Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ- Fraudulent Claims

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ- Fraudulent Claims"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ- Fraudulent Claims
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΜΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ- Fraudulent Claims ΣΚΑΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: Δίκαιο της Θαλάσσιας Ασφάλισης ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δ. Χριστοδούλου, Ε. Κινινή

2 Ασφαλιστική απάτη: η πρόκληση της ασφαλιστικής περίπτωσης από τον λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο ή τον δικαιούχο του ασφαλίσματος με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους. Βασική υποχρέωση του λήπτη της ασφάλισης – αρχή καλής πίστης που διέπει την ασφαλιστική σύμβαση  μη πρόκληση του κινδύνου Εξαίρεση της κάλυψης  υπαίτια πραγματοποίηση της ασφαλιστικής περίπτωσης τόσο στην ασφάλιση ζημιών όσο και στην ασφάλιση προσώπων (Αρ. 7 παρ. 5 ν. 2496/97).

3 Αρ. 274 ΚΙΝΔ «ο ασφαλιστής δεν απαλλάσσεται εκ μόνου του γεγονότος ότι αι απώλειαι και αι ζημίαι οφείλονται εις υπαιτιότητα του πλοιάρχου, του πληρώματος ή άλλων προσώπων» Αρ. 7 παρ. 5 ν. 2496/97 Στην ασφάλιση ζημιών: αν η επέλευση της ασφαλιστικής περίπτωσης οφείλεται σε δόλο ή βαριά αμέλεια  ο ασφαλιστής απαλλάσσεται της υποχρέωσης προς καταβολή ασφαλίσματος. Στην ασφάλιση προσώπων: αν η επέλευση της ασφαλιστικής περίπτωσης οφείλεται σε δόλο  ο ασφαλιστής απαλλάσσεται της υποχρέωσης προς καταβολή ασφαλίσματος. Ο ασφαλιστής δικαιούται μόνο το δεδουλευμένο ασφάλιστρο.

4 MIA 1906 δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για την ασφαλιστική απάτη  κριτήριο για το χαρακτηρισμό μιας απαίτησης ως δόλιας είναι η υποχρέωση του αρ. 17 της υπέρτατης καλής πίστης. Ρύθμιση μέσω ρητρών. IA 2015 αρ. 12  δικαιώματα σφαλιστή σε περίπτωση ασφαλιστικής απάτης. Ωστόσο τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό μιας απαίτησης ως δόλιας μέσω του Common Law.

5 Μορφές ασφαλιστικής απάτης:
επίκληση απώλειας ή βλάβης που δεν έχει επέλθει στην πραγματικότητα- National Oilwell (UK) Ltd v. Davy Offshore Ltd [1993] απαίτηση ασφαλισμένου κατά ασφαλιστή μεγαλύτερη από την πραγματική απώλεια ή ζημία ο ασφαλισμένος εκ των υστέρων ανακαλύπτει ότι η ζημία είναι μικρότερη στην πραγματικότητα αλλά δεν το αποκαλύπτει στον ασφαλιστή ο ασφαλισμένος έχει πράγματι υποστεί απώλεια ή ζημία αλλά τα μέσα που χρησιμοποιεί για να την αποδείξει είναι δόλια – Agapitos v. Agnew ( The Aegeon) [2002] παράβαση συμβατικού όρου από ασφαλισμένο, την οποία αποκρύπτει προς στήριξη της απαίτησής του (breach of warranty or duty of good faith)

6 Για να έχω ασφαλιστική απάτη:
ο ασφαλισμένος πρέπει να ενεργεί με δόλο ή βαριά αμέλεια (dishonestly)  Lord Hershell in Deny v. Peek [1989] “…fraud is proven when it is shown that a false representation has been made knowingly, or without belief in its truth, or recklessly, careless whether it be true or false” . Ο ασφαλιστής έχει το β.α. της αναλήθειας του ισχυρισμού του ασφαλισμένου. test of materiality- how serious is the claim in relation to the entire claim

7 Δικαιώματα ασφαλιστή σε περίπτωση απάτης (αρ. 12 IA 2015)
ο ασφαλιστής απαλλάσσεται της υποχρέωσης προς καταβολή ασφαλίσματος. ο ασφαλιστής μπορεί να αναζητήσει από τον ασφαλισμένο κάθε ποσό που έχει καταβληθεί για την συγκεκριμένη απαίτηση. ο ασφαλιστής μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση ασφάλισης ειδοποιώντας τον ασφαλισμένο  Η καταγγελία ενεργεί από την ημέρα της αναγγελίας της δόλιας απαίτησης  Η καταγγελία δεν επηρεάζει δικαιώματα και υποχρεώσεις των μερών από τη σύμβαση που αφορούν προηγούμενες απαιτήσεις (αρ. 12 παρ. 3). Σε περίπτωση καταγγελίας ο ασφαλιστής δεν υποχρεούται να επιστρέψει το ασφάλιστρο.

8 Ακόμη και αν η απάτη αφορά μέρος μόνο της απαίτησης ο ασφαλιστής απαλλάσσεται από την καταβολή ασφαλίσματος για όλη την απαίτηση. Lord Hoffmann in The Star Sea “ if the fraud is successful then I will gain, if it is unsuccessful, I will lose nothing”

9 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Bennett Howard, Law of Marine Insurance, 2nd ed., OUP 2007 Gürses Ozlem, Marine Insurance Law, 2nd ed., Routledge 2017 Σταυρόπυλος Σταυρος, Ερμηνεία Εμπορικού & Ναυτικού Δικαίου, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1986 Καμβίσης Δημήτριος, Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο, Εκδ. Αντ. Ν. Σακκουλα, 1982

10 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ- Fraudulent Claims"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google