Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεραπευτική προσέγγιση του ειδικού άγχους βασισμένου σε προβλήματα υγείας Προσωπικότητα, συγκινήσεις, και υγεία Οι ψυχολογικοί παράγοντες περιλαμβάνονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεραπευτική προσέγγιση του ειδικού άγχους βασισμένου σε προβλήματα υγείας Προσωπικότητα, συγκινήσεις, και υγεία Οι ψυχολογικοί παράγοντες περιλαμβάνονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεραπευτική προσέγγιση του ειδικού άγχους βασισμένου σε προβλήματα υγείας Προσωπικότητα, συγκινήσεις, και υγεία Οι ψυχολογικοί παράγοντες περιλαμβάνονται στην πρόκληση και στη θεραπεία πολλών ασθενειών του σώματος. Ανακαλύπτουμε, επιστημονικά, αυτές ακριβώς τις συνδέσεις αν και η κινεζική ιατρική βασίστηκε σε αυτήν την ιδέα πριν 3000 έτη. Ο αντίκτυπος των συγκινήσεών στη φυσική υγεία καλείται ιατρική "νους-σώμα"  ψυχοσωματική (Siegel, 1989). Αρχίζουμε ακριβώς να μαθαίνουμε για τις συγκινήσεις που επηρεάζουν το σώμα μας, π.χ. οι σεξουαλικά κακομεταχειρισμένες γυναίκες αναπτύσσουν έναν μικρότερο ιππόκαμπο (που περιλαμβάνεται στη μνήμη).

2 Η Ψυχοθεραπεία και η αυτοβοήθεια, εάν είναι αποτελεσματικές,
ενθαρρύνουν τις φυσικές αλλαγές αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που επιτελούνται αυτές οι αλλαγές, αλλά, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένα "φάντασμα" στο σώμα. Τι σημαίνει "φάντασμα στο σώμα";

3 Σημαίνει, ότι πραγματικά, τα φυσικά γεγονότα πραγματοποιούν
Σημαίνει, ότι πραγματικά, τα φυσικά γεγονότα πραγματοποιούν ή μεσολαβούν σε αυτές τις συνδέσεις νου-σώματος. Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι καμία σκέψη, κανένα συναίσθημα και καμία διανοητική αλλαγή δεν εμφανίζονται, χωρίς κάποια φυσική αλλαγή στο σώμα. Παραδείγματος χάριν, όταν αποδυναμώνεται η μακροπρόθεσμη πίεση, ένα όργανο του σώματος, όπως η καρδιά, η πίεση, είναι φυσικά παρόντα για μήνες με κάποια μορφή στον εγκέφαλο (αναπαράσταση), στο νευρικό σύστημα και στο αποδυναμωμένο όργανο.

4 όταν βελτιώνεται προοδευτικά μια συζήτηση
Επιπλέον, όταν βελτιώνεται προοδευτικά μια συζήτηση στη Ψ/θεραπεία ή η χρήση μιας μεθόδου αυτοβοήθειας ή κάποιας φυσικής κατάστασης, ο μηχανισμός αλλαγής μεταξύ της συζήτησης (ή της μεθόδου) και της ασθένειας πραγματοποιείται φυσικά "κάπου" μέσα στο σώμα. Τα νεύρα που συνδέονται με την αλλαγή σκέψεων στον εγκέφαλο, τα μηνύματα στέλνονται στο νευρικό σύστημα, οι όροι της αλλαγής μυών, ροή ορμονών, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιούν ή διακόπτουν, κ.λπ.... Δεν υπάρχει κάποιος μυστικός, μαγικός (;) διάδρομος εδώ; Το «μυστήριο άλμα» (Freud).

5 Μπορεί να φαίνεται κάπως μαγικό σε μας
όταν είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε τις σκέψεις μας, δηλαδή, τη νευρωνική δράση, που μπορεί στη συνέχεια να έχει επιπτώσεις στα συναισθήματά μας, έπειτα στη φυσική υγεία, έπειτα στη ψυχολογική υγεία, κ.λπ.... Αλλά κάθε δράση έχει ένα φυσικό συστατικό (κάποια αναπαράσταση/ φάντασμα) και είναι νόμιμη και ενδεχομένως κατανοητή. Η άποψη ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι ένα δευτερεύον ζήτημα της ιατρικής ή της ιατρικής φροντίδας, γνωρίζουμε σήμερα ότι όλο και περισσότερο εξετάζεται το θέμα μέσα από την έρευνα και την κλινική πράξη.

6 είναι συμπεριφοριστικοί:
Γνωρίζουμε ήδη αυτό: οι επτά κορυφαίοι κίνδυνοι υγείας είναι συμπεριφοριστικοί: το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση τροφής, η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, οι τραυματισμοί, η αυτοκτονία, η βία και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Επτά από τις εννέα κύριες αιτίες του θανάτου, όπως, π.χ. τα τροχαία ατυχήματα, έχουν σημαντικά συμπεριφοριστικά συστατικά.

7 Η υγεία είναι ένα σύνθετο θέμα
και οι σύγχρονοι επαγγελματίες υγείας επιδιώκουν την κατανόηση του αρρώστου και από τις δυο πλευρές: τη διανοητική και φυσική υγεία. Οι αλλαγές αυτές το πεδίο της ιατρικής και της ψυχολογίας απαιτούν ένα νέο επάγγελμα που να θεραπεύει και τα ψυχολογικά/προβλήματα σχέσης και φυσικές ασθένειες. Ίσως πρέπει να αυτοματοποιήσουμε την αρχική ψυχολογική/ιατρική διαγνωστική αξιολόγηση, έτσι ώστε η καθεμία μπορεί εύκολα να πάρει ένα μερίδιο ελέγχου με το μέρος της. Ίσως ο καθένας πρέπει επίσης να εκπαιδευτεί έτσι ώστε η αυτοδιάγνωση και αυτοφροντίδα να είναι πιο λεπτομερείς και αποτελεσματικές.

8 Το 1995 από μια μελέτη του Terman
σε αρρώστους με διάφορες φυσικές ασθένειες, διαπίστωσε ότι: μερικοί είχαν περάσει μια ψυχική ταλαιπωρία από το διαζύγιο των γονέων τους ως παιδιά (μέχρι και πριν από 21) ή/και πέρασαν από ένα διαζύγιο οι ίδιοι ως ενήλικοι. Αυτό μπορεί να μικρύνει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα έτη! Επιπλέον, ορισμένα γνωρίσματα προσωπικότητας, όπως η ευσυνειδησία εναντίον της ανευθυνότητας, συσχετίζονται επίσης με την δύναμη και με τη μακροζωία (Friedman, 1995). Οι παράγοντες της έντασης/πίεσης και της προσωπικότητας επηρεάζουν τον παράγοντα καλή υγεία. Αλλά και οι παράγοντες άσκηση-διατροφής δεν είναι δευτερεύοντες στη ζωή του ατόμου και συνυπολογίζονται στην διατήρηση της καλής υγείας.

9 Οι μη υποβληθέντες σε Ψ/θεραπεία ασθενείς
Επιπλέον, Σε μια έρευνα, σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα διαπιστώθηκε ότι το 10% των ασθενών είχε χρόνια ανησυχία και ένταση που δεν είχε αντιμετωπιστεί (15% είχε αντιμετωπιστεί με Ψ/Θεραπεία για το άγχος τους). Οι μη υποβληθέντες σε Ψ/θεραπεία ασθενείς με χρόνιο άγχος (80%) επίσης, είχαν μη επεξεργασμένη κατάθλιψη: είχαν υποστεί χαρακτηριστικές απογοητεύσεις και γενικά δυσκολία να λειτουργήσουν με υγεία και ευημερία, με συνέπεια να χρησιμοποιούν ένα υψηλό επίπεδο πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης (Fifer, et Al, 1994). Η επιστήμη δεν μπορεί να υπολογίσει ακόμα πόσα από τα εκατομμύρια των μη επεξεργασμένων ψυχολογικών αναταραχών μας κοστίζουν σε υγεία.

10 Η σύγχρονη άποψη είναι:
Η σύγχρονη άποψη είναι: εάν μπορούμε να εκφράσουμε τις συγκινήσεις μας, που μιλούν ανοιχτά ή που εκφράζουν προς τα έξω τα συναισθήματά μας, μπορούμε μερικές φορές να βελτιώσουμε την υγεία μας. Εάν μπορούμε να χαλαρώσουμε, να αφεθούμε, να αγγιχτούμε από τους άλλους, ή να καθιερώσουμε τις θερμές σχέσεις φροντίδας από και για τους άλλους. Οι καρδιακές παθήσεις έχουν αντιστραφεί με τη διατροφή, την άσκηση, την περισυλλογή, και μια ομάδα υποστήριξης. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που ακολούθησαν πρόγραμμα ψυχοθεραπείας σε ομάδα υποστήριξης έζησαν δύο φορές περισσότερο από παρόμοιες γυναίκες που δεν ήταν σε καμιά ομάδα υποστήριξης.

11 Μεταξύ 10% και 30% των διαγνωσθέντων ασθενών
Χρειαζόμαστε την ανθρώπινη επαφή, με την ζούμε περισσότερο, π.χ. οι παντρεμένοι ασθενείς με καρκίνο επιζούν περισσότερο από τους ανύπανδρους. Βέβαια, μην παίρνουμε την ιδέα ότι η χαλάρωση και η ενθαρρυντική ανθρώπινη επαφή μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο ή να καθαρίσουν μια παρεμποδισμένη αρτηρία. Μεταξύ 10% και 30% των διαγνωσθέντων ασθενών με ψυχολογικές διαταραχές βρίσκεται να υπάρχει, αργότερα, ένα φυσικό ή νευρολογικό πρόβλημα (Bondi, 1992). Αυτό δίνει έμφαση στην ανάγκη για τις παραπομπές από τους ψυχοθεραπευτές στους ειδικούς γιατρούς. Επιπλέον, οι παθολόγοι πρέπει να παραπέμψουν πολλούς από τους ασθενείς τους στους ειδικούς της ψυχικής υγείας. Για δεκαετίες οι οικογενειακοί παθολόγοι έχουν υπολογίσει ότι 2/3 όλων των ασθενειών θεραπεύουν είναι ψυχογενή, δηλ. προκαλούμενα από τους ψυχολογικούς παράγοντες ή την πίεση. Έχει διαπιστωθεί ότι η πίεση συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, τα προβλήματα αναπνοής, τα ατυχήματα, την κίρρωση του συκωτιού, την αυτοκτονία, και πολλές άλλες που θεωρούνται κύριες αιτίες του θανάτου.

12 ενδείξεις στις φυσικές διαταραχές, αλλά ο πόνος και η κούραση
Οι φυσικές παραπομπές μπορούν να είναι ενδείξεις στις φυσικές διαταραχές, αλλά ο πόνος και η κούραση μπορούν να είναι ενδείξεις στα ψυχολογικά προβλήματα. Ο πόνος είναι εξίσου δριμύς, ανεξάρτητα από εάν η αιτία είναι φυσική ή ψυχολογική. Λειτουργεί και τους δύο τρόπους: η πίεση προκαλεί τα φυσικά προβλήματα και οι φυσικές συγκινήσεις αιτία παραγόντων, π.χ. οι ορμόνες που προκαλούν την ένταση, οξυθυμία, θλίψη, κ.λπ.

13 παίρνουμε όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για αυτό.
Ο Ιπποκράτης, 400 π.χ. σκεπτόμενος, θεώρησε ότι ορισμένα προσωπικά-συναισθηματικά γνωρίσματα αφορούσαν συγκεκριμένες ασθένειες. Σήμερα, παίρνουμε όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για αυτό. Οι άνθρωποι που είναι περισσότερο επιρρεπής στον καρκίνο έχουν την τάση να πιέζονται ή/και είναι πεσιμιστές. Καταστέλλουν την ανησυχία και τα εχθρικά συναισθήματά τους, αποφεύγουν τη σύγκρουση, ενεργούν ως υπερβολικά ασθενείς και αισθάνονται μάταιοι πολύ σε καταστάσεις στεναχώριας, αισθάνονται εγκαταλειμμένοι σε σημαντικές σχέσεις ή στην εργασία, και ακριβώς δεν χειρίζονται την πίεση καλά (Temoshok, 1992).

14 ή αγανακτούν και απομακρύνουν τέτοιους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι επιρρεπείς στις καρδιολογικές παθήσεις τείνουν να είναι ανυπόμονοι και επιθετικοί αλλά μερικές φορές αποφεύγουν το θυμό τους ανοιχτά γιατί έχουν ενοχληθεί επανειλημμένα από την απομάκρυνση των άλλων που τους αντιτάσσουν ή αγανακτούν και απομακρύνουν τέτοιους ανθρώπους. Είναι καχύποπτοι, κυνικοί. δύσπιστοι και έχουν το αίσθημα ότι κανένας δεν τους φροντίζει. Προσπαθούν συχνά να φεύγουν μακριά από κάποιον που πιστεύουν ότι τους έχει βλάψει ή έχει απογοητεύσει (Eysenck, 1988). Η εμφάνιση του καρκίνου σε άτομα επιρρεπή καρδιολογικών νοσημάτων τα κάνει να αισθάνονται ανήσυχα και έντρομα. Πολλά τραυματικά γεγονότα έχουν συμβεί στη ζωή τους που σκέφτονται ότι ήταν ανίκανοι να αποτρέψουν.

15 ή το επιρρεπές πρόσωπο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον,
Μερικές απλές ερωτήσεις για αυτά τα γνωρίσματα μπορούν υποθετικά να προσδιορίσουν τον καρκίνο ή το επιρρεπές πρόσωπο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ο Eysenck επισημαίνει ότι εκείνη η ψυχοθεραπεία -και θα πρόσθετα ίσως την αυτοβοήθεια – μπορεί να αλλάξει αρκετά την προσωπικότητα ενός ατόμου και ότι η σοβαρή ασθένεια μπορεί να αποτραπεί θαυμάσια! Ο Eysenck (1988) και ο Ronald Grossarth-Maticek παρείχαν "τη θεραπεία" με σκοπό να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να μάθουν να χαλαρώνουν και να χειρίζονται την πίεση, να υπερνικούν την παθητική-εξαρτώμενη φύση τους, και να έχουν το μεγαλύτερο κέρδος του αυτοελέγχου.

16 για να εκφράζουν και να απελευθερώνουν τα ενδόμυχα συναισθήματα, και
Και τα δύο είδη ασθενών "του κινδύνου" διδάχθηκαν για να χαλαρώνουν και να υπερνικούν τους φόβους τους (μέσω της απευαισθητοποίησης), για να είναι με βεβαιότητα πιο κατηγορηματικοί, λιγότερο μηδενιστές και επιθετικοί, για να θεωρηθούν ως ικανοί και περισσότεροι πραγματικοί και να ελέγχουν την παθητική-εξαρτώμενη ή ανίσχυρη στάση τους για να εκφράζουν και να απελευθερώνουν τα ενδόμυχα συναισθήματα, και για να ξέρουν πώς να χειριστούν τις δυσκολίες της ζωής τους.

17 Η ατομική Ψ/θεραπεία περιέλαβε 30 ώρες,
αλλά, δοκιμάστηκαν, επίσης σε ομάδες και η βραχεία Ψ/θεραπεία που διαρκεί μόνο 6-8 ώρες. Τα αποτελέσματα αυτής της Ψ/θεραπείας ήταν εντυπωσιακά -- τα ποσοστά θανάτου 13 έτη αργότερα στις μη επεξεργασμένες ομάδες είναι δύο φορές υψηλότερα απ' ό,τι στις ομάδες που υποστηρίχτηκαν ψ/θεραπευτικά. Εάν οι 6 έως 30 ξοδεμένες ώρες με μεθόδους ψυχοθεραπείας ή εκμάθησης αυτοβοήθειας μπορούν να μειώσουν την πίεση και να αυξήσουν την ευτυχία και το μήκος της ζωής, κατόπιν έπρεπε να αναπτύξουμε σύντομα. καλύτερα τα επιμορφωτικά προγράμματα για το καθένα επαγγελματία υγείας.

18 Οι πεσιμιστές εξηγούν ένα κακό γεγονός, όπως ο καρκίνος του μαστού,
Υπάρχουν στοιχεία ότι η αισιόδοξη-απαισιόδοξη σκέψη (τοποθέτηση-στάση) συσχετίζεται επίσης με την υγεία. Οι πεσιμιστές εξηγούν ένα κακό γεγονός, όπως ο καρκίνος του μαστού, με τους διαφορετικούς τρόπους από ότι οι αισιόδοξοι, π.χ. οι πεσιμιστές θεωρούν τον καρκίνο ότι είναι "πιθανώς ανίατος", "ένα σημάδι της φοβερής μελλοντικής υγείας, που καταστρέφει όλη τη ζωή μου" και "προκαλούμενος από τα γονίδιά μου... τη μάταιη συνήθεια του καπνίσματος" Οι αισιόδοξοι θα έλεγαν, ο καρκίνος "μπορεί να αφαιρεθεί", "δεν θα επηρεάσει το μέλλον μου πάρα πολύ" και "προκαλείται από τις ακτίνες X στην ατμοσφαιρική ρύπανση της εργασίας έναν ιό".

19 Ο πεσιμιστής σκέφτεται: "η έκβαση θα είναι κακή," "όλοι πηγαίνουν
στην κόλαση επίσης," και «όλα είναι ατελή" Ο αισιόδοξος που σκέφτεται είναι το αντίθετο: "μπορώ να γίνω υγιής και ισχυρός" και "μπορώ να χειριστώ τον πόνο." Η θετική σκέψη, ειδικά η θετική πεποίθηση στη δυνατότητα ελέγχου της ασθένειας, συνδέεται με την καλή υγεία και την καλή απόδοση στο σχολείο και στην εργασία (Peterson, Seligman, & Vaillant, 1988 Seligman, 1991). Οι πεσιμιστές μπορούν να μάθουν να αλλάζουν τη σκέψη τους (McGinnis, 1990) μερικοί θα χρειαστούν την επαγγελματική βοήθεια.

20 οι ψυχαναλυτές έχουν σκεφτεί ότι η διατύπωση παραπόνων
Για δεκαετίες, οι ψυχαναλυτές έχουν σκεφτεί ότι η διατύπωση παραπόνων και η ψυχολογική ασθένεια οφειλόνταν σε μια υπερβολική ανάγκη για την αγάπη και την προσοχή, που προέρχεται από τα συναισθήματα της παραμέλησης ή της κριτικής ως ευαίσθητο και ενδεές παιδί. Οι περισσότεροι θεράποντες της Ψυχοδυναμικής θα προσπαθούσαν να αποκαλύψουν αυτές τις παλαιές, ακόμα ανικανοποίητες ανάγκες για αγάπη και να τις φέρουν στο προσκήνιο, κατόπιν θα πάνε μακριά (ή μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα λογικά).


Κατέβασμα ppt "Θεραπευτική προσέγγιση του ειδικού άγχους βασισμένου σε προβλήματα υγείας Προσωπικότητα, συγκινήσεις, και υγεία Οι ψυχολογικοί παράγοντες περιλαμβάνονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google