Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εισαγωγή Οστά της κεφαλής-Εγκεφαλικό κρανίο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εισαγωγή Οστά της κεφαλής-Εγκεφαλικό κρανίο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εισαγωγή Οστά της κεφαλής-Εγκεφαλικό κρανίο
Οστά του θώρακα Σπονδυλική στήλη-Σπόνδυλοι Οστά του άνω και του κάτω άκρου Εγκέφαλος Όργανα του θώρακα και της κοιλίας Όργανα του θώρακα Κυκλοφορικό σύστημα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ανατομία είναι ο κλάδος της Βιολογίας που ασχολείται με τη μελέτη, σε δομικό επίπεδο, την καταγραφή, και την περιγραφή της δομής ζωντανών οργανισμών, και των επιμέρους συστημάτων τους. Διακρίνεται σε Ανατομία Φυτών, Ανατομία Ζώων και Ανθρώπου. Εμείς θα ασχοληθούμε με την ανατομία του ανθρώπου.

3 Οστά της Κεφαλής – Εγκεφαλικό Kρανίο
Το εγκεφαλικό κρανίο αποτελείται από: Μετωπιαίο οστό Βρεγματικό οστό Κροταφικό οστό Ινιακό οστό Σφηνοειδές οστό Ηθμοειδές οστό Άνω γνάθος Κάτω γνάθος Το μετωπιαίο οστό βρίσκεται στη πρόσθια επιφάνεια του κρανίου, σχηματίζοντας το μέτωπο, τα δύο βρεγματικά οστά βρίσκονται στην άνω και την πλάγια επιφάνεια του κρανίου, το ινιακό οστό βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του κρανίου και τέλος τα δύο κροταφικά οστά βρίσκονται στην πλάγια επιφάνεια του κρανίου.

4 Οστά της κεφαλής-Σπλαχνικό Κρανίο
Ρινικές κόγχες Ρινικό οστό Δακρυϊκό οστό Ύνιδα Άνω γνάθος Κάτω γνάθος Ζυγωματικό οστό Υπερώια οστά Οι ρινικές κόγχες βρίσκονται στο εσωτερικό της ρινικής θαλάμης, τα δύο ρινικά οστά βρίσκονται στην ράχη της μύτης και συνδέονται μεταξύ τους και τα δύο δακρυϊκά οστά βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα του οφθαλμικού κόγχου. Η ύνιδα συμμετέχει στον σχηματισμό του ρινικού διαφράγματος.

5 Οστά του θώρακα Πρώτη πλευρά Δεύτερη πλευρά Σώμα της πλευράς
Πλευρικός χόνδρος Χόνδρινο πλευρικό τόξο Λαβή του στέρνου Ξιφοειδής απόφυση Σώμα του στέρνου Το στέρνο έχει σχήμα ξίφους και αποτελείται από τη λαβή, το σώμα και τη ξιφοειδή απόφυση. Οι πλευρές είναι 12 ζεύγη και ενώνονται στο ένα άκρο με τους 12 θωρακικούς σπονδύλους και στο άλλο τους άκρο με το στέρνο σχηματίζοντας την θωρακική κοιλότητα, μέσα στην οποία προστατεύονται οι πνεύμονες, η καρδιά και τα μεγάλα αγγεία.

6 Σπονδυλική στήλη-Σπόνδυλοι
Αυχενική μοίρα Θωρακική μοίρα Οσφυϊκή μοίρα Ιερά μοίρα Κοκκυγική μοίρα Η σπονδυλική στήλη βρίσκεται στο μέσο και πίσω επίπεδο αποτελώντας τον κύριο στηρικτικό σκελετικό άξονα του σώματος. Εμφανίζει τις 5 παραπάνω μοίρες. Επίσης αποτελείται από τριάντα τρεις έως τριάντα τέσσερις σπονδύλους Κάθε γνήσιος σπόνδυλος αποτελείται από το: Το σώμα Το τόξο Το σπονδυλικό τρήμα Τις αποφύσεις Το σπονδυλικό τόξο βρίσκεται πίσω από το σώμα και μεταξύ τους δημιουργείται το σπονδυλικό τρήμα. Τα σπονδυλικά τρήματα των σπονδύλων δημιουργούν το σπονδυλικό σώμα μέσα στον οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός.

7 Οστά του άνω και του κάτω άκρου
Ωμοπλάτη Κλείδα Βραχιόνιο οστό Άρθρωση του αγκώνα Ωλένη Κερκίδα Οστά του καρπού Μετακάρπια οστά Φάλαγγες Ανώνυμο οστό Μηριαίο οστό Επιγονατίδα Άρθρωση του γόνατος Περόνη Κνήμη Ποδοκνημική άρθρωση Φάλαγγες

8 Εγκέφαλος Εγκεφαλικός φλοιός Θάλαμος Υποθάλαμος Υπόφυση Γέφυρα
Προμήκης μυελός Παρεγκεφαλίδα Τα εγκεφαλικά ημισφαίρια που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου εμφανίζουν πολυάριθμες έλικες και αυλακώσεις. Οι βαθύτερες αύλακες εμφανίζουν σχισμές. Η επιμήκης σχισμή χωρίζει τα ημισφαίρια μεταξύ τους. Ο υποθάλαμος είναι το ρυθμιστικό κέντρο των αυτόνομων λειτουργιών, ενώ με τις συνδέσεις του με την υπόφυση ρυθμίζει τις λειτουργίες πολλών ενδοκρινών αδένων. Επίσης στον υποθάλαμο περιέχονται διάφορα ζωτικά κέντρα όπως του ύπνου, της εγρήγορσης κτλ. Η παρεγκεφαλίδα είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα και εξασφαλίζει την ισορροπία του σώματος. Ο προμήκης μυελός αποτελεί συνέχεια του νωτιαίου μυελού προς τον εγκέφαλο. Ο προμήκης μυελός αποτελεί σταθμό της αισθητικής και της κινητικής οδού.

9 Όργανα του θώρακα και της κοιλίας
Μέρος Α’ Μέρος Β’ Λεπτό έντερο Παχύ έντερο Χοληδόχος κύστη Πάγκρεας Σπλήνας Σκωληκοειδής απόφυση Τραχεία Βρόγχοι Πνεύμονες Καρδιά Στομάχι Ήπαρ Οι θρεπτικές ουσίες εισέρχονται με την τροφή στον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος όπου και υφίστανται την κατάλληλη κατεργασία ώστε να μπορούν να απορριφθούν. Η κατεργασία αυτή λέγεται πέψη. Στην πέψη συμβάλλουν κάποια όργανα που αναφέρθηκαν προηγουμένως π.χ. το λεπτό & το παχύ έντερο, το στομάχι, κτλ.

10 Όργανα του θώρακα Τραχεία Βρόγχοι Πνεύμονες Καρδιά Αορτή Άνω κοίλη φλέβα Διάφραγμα Το αναπνευστικό σύστημα εξυπηρετεί την ανταλλαγή των αερίων που ονομάζεται αναπνοή, δηλαδή την παραλαβή του οξυγόνου από την ατμόσφαιρα και την αποβολή σ ’αυτήν του διοξείδιού του άνθρακα. Διακρίνεται στην κάτω και άνω αεροφόρο οδό. Η κάτω αεροφόρος οδός που ουσιαστικά αποτελεί το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από τον λάρυγγα, την τραχεία, τους δύο βρόγχους και τους δύο πνεύμονες.

11 Κυκλοφορικό σύστημα ΚΑΡΔΙΆ: Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία
Η καρδιά αποτελείται εσωτερικά από τέσσερις κοιλότητες. Οι δύο είναι πιο μεγάλες και με παχιά τοιχώματα και ονομάζονται κοιλίες και οι άλλες δύο είναι πιο μικρές με λεπτότερα τοιχώματα και ονομάζονται κόλποι. Οι κόλποι χωρίζονται με το μεσοκολπικό διάφραγμα σε δεξιό και αριστερό κόλπο ενώ οι κοιλίες χωρίζονται με το μεσοκοιλιακό διάφραγμα σε δεξιά και αριστερή κοιλία. Η καρδιά στην πραγματικότητα είναι μια μυώδες αντλία

12 Η εργασία έγινε από τις μαθήτριες:
Αποστόλου Ειρήνη Αρβανίτη Στυλιανή Βουδούρη Ειρήνη Δούκα Σωτηρία


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εισαγωγή Οστά της κεφαλής-Εγκεφαλικό κρανίο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google