Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ
Υ.Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΡΙΝΗ ΓΛΥΜΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΔΕΚΑΚΗ ΑΝΝΑ ΛΙΛΗ ΑΝΝΑ ΤΖΙΩΡΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΦΡΗΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ (ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΡΟΣ-ΓΥΝΑΙΚΑΣ )
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ (ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΡΟΣ-ΓΥΝΑΙΚΑΣ )

3 ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΡΙΚΟ ΜΟΡΙΟ ΑΡ. ΠΛΑΓΙΑ ΟΨΗ ΔΕΞ.ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΟΨΗ

4 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΟΡΙΟ ΑΡ. ΠΛΑΓΙΑ ΟΨΗ ΔΕΞ. ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΟΨΗ

5 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η κλειτορίδα
•Είναι το πιο ευαίσθητο εξάρτημα του αιδοίου και το πιο σημαντικό όργανο ηδονής της γυναίκας. •Η κλειτορίδα προκαλεί σεξουαλική ευχαρίστηση χάρη στο πλήθος των νευρικών απολήξεων που συγκεντρώνει στη κορυφή της. Η γυναικεία κλειτορίδα έχει περίπου νευρικές απολήξεις, ενώ το αντρικό πέος μόλις •Έτσι, κατά την ερωτική πράξη η κλειτορίδα διεγείρεται με τον ίδιο μηχανισμό όπως και το πέος συγκεντρώνοντας αίμα, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και να εμφανίζει στύση αντίστοιχη της αντρικής. Ο κόλπος •Συγκεκριμένα ότι πολλές γυναίκες διαθέτουν στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου και σε βάθος 2,5 έως 5 εκατοστών από την είσοδο του, το περίφημο ερωτογενές σημείο- G που γίνεται αισθητό δια της αφής από την σπογγώδη επιφάνεια που το περιβάλλει Το σημείο G, είναι ένα πλέγμα από απολήξεις νεύρων, αδένες, πόρους και αιμοφόρα αγγεία γύρω από την ουρήθρα ή ουροφόρο οδό. Η περιοχή αυτή γίνεται αντιληπτή μόνο όταν ερεθιστεί έντονα ο κόλπος. Κατά τον οργασμό εκσπερματώνει ένα διαυγές υγρό, παρόμοιο σε σύνθεση με εκείνο που παράγει ο προστάτης. Ορισμένοι μάλιστα ειδικοί πιστεύουν πως το σημείο G στη γυναίκα είναι μια μη εξελιγμένη μορφή του ανδρικού αδένα.

6 ΑΝΔΡΟΣ Οι όρχεις: Βρίσκονται εσωτερικά του όσχεου και έχουν θερμοκρασία 1 με 2 βαθμούς Co λιγότερους από το ανθρώπινο σώμα. Είναι οι αναπαραγωγικοί αδένες του άνδρα και πραγματοποιούν 2 βασικές λειτουργίες: σπερματογένεση και παραγωγή τεστοστερόνης. Το 80% από αυτούς, αποτελούνται από σπερματικά σωληνάρια, τα οποία παράγουν τα σπερματοζωάρια. Οι επιδιδυμίδες: Είναι ο χώρος ο οποίος μεταφέρονται τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις και στον οποίο αποθηκεύονται και ωριμάζουν. Σπερματικός πόρος: Είναι ο χώρος όπου αποβάλλονται τα σπερματοζωάρια και μεταφέρονται στην ουρήθρα , κατά την εκσπερμάτωση. Πέος: Διαθέτει πλούσια αιμάτωση και μεγάλους φλεβώδης κόλπους, οι οποίοι όταν γεμίσουν με αίμα προκαλούν τη στύση του οργάνου. Το σημείο g του ανδρός: Είναι ο προστατικός αδένας και κατά ακρίβεια ανάμεσα στον προστατικό αδένα και τον πρωκτό.

7 ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ:
Μετά από κατάλληλη προετοιμασία δηλαδή τα προκαταρκτικά που οδηγούν σε ερεθισμό των σεξουαλικών οργάνων και στη στύση του πέους, η συνουσία γίνεται με την εισαγωγή του πέους στον κόλπο και στη συνέχεια με παλινδρομικές κινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το συνεχιζόμενο ερεθισμό, τον οργασμό και, εν τέλει, την εκσπερμάτιση …

8 1ο σταδιο προκαταρκτικα
1ο σταδιο προκαταρκτικα ΓΥΝΑΙΚΑ

9 ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ Τα αιμοφόρα αγγεία, που διατρέχουν το πέος, διαστέλλονται και φράζουν τις εξόδους του αίματος κάνοντας το πέος του σκληρό και μεγαλύτερο, έτοιμο για διείσδυση. Η αύξηση του μεγέθους κατά τη στύση δεν είναι αναλογικά η ίδια σε κάθε άνδρα . Δεν είναι μόνο το πέος που επηρεάζεται από τη διέγερση αλλά και οι όρχεις, ο όγκος των οποίων μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί. Ο θύλακας των όρχεων, κάτω από την επίδραση της υπεραιμίας, φουσκώνει και τεντώνεται ενώ όσο αυξάνεται ο ερεθισμός οι όρχεις «ανεβαίνουν» (ο αριστερός πιο αργά από τον δεξιό), ώστε κατά τη διείσδυση να κρυφτούν μέσα στο όσχεο. Η κατάσταση αυτή διατηρείται καθόλη τη διάρκεια της πράξης μέχρι και την εκσπερμάτωση. Πιο συγκεκριμένα, ο κόλπος υγραίνεται και μεγαλώνει ενώ η κλειτορίδα, η υπεύθυνη του οργασμού, αρχίζει να διεγείρεται με τον ίδιο μηχανισμό όπως και το πέος. Ακόμα η κλειτορίδα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να διεγερθεί -άμεσα ή έμμεσα, με μαλάξεις των μικρών χειλιών ή της ήβης- ενώ αν δεν διεγερθεί κατάλληλα δε θα φτάσει η γυναίκα σε οργασμό. Παράλληλα, κατά τη διέγερση, αλλαγές παρατηρούνται και στο σύνολο του αιδοίου, το οποίο αλλάζει χρώμα από την έντονη ροή του αίματος και από ανοιχτόχρωμο ροζ αρχίζει και μετατρέπεται σε σκούρο κοκκινωπό ή βυσσινί ενώ τα μικρά και μεγάλα χείλη, φουσκώνουν και διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται σε μέγεθος. Αλλά και το στήθος δε μένει ανεπηρέαστο, αφού οι μαστοί διατρέχονται από ένα δίκτυο μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Η υπεραιμία, που έχει αρχίσει να εντείνεται στη φάση του ερεθισμού, γεμίζουν τα αγγεία αυτά με αίμα κάνοντας τα στήθη να διογκώνονται και της θηλές να διεγείρονται.

10 2ο σταδιο διεισδυση του πεουσ στο γυναικειο μοριο
2ο σταδιο διεισδυση του πεουσ στο γυναικειο μοριο

11 Όταν το πέος εισέρχεται στον κόλπο φτάνει στο μέγιστο μέγεθός του, οι όρχεις κρύβονται μέσα στο όσχεο, ενώ καθώς ο άντρας αρχίσει να κινείται παλινδρομικά, η διέγερση θα προκαλεί σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη ταχυκαρδία και μυϊκή ένταση, με την αρτηριακή πίεσή να κάνει τη βάλανο του πέους του να σκουραίνει. ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ Μόλις εισχωρήσει το πέος στον κόλπο, τα τοιχώματά του αρχίζουν να συσπώνται ασκώντας πίεση στο ανδρικό μέλος. Σε αυτή τη φάση μάλιστα, ο κόλπος δεν περιορίζεται μόνο στην ύγρανση αλλά φαρδαίνει και μακραίνει. Μετά την είσοδο του πέους και του ερεθισμού, η διάμετρός του μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί αφού από τα 2 εκατοστά – που είναι η μέση διάμετρος σε φάση χαλάρωσης – μπορεί να φτάσει στα 5 με 6 εκατοστά ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 7 εκατοστά. Κατά τη διάρκεια της πράξης κι ενώ πλησιάζει ο οργασμός, η κλειτορίδα αποσύρεται στο κάλυμμά της. Η ακροποσθία την ξανασκεπάζει για να την προφυλάξει καθώς η άμεση επαφή της με το κυρίως σώμα του πέους μπορεί να είναι δυσάρεστα ερεθιστική κι επώδυνη. Σε αυτό το στάδιο είναι που απαιτείται συνεχής ερεθισμός και δεξιοτεχνία για να μπορέσει να φτάσει σε οργασμό. Η μήτρα με τη σειρά της, σε αυτή τη φάση, τείνει να υψωθεί μέχρι να σχηματιστεί ορθή γωνία με τον κόλπο για να διαβιβάσει τις ρυθμικές συσπάσεις αργότερα, κατά τη διάρκεια του οργασμού.

12 3ο σταδιο η διάρκεια τησ ερωτικήσ επαφήσ (οργασμοσ)

13 Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη του γυναικείου οργασμού είναι οι κολπικές συσπάσεις, που αρχικά είναι μία στο δευτερόλεπτο αλλά όσο διαρκεί ο οργασμός γίνονται λιγότερο έντονες και φθίνουν σε συχνότητα, ενώ συνοδεύονται από αίσθηση έντονης ευχαρίστησης και μια μικρή «ζάλη» . Σε ένα σύντομο οργασμό, μπορούν να υπάρξουν περίπου 3 συσπάσεις, ενώ σε έναν έντονο οι συσπάσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 15. Σε αντίθεση με τον άντρα μάλιστα, η γυναίκα μπορεί να φτάσει σε περισσότερους από έναν οργασμό, με τον πρώτο να είναι λιγότερο έντονος από αυτούς που πρόκειται να ακολουθήσουν. Ο ανδρικός οργασμός πραγματοποιείται σε δύο χρόνους: αμέσως πριν την εκσπερμάτωση και κατά τη διάρκειά της με διακοπές και ένταση όμοιες με τις συσπάσεις του κόλπου. Στην αρχή του οργασμού, ο προστάτης υφίσταται συσπάσεις που δίνουν ώθηση στο σπέρμα που βρίσκεται στους όρχεις, ενώ ταυτόχρονα ο σφικτήρας της ουροδόχου κύστης κλείνει για να εμποδίσει τη μείξη του σπερματικού υγρού και των ούρων. Ωστόσο λίγο πριν την εκσπερμάτωση, στο πλησίασμα δηλαδή του οργασμού, από το πέος βγαίνουν σπερματικά υγρά πλούσια σε σπερματοζωάρια.. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένας άνδρας να έχει δύο οργασμούς, στη σειρά, δίχως την παρέλευση της "ανερέθιστης περιόδου", ενώ στην περίπτωση που διεγερθεί χωρίς να εκσπερματίσει, το στάδιο της χαλάρωσης θα διαρκέσει περισσότερο και θα παρουσιαστεί πόνος στην πύελο.

14 4Ο ΣΤΑΔΙΟ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

15 Η «επαναφορά» της γυναίκας μετά τον οργασμό είναι λίγο πιο αργή από αυτή του άντρα, αφού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δεκαπέντε λεπτά, γι΄αυτό κι αν διεγερθεί ξανά μπορεί να φτάσει πάλι σε οργασμό. Αν όμως δεν έχει βιώσει τον οργασμό κατά τη διάρκεια της πράξης, η υπερένταση, η έξαψη αλλά και η διαστολή των οργάνων θα συνεχιστεί για κάποιες ώρες. ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΤΡΑΣ Μετά την εκσπερμάτωση όλες οι ενέργειες υποχωρούν και το σώμα επανέρχεται στην πρότερη φυσιολογική του κατάσταση. Ωστόσο προσοχή, διότι η βάλανος του πέους μετά από την εκσπερμάτωση γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητη. Μάλιστα, σε αντίθεση με τη γυναίκα, χρειάζεται "ανάπαυση" για κάποια ώρα, τη λεγόμενη ανερέθιστη περίοδο, μέχρι να είναι ξανά έτοιμος να ξαναφτάσει σε οργασμό. Το διάστημα αυτό διαφέρει από άντρα σε άντρα και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και η ηλικία. Βέβαια, δεν αποκλείεται κάποιος άντρας να ξαναέχει στύση λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση, αλλά η πράξη μπορεί να του είναι επώδυνη και να εκσπερματώσει δύσκολα αφού το σώμα του δε θα έχει προλάβει να παράγει σπέρμα.

16 βιβλιογραφια %CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1 d= Linda S. Costanzo «Φυσιολογία» (4η έκδοση) Roger Watson “Ανατομία και Φυσιολογία για νοσηλευτές» ( 12η έκδοση)

17 τελοσ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google