Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Κωστής Χαρδαλιάς, Νοσηλευτής MSc Πληροφορική Υγείας

2 «Εισαγωγή(1/2)» Οι Εθνικοί, Πολιτειακοί και οι Τοπικοί Παροχείς Υπηρεσιών Υγείας και Χάραξης Πολιτικής Υγείας, διαθέτουν αυξανόμενους οικονομικούς πόρους: Για την βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης Για την πρόσβαση στην υγείας στους πολίτες Για την εξέλιξη της θεραπείας Παρόλα αυτά όμως, παρά την όποια βελτίωση, οι Διαφορές στους Δείκτες Υγείας, εμμένουν μεταξύ Εθνικών και Φυλετικών Μειονοτήτων.

3 «Εισαγωγή(2/2)» Οι δημογραφικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, ενισχύουν την σημασία των φυλετικών και εθνικών διαφορών. Στην υγεία και στην υγειονομική περίθαλψη. Τα υψηλά ποσοστά γεννητικότητας και η μετανάστευση των ομάδων φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων, είναι δείκτες της αυξανόμενης ποικιλομορφίας, που θα συνεχιστεί στο μέλλον. Η καινοτόμος και πολιτιστικά ικανή υγειονομική περίθαλψη, οι προσπάθειες δημόσιας υγείας και τα προγράμματα περίθαλψης, παρουσιάζουνε υποσχέσεις για την βελτίωση της υγείας, την μεταβολή του τρόπου ζωής και των φυλετικών συμπεριφορών. Όλα τα παραπάνω έχουνε οδηγήσει στις φυλετικές και εθνικές διαφορές της υγείας.

4 «ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ» Ορίζονται ως, οι διαφορές στην κατάσταση της υγείας ή στην υγειονομική περίθαλψη που εμφανίζονται κατά το φύλο, τη φυλή ή το έθνος, την εκπαίδευση ή το εισόδημα, την «ανικανότητα», την γεωγραφική θέση ή το «σεξουαλικό προσανατολισμό». Επίσης, ορίζεται ως μια διαφορά που παρουσιάζεται σε συγκεκριμένο πληθυσμό με παρουσία της ασθένειας, με παρουσία της ασθένειας, των εκβάσεων υγείας ή της πρόσβασης στο σύστημα υγείας.

5 «ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ» Η «φυλή» είναι μία κοινωνική ορολογία, που ταξινομεί ένα άτομο ή μια ομάδα βάσει τα ανατομικά και φυσικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, ειδικότερα εκ του χρώματος του δέρματος. & Το «έθνος» είναι μια πολιτισμική ετυμολογία που ταξινομεί τις ομάδες των ανθρώπων, με βάση την γεωγραφική προέλευση, την γλώσσα ή την πολιτιστική ομοιότητα τους, στον κόσμο.

6 «ΠΟΣΟΣΤΑ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ»
Οι φυλετικές και εθνικές μειονότητες φέρουν δυσανάλογο φορτίο σε ότι αφορά στην ασθένεια στους σκόπιμους και ακούσιους τραυματισμούς και σε άλλες συνθήκες υγείας. Επιπλέον, οι φυλετικές και εθνικές εκβάσεις μειονότητες, συνδέονται με (διάφορες και ποικίλες) εκβάσεις στην υγεία. Οι υπηρεσίες διευθύνουν την επιτήρηση και συντάσσουν εκθέσεις νοσηρότητας και θνησιμότητας, σχετικά με τις διαφορές υγείας, σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες. Οι πηγές στοιχείων ελέγχουν τις διαφορές της υγείας συμπεριλαμβανομένου: α.) κρατικά αρχεία στατιστικών ζωτικής σημασίας β.) στοιχεία νοσοκομείων γ.) στοιχεία χρήσης υπηρεσιών υγείας από τα ασφαλιστικά κέντρα και δ.) εθνικές έρευνες

7 «Ασθενειεσ τησ Καρδιασ»
Οι ασθένειες της καρδιάς (συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων), είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, στις ανεπτυγμένες & σύγχρονες κοινωνίες. Ακόμα και αν οι «δείκτες θνησιμότητας» έχουν μειωθεί αισθητά, υφίστανται ανόμοια ποσοστά όταν επιδέχονται σύγκριση, αναμεταξύ όλων των φυλετικών/ομάδων.

8 «Καρκινοσ» Μέχρι πρότεινος, είχανε προσδιοριστεί «φυλετικές διαφορές υγείας» στην εμφάνιση των ασθενειών του καρκίνου. Σήμερα, πλέον όμως λόγω της «ποιοτική αλλαγής» των συνθηκών ζωής, τα ποσοστά εμφάνισης και δράσης-ανάδρασης του καρκίνου είναι πλέον υπερβολικά αυξημένα. Ενώ, δεν υφίστανται πλέον καθόλου οι όποιες «διαχωριστικές/καθοριστικές γραμμές» εμφάνισης των καρκινικών νόσων στον γενικότερο-παγκόσμιο πληθυσμό. Οι υψηλότερες εμφανίσεις του καρκίνου οφείλονται, στην καθυστερημένη θεραπεία καθώς και στην ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη. Οι προτεραιότητες για το έθνος περιλαμβάνουν, τις επεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες για την μείωση των διαφορών υγείας, την αύξηση των εξετάσεων καρκίνου, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την θεραπεία σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες.

9 «Διαβητησ Τυπου ΙΙ» Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, στις προηγμένες χώρες. Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, αιτία νεφρικής ανεπάρκειας και αιτία ακρωτηριασμού των άκρων. Εξαιτίας των αυξήσεων στα ποσοστά διαβήτη για όλες τις κοινωνικές ομάδες, τα ποσοστά επίπτωσης και θνησιμότητας είναι αυξημένα.

10 «Ιοσ τησ Ανεπαρκειασ Αντισωματων»
Οι επεμβάσεις της δημόσιας υγείας για να προλάβουν την μόλυνση από «hiv» και να μειώσουν την θνησιμότητα από «AIDS» σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες, πρέπει να περιλαμβάνουν διεπιστημονικές και πολυτομεακές οργανώσεις, που περιλαμβάνουν και νοσηλευτές δημόσιας υγείας.

11 «Πετρογενετικεσ Διαφορεσ Υγειασ(1/3)»
«Πετρογενετικεσ Διαφορεσ Υγειασ(1/3)» Οι πετρογενετικές διαφορές υγείας, όπως τα ποσοστά χαμηλού βάρους γέννησης και θνησιμότητας των βρεφών, είναι πιο επικρατούσες στα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες ειδικής κοινωνικής & φυλετικής κατηγορίας. Ένα σύνθετο σύνολο παραγόντων προκαλεί την βρεφική θνησιμότητα, μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν την κοινωνική και δημογραφική κατάσταση, τις επικίνδυνες συμπεριφορές υγείας, τη μητρική κατάσταση, τις κολπικές μολύνσεις και την καθυστερημένη αναζήτηση της προγεννητικής φροντίδας.

12 «Πετρογενετικεσ Διαφορεσ Υγειασ(2/3)»
«Πετρογενετικεσ Διαφορεσ Υγειασ(2/3)» Με την εξέταση των προαναφερθέντων αιτιών διαφορών στα ποσοστά ανάλογα με την φυλή και το έθνος, οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας δύναται να αυξήσουν τα ποσοστά υγείας των βρεφών . Επιπλέον, μπορούν να ερευνήσουν τις επεμβάσεις για να μειώσουν αυτές τις διαφορές, έτσι ώστε να βελτιώσουν την γενική υγεία των παιδιών. Ταυτόχρονα, οι δείκτες θνησιμότητας των βρεφών συνδέονται με την εξάλειψη των εθνικών και φυλετικών διαφορών υγείας.

13 «Πετρογενετικεσ Διαφορεσ Υγειασ(3/3)»
«Πετρογενετικεσ Διαφορεσ Υγειασ(3/3)» Οι αιτίες των διαφορών υγείας, στα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας είναι σύνθετες. Κανένας παράγοντας είτε περιβαλλοντικός, είτε του συστήματος υγείας, είτε συμπεριφοράς υγείας δεν μπορεί πλήρως να εξηγήσει τις αιτίες Πριν από τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των επεμβάσεων για να εξετάσουν τις περιγεννητικές διαφορές υγείας, οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας πρέπει να καταλάβουν και να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά πληθυσμών, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις συμπεριφορές υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτούς τους καθοριστικούς παράγοντες αυτών των διαφορών.

14 «Θεωρητικο Πλαισιο των Παραγοντων που Επηρεαζουν τησ Εκβασεισ Υγειασ των Φυλετικων & Εθνικων Μειονοτητων(1/2)» Οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι ερευνητές, οι επιδημιολόγοι και οι παροχείς υπηρεσιών υγείας (συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών), έχουν προσδιορίσει πολλούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στις διαφορές υγείας. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν την κοινωνικοοικονομική θέση, τις πολιτιστικές πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και υγείας, τη διάκριση και το θεσμικό ρατσισμό και την πρόσβαση & την χρησιμοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης. Παρέχουν ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις διαφορές υγείας των εθνικών και των φυλετικών μειονοτήτων.

15 «Θεωρητικο Πλαισιο των Παραγοντων που Επηρεαζουν τησ Εκβασεισ Υγειασ των Φυλετικων & Εθνικων Μειονοτητων(2/2)» Οι ερευνητές περιγράφουν πως τα χαρακτηριστικά πληθυσμών, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι συμπεριφορές υγείας συμβάλλουν στις εκβάσεις της υγειονομικής περίθαλψης. Η γνώση αυτών των παραγόντων βοηθά καταλυτικά τις εκβάσεις της νοσηλευτικής δημόσιας υγείας, για να εξαλείψει τις σημειωτέες διαφορές υγείας.

16 «Αποτελεσματα για την υγεια»
Οι εκβάσεις είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, η χρησιμοποίηση αυτών των υπηρεσιών υγείας και η ικανοποίηση των πελατών-ασθενών. Με βάσει τις εκθέσεις εθνικής πολιτικής, οι εκβάσεις υγείας πρέπει να περιλαμβάνουν και άλλους παράγοντες επίσης. Οι εκβάσεις υγείας για τις φυλετικές και εθνικές μειονότητες, περιλαμβάνουν την νοσηρότητα και τους δείκτες θνησιμότητας, την επίπτωση των γεγονότων υγείας και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας και την ικανοποίηση με τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η αποβολή των φυλετικών και εθνικών διαφορών καθορίζεται από τις εθνικές εκθέσεις επιτήρησης, τις επιδημιολογικές μελέτες, τη χρηματοδότηση της έρευνας, τις εκθέσεις των νοσοκομείων, τα ληξιαρχεία υγείας και τις εθνικές έρευνες.

17 «Χαρακτηριστικα Πληθυσμου(1/3)»
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού αλληλεπιδρούν με: τους περιβαλλοντικούς παράγοντες τους παράγοντες του συστήματος υγείας τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές υγείας, που επηρεάζουν τα αποτελέσματα στην υγεία Οι εθνικές και φυλετικές ανισότητες στην υγεία προέρχονται από περίπλοκες αλληλεπιδράσεις αυτών των παραγόντων Μεταξύ των χαρακτηριστικών του πληθυσμού, υπάγονται: οι προδιαθεσιακοί παράγοντες οι ανάγκες και Οι δυνατότητες

18 «Χαρακτηριστικα Πληθυσμου(2/3)»
Στους προδιαθεσιακούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η ηλικία, η φυλή και το έθνος. Τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δομής (όπως η εκπαίδευση, η εργασία και η κοινωνική υποστήριξη) Και τα πιστεύω σχετικά με την υγεία (όπως οι αξίες και οι συμπεριφορές). Στις δυνατότητες περιλαμβάνονται τα οικογενειακά και ατομικά έσοδα, η ασφάλεια υγείας, η πρόσβαση στην υγεία και οι συνήθεις πηγές φροντίδας, το προσωπικό υγείας και οι εγκαταστάσεις στην κοινότητα. (Οι Ανάγκες αντιλαμβάνονται και αξιολογούνται για τις υπηρεσίες υγείας) Οι αντιλαμβανόμενες ανάγκες περιλαμβάνουν τις ατομικές, ομαδικές και κοινοτικές αντιλήψεις για την κατάσταση υγείας, την λειτουργία υγείας, την προσήλωση και τις ανάγκες για τις ανάγκες για την υγεία

19 «Χαρακτηριστικα Πληθυσμου(3/3)»
«Ως βασικό και τελικό συμπέρασμα φαίνεται ότι, τα εξωτερικά περιβάλλονται καθώς και τα συλλογικά υγειονομικά συστήματα, έχουν συμβάλλει πολύ στις φυλετικές και εθνικές διαφορές της υγειονομικής περίθαλψης»

20 «Περιβαλλοντικοί ΠαράγοντεΣ»
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες του συστήματος φροντίδας υγείας είναι αυτοί που ασκούν επιρροή στην πρόσβαση, στην διαθεσιμότητα και στην αποδοτικότητα από τις υπηρεσίες υγείας. Οι εξωτερικοί παράγοντες και το περιβάλλον των υπηρεσιών υγείας, συλλογικά έχουν συνεισφέρει στην μείωση των φυλετικών και εθνικών ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τις ανόμοιες εκβάσεις υγείας και ενδεχομένως τις εθνικές και φυλετικές διαφορές στην περίθαλψη.

21 «Συμπεριφορεσ Υγειασ»
Οι συμπεριφορές υγείας περιλαμβάνουν τις προσωπικές πρακτικές υγειονομικής παρέμβασης και την χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών. Οι προσωπικές (κακές) πρακτικές υγείας περιλαμβάνουν, το κάπνισμα, την χρήση ουσιών, την σωματική δραστηριότητα, το υπερβολικό βάρος & την παχυσαρκία, τις διατροφικές συνήθειες και τις σεξουαλικές συμπεριφορές.

22 «Χρήση Καπνου» Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες ασθένειας και θανάτου. Το κάπνισμα εκπροσωπεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου και την κύρια αιτία θανάτου σε ασθένειες όπως, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

23 «Καταχρηση Ουσιων» Το οινόπνευμα και η χρήση παρανόμων ουσιών συνδέονται με τις περισσότερες σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του HIV-AIDS. Επίσης, αναφέρεται ότι το οινόπνευμα και άλλες μορφές χρήσης ουσιών συνδέονται με τις παθήσεις του διαβήτη, το «aids» και την κίρρωση του ύπατος.

24 «Σωματικη Δραστηριοτητα»
Η κανονική σωματική δραστηριότητα, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής, είναι ουσιαστικός παράγοντας για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος και την παρεμπόδιση του πρόωρου θανάτου. Η κανονική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, της οστεοπόρωσης και του διαβήτη αντίστοιχα. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο και την απώλεια βάρους.

25 «Υπερβολικο Βαροσ και Παχυσαρκια»
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου σε πολλές αποστρέψιμες αιτίες θανάτου. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης του διαβήτη καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνων.

26 «Διατροφικεσ Συνηθειεσ»
Οι διαιτητικές πρακτικές (και γενικά) οι διατροφικές συνήθειες που δεν επιτρέπουν στα άτομα να πάρουν τις συνιστώμενες ποσότητες θρεπτικών ουσιών ανα ημέρα, προδιαθέτουν την πορεία ορισμένων ομάδων προς την κατεύθυνση της ασθένειας.

27 «Υπευθυνη Σεξουαλικη Συμπεριφορα»
Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που δεν περιλαμβάνουν την κατάλληλη προστασία, δύναται να οδηγήσουν στις απρομελέτητες εγκυμοσύνες και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες (π.χ. που περιλαμβάνουν και το VIH/aids) Η «αποχή» είναι η μόνη μέθοδος που φέρει την πλήρη προστασία. Τα προφυλακτικά δε, μπορούν να είναι αποτελεσματικά (πλήρως, μόνο) εάν χρησιμοποιούνται κατάλληλα και με συνέπεια.

28 «ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΉΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ(1/3)» Συγκεκριμένες Εκθέσεις με Ερευνητικό Χαρακτήρα έχουνε λάβει Χώρα, σε ένα παλαιότερο χρονικό πλαίσιο (λ.χ. η Έκθεση για Άνιση Φροντίδα: Αντιμετώπιση των Φυλετικών και Εθνικών Διαφορών στην Υγειονομική Περίθαλψη, η Έκθεση ΙΟΜ). Τα συμπεράσματα αυτών έδειξαν ότι, φυλετικές και εθνικές μειονότητες λάμβαναν χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, είχαν χειρότερες εκβάσεις υγείας. Εξαιτίας της εθνικής και φυλετικής διάκρισης σε πολλούς τομείς της ζωής.

29 «ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΉΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ(2/3)» Οι φυλετικές και εθνικές μειονότητες, είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν την φαρμακευτική θεραπεία, τις υγειονομικές υπηρεσίες και άλλες ιατρικές διαδικασίες.

30 «ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΉΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ(3/3)» Οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας που εργάζονται σε συνεργασία με τις οργανώσεις επαγγελματικών, κοινοτικών και υγειονομικών υπηρεσιών, είναι στις θέσεις κλειδί για την αξιολόγηση των φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων και να εφαρμοστούν τα αρχικά, τα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια μέτρα, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές υγείας.

31 «Στρατηγικεσ για την Μειωση των εθνικων & φυλετικων διαφορων στην υγεια»
Έχει προταθεί ένα πλαίσιο δημόσιας υγείας για τις διαφορές υγείας που περιλαμβάνει περιβαλλοντικούς ψυχοκοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, καθώς επίσης και συστήματα υγείας, για να καθοδηγήσει τις επεμβάσεις. Παραδείγματος χάριν, ένα «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών» στοχεύει στις επεμβάσεις, ώστε να μειώσει τις ανόμοιες εκβάσεις υγείας που συνδέονται με διάφορες παθήσεις.

32 «Αξιολόγηση των Χαρακτηριστικων του Πληθυσμου(1/2)»
Η προδιάθεση, η ικανότητα και οι παράγοντες ανάγκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν τους νοσηλευτές δημόσιας υγείας, ώστε να αξιολογήσουν τα χαρακτηριστικά των πληθυσμών σε κίνδυνο. Οι παράγοντες προδιάθεσης που οι νοση/τες δ.υ. θα μπορούσαν να αξιολογήσουν, περιλαμβάνουν την υπάρχουσα κοινωνική δομή και την εκπαίδευση και απασχόληση των πληθυσμών εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

33 «Αξιολόγηση των Χαρακτηριστικων του Πληθυσμου(2/2)»
Στην αξιολόγηση των παραγόντων ικανότητας, οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας εστιάζουν στα κοινωνικά συστήματα υποστήριξης, το εισοδηματικό επίπεδο ή την κοινωνική/οικονομική κατάσταση και τη διαθεσιμότητα αναμεταξύ των εθνικών και φυλετικών πληθυσμών. Τέλος, είναι σημαντικό για τους νοσηλευτές δημόσιας υγείας, να αξιολογήσουν το φυλετικό και εθνικό επίπεδο ικανοποίησης και αποδοχής των υπαρχουσών πηγών πληροφοριών υγείας, της πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες και τα προγράμματα υγειονομικής αγωγής/προώθησης υγείας που στοχεύουν σε αυτούς.

34 «Συμμετοχή σε Έρευνα και Αξιολόγηση(1/2)»
Οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας στην θέση της υπεράσπισης της υγείας, μπορούν να επηρεάσουν στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των επεμβάσεων. Η συμμετοχή στην έρευνα, είναι μια μέθοδος που είναι επιτυχής, στους νοση/τες δ.υ. Η συμμετοχή στην έρευνα έχει γεφυρώσει τα χάσματα αναμεταξύ των «ηγετών δημόσιας υγείας», των εκπαιδευτικών και της κοινότητας. Γεγονός το οποίο και δημιούργησε περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των ομάδων και μεγαλύτερη κατανόησης των κοινοτικών αντιλήψεων. Μείωσε την προκατάληψη και τα στερεότυπα των εκτιμητών και βελτίωσε την εφαρμογή και αξιολόγηση των πρωτοβουλιών υγείας.

35 «Συμμετοχή σε Έρευνα και Αξιολόγηση(2/2)»
Δεδομένου ότι οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας προγραμματίζουν, εκτελούν και αξιολογούν τα προγράμματα υγείας για τις μειονότητες, η εκτίμηση των επιρροών στις διαφορές υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Η συνεργασία με τους παροχείς ιατρικών υπηρεσιών και με τις κοινότητες μειονότητας, είναι όλο και περισσότερο σημαντικοί στην επιτυχία των επεμβάσεων και της έρευνας της νοσηλευτικής δημόσιας υγείας.

36 «Διερεύνηση των Περιβαλλοντικών Παραγόντων(1/2)»
Οι παροχείς υπηρεσιών υγείας συχνά δεν εξετάζουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στην εξέταση των φυλετικών και εθνικών διαφορών υγείας. Οι περιορισμένοι διαθέσιμοι (κοινωνικοί και) περιβαλλοντικοί πόροι στους πληθυσμούς μειονότητας, επηρεάζουν τη συμμόρφωση στις συστάσεις του παροχέα υγειονομικής περίθαλψης.

37 «Διερεύνηση των Περιβαλλοντικών Παραγόντων(2/2)»
Οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας, που εργάζονται σε συνεργασία με τους παροχείς υπηρεσιών υγείας και τις αντιπροσωπείες δημόσιας υγείας, μπορούν να συνεργαστούν με τους κοινωνικούς συνηγόρους και τους κοινοτικούς φορείς αλλαγής για να ενημερώσουν τους διαμορφωτές δημόσιας πολιτικής για τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους και τους παράγοντες άγχους, που έχουν επιπτώσεις στην υγεία των μειονοτήτων. Οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας που εργάζονται σε συνεργασία με τις κοινωνικές και κοινοτικές ομάδες υγείας, μπορούν να εξετάσουν τους εξωτερικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους μέσω των αλλαγών ή των προσθηκών στις πολιτικές περιβαλλοντικής υγιεινής σε τοπικό, πολιτειακό και εθνικό επίπεδο.

38 «Βελτίωση τησ Πρόσβασησ στην Υγειονομική Περίθαλψη»
Πολλές φυλετικές/εθνικές μειονότητες στερούνται την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι καθυστερήσεις στην αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης, από τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες, συχνά προκαλούνται από περιορισμένη ή μηδενική ασφαλιστική κάλυψη. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στις διαφορές υγείας. Η ασφαλιστική κάλυψη για φυλετικές και εθνικές μειονότητες αυξάνει την πιθανή πρόσβαση στην προληπτική διάγνωση υγείας και την έγκαιρη θεραπεία των προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, ελλείψει της δημόσιας ή ιδιωτικής ασφάλειας υγείας, οι κοινότητες πρέπει να κινητοποιηθούν για να παρέχουν προγράμματα υγειονομική αγωγής και προώθησης υγείας, να διευθύνουν προγράμματα εξετάσεων υγείας και να υποβάλλουν αίτηση για την χρηματοδότηση, για την βελτίωση στην πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

39 «Επέκταση Υπηρεσιών Πνευματικήσ Υγείασ»
Η βελτίωση των υπηρεσιών πνευματικής υγείας είναι μια συνεργάσιμη προσπάθεια που περιλαμβάνει συνεργασίες με τους νοσηλευτές δημόσιας υγείας, τους παροχείς υπηρεσιών υγείας, τους σχολικούς νοσηλευτές, τους παροχείς υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τις ομάδες γειτονιάς και τις εθελοντικές οργανώσεις. Οι κοινοτικές οργανώσεις, οι εθελοντικοί και κοινωνικοί φορείς, τα τμήματα υπηρεσιών δημόσιας υγείας, τα νοσοκομεία και οι παροχείς ιατρικών υπηρεσιών είναι σε θέση να επεκτείνουν τις υπηρεσίες υποστήριξης πνευματικής υγείας για φυλετικές και εθνικές μειονότητες.

40 «Προώθηση Πολιτιστικά Κατάλληλων Υπηρεσιών(1/4)»
Η πολιτιστικά κατάλληλη φροντίδα δείχνει την σημασία του ρόλου του πολιτισμού στην ζωή όλων των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι παροχείς υπηρεσιών υγείας, πρέπει να γίνουν πολιτιστικά κατάλληλοι. Αυτή η πολιτιστική καταλληλότητα δίνει μια έμφαση στους ανθρώπους όλων των φυλετικών και εθνικών ομάδων. Η πολιτιστικά κατάλληλη φροντίδα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος των εκβάσεων φυσικής και πνευματικής υγείας.

41 «Προώθηση Πολιτιστικά Κατάλληλων Υπηρεσιών(2/4)»
Ο πολιτισμός αναφέρεται σε ολοκληρωμένες μορφές της ανθρώπινης συμπεριφοράς που περιλαμβάνουν την γλώσσα, την σκέψη, την επικοινωνία, τις ενέργειες, τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τους θεσμούς των φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων. Η καταλληλότητα υπονοεί την ικανότητα ενός ατόμου, φορέα ή προγράμματος να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών πεποιθήσεων, των συμπεριφορών και των αναγκών που παρουσιάζονται από τους πληθυσμούς και τις κοινότητες τους.

42 «Προώθηση Πολιτιστικά Κατάλληλων Υπηρεσιών(3/4)»
Η πολιτιστική καταλληλότητα είναι ένα σύνολο σύμφωνων συμπεριφορών, τοποθετήσεων και πολιτικών που αλληλοσυνδέονται ως σύστημα μεταξύ των επαγγελματιών. Και επιτρέπουν σε αυτό το σύστημα ή τους επαγγελματίες, να εργαστούν αποτελεσματικά στις διαπολιτισμικές καταστάσεις. Η γλωσσική ικανότητα είναι η ικανότητα μιας οργάνωσης και του προσωπικού της να επικοινωνεί με άτομα περιορισμένης ικανότητας επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα, ατόμων που είναι αναλφάβητα ή έχουν χαμηλές δεξιότητες βασικής εκπαίδευσης και βεβαίως και ατόμων με αναπηρία.

43 «Προώθηση Πολιτιστικά Κατάλληλων Υπηρεσιών(4/4)»
Αν και καμία ενιαία επέμβαση δεν μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές υγείας, η υποστήριξη της χρήσης των πολιτιστικά και γλωσσολογικά ικανών παροχέων υπηρεσιών υγείας, ως στρατηγική στην εξέταση φυλετικών και άλλων διαφορών υγείας εθνικής μειονότητας. Οι νοσηλευτές δημόσιας υγείας είναι ηγέτες στην παροχή της πολιτιστικά κατάλληλης φροντίδας στους πληθυσμούς φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων.

44 «Προώθηση των Υγιεινών Συμπεριφορών»
Οι συμπεριφορές κινδύνου για την υγεία είναι δείκτες των μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Η προώθηση υγείας και η υγειονομική αγωγή, που χρησιμοποιούν τις ερευνητικές συμμετοχικές μεθόδους, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτύξουν πολιτιστικά κατάλληλα και αποτελεσματικά μηνύματα υγείας για να προωθήσουν τις υγιείς συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που σχετίζονται με τα τρόφιμα και την διατροφή, την άσκηση, την σεξουαλική συμπεριφορά και τις συμπεριφορές που επιδιώκουν την υγεία.

45 «Παροχή Αρχικών Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Στρατηγικών Πρόληψησ»
Απαραίτητη η συμμετοχή των νοσηλευτών στις πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, τριτοβάθμιες στρατηγικές πρόληψης για την γεφύρωση των διαφορών υγείας εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων. Ο Αρχικός Στόχος Πρόληψης είναι η μείωση της ευαισθησίας και η επίπτωση των ασθενειών των συνθηκών υγιεινής ή των φτωχών εκβάσεων υγείας στις μειονότητες. Οι δευτεροβάθμιες στρατηγικές πρόληψης στοχεύουν στην έγκαιρη διάγνωση και στην έγκαιρη επέμβαση για να αποτρέψουν τους πρόωρους θανάτους, τις αναπηρίες ή τους τραυματισμούς. Οι τριτοβάθμιες στρατηγικές πρόληψης στοχεύουν στο να αποτρέψουν την περαιτέρω εξέλιξη ή επιδείνωση μιας ασθένειας, ή των προβλημάτων υγείας μέσα στους πληθυσμούς μειονότητας.

46 «Πρωτοβάθμιεσ Στρατηγικεσ Πρόληψησ»
Οι πρωτοβάθμιες επεμβάσεις πρόληψης περιέλαβαν δραστηριότητες αλλαγής των παραγόντων κινδύνου όπως η διατροφή και η διαχείριση του βάρους, η σωματική δραστηριότητα, διαχείριση άγχους και διακοπή του καπνίσματος.

47 «Δευτεροβάθμιεσ Στρατηγικεσ Πρόληψησ(1/2)»
Τα προγράμματα εξετάσεων (δευτεροβάθμιας πρόληψης) αποτελούν τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα (σ.σ. εφαρμοστικά μέτρα) δευτεροβάθμιας πρόληψης. Αυτά τα «εφαρμοστικά παραδείγματα» έχουν ως κάτωθι: Πολιτιστικά κατάλληλων και ευαίσθητων αξιολογήσεων Παροχή ετήσιων φυσικών εξετάσεων Εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων

48 «Δευτεροβάθμιεσ Στρατηγικεσ Πρόληψησ(2/2)»
Παροχή «Διαχείρισης Περίπτωσης» για τις οξείες και χρόνιες ασθένειες Εξέταση για «προβλήματα πνευματικής/ψυχικής υγείας» και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες άγχους Αναφορά των Παραγόντων Άγχους στις υπηρεσίες πνευματικής (ψυχικής) υγείας, για την παροχή βοήθειας στην κοινωνία, στην κοινότητα, στην οικογένεια Συνεργασία με τις κοινοτικές ομάδες, στα προγράμματα εξετάσεων Εκπαίδευση των πληθυσμών μειονότητας στους κινδύνους για την υγεία, και τις συμπεριφορές που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες Αναζήτηση πόρων υγείας για μαζική εξέταση στις κοινότητες μειονοτήτων

49 «Τριτοβάθμιεσ Στρατηγικεσ Πρόληψησ»
Εν κατακλείδι, η εστίαση των τριτοβάθμιων στρατηγικών πρόληψης είναι στην διαχείριση των συμπτωμάτων, στην παροχή αποτελεσματικής θεραπείας καθώς και στην παρεμπόδιση των όποιων περαιτέρω επιπλοκών. Τέλος, στις φυλετικές και εθνικές μειονότητες, οι τριτοβάθμιες στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν την διαχείριση της περίπτωσης, τι πολιτιστικά κατάλληλες επεμβάσεις, τη διαχείριση της πίεσης, τις θεραπευτικές επικοινωνίες και τις ετήσιες προληπτικές επισκέψεις υγείας, για άλλες συνθήκες υγείας και υγιεινής

50 «ε υ χ α ρ ι σ τ ω π ο λ υ»


Κατέβασμα ppt "«ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google