποθετεί τη ζωή του στον 8ο αι. π.Χ. και θεωρεί πιθανό ότι ήταν Ίωνας αοιδός, συνεχιστής μιας μακραίωνης παράδοσης προφορικών ηρωικών αφηγήσεων, που συνέθεσε την Ιλιάδα γύρω στο 750 π.Χ. και την Οδύσσεια γύρω στα 710 π.Χ.

3 Τι είναι έπος; Ιλιάδα Οδύσσεια
- Έπη (<ἔπω = λέγω) ονομάζονται εκτενή, αφηγηματικά ποιήματα γραμμένα σε μέτρο. - Τα έπη αφηγούνται κατορθώματα και περιπέτειες ηρώων του μυθικού ή και ιστορικού παρελθόντος. Δύο σπουδαία έπη είναι: Ιλιάδα Οδύσσεια

4 Η Ιλιάδα έχει ως θέμα της τον θυμό του Αχιλλέα που διαρκεί 51 μέρες, αλλά ο ποιητής περικλείει σ' αυτές τον δεκαετή πόλεμο του Ιλίου (Τρωικός πόλεμος).

5

6 Η Οδύσσεια εξιστορεί μέσα σε 41 μέρες τον δεκαετή αγώνα του Οδυσσέα για τον νόστο, την επιστροφή στην πατρίδα του, την Ιθάκη.

7 Οι αοιδοί, οι ραψωδοί, ο Όμηρος
Οι επικοί ποιητές βασίζονταν στην προφορική παράδοση για να συνθέσουν και να τραγουδήσουν με τη συνοδεία μουσικού οργάνου (κιθάρας/φόρμιγγας) το ποίημά τους. . Οι ποιητές αυτοί ονομάζονταν αοιδοί (ᾂδω>ἀοιδή, ᾠδή = τραγουδώ, τραγούδι)

8 Οι αοιδοί, οι ραψωδοί, ο Όμηρος
Από τον 7ο αι. π.Χ. οι ραψωδοί (ῥάπτω+ᾠδή) διαδέχτηκαν τους αοιδούς. ΔΕΝ αυτοσχεδίαζαν, ΑΛΛΑ απομνημόνευαν και απάγγελλαν ρυθμικά έτοιμα καταγραμμένα έπη.

9 Τα ομηρικά έπη όπως τα γνωρίζουμε σήμερα καταγράφηκαν στην Αθήνα κατά τον 6ο αι. π.Χ.
(μάλλον από τον τύραννο Πεισίστρατο ή τον γιο του Ίππαρχο), για να χρησιμοποιούν οι ραψωδοί την επίσημη εκδοχή και να μην κάνουν παρεμβολές.

10 Α-Ω: η Ιλιάδα α-ω: η Οδύσσεια
Η Ιλιάδα αποτελείται από στίχους και η Οδύσσεια από στίχους. Από τον 3ο αι. π.Χ. παρουσιάζονται χωρισμένες σε 24 ραψωδίες: Α-Ω: η Ιλιάδα α-ω: η Οδύσσεια


Κατέβασμα ppt "Όμηρος Ιλιάδα Οδύσσεια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google